Kolejne pytanie w związku ze zmianami. A mianowicie kolezanka mowi, że w przypadku gdy US umorzy postępowanie i obciąży mnie czyli wierzyciela kosztami egzekucyjnym, powinnam je ewidencjonować, obciążyć nimi zobowiązanego a potem wystawić na nie tytuł-kółko graniaste. Czy tak faktycznie ma być?
Oj chyba jakieś cuda Ci opowiada ta koleżanka. Na jednym ze szkoleń była mowa, gdy wystawiamy dalszy TW celem zabezpieczenia hipoteką przymusową - koszty, o których piszesz należy wykazać w części H - w DTW.
11 paź 2016, 11:14
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
ramzi84
ona88
Kolejne pytanie w związku ze zmianami. A mianowicie kolezanka mowi, że w przypadku gdy US umorzy postępowanie i obciąży mnie czyli wierzyciela kosztami egzekucyjnym, powinnam je ewidencjonować, obciążyć nimi zobowiązanego a potem wystawić na nie tytuł-kółko graniaste. Czy tak faktycznie ma być?
Oj chyba jakieś cuda Ci opowiada ta koleżanka. Na jednym ze szkoleń była mowa, gdy wystawiamy dalszy TW celem zabezpieczenia hipoteką przymusową - koszty, o których piszesz należy wykazać w części H - w DTW.
dlatego do Was pisze bo mam ograniczone zaufanie:D dzięki i kamień z serca
12 paź 2016, 07:40
Chcę obciążyć hipotekę. Własność nieruchomości jest na żonę i męża. Czy mogę to zrobić jak mam TW tylko na żonę?
12 paź 2016, 08:22
ona88
Chcę obciążyć hipotekę. Własność nieruchomości jest na żonę i męża. Czy mogę to zrobić jak mam TW tylko na żonę?
nie
12 paź 2016, 08:40
ona88
Jeżeli nie ma rozdzielności to możesz wystawić zmieniony TW w którym w części B wpiszesz męża i wysłać do US. (bez odpisu TW!) i wtedy możesz
Jeżeli mają rozdzielność to zabezpiecz hipoteką tylko jego udział
Ostatnio edytowano 12 paź 2016, 10:02 przez beatas17, łącznie edytowano 1 raz
12 paź 2016, 10:02
beatas17
Jeżeli nie ma rozdzielności to możesz wystawić zmieniony TW w którym w części B wpiszesz męża i wysłać do US. (bez odpisu TW!) i wtedy możesz
Jeżeli mają rozdzielność to zabezpiecz hipoteką tylko jego udział
czy aby na pewno w sytuacji, gdy wierzyciel zapomniał dopisać małżonka w części B może naprawić ten błąd wystawiając zmieniony TW? raczej nie
12 paź 2016, 10:38
Chyba jednak przekombinowane
Art. 28b. § 1. Jeżeli w trakcie postępowania egzekucyjnego zostanie wydana decyzja, postanowienie lub inne orzeczenie określające lub ustalające inną wysokość należności pieniężnej niż objęta tytułem wykonawczym albo zostanie złożona korekta dokumentu, o którym mowa w art. 3a § 1, powodująca zwiększenie wysokości należności pieniężnej, wierzyciel niezwłocznie sporządza zmieniony tytuł wykonawczy.
12 paź 2016, 11:50
tak nam podpowiedziała Pani prowadząca szkolenie. Mówiła również o wycofaniu TW z urzędu i ponowne wystawienie na obojga małżonków
Ostatnio edytowano 12 paź 2016, 11:57 przez beatas17, łącznie edytowano 1 raz
12 paź 2016, 11:54
beatas17
Mówiła również o wycofaniu TW z urzędu i ponowne wystawienie na obojga małżonków
to jest jakieś wyjście
12 paź 2016, 13:09
kompstar
beatas17
Mówiła również o wycofaniu TW z urzędu i ponowne wystawienie na obojga małżonków
to jest jakieś wyjście
tylko jak to jest w przypadku opłaty za odpady komunalne, gdy deklaracje składa jeden małżonek. A ja nie mam danych drugiego małżonka oprócz jego imienia i nazwiska na deklaracji.
13 paź 2016, 08:48
kompstar
beatas17
to jest jakieś wyjście
Tylko na jakiej podstawie wycofać tytuły z US i co z kosztami egzekucyjnymi? Organ egzekucyjny może nimi nas obciążyć
13 paź 2016, 09:19
monika1977
Tylko na jakiej podstawie wycofać tytuły z US i co z kosztami egzekucyjnymi? Organ egzekucyjny może nimi nas obciążyć
podstawa art. 59 §1 pkt. 9 upea; oczywiście, że US obciąży kosztami wierzyciela, to przecież wierzyciel popełnił błąd nie wystawiając od razu TW na małżonka zobowiązanego
13 paź 2016, 10:35
ona88
tylko jak to jest w przypadku opłaty za odpady komunalne, gdy deklaracje składa jeden małżonek. A ja nie mam danych drugiego małżonka oprócz jego imienia i nazwiska na deklaracji.
A czy to problem ustalić te dane w ewidencji ludności?
13 paź 2016, 10:41
Czy mógł by ktoś napisać krok po kroku co robić w przypadku śmierci osoby, na którą wystawiony był TW. US wysłał postanowienie o zawieszeniu postępowania na podstawie art. 56 § 3 w związku z art. 56 § 1 pkt 2 UPEA . Co teraz jeżeli chcemy dochodzić zaległości od spadkobierców, do kogo wystąpić i co napisać.