wiem , że sprawa odsetek była już omawiana i jedni wykazują odsetki poniżej 8,70 zł na tytule i zajęciu a inni nie. Ja nie wpisuję odsetek poniżej 8,70 zł, wpisuję 0,00 zł i pomimo, że wskazane jest, aby liczyć odsetki podatkowe i napisane jest ile one wynoszą to nie są one liczone przez bank, pracodawcę itp. I po rozliczeniu wpłaty najczęściej brakuje pieniędzy. Też macie tak ? Czy inaczej robicie ?
dzięki
14 kwi 2014, 09:53
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
pola80
Witam jeszcze raz proszę o odpowiedź na następujące sytuację, ponieważ dalej stoję z pracą i nie wiem, co i jakie POSTANOWIENIA i kiedy mam wystawiać:
1. Wpłata u wierzyciela-na jego konto a. przed doręczeniem odpisu tyt. wykonawczego- co robię, co zaznaczam, gdzie i czy coś piszę bo kosztów jeszcze egz. nie mam.- bo od wierzyciela dostaję inf.,o umorzenie postępowania podatkowego a ja co, coś piszę do zobowiązanego? b. po doręczeniu odpisu tyt.- co robię, co z opłatą manipulacyjną jak została i co z kosztami upomnienia jeśli wpłacił wierzycielowi tylko należność główna, czy ja jako gmina mogę dalej ciągnąć egz. do opłaty manipulacyjnej i kosztów upomnienia- czy coś wydaje, czy je umarzam, czy w ogóle jak zostają same koszty upomnienia to co mam dalej egzekwować?- dostaję od wierzyciela informację o zmniejszeniu kwoty lub o tym,że jego należność główna została zaspokojona i umarza postępowanie podatkowe i,że zostają tylko koszty upomnienia i moje(czyli np.opłata manipulacyjna) do egzekwowania, co robię?
2. Wpłata na konto organu egzekucyjnego. a. wpłata całości razem z kosztami (opłata manipulacyjna) i kosztami upomnienia ( zaspokajam swoje , w części Ł- też wpisuje w odsetki k.upomnienia i przekazuje na konto wierzyciela- co robię, czy zakańczam i wydaje postanowienie, które muszę dostarczyć zobowiązanemu, czy nic do niego nie pisze, co robię na tytule. ?( bo tu nie rozumiem, skoro dostał odpis,naliczyła się opłata manipulacyjna i on wpłaca na konto org. egz. to dlaczego mam umarzać koszty skoro mi je wpłacił na konto razem z zaległością?) b. wpłata częściowa do organu egz.-zaspokajam swoje, resztę przekazuje wierzycielowi i czekam na resztę wpłaty, jak już wszystko mi zapłaci to ,czy coś wystawiam do niego, jakieś Postanowienie?
3. Wpłacił na konto wierzyciela należność główną + k. upomnienia, a na moje konto organu egz. koszty egz.(opłatę manipulacyjną)- co robię, co wystawiam, co wypełniam, jak zakończyć??
Dziękuję!!
1.a. nie wydajesz żadnego postanowienia. Odnotowujesz wpłatę u wierzyciela przez wszczęciem w systemie komputerowym (jeśli taki masz). Czyli wpłatę z datą wcześniejszą niż obecna (dzisiejsza). W części I tytułu wypełniasz pozycje 74, 77 (104,107 dla wielopozycyjnych tytułów).
1.b. jeśli zostają koszty egzekucyjne to normalnie je egzekwujesz na podstawie tego samego tytułu. Chyba, że podejmiesz decyzję o ich umorzeniu. Wpłata do wierzyciela zawsze musi być rozliczona tak, że najpierw należności a koszty upomnienia na końcu. Wierzyciel może Ci ograniczyć tytuł: - do „zera” czyli zapłacona będzie należność i koszty upomnienia (dochodzisz same swoje koszty), - do „zera” w należności, dochodzisz swoich kosztów egzekucyjnych i koszty upomnienia które też przypadają organowi egzekucyjnemu. - do pomniejszonej należności głównej, dochodzisz więc reszty należności, swoich kosztów i koszty upomnienia. W przypadku zmiany należności do „zera” lub ograniczenia wpisujesz te zmiany w cześci J tytułu. Oczywiście jeśli masz system komputerowy musisz wprowadzić zmiany w stanie zaległości aby odpowiadały rzeczywistości.
