Teraz jest 09 wrz 2025, 21:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
urzedaska                    

Wycofać koniecznie u Komornika Sądowego! do wiadomości US dać. Z doświadczenia wiem, że US informuje o przekazaniu akt w skutek rozstrzygnięcia  zbiegu - tak więc całość postępowania przejmuje KS - i u niego KONIECZNIE trzeba wycofać.
Co do formy informowania zobowiązanego o przeksięgowaniu nadpłaty - moim zdaniem postanowienie.

Ale tu chodzi o sytuację, kiedy to US przekazał do komornika sprawę, bo był zbieg. Potem podatnik sam wpłacił zadłużenie do US i US przekazał kasę dla nas. To chyba raczej US informuje komornika, że dług spłacony, a nie ja. Gdyby podatnik wpłacił do mnie, to ja wtedy informuję US, a oni dalej komornika. No chyba, że źle rozumuję :( Zresztą pani w US powiedziała, że to ona napisze do komornika.

27 kwi 2016, 13:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
U nas księguje się te pieniążki na te zobowiązania, które nie są objęte TW.
W końcu to są pieniądze tego podatnika a tych odsetek faktycznie nie ma należnych.
Nie wiem jak ma być poprawnie :huh:

27 kwi 2016, 13:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 paź 2014, 10:45

POSTY        16
A teraz z innej beczki:

jako wierzyciel, jednostka budżetowa, jestem na etapie wysłanego upomnienia - adresat wyprowadził się. Żeby wysłać wezwanie ws. ustalenia adresu np do starostwa i US, korzystam z 36 KPA? czy OP? czy ust. o post. egzek. w adm. ?

27 kwi 2016, 15:18
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Moi drodzy ja odbiegne od tematu, ale czy ktoś wybiera się na szkolenie: AKTUALNE PROBLEMY I ORZECZNICTWO Z ZAKRESU PODATKÓW I OPŁAT LOKALNYCH (wyd. taxpres) ja niestety nie, ale byłabym chetna na wymiane materiałami ze szkolenia. Mam ze szkoleń: zasady udzielania pomocy publ przez gminy z uwzględn zmian w 2016. PISZCIE.

29 kwi 2016, 10:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
mam zaległość za dwa miesiące 2014 roku na osobę zmarłą. sprawy spadkowej nie ma i nie będzie bo nie ma po co. właścicielem mieszkania jest córka zmarłej. wiem że jest też druga córka. mieszkanie było przekazane za życia w formie darowizny. czy mogę wysłać im zwykłe pismo że na koncie ich mamy jest zaległość ? może zapłacą. nie mam innego pomysłu. zaległość to 104 zł.

29 kwi 2016, 11:54
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
reniak                    

mam zaległość za dwa miesiące 2014 roku na osobę zmarłą. sprawy spadkowej nie ma i nie będzie bo nie ma po co. właścicielem mieszkania jest córka zmarłej. wiem że jest też druga córka. mieszkanie było przekazane za życia w formie darowizny. czy mogę wysłać im zwykłe pismo że na koncie ich mamy jest zaległość ? może zapłacą. nie mam innego pomysłu. zaległość to 104 zł.

A może wezwać do złożenia deklaracji od momentu kiedy córka stała się właścicielem?

29 kwi 2016, 12:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
qubap                    

A może wezwać do złożenia deklaracji od momentu kiedy córka stała się właścicielem?

tak, tak by było poprawnie, ale tym zajmuje się osoba z wymiaru, powinien być odpis i przypis na córkę, z tego co wiem to matka dawno zmarła, córka płaciła do czasu...
niestety nie mam wpływu na wymiar

29 kwi 2016, 12:45
Znawca

POSTY        198
style999                    

A teraz z innej beczki:

jako wierzyciel, jednostka budżetowa, jestem na etapie wysłanego upomnienia - adresat wyprowadził się. Żeby wysłać wezwanie ws. ustalenia adresu np do starostwa i US, korzystam z 36 KPA? czy OP? czy ust. o post. egzek. w adm. ?

