Witam, dawno mnie tu nie było a tu nadal krąży mnóstwo pytań i dobrych odpowiedzi
jeśli można skorzystać z waszego doświadczenia to mam trzy pytanka:
1) ostatnio urząd skarbowy domaga się na tytułach wykonawczych adresów zameldowania dłużnika, ja zawsze piszę adresy zamieszkania czy coś się zmieniło?
2) co w sytuacji otrzymania postanowienia w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego iż dłużnik jest nieściągalny? czy w takim wypadku już nie wystawiam nowych tytułów wykonawczych tylko wysyłam upomnienia -powyżej 116 zł i jeśli dostanę informację np. po 2 latach że sytuacja się zmieniła to co wtedy?
3) przy zmianie stawki opłaty u dłużników zostały wydane decyzje określające na podstawie danych z deklaracji, czy TW w rubryce E pkt 3 i 4 powinnam zaznaczyć orzeczenie i decyzja czy mogę zostawić po staremu czyli deklaracja?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą odpowiedź
01 wrz 2016, 13:29
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Kamii
1) ostatnio urząd skarbowy domaga się na tytułach wykonawczych adresów zameldowania dłużnika, ja zawsze piszę adresy zamieszkania czy coś się zmieniło?
Nic się nie zmieniło i nadal podaje się adres zamieszkania.
Kamii
2) co w sytuacji otrzymania postanowienia w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego iż dłużnik jest nieściągalny? czy w takim wypadku już nie wystawiam nowych tytułów wykonawczych tylko wysyłam upomnienia -powyżej 116 zł i jeśli dostanę informację np. po 2 latach że sytuacja się zmieniła to co wtedy?
Wystawiasz dalej tytuły a w razie opisane sytuacji art. 61 upea.
Kamii
3) przy zmianie stawki opłaty u dłużników zostały wydane decyzje określające na podstawie danych z deklaracji, czy TW w rubryce E pkt 3 i 4 powinnam zaznaczyć orzeczenie i decyzja czy mogę zostawić po staremu czyli deklaracja?
Powinna być wskazana prawidłowa podstawa prawna wystawienia tytułu. W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko narażenia się na zarzut.
02 wrz 2016, 11:18
evelaina
A co zrobić z przypadku, kiedy podatnik zmarł, ale jego dług znajduje się w US? Wiem już, że było jakieś postępowanie spadkowe i zona i dzieci przejmą ziemię, ale do tego czasu czy nie powinnam jakoś umorzyć postępowanie a potem je wszcząć od nowa już na żonę?
Ja piszę do NUS zawiadomienie o zgonie zobowiązanego oraz wnoszę o wycofanie tytułów wykonawczych z egzekucji, następnie NUS sam umarza postępowanie egzekucyjne Po zakończonej sprawie spadkowej obciążasz w formie decyzji spadkobierców odpowiedzialnością za długi podatkowe i jeśli nie zapłacą zaległości z decyzji, to stosujesz tryb zgodnie ze standardami jak dla osób żywych tj. upomnienie, tytuł wykonawczy, itd.
05 wrz 2016, 13:49
Egzekutor69
evelaina
A co zrobić z przypadku, kiedy podatnik zmarł, ale jego dług znajduje się w US? Wiem już, że było jakieś postępowanie spadkowe i zona i dzieci przejmą ziemię, ale do tego czasu czy nie powinnam jakoś umorzyć postępowanie a potem je wszcząć od nowa już na żonę?
Ja piszę do NUS zawiadomienie o zgonie zobowiązanego oraz wnoszę o wycofanie tytułów wykonawczych z egzekucji, następnie NUS sam umarza postępowanie egzekucyjne :rolleyes: Po zakończonej sprawie spadkowej obciążasz w formie decyzji spadkobierców odpowiedzialnością za długi podatkowe i jeśli nie zapłacą zaległości z decyzji, to stosujesz tryb zgodnie ze standardami jak dla osób żywych :P tj. upomnienie, tytuł wykonawczy, itd.
Czy wystawieniem takiej decyzji musi się zająć wymiarowiec czy księgowy?
06 wrz 2016, 12:18
evelaina
Egzekutor69
Ja piszę do NUS zawiadomienie o zgonie zobowiązanego oraz wnoszę o wycofanie tytułów wykonawczych z egzekucji, następnie NUS sam umarza postępowanie egzekucyjne :rolleyes: Po zakończonej sprawie spadkowej obciążasz w formie decyzji spadkobierców odpowiedzialnością za długi podatkowe i jeśli nie zapłacą zaległości z decyzji, to stosujesz tryb zgodnie ze standardami jak dla osób żywych :P tj. upomnienie, tytuł wykonawczy, itd.
evelaina
Czy wystawieniem takiej decyzji musi się zająć wymiarowiec czy księgowy?
