U mnie system pokazuje zaokrąglone Tak po prostu rozważam różne możliwości
16 mar 2016, 14:26
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Kolejny problematyczny przypadek. Podatnik Nowak ma na koncie zaległość z tamtego roku, zaległe koszty upomnień z kilku lat i bieżący podatek do zapłaty. Za Pana Nowaka kasę wpłaca pan Antek (najprawdopodobniej dzierżawca). Wpłata nie jest konkretnie opisana. Czy powinnam rozliczyć zaległość, stare koszty upomnień i co zostanie zaliczyć na bieżący podatek skoro upomnienia dostawał tylko pan Nowak? Czy może tylko zaległość z kosztami jej przypisanymi? Jak porozliczam wszystko, to komu wysłać postanowienie? Wpłata była przecież od pana Antka, ale podatnikiem jest Nowak A zapowiadał się bezproblematyczny dzień
Ostatnio edytowano 17 mar 2016, 10:27 przez evelaina, łącznie edytowano 1 raz
17 mar 2016, 10:27
evelaina
Kolejny problematyczny przypadek. Podatnik Nowak ma na koncie zaległość z tamtego roku, zaległe koszty upomnień z kilku lat i bieżący podatek do zapłaty. Za Pana Nowaka kasę wpłaca pan Antek (najprawdopodobniej dzierżawca). Wpłata nie jest konkretnie opisana. Czy powinnam rozliczyć zaległość, stare koszty upomnień i co zostanie zaliczyć na bieżący podatek skoro upomnienia dostawał tylko pan Nowak? Czy może tylko zaległość z kosztami jej przypisanymi? Jak porozliczam wszystko, to komu wysłać postanowienie? Wpłata była przecież od pana Antka, ale podatnikiem jest Nowak :mur: A zapowiadał się bezproblematyczny dzień
najpierw wszystkie koszty, potem zaległość i na końcu bieżące postanowienie na Nowaka, od tego roku za podatnika może wpłacić obcy do 1000 zł
17 mar 2016, 13:42
Tak też zrobiłam Z tą wpłatą do 1000 to fakt, tyle że mój delikwent wpłacił 1000,06. Ot taki chochlik cyferkowy Chyba pominę fakt tych 6 groszy, bo za dużo zamieszania byłoby.
18 mar 2016, 10:43
czy należności z tytułu opłaty za odpady można wpisać na hipotekę? jak to zrobić? dalsze tytuły wykonawcze? czy ktoś sie orientuje będę wdzięczna za odpowiedź
22 mar 2016, 13:47
czy można prowadzić egzekucję ze świadczeń jakie dłużnik pobiera np z ops?
22 mar 2016, 13:56
aszton87
czy można prowadzić egzekucję ze świadczeń jakie dłużnik pobiera np z ops?
nie podlegają egzekucji
22 mar 2016, 14:15
aszton87
czy należności z tytułu opłaty za odpady można wpisać na hipotekę? jak to zrobić? dalsze tytuły wykonawcze? czy ktoś sie orientuje będę wdzięczna za odpowiedź
można, pod warunkiem że zobowiązany jest właścicielem nieruchomości, ja wystawiałam dalszy tytuł, US nadawał mi klauzulę, odsyłał i robiłam hipotekę przymusową. Dalszy tytuł nadany w celu: zabezpieczenia należności hipoteką przymusową
Ostatnio edytowano 22 mar 2016, 14:17 przez reniak, łącznie edytowano 2 razy
22 mar 2016, 14:15
Witam. Mam pytanie jak u Was wygląda składanie deklaracji na śmieci jeżeli właścicielami nieruchomości jest małżeństwo - czy deklarację składają oboje zaznaczając opcję właściciel i mają jedno konto? Pytam bo nie wiem jak wystawić tytuł wykonawczy, czy mogę w tytule podać małżonka jeżeli deklaracja złożona jest tylko przez jednego z właścicieli?
23 mar 2016, 09:06
monika1977
Witam. Mam pytanie jak u Was wygląda składanie deklaracji na śmieci jeżeli właścicielami nieruchomości jest małżeństwo - czy deklarację składają oboje zaznaczając opcję właściciel i mają jedno konto? Pytam bo nie wiem jak wystawić tytuł wykonawczy, czy mogę w tytule podać małżonka jeżeli deklaracja złożona jest tylko przez jednego z właścicieli?
Jeżeli złożył tylko jeden to ten co złożył w części A a odpowiedzialny majątkiem wspólnym w części B. Odpowiedzialnemu majątkiem wspólnym również powinno zostać doręczone upomnienie.
23 mar 2016, 11:23
w styczniu zmarł podatnik, którego akta są w US i u komornika (zbieg do emerytury). Czy mam obowiązek informowania ich że zobowiązany zmarł? bo us i komornik milczą. myślałam że dostanę informację o umorzeniu albo zawieszenia postępowania a tu nic. przecież wiedzą w zusie że umarł. dodam że kasy też nie ma z zajęcia.
24 mar 2016, 15:02
Postępowanie wierzycieli należności pieniężnych Dz.U.2015.2367 z dnia 2015.12.31
§ 15. 1. Wierzyciel niezwłocznie zawiadamia organ egzekucyjny o: 2) zdarzeniu powodującym zawieszenie lub umorzenie postępowania egzekucyjnego; 5) [b]uzyskanej informacji o zobowiązanym[/b] i jego majątku w zakresie niezbędnym do prowadzenia egzekucji administracyjnej.
24 mar 2016, 15:41
Dostałem wpłatę od komornika sądowego, lecz w przelewie nie jest wyszczególniona kwota komornicza (jest informacja, że 37,94zł na należność główną i 6,84zł na odsetki, co daje 44,78zł, tyle samo ile wpłacona kwota). W takiej sytuacji mam doliczyć jeszcze 5% opłaty komorniczej? (2,24zł)
29 mar 2016, 08:43
Witam, mam pytanie związane z odpisem należności. Wiemy, że firma przeniosła się do innego miasta. W lokalu na który mieli złożoną deklarację u nas jest już prowadzona inna działalność przez kogoś innego. Nowa firma dostała wezwanie do złożenia deklaracji. Czy można dokonać odpisu z urzędu firmie która zakończyła działalność i nie złożyła deklaracji o wygaśnięciu obowiązku? Na