2.a. rozliczasz całość kwoty w kolejności: koszty egzekucyjne, upomnienia (dla Ciebie) i dopiero należności. W części L obciążasz i uznajesz koszty. W części Ł rozliczasz uzyskana kwotę z tym, że koszty upomnienia dodajesz do kosztów egzekucyjnych. Nie wydajesz żadnego postanowienia ani dla wierzyciela ani dla zobowiązanego. Postępowanie jest zakończone poprzez zapłatę a nie umorzone. Wypełniasz cześć I pozycje 72,75 (102,105). 2.b rozliczaj jak powyżej, cześć która została rozliczona na należności przekazujesz do wierzyciela. Nie wydajesz żadnego postanowienia. Ewentualnie ograniczasz kwoty na zajęciach które wydałaś w przebiegu postępowania.
3. odnotowujesz na tytule rozliczenie kosztów w cześci L i Ł. Następnie ograniczasz tytuł w części J do „zera”, wypełniasz część I pozycje 74,77 (104,107). Nie wydajesz żadnego postanowienia. Postępowanie jest zakończone przez zapłatę.
Oczywiście zawsze po zamknięciu sprawy przez zapłatę uchylasz wszystkie zajęcia wydane w przebiegu postępowania.
14 kwi 2014, 09:56
kwiat
Dzięki wielkie. Przy zbiegu chyba bezpieczniej jest czekać na wezwanie sądu o akta, żeby uniknąć takiej sytuacji. A mogę do pisma do sądu dołączyć kserokopię pisma od komornika ?
Tak oczywiście, że możesz.
14 kwi 2014, 09:56
Magdallene30
w dniu 28.03.2014r. dostarczyłam zajęcie nadpłaty w podatku dochodowym w US, natomiast dostałam w dniu 04.04.2014r informację, że dłuznik nie posiada nadpłaty ale mam również informacje gdzie jest zatrudniony. Chcę zrobić zajęcie wynagrodzenia ale nie wiem co w takiej sytuacji z kosztami? proszę o pomoc
Zajęcie nadpłaty nie jest skuteczne a więc nie możesz naliczyć kosztów za zajęcie. Naliczasz tylko opłatę manipulacyjną.
Dokonując kolejnego zajęcia liczysz od nowa koszty za zajęcie i dopisujesz je do naliczonej wcześniej opłaty manipulacyjnej.
14 kwi 2014, 09:58
Miszka87
No to nie mają świadczeń wypłacanych ani z ZUS ani KRUS, US nie podał mi tego typu świadczeń nie zarejestrowano więc chyba nie wypłacali, chyba,że US nie posiada takich danych w co wątpię..Pisac oddzielnie do ZUS i KRUS o ujawnienie świadczeń? Ujawnienie majątku nie zrobi na pewno, co do hipoteki itd za małe kwoty góra 120 zł więc sorry koszta większe niż dług..
Pewności że nie ma świadczeń nigdy nie masz na 100%. Odpowiedź z US jest na podstawie deklaracji za "ubiegły rok". Pracodawcy, ZUS, KRUS, wysyła do właściwego US informację o dochodach (PIT-11, PIT-40A) ale zawsze za ubiegły rok. Tym samym jeśli ktoś otrzyma świadczenie lub wynagrodzenie w kwietniu 2014r. to ta informacja pojawi się w US w styczniu, lutym 2015. Chyba, że świadczenie przestanie być wypłacane to może być wcześniej.