Mam podobny problem, podatnik jest u nas zameldowany, ale się wyprowadził i nie powiedział dokąd. Teraz szukam wiatru w polu, bo mieszka gdzieś w okolicach W-wy, ale nie bardzo wiem gdzie i do kogo pisać o udostępnienie adresu, bo pewnie ten podatnik nie meldował się tam wcale. Ale jeśli pisałabym do kogokolwiek to powołuję się na "art. 36 ust. z dn. 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. z 2014r. poz 1619 ze zm.) w związku z toczącą się egzekucją administracyjną". Jak dotąd ZUS czy KRUS udzielali odpowiedzi na wniosek z tym art.

29 kwi 2016, 12:48
Znawca

POSTY        198
wracając do postanowień o zarachowaniu wpłaty: podatnik dostał upomnienie za 1 ratę podatku. Wpłacił łącznie za dwie raty, ale bez kosztów tego upomnienia. Jeśli rozliczę w pierwszej kolejności koszty up., potem 1 ratę i resztę zaliczę na drugą ratę, to wysyłać postanowienie? Niby kwota pokrywa w całości zadłużenie i koszty upomnień i jeszcze zostaje, ale ewidentnie podatnik wpłacił bez kosztów up. Wpłata 300 zł.

29 kwi 2016, 12:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2015, 13:10

POSTY        34
evelaina                    

wracając do postanowień o zarachowaniu wpłaty: podatnik dostał upomnienie za 1 ratę podatku. Wpłacił łącznie za dwie raty, ale bez kosztów tego upomnienia. Jeśli rozliczę w pierwszej kolejności koszty up., potem 1 ratę i resztę zaliczę na drugą ratę, to wysyłać postanowienie? Niby kwota pokrywa w całości zadłużenie i koszty upomnień i jeszcze zostaje, ale ewidentnie podatnik wpłacił bez kosztów up. Wpłata 300 zł.

Ja bym nie wysyłał. Otrzymał upomnienie, wpłacona kwota pokrywa sumę na upomnieniu, więc postanowienie powinno się wydać na wniosek podatnika.
§  4a.  115  Postanowienie, o którym mowa w § 4, wydaje się wyłącznie na wniosek, w przypadku gdy:
1)  wpłata w całości pokrywa kwotę główną zaległości wraz z odsetkami za zwłokę lub (...)

05 maja 2016, 09:46
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Witam, jako wierzyciel mogę wystąpić do zus o udzielenie informacji na temat dłużnika ( żeby ją później przesłać do skarbówki) powiedzcie mi jaka to jest podstawa prawna- nie mogę znaleźć ...

05 maja 2016, 10:35
Znawca

POSTY        198
werka90                    

Witam, jako wierzyciel mogę wystąpić do zus o udzielenie informacji na temat dłużnika ( żeby ją później przesłać do skarbówki) powiedzcie mi jaka to jest podstawa prawna- nie mogę znaleźć ...

ja wysyłam z art. 36 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. z 2014r. poz. 1619 ze zm.)

05 maja 2016, 11:02
Znawca

POSTY        198
Dogadałam się z dłużnikiem, że do konkretnej daty spłaci zadłużenie, tylko żeby nie robić tytułu do US. Nie spłacił, próbowałam kilkukrotnie się z nim skontaktować, w końcu wystawiłam tytuł i wysłałam. Dzisiaj dzwoni, że część wpłacił, a część do tygodnia i żeby jednak tego tytułu nie robić  :angry2: A on już wysłany. Wiem że mu zależy, żeby komornik nie wszedł na konto, no ale nie wywiązał się z obietnicy. Czy można wstrzymać np. na tydzień wykonanie tytułu? Jakieś pismo w tym celu wysłać o odroczenie czy jak? Ręce opadają :(

05 maja 2016, 11:06
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
evelaina                    

werka90                    

ja wysyłam z art. 36 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. z 2014r. poz. 1619 ze zm.)

i mogę to normalnie zrobić jako wierzyciel, który nie prowadzi egzekucji ? bo ta część art.36 ... lub wierzyciel, o którym mowa w art.5. czy my jestesmy tym z art 5?

05 maja 2016, 11:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350 ... 379  Następna strona