To zależy od zakresu obowiązków u nas wystawia wymiarowiec
06 wrz 2016, 12:46
Czy ktoś jest już po kontroli RIO? U mnie wchodzą we wrześniu i nie wiem czego się spodziewać
07 wrz 2016, 10:30
Agnieszkar
Czy ktoś jest już po kontroli RIO? U mnie wchodzą we wrześniu i nie wiem czego się spodziewać
O to samo chwiałam zapytać bo dzisiaj nasza Pani Skarbnik powiedziała że zaczynają się kontrole i też jestem ciekawa co będą kontrolować? Może ktoś jest w trakcie albo po takiej kontroli.
07 wrz 2016, 10:34
U nas jest. Narazie trzeci tydzień przeglądają przetargi na odpady
07 wrz 2016, 14:27
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie opłaty za gosp. odpadami komunalnymi. Osoba, która złożyła deklarację o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi jako właściciel nieruchomości (na jej terenie zamieszkiwało łącznie 3 mieszkańców ujętych w deklaracji) nie uiszczała ww. opłaty, zostały wysłane upomnienia a następnie wystawiony został tytuł wykonawczy na tą osobę. Jednak osoba zmarła, US wystawił postanowienie w sprawie zawieszenia postępowania egzekucyjnego, a komornik przesłał pismo czy Burmistrz będzie prowadził postępowanie zmierzające do przeniesienia odpowiedzialności na następców prawnych osoby zmarłej. Pytanie brzmi: - jak przeprowadzić takie postępowanie w celu przeniesienia zaległości na spadkobierców, czy w pierwszej kolejności wysłać pismo do sądu czy w danej sprawie toczy się postępowanie spadkowe? A jeżeli spadek został przyjęty wydać decyzję o odpowiedzialności za zobowiązania podatkowe (co w przypadku jeżeli jest kilku spadkobierców). Czy można dochodzić wyegzekwowania zaległości od osób, które wspólnie ze zmarłym zamieszkiwały nieruchomość ?Czy wycofać tytuł wystawiony na osobę zmarłą?, i kto pokrywa w takim przypadku koszty egzekucyjne ? Jeżeli posiada ktoś wzory pism w tej tematyce był bym wdzięczny za ich przesłanie. Pozdrawiam .
09 wrz 2016, 07:21
Może nie w temacie egzekucji, ale czy jeśli podatnik złoży podanie o przeksięgowanie nadpłaty z podatku od śr. transp. na podatek od nieruchomości ( czy jakikolwiek inny) to muszę wystawiać jakieś postanowienie?
14 wrz 2016, 11:09
evelaina
Może nie w temacie egzekucji, ale czy jeśli podatnik złoży podanie o przeksięgowanie nadpłaty z podatku od śr. transp. na podatek od nieruchomości ( czy jakikolwiek inny) to muszę wystawiać jakieś postanowienie?
co masz na myśli pisząc podatek od nieruchomości - zaległości, bieżące raty podatku czy podatek, który zostanie dopiero ustalony w przyszłych latach?
14 wrz 2016, 11:54
bartekkolo
czy w pierwszej kolejności wysłać pismo do sądu czy w danej sprawie toczy się postępowanie spadkowe? .
tak, warto również w tym piśmie zapytać, czy czasem nie odrzucono spadku
bartekkolo
A jeżeli spadek został przyjęty wydać decyzję o odpowiedzialności za zobowiązania podatkowe (co w przypadku jeżeli jest kilku spadkobierców).
jeżeli zostało wydane postanowienie spadkowe - wydajesz decyzję o odpowiedzialności spadkobierców (jeśli jest kilku wszystkim doręczasz decyzje)
14 wrz 2016, 11:59
Witam,
czy w doręczaniu pism za potwierdzeniem odbioru ma znaczenie jaki druk ma zwrotne potwierdzenie odbioru ( KPA czy OP) ?
Zajmuję się opłatą śmieciową i w zasadzie wszystkie pisma wysyłałam ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru – KPA.
np. upomnienia, postanowienia o zarachowaniu wpłaty na zaległość, postanowienia i decyzje w sprawie określenia wysokości opłaty, wezwania do złożenia deklaracji czy też decyzje odnośnie umorzeń. Czy jest to błędne ?
15 wrz 2016, 11:01
anisia
Witam, czy w doręczaniu pism za potwierdzeniem odbioru ma znaczenie jaki druk ma zwrotne potwierdzenie odbioru ( KPA czy OP) ? Zajmuję się opłatą śmieciową i w zasadzie wszystkie pisma wysyłałam ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru – KPA. np. upomnienia, postanowienia o zarachowaniu wpłaty na zaległość, postanowienia i decyzje w sprawie określenia wysokości opłaty, wezwania do złożenia deklaracji czy też decyzje odnośnie umorzeń. Czy jest to błędne ?
Nie, ważne żeby zwrotka zawierała wszystkie niezbędne dane. Byle nie wysyłać na żółtych. Kiedyś mieliśmy sprawę uwaloną w SKO w związku z brakiem możliwości ustalenia na żółtej zwrotce odbiorcy i braku informacji o podjęciu się oddania przesyłki adresatowi.