Tylko ZUS wie w miarę na bieżąco gdzie obecnie jest ktoś zatrudniony lub jakie otrzymuje świadczenia. KRUS wie tylko w zakresie swoich świadczeń
Trzeba działać rozsądnie. Nie ma sensu wysyłać do KRUS jeśli ktoś nie może być rolnikiem. To chyba łatwo ustalić bo wiadomo jakie płaci podatki od nieruchomości.
Co do hipoteki jeśli dobrze pamiętam nie ma kwoty minimalnej wpisu hipoteki. Oczywiście trzeba myśleć racjonalnie. Ale jeśli zgromadzi się już kilka tytułów to chyba warto zrobić wpis.
Ostatnio edytowano 14 kwi 2014, 10:32 przez preston, łącznie edytowano 1 raz
14 kwi 2014, 10:16
kwiat
wiem , że sprawa odsetek była już omawiana i jedni wykazują odsetki poniżej 8,70 zł na tytule i zajęciu a inni nie. Ja nie wpisuję odsetek poniżej 8,70 zł, wpisuję 0,00 zł i pomimo, że wskazane jest, aby liczyć odsetki podatkowe i napisane jest ile one wynoszą to nie są one liczone przez bank, pracodawcę itp. I po rozliczeniu wpłaty najczęściej brakuje pieniędzy. Też macie tak ? Czy inaczej robicie ?
dzięki
Skoro nie wskazujesz odsetek poniżej 8,70-zł to na Twojej głowie pozostaje prawidłowe rozliczenie uzyskanej kwoty. Podobnie jak poinformowanie dłużników zajętej wierzytelności o tym, że od danego dnia mają naliczać już te odsetki.
Normalnie wszelkie nadpłaty lub niedobory zaokrągla się i "upycha' w odsetkach. Wszystkie programy egzekucyjne naliczają lub mają możliwość naliczania tych minimalnych odsetek. Właśnie z uwagi na fakt, że nie jesteś w stanie przypilnować kiedy na danym tytule kwota odsetek przekroczy granicę wymagalności. Można bawić się w takie rzeczy jak ma się 10 tytułów na biegu, a nie dziesiątki tysięcy.
14 kwi 2014, 10:21
Bardzo dziękuję PRESTON Mam jeszcze pytanie, ponieważ pisaliście o Postanowieniach z art.59, to kiedy takie mam wydawać?, bo tu w Twojej odpowiedzi nic nie wspominałeś o tym.
14 kwi 2014, 10:46
Generalnie jedynym przypadkiem związanym z omawianymi przypadkami jest 59§ 1 pkt 1 „jeżeli obowiązek został wykonany przed wszczęciem postępowania”. Czyli wszczęcie nastąpiło (to jest warunek konieczny by można mówić o umorzeniu) i po tym fakcie okazało się, że obowiązek został wykonanych czyli zapłacony. Np. wszczęłaś w dniu 10-04-2014r. a w dniu 11-04-2014r. wierzyciel informuje Cię o wykonaniu obowiązku przez zobowiązanego w dniu 09-04-2014r. Czyli obowiązek został wykonany przed dniem wszczęcia postępowania egzekucyjnego.
Pozostałe: 2) jeżeli obowiązek nie jest wymagalny, został umorzony lub wygasł z innego powodu albo jeżeli obowiązek nie istniał (np. - (obowiązek nie jest wymagalny) - "padła" czyli została uchylona decyzja określająca wysokość zobowiązania, - (został umorzony) - został umorzony np. w wyniku decyzji o umorzeniu części lub całości zaległości lub odsetek za zwłokę, - (wygasł) - np. przedawnił się, - (nie istniał) - np. naliczono komuś podatek za nieruchomość której nie jest właścicielem.)
