Jak załatwiacie sprawę gdy należność na kartotece jest niższa niż ta w tytule wykonawczym chodzi o różnice groszowe?
przypis/odpis poleceniem księgowania/notą księgową ze wskazaniem przepisu:
Art. 27a §5 u.pe.a. różnice występujące w końcowym rozliczeniu kwot uzyskanych z egzekucji, wynikające z zaokrąglenia, traktuje się odpowiednio jako kwoty należne albo umorzone z mocy prawa.
23 lis 2016, 10:32
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Czy wy wykazujecie w rb27s skutki obniżenie górnych stawek w przypadku opłaty za śmieci?
23 lis 2016, 10:54
Na jakiej podstawie można umorzyć koszty upomnienia? Właściel zmarł i pozostawił zaległości (należność główna i koszty up). Kwota jest niewielka więc nie opłaca się przeprowadzać postępowania spadkowego. Czy jest jakiś przepis? Co zrobić z kosztami?
23 lis 2016, 12:13
Dorean
Na jakiej podstawie można umorzyć koszty upomnienia? Właściel zmarł i pozostawił zaległości (należność główna i koszty up). Kwota jest niewielka więc nie opłaca się przeprowadzać postępowania spadkowego. Czy jest jakiś przepis? Co zrobić z kosztami?
Jeżeli upomnienie zostało doręczone przed śmiercią się nie da. Kierujecie się jakąś minimalną kwotą zadłużenia przy postępowaniu spadkowym?
23 lis 2016, 13:37
podatnik zmarł, została zaległość za 2015 rok ok. 100 zł za śmieci, postępowania spadkowego nie będzie bo pani przepisała na córki dom jeszcze za życia, zastanawiam się czy można napisać do córki która tam mieszka teraz że na koncie mamy jest zaległość, takie zwykłe pismo? podejrzewam że zapłaciliby gdyby wiedzieli o zadłużeniu, myślałam o czymś takim "informuję że na koncie pani ... jest zaległość za ... w kwocie ... Proszę wskazać skadkobierców lub o wpłatę zadłużenia na konto...". czy można takie zwykłe pismo? i wysłać do obydwu córek?
23 lis 2016, 14:18
reniak
podatnik zmarł, została zaległość za 2015 rok ok. 100 zł za śmieci, postępowania spadkowego nie będzie bo pani przepisała na córki dom jeszcze za życia, zastanawiam się czy można napisać do córki która tam mieszka teraz że na koncie mamy jest zaległość, takie zwykłe pismo? podejrzewam że zapłaciliby gdyby wiedzieli o zadłużeniu, myślałam o czymś takim "informuję że na koncie pani ... jest zaległość za ... w kwocie ... Proszę wskazać skadkobierców lub o wpłatę zadłużenia na konto...". czy można takie zwykłe pismo? i wysłać do obydwu córek?
Czy przepisała dom czy nie spadkobierców na pewno ma - przynajmniej córki. Można było by pisać wezwanie w sprawie spadku do przedłożenia orzeczenia stwierdzającego nabycie spadku, jeżeli nie posiadają to czy postępowanie będzie przeprowadzane czy nie, i o wskazanie innych osób posiadających prawo do spadku. Tylko zastanawia mnie czy jest jakaś minimalna kwota którą operujecie? Zmarł mi podatnik który nieruchomość wynajmował, nie jest z mojej miejscowości i się zastanawiam czy jest sens prowadzić postępowanie za zadłużenie 90zł czy jednak odpuścić temat?
23 lis 2016, 14:29
A jak księgujecie gdy przesyła wam US z zajęcia i pisze należność główna, KU i odsetki - które on nalicza. My nie mamy naliczonych odsetek bo dopiero program nalicza nam od 8,70 i czy wy przypisujecie je ręcznie czy co?
24 lis 2016, 08:43
Tak, ręcznie. Wpłata z egzekucji to wpłata przymusowa. Odsetki należne wg upea.
24 lis 2016, 09:53
A według którego konkretnie artykułu upea należy naliczać odsetki do należności ordynacyjnych jeśli wynoszą poniżej 8,70?
24 lis 2016, 15:03
milito
A według którego konkretnie artykułu upea należy naliczać odsetki do należności ordynacyjnych jeśli wynoszą poniżej 8,70?
Takiego przepisu w upea nie ma. Moim zdaniem US-y nie powinny pobierać odsetek, jeśli ich wysokość nie przekracza 9,00 zł i nie ma znaczenia fakt, że robią to w toku egzekucji. Kwota odsetek nie przekraczająca 9,00 zł w mojej ocenie pobierana jest niezgodnie z prawem, nie rozumiem jak można żądać od zobowiązanego należności nienależnej, która nie znajduje umocowania w przepisach obowiązującego prawa. Ale praktyka jest taka, że pobierają, sam księguje takie odsetki (ręcznie).
