Teraz jest 09 wrz 2025, 22:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Czy wystawiacie teraz upomnienia dla podatków które mają jedną ratę za cały rok, czy czekacie do końca roku? Teoretycznie termin płatności minął 15.03.2016, no ale to jest niby podatek za cały rok. I mam zagwostkę, czy wystawiać, czy na razie się wstrzymać

20 kwi 2016, 12:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2015, 13:10

POSTY        34

Czy wystawiacie teraz upomnienia dla podatków które mają jedną ratę za cały rok, czy czekacie do końca roku? Teoretycznie termin płatności minął 15.03.2016, no ale to jest niby podatek za cały rok. I mam zagwostkę, czy wystawiać, czy na razie się wstrzymać

Ja bym wystawiał. Liczy się data płatności (lub 14 dni od daty odbioru, jak odebrane po 15-tym).

Właściciel wynajmował swoją nieruchomość. Wynajmujący złożył deklaracje, ale nie regulował opłat. Od jakiegoś czasu nie mieszka, a opłaty są cały czas naliczane. W meldunkach nie ma informacji o aktualnym zameldowaniu, nie ma też żadnego telefonu do kontaktu.
Mogę wezwać właściciela nieruchomości, żeby złożył deklarację zerową? Czy będzie w tym wypadku odpis zaległości od dnia wyprowadzki wynajmującego?

Na część zaległości mam awizowane upomnienie, ale nie mam aktualnego adresu (mam tylko nieaktualny adres z deklaracji oraz nieaktualny adres zameldowania), więc chyba nie ma sensu wystawiać TW.

20 kwi 2016, 13:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Czy może ktoś podesłać wzór postanowienia i decyzji określającej wysokość opłaty za odbiór odpadów- w przypadku gdy ktoś nie płaci kwoty podanej w zawiadomieniu o zmianie stawki? Może ktoś ma wzór i chce się podzielić. Proszę    dzialsgo@gmail.com

21 kwi 2016, 11:09
Znawca

POSTY        198
Jeśli ktoś miał podobną sytuację, to poproszę o pomoc. Zadłużenie podatnika trafiło do komornika. Ten wpłacił część pieniędzy, po czym podatnik wpłacił do US jakąś kwotę. Nie wysłałam na czas aktualizacji do US i ten mi wpłacił całość zadłużenia. W efekcie powstała nadpłata:
1.Czy mogę tą nadpłatę zaliczyć na zaległość jeszcze nie objętą tytułem i przyszłą?
2. Jakim pismem poinformować o tym podatnika? Postanowieniem o zaliczeniu nadpłaty? Jakąś decyzję o stwierdzeniu nadpłaty wystawić?
3. I czy w tym przypadku muszę informować komornika, że już jest zadłużenie spłacone?

22 kwi 2016, 07:27
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        34
evelaina                    

Jeśli ktoś miał podobną sytuację, to poproszę o pomoc. Zadłużenie podatnika trafiło do komornika. Ten wpłacił część pieniędzy, po czym podatnik wpłacił do US jakąś kwotę. Nie wysłałam na czas aktualizacji do US i ten mi wpłacił całość zadłużenia. W efekcie powstała nadpłata:
1.Czy mogę tą nadpłatę zaliczyć na zaległość jeszcze nie objętą tytułem i przyszłą?
2. Jakim pismem poinformować o tym podatnika? Postanowieniem o zaliczeniu nadpłaty? Jakąś decyzję o stwierdzeniu nadpłaty wystawić?
3. I czy w tym przypadku muszę informować komornika, że już jest zadłużenie spłacone?

1. Tak.
2. Ja nie informuje.
3. Jeśli przesłali całą kwotę z TW to nie. Jeśli jeszcze została jakaś zaległość na TW, i ta nadpłata pokrywa wszystko, to piszesz o wycofanie reszty.

22 kwi 2016, 08:35
Znawca

POSTY        198
Aver                    

1. Tak.
2. Ja nie informuje.
3. Jeśli przesłali całą kwotę z TW to nie. Jeśli jeszcze została jakaś zaległość na TW, i ta nadpłata pokrywa wszystko, to piszesz o wycofanie reszty.

1. Umieszczasz jakieś pismo w dokumentach, żeby było wiadomo?
2. A jeśli trzeba byłoby poinformować, to ewentualnie jakim pismem? Postanowieniem o zaliczeniu nadpłaty?
3. Spłacona jest cała kwota z TW. Może to US poinformuje Komornika, że już są tytuły zamknięte.

22 kwi 2016, 09:13
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        34
evelaina                    

Aver                    

1. Tak.
2. Ja nie informuje.

1. Umieszczasz jakieś pismo w dokumentach, żeby było wiadomo?
2. A jeśli trzeba byłoby poinformować, to ewentualnie jakim pismem? Postanowieniem o zaliczeniu nadpłaty?
3. Spłacona jest cała kwota z TW. Może to US poinformuje Komornika, że już są tytuły zamknięte.

1. Nie. Wszystko mam w programie księgowym.
2. Raczej postanowieniem o zaliczeniu nadpłaty.
3. Jak komornik przesłał cała kwotę z TW to już u nich jest tytuł zakończony. Jak tylko część to pisz o wycofanie.

22 kwi 2016, 09:49
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Aver                    

evelaina                    

1. Tak.

Co do tytułu to nie ma znaczenia. A na przyszłą z urzędu to który to artykuł?

24 kwi 2016, 12:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Wycofać koniecznie u Komornika Sądowego! do wiadomości US dać. Z doświadczenia wiem, że US informuje o przekazaniu akt w skutek rozstrzygnięcia  zbiegu - tak więc całość postępowania przejmuje KS - i u niego KONIECZNIE trzeba wycofać.
Co do formy informowania zobowiązanego o przeksięgowaniu nadpłaty - moim zdaniem postanowienie.

24 kwi 2016, 23:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Witam,
czy Wam też US wysyła odsetki w groszach i często poniżej nawet poniżej 8,70?

27 kwi 2016, 10:19
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA01 lip 2014, 10:35

POSTY        1
beatas17                    

Witam,

tak, bardzo często
ja przyjmuję takiej wysokości jak US przysyła i tak też zaksięgowuję

Ostatnio edytowano 27 kwi 2016, 11:49 przez jataner, łącznie edytowano 1 raz

27 kwi 2016, 11:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
beatas17                    

Witam,

US bazuje na ustawie o postępowaniu egzekucyjnym w administracji a tam nie ma mowy o tym, że odsetki są należne tylko powyżej 8,70zł.
US sam wylicza odsetki i je egzekwuje.
Ja księguje tak jak mi pisze US.

27 kwi 2016, 12:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
reniak                    

beatas17                    

Witam,

US bazuje na ustawie o postępowaniu egzekucyjnym w administracji a tam nie ma mowy o tym, że odsetki są należne tylko powyżej 8,70zł.
US sam wylicza odsetki i je egzekwuje.
Ja księguje tak jak mi pisze US.

Nawet jak nie są naliczone przez program?

27 kwi 2016, 12:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
beatas17                    

Nawet jak nie są naliczone przez program?

tak

27 kwi 2016, 12:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349 ... 379  Następna strona