3) jeżeli egzekwowany obowiązek został określony niezgodnie z treścią obowiązku wynikającego z decyzji organu administracyjnego, orzeczenia sądowego albo bezpośrednio z przepisu prawa; (np. kwota na tytule jest wskazana błędnie, niezgodnie z decyzją organu podatkowego, sądu lub deklaracji złożonej przez zobowiązanego)
4) gdy zachodzi błąd co do osoby zobowiązanego lub gdy egzekucja nie może być prowadzona ze względu na osobę zobowiązanego; (chyba jasne)
5) jeżeli obowiązek o charakterze niepieniężnym okazał się niewykonalny; (chyba jasne)
6) w przypadku śmierci zobowiązanego, gdy obowiązek jest ściśle związany z osobą zmarłego; (obowiązek ściśle związany to np. taki którego nie można przenieść na spadkobierców. Np. grzywna nałożona w drodze mandatu karnego)
7) jeżeli egzekucja administracyjna lub zastosowany środek egzekucyjny są niedopuszczalne albo zobowiązanemu nie doręczono upomnienia, mimo iż obowiązek taki ciążył na wierzycielu (pojęcie niedopuszczalności jest bardzo szerokie, brak doręczenia upomnienia to chyba jasne)
8) jeżeli postępowanie egzekucyjne zawieszone na żądanie wierzyciela nie zostało podjęte przed upływem 12 miesięcy od dnia zgłoszenia tego żądania( jasne)
9) na żądanie wierzyciela (pismo wierzyciela nie wskazujące w zasadzie na jakiej podstawie chce on umorzenia. Ale zawsze wierzyciel może wnieść o takie zakończenie postępowania. tutaj najczęściej ukrywane są jakieś powody dla których wierzyciel nie powinien kierować tytułów do egzekucji.)
10) w innych przypadkach przewidzianych w ustawach (dużo możliwości).
14 kwi 2014, 11:18
Witam wszystkich,
Bardzo proszę o informację w którym polu części "Ł" tytułu wykonawczego należy wykazać pobranie kosztów upomnienia (zsumować z pobraną należnością główną?).
15 kwi 2014, 12:50
belpru
Witam wszystkich,
Bardzo proszę o informację w którym polu części "Ł" tytułu wykonawczego należy wykazać pobranie kosztów upomnienia (zsumować z pobraną należnością główną?).
Ja wykazuję koszty upomnienia w kosztach egzekucyjnych , zresztą poczytaj uważnie wcześniejsze posty to będzie tam to opisane
15 kwi 2014, 12:56
Dziękuję, ostatecznie jednak wyszczególnię je obok należności głównej, podobno nie ma to żadnego znaczenia. Teraz chciałbym podpytać, czy obciążacie zobowiązanych kosztem doręczenia odpisu tytułu (6.10)? Czy koszty związane z nadawaniem korespondencji naliczacie w momencie wysyłki, czy w momencie w którym wraca do Was potwierdzenie odbioru?
15 kwi 2014, 13:37
Mam zbieg egzekucji z komornikiem na wynagrodzeniu, z rozmowy z kancelarią komornika dowiedziałam się, że zbieg był już rozstrzygnięty w 2012r. i sąd wyznaczył komornika, nie mam tego postanowienia. Czy jest ono wiążące w dalszym ciągu i powinnam wysłać akta do komornika powołując się na to postanowienie ?
15 kwi 2014, 13:54
Tak jest wiążące jeśli postępowania objęte rozstrzygnięciem są nadal prowadzone. Komornik jako organ zaufania publicznego powinien Ci podać obowiązujące i prawdziwe informacje. Tak więc znając sygnaturę i datę postanowienia można takie akta przesłać do łącznego prowadzenia. Zresztą dokładna informację w tej sprawie powinien Ci przesłać pracodawca. Wynika to wprost z pouczenia i jest to jego obowiązek.
15 kwi 2014, 14:14
pytanie z serii nietypowych; gość dostał tytuł i zajęcie, wpłacił ile mu kazano, ale okazało się, że na zajęciu ktoś się pomylił i wpisał o 8 zł za dużo kosztów. Co zrobić z tą nadwyżką?