Teraz jest 06 wrz 2025, 23:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
evelaina                    

A czy US może prowadzić też egzekucję np. z auta a nie tylko z pieniędzy? Jak to wygląda i czy trzeba robić jakiś inny tytuł?

Nie musisz wystawiać innego tytułu.
Jeśli pojazd znasz to go wskaż organowi egzekucyjnemu. Będzie szybciej ;-)

23 paź 2016, 16:00
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Wracając do kwestii postanowień, jeśli pisze podatnik o przeksięgowanie nadpłaty ze swojego konta na konto swojego syna, to też trzeba postanowienie? Jakiej treści wtedy?

24 paź 2016, 08:00
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Bez postanowienia, tylko PK.

24 paź 2016, 08:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Słuchajcie ja trochę z innej beczki.
Sołtys zgubił biały kwitek z kwitariusza k-103. Ten numer jest akurat anulowany (różowy jest). Twierdzi że mu się zgubił.
Co robicie w tej sytuacji?

25 paź 2016, 13:32
Znawca

POSTY        198
beatas17                    

Sołtys zgubił biały kwitek z kwitariusza k-103. Ten numer jest akurat anulowany (różowy jest). Twierdzi że mu się zgubił.

Może oznacz, że anulowana wpłata, niech sołtys zrobi jakąś adnotację i się podpisze. Nie miałam takiej sytuacji szczerze mówiąc, ale chyba bym tak zrobiła

26 paź 2016, 07:26
Znawca

POSTY        198
Taka sytuacja. Jednego dnia komornik zajmuje rachunek dłużnika, zabiera z niego kilka tys. zł, a następnego pisze postanowienie o umorzeniu postępowania, bo kasa pochodziła z Unii  :mur: A co to jakieś uprzywilejowane pieniądze? A skąd rolnik niby ma mieć kasę jak właśnie nie z Unii? Dziwna sytuacja  :blush:
Czy jeśli ta kasa zostanie z konta wyciągnięta przez dłużnika, to US wtedy będzie mógł się do niej "dobrać" brzydko mówiąc ? :)

26 paź 2016, 08:20
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2016, 15:15

POSTY        3
beatas17                    

U na kazaliśmy pisać oświadczenia dla inkasentów że kwit uległ zniszczeniu choć jest anulowany.

27 paź 2016, 09:51
Znawca

POSTY        198
Proszę o podpowiedź w temacie rozksięgowania wpłaty od komornika. Komornik przelał pewną kwotę (nie cała zadłużenia), ale nie opisał jak ją rozksięgował. Telefonicznie tez nie chciał udzielić odpowiedzi. Jak więc rozksięgowujecie takie wpłaty? Według uznania? Czy jakieś koszty egz. sami wyliczacie czy bez kosztów wtedy?

27 paź 2016, 12:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
U nas księgowa rozksięgowuje wg uznania...ale na szkoleniu mówiono, że trzeba wziąć pod uwagę że inspektorzy RIO mogą się do tego doczepić.

A teraz z innej beczki:
Czy wpisujecie do TW-1 odsetki za zwłokę poniżej 8,70zł. Nigdy nie wprowadzałem ich ze względu na art. 54 par. 1 pkt 5 Ordynacji Podatkowej. Ale podobno w egzekucji powinno się wprowadzać każdą kwotę odsetek zaokrągloną do pełnych dziesiątek groszy (wg. art. 27a ustawy o post.  egz. w admin.). Mam dylemat.
Proszę o rozwiązanie mojego problemu.

28 paź 2016, 13:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2016, 13:33

POSTY        19

Proszę o podpowiedź w temacie rozksięgowania wpłaty od komornika. Komornik przelał pewną kwotę (nie cała zadłużenia), ale nie opisał jak ją rozksięgował. Telefonicznie tez nie chciał udzielić odpowiedzi. Jak więc rozksięgowujecie takie wpłaty? Według uznania? Czy jakieś koszty egz. sami wyliczacie czy bez kosztów wtedy?

Takie wpłaty księguję standardowo jak na zaległość, a koszty egz. pomijam.

Czy wpisujecie do TW-1 odsetki za zwłokę poniżej 8,70zł.

Jako wierzyciel sporządzając TW nigdy nie wpisywałem odsetek poniżej tej kwoty i raczej nic się w tej materii nie zmieniło. A NUS i tak naliczy swoje odsetki.

28 paź 2016, 21:51
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Miałem ostatnio spór odnośnie wysyłania upomnień na kwoty poniżej dziesięciokrotności kosztów upomnienia (116zł). W Księgowa od podatków wysyła takie upomnienia...na kwoty 70z, 80zł. Wg. mnie nie powinno się wystawiać.
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 5 września 2016 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych:
art § 7 otrzymuje brzmienie:
„§ 7. 1. Wierzyciel przesyła zobowiązanemu upomnienie:
1) niezwłocznie, w szczególności jeżeli:
a) łączna wysokość należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności
pieniężnych przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia i nie zostały podjęte działania informacyjne,

W szczególności jeżeli przekracza 116zł, ale jeśli nie przekracza to też można?

29 paź 2016, 12:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2016, 13:33

POSTY        19

W szczególności jeżeli przekracza 116zł, ale jeśli nie przekracza to też można?

Jak najbardziej trzeba. Weź pod uwagę, że należności podatników np. w opłacie za odpady komunalne są niskie. Bardzo często dochodziłoby do sytuacji, że nawet po całym roku zaległość nie przekroczy tych 116 zł. Przychodzi kontrola i zada ci pytanie, dlaczego nie podjąłeś działań w celu ściągnięcia zaległości. Nie wybronisz się przytaczanym przepisem.
Generalnie na każdą zaległość należy wystawić upomnienie, choćby to było 1 zł. Żeby ustrzec się przed takimi sytuacjami gminy wprowadzają zarządzenia określające szczegóły postępowania przedegzekucyjnego. Przykładowo, kwotę do której upomnienia nie są wysyłane, częstotliwość wystawiania, termin itp.

29 paź 2016, 19:08
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Dzięki, właśnie takiej jasnej i konkretnej odpowiedzi mi brakowało  :D  
Jeszcze dodam, że mam wątpliwości jak rozumieć  § 15 tego samego rozporządzenia, co do obowiązku o terminie przedawnienia należności pieniężnych. Mianowicie, w programie do obsługi śmieci nie miałem i mam możliwości wstawiana daty przedawnienia należności w TW-1 (w podatkowym już mam taką możliwość), zatem pozostawiam puste pole. W sytuacji, gdzie mam tytuł wykonawczy na 4 raty 2013r., w którym nie ma daty przedawnienia to rozumiem, że po 31.12.2018r.muszę powiadomić organ egzekucyjny o przedawnieniu?

30 paź 2016, 09:58
Znawca

POSTY        198
Jak policzyć koszty egzekucyjne? US umorzył postępowanie ze względu na śmierć zobowiązanego i przesłał do zapłaty koszty egzekucyjne. Jak mam sprawdzić czy faktycznie takie będą jak napisali?

02 lis 2016, 08:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364 ... 379  Następna strona