25 lis 2016, 08:45
Moim zdaniem Kompstar jesteś w błędzie i organ egzekucyjny musi pobierać należność tak jak wierzyciel wskazał ją w tytule wykonawczym. Organ egzekucyjny wykonuje nakaz zawarty w tytule wykonawczym i nie ma obowiązku badania czy obowiązek jest wymagalny i zasadny. Jedynie Wierzyciel ma wiedzę jaka sytuacja jest na koncie podatnika, i jedynie wierzyciel wie czy tytuł wykonawczy wystawiony jest na należność nominalną (tzn.taką jaka była do uregulowania) czy na część tej należności (rata, niedopłata jak zwali tak zwali). Organ egzekucyjny nie działa na podstawie ordynacji. To co ja myślę na ten temat opisałem w wątku o kosztach egzekucyjnych przy okazji dyskusji o częściowych wpłatach należności i związanym z tym zaniechaniem poboru odsetek od tych częściowych wpłat u wierzyciela.
26 lis 2016, 13:14
beatas17
My piszemy tak: Działając na podstawie art. 34 i art. 35 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r. poz. 613) oraz art. 65, art. 67, art. 68, art. 69, art. 110 i art. 1101 ustawy z dnia 6 lipca 1982r. o księgach wieczystych i hipotece (Dz. U. z 2016 r. poz. 790) Wójt/Burmistrz/Prezydent .............. wnosi o wpisanie hipoteki w dziale IV księgi wieczystej KW– ............ założonej dla nieruchomości zabudowanej w miejscowości ........ stanowiącej własność Pana .............. Hipoteka wynosi 1290,00 na którą składa się suma należności głównej z tytułu podatku od nieruchomości za lata 2015 i 2016 w wysokości 800,00 zł i odsetek - 60,00 zł, podwyższona o połowę należności czyli o 430,00 zł.
W Twoim wpisie nic nie ma o kosztach upomnień. U mnie w sądzie powiedzieli, żeby tylko należność główną i odsetki wpisać a kosztów up. nie. Ale na tytułach są te koszty podane, więc już nie wiem czyje wpisywać czy nie :/
A może ktoś wpisywał hipotekę do Zbioru Dokumentów, bo brak było założonych ksiąg wieczystych ?
28 lis 2016, 08:37
evelaina
beatas17
My piszemy tak: Działając na podstawie art. 34 i art. 35 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r. poz. 613) oraz art. 65, art. 67, art. 68, art. 69, art. 110 i art. 1101 ustawy z dnia 6 lipca 1982r. o księgach wieczystych i hipotece (Dz. U. z 2016 r. poz. 790) Wójt/Burmistrz/Prezydent .............. wnosi o wpisanie hipoteki w dziale IV księgi wieczystej KW– ............ założonej dla nieruchomości zabudowanej w miejscowości ........ stanowiącej własność Pana .............. Hipoteka wynosi 1290,00 na którą składa się suma należności głównej z tytułu podatku od nieruchomości za lata 2015 i 2016 w wysokości 800,00 zł i odsetek - 60,00 zł, podwyższona o połowę należności czyli o 430,00 zł.
W Twoim wpisie nic nie ma o kosztach upomnień. U mnie w sądzie powiedzieli, żeby tylko należność główną i odsetki wpisać a kosztów up. nie. Ale na tytułach są te koszty podane, więc już nie wiem czyje wpisywać czy nie :/
A może ktoś wpisywał hipotekę do Zbioru Dokumentów, bo brak było założonych ksiąg wieczystych ?
My tak wpisywaliśmy na podstawie decyzji wymiarowej. Jeżeli masz TW to bym robiła z kosztami upomnień
28 lis 2016, 10:30
A jak postąpić w takiej sytuacji: Wysyłam wystawiony TW-1 z dnia 17.10.2016r. do US, kilka dni po tym zobowiązany dokonuje wpłaty, więc zawiadamiam US. Za kolejne kilka dni dostaje z US zawiadomienie o nieprzystąpieniu do egzekucji z powodu błędnego nr pesel. Teraz mam wystawić ten sam tytuł z dnia 17.10.2016r z poprawnym pesel i pomniejszoną zaległością? Zwykle przesyłam i poprawiony tytuł i proszę o wycofanie poprzednich tytułów wykonawczych o nr xxxx z dnia xx yy zzzzz. Ale teraz troszkę dziwnie wysłać poprawiony tytuł wystawiony z dnia 17.10.2016r. jeśli wpłata nastąpiła 10 listopada... Czy wystawić nowy tytuł wykonawczy?