Kogo powiadomić jeśli dłużnik spłacił zaległość? Tylko US czy też komornika? Czy to może US ma obowiązek poinformować komornika, że zadłużenie się zmniejszyło? Z reguły informowałam tylko US, ale ostatnio dostałam pismo od komornika, żeby uzupełnić braki poprzez podanie aktualnego wykazu zaległości.
05 sie 2016, 11:12
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
evelaina
Kogo powiadomić jeśli dłużnik spłacił zaległość? Tylko US czy też komornika? Czy to może US ma obowiązek poinformować komornika, że zadłużenie się zmniejszyło? Z reguły informowałam tylko US, ale ostatnio dostałam pismo od komornika, żeby uzupełnić braki poprzez podanie aktualnego wykazu zaległości.
ja robię tak: jeśli wpłaca mój dłużnik to informuję US i Komornika jeśli ściągnął komornik to informuję US jeśli ściągnął US to informuję komornika
oczywiście ma to miejsce gdy tytuł jest u komornika jak i w US (w wyniku zbiegu) takie instrukcje dostałam z mojego US, pani mówiła że oni nie informują komornika o spłacie należności tylko to nasz obowiązek
05 sie 2016, 12:29
Mam zarzut na postępowanie egzekucyjne, błąd co do osoby zobowiązanego. Postanowienie wierzyciela kieruję na pewno do zobowiązanego, a czy do urzędu skarbowego też wysyłam postanowienie równocześnie jak do zobowiązanego? Jak informuje się us że postanowienie jest ostateczne, zwykłym pismem? Jak to robicie? Dzięki za pomoc.
10 sie 2016, 13:01
kwiat
Mam zarzut na postępowanie egzekucyjne, błąd co do osoby zobowiązanego. Postanowienie wierzyciela kieruję na pewno do zobowiązanego, a czy do urzędu skarbowego też wysyłam postanowienie równocześnie jak do zobowiązanego? Jak informuje się us że postanowienie jest ostateczne, zwykłym pismem? Jak to robicie? Dzięki za pomoc.
Prowadzicie egzekucję administracyjną? Jeżeli nie to zarzut powinien być skierowany do organu egzekucyjnego.
10 sie 2016, 13:25
Nie prowadzimy egzekucji, przecież wprzypadku zarzutu co do błędu zobowiązanego art. 33 paragraf 4 w związku z art. 34 paragraf 1 wymagane jest stanowisko wierzyciela, a stanowisko wierzyciela jest wiążące dla organu egzekucyjnego. Urząd skarbowy jako organ odpowiada sam tylko na zarzut z art. 33 paragraf 8. Nie wiedziałeś? A jak czyta się twoje odpowiedzi na forum to tak jakbyś wszystko wiedział
11 sie 2016, 06:51
kwiat
Nie prowadzimy egzekucji, przecież wprzypadku zarzutu co do błędu zobowiązanego art. 33 paragraf 4 w związku z art. 34 paragraf 1 wymagane jest stanowisko wierzyciela, a stanowisko wierzyciela jest wiążące dla organu egzekucyjnego. Urząd skarbowy jako organ odpowiada sam tylko na zarzut z art. 33 paragraf 8. Nie wiedziałeś? A jak czyta się twoje odpowiedzi na forum to tak jakbyś wszystko wiedział
Pytasz się czy kierujesz je do urzędu skarbowego więc ci odpowiadam, to NUS powinien przesłać ci pismo z wnioskiem o stanowisko wierzyciela. Zarzut na prowadzenie egzekucji wnosi się do tego kto egzekucję prowadzi.
11 sie 2016, 07:31
Ja pytam o postanowiene-stanowisko wierzyciela w sprawie zarzutu czy wysyła się również nieprawomocne do us. Przeczytaj ze zrozumieniem.
11 sie 2016, 07:58
kwiat
Postanowienie wierzyciela kieruję na pewno do zobowiązanego, a czy do urzędu skarbowego też wysyłam postanowienie równocześnie jak do zobowiązanego?
Da się bardziej zrozumieć? Z pytania nie wynika czy postanowienie wydajesz w odpowiedzi na wniosek organu egzekucyjnego czy w odpowiedzi na zarzut wniesiony do niewłaściwego organu. Moja odpowiedź miała cię niejako ustrzec przed pochopnym działaniem ale spoko nie spinaj się bo ci żyłka pęknie. Ze zrozumieniem doczytaj art. 34 § 4.
11 sie 2016, 08:12
US wyegzekwował i przekazał na rachunek wierzyciela środki pieniężne, wpłata została zaksięgowana na koncie podatnika, który się teraz awanturuje że on opłaca śmieci do wspólnoty i nie powinien płacić do gminy. Szkoda, że się dopiero obudził! Muszę zwrócić pieniądze podatnikowi, tylko nie wiem czy muszę zwrócić łącznie z opłatą komorniczą, ktora też pokrywa należności, ale jest wydatkiem wierzyciela. Wie ktoś może jak to ugryźć? Z góry dziękuję.
25 sie 2016, 13:29
Podatnik napisał podanie z prośbą o przeksięgowanie nadpłaty z podatku na opłatę śmieciową. Czy muszę wystawić jakieś postanowienie? Czy może samo PK wystarczy?
29 sie 2016, 09:37
evelaina
Podatnik napisał podanie z prośbą o przeksięgowanie nadpłaty z podatku na opłatę śmieciową. Czy muszę wystawić jakieś postanowienie? Czy może samo PK wystarczy?
Nie wydajesz postanowienia, samo PK wystarczy.
29 sie 2016, 09:54
Videk
evelaina
Nie wydajesz postanowienia, samo PK wystarczy.
A jeśli podatnik piszę podanie o zaliczenie nadpłaty na przyszłe zobowiązania, to w momencie naliczenia podatku w 2017r. będę musiała takie postanowienie wystawić?
29 sie 2016, 10:55
A jeśli podatnik piszę podanie o zaliczenie nadpłaty na przyszłe zobowiązania, to w momencie naliczenia podatku w 2017r. będę musiała takie postanowienie wystawić?
Wniosek podatnika jest w tym przypadku wystarczający i nie wydajesz postanowienia zgodnie z art. 76 § 1 Ordynacji podatkowej.
29 sie 2016, 13:26
A co zrobić z przypadku, kiedy podatnik zmarł, ale jego dług znajduje się w US? Wiem już, że było jakieś postępowanie spadkowe i zona i dzieci przejmą ziemię, ale do tego czasu czy nie powinnam jakoś umorzyć postępowanie a potem je wszcząć od nowa już na żonę?