Teraz jest 07 wrz 2025, 00:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Co w przypadku gdy zobowiązany nie złożył korekty deklaracji i została mu wydana decyzja określająca. Dnia 1 października nastąpiła zmiana stawki odpadów zmieszanych a zobowiązany segreguje i stawka została na tym samym poziomie. Czy w takiej sytuacji powinien złożyć deklarację czy na jakiej podstawie powinny być dalsze naliczenia? Pozdrawiam

05 paź 2016, 07:15
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2015, 13:59

POSTY        13
Co tam słychać u kontrolowanych przez RIO? Co sprawdzają i czy bardzo się czepiają? Jak macie jakieś wieści to napiszcie. Z góry dziękuję

05 paź 2016, 10:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
ona88                    

Witam Moi drodzy, moglibyście przybliżyć jakie zmiany od 8 września obowiązują wierzyciela? Bo koleżanka wróciła ze szkolenia  i mówi że mamy wysyłać tw elektronicznie. Od już? Co jeszcze się zmieniło?

Tylko niewielki procent urzędów wysyła TW elektronicznie, nadal nie ma takiego obowiązku. Nadal można wysyłać papierowo.  Byłem na szkoleniu odnośnie zmian obowiązujących od 8 września. Jest kilka ciekawych zmian ale lepiej poczytać o tym w necie niż mam klepać streszczenie na całą stronę :)

07 paź 2016, 07:18
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
A może chociaż w kilku słowach o tych zmianach żeby wiedzieć jakimi hasłami szukać

07 paź 2016, 08:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Zmiany ustawy od 8 września 2016:
• Zbiegi egzekucji po nowemu. O czym musi wiedzieć wierzyciel? Przepisy przejściowe
i konieczność stosowania różnych zasad przy zbiegach egzekucji. Zawiadomienie organu egzekucyjnego dla wierzyciela. Postanowienie organu egzekucyjnego dla wierzyciela po zakończeniu zbiegu.
• Uwolnienie egzekucji z nieruchomości w przypadku zabezpieczenia hipoteką przymusową i zastawem skarbowym.
• Wierzytelności przyszłe. Zajęcie nadpłat podatkowych. Nowy przepis w Ordynacji podatkowej.
• Wniosek wierzyciela o wydanie postanowienia o podziale kwoty uzyskanej z egzekucji rzeczy albo wykonania prawa majątkowego.
• Zmiana kwoty wolnej od zajęcia w przypadku egzekucji z rachunku bankowego.
• Formy działań informacyjnych wierzyciela. Czy możliwe jest przesłanie pisma w przypadku braku kontaktu telefonicznego lub e-mailowego? Kiedy można stosować działania informacyjne? Wzór ewidencji działań informacyjnych.
• Terminy przesyłania upomnień. Jak należy rozumieć termin niezwłocznie? Nowy termin przesłania upomnienia po podjętych działaniach informacyjnych wierzyciela – po 7 dniach, nie później niż po 21 dniach.
• Termin wystawienia tytułu wykonawczego. Czy do tytułu należy załączyć dodatkową informację? Czy urząd skarbowy może żądać takiej informacji i jakie zmiany w tym zakresie wprowadziło nowe rozporządzenie?
• Dalszy tytuł wykonawczy dla celów egzekucji administracyjnej. Kto i w jakich przypadkach sporządza ten dokument? Jakie dodatkowe formalności ciążą na wierzycielu (wniosek)? Jak prawidłowo sporządzić dalszy tytuł wykonawczy? Jak oznaczyć numer porządkowy i cel wydania?
• Od 8 września 2016 możliwość sporządzania odpisu tytułu wykonawczego przez wierzyciela, w przypadku braku możliwości sporządzenia dalszego tytułu wykonawczego. Nowy przepis rozporządzenia, który rozwiązuje dotychczasowy problem z tytułem dla celów zbiegu lub wpisu hipoteki przymusowej.

07 paź 2016, 09:14
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Czy jeśli US prześle umorzenie postępowania ze wzgl. na śmierć zobowiązanego, to musi odesłać też tytuły, czy wierzyciel powinien sam poprosić o ich odesłanie? A może nie trzeba już nic z tymi tytułami robić?

10 paź 2016, 10:12
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
evelaina                    

Czy jeśli US prześle umorzenie postępowania ze wzgl. na śmierć zobowiązanego, to musi odesłać też tytuły, czy wierzyciel powinien sam poprosić o ich odesłanie? A może nie trzeba już nic z tymi tytułami robić?

jeżeli mówimy o podatkach lub opłacie śmieciowej to US powinien zawiesić post. egz.

10 paź 2016, 11:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2016, 13:33

POSTY        19

Mój US umarza postępowanie ze względu na śmierć zobowiązanego (art 59 § 1 pkt. 6 upea) i odsyła tytuły wykonawcze.

10 paź 2016, 11:59
Znawca

POSTY        198
US umorzył, ale nie odesłał tytułów. Wiem, że jest sprawa spadkowa w sądzie, ale to jeszcze potrwa. Skoro Us nie oddał tytułów to może napisać niech odda?

10 paź 2016, 12:49
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Videk                    

Mój US umarza postępowanie ze względu na śmierć zobowiązanego (art 59 § 1 pkt. 6 upea) i odsyła tytuły wykonawcze.

mój też tak robi, a powinien zawiesić - art. 56  par. 1 pkt 2 upea

10 paź 2016, 12:56
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
evelaina                    

to może napisać niech odda?

tylko po co ci te tytuły?

10 paź 2016, 12:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2013, 08:28

POSTY        20
" Terminy przesyłania upomnień. Jak należy rozumieć termin niezwłocznie? Nowy termin przesłania upomnienia po podjętych działaniach informacyjnych wierzyciela – po 7 dniach, nie później niż po 21 dniach. " ja wysyłam do 30 dni, gdy prowadziłam egzekucje taki zapis umieściłam w zarządzeniu wprowadzającym" Instrukcje egzekucji administracyjnej należności pieniężnych z tytułu opłaty za odpady" czy  nowe zmiany sprawiają, że muszę trzymać się tych 21 dni czy nadal mogę do 30 dni - jak myślicie?

10 paź 2016, 13:09
Znawca

POSTY        198
kompstar                    

evelaina                    

to może napisać niech odda?

tylko po co ci te tytuły?

W sumie po nic, pytam bardziej z niewiedzy :D

10 paź 2016, 13:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2013, 08:28

POSTY        20
Kolejne pytanie w związku ze zmianami. A mianowicie kolezanka mowi, że w przypadku gdy US umorzy postępowanie i obciąży mnie czyli wierzyciela kosztami egzekucyjnym, powinnam je ewidencjonować, obciążyć nimi zobowiązanego a potem wystawić na nie tytuł-kółko graniaste. Czy tak faktycznie ma być?

11 paź 2016, 07:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361 ... 379  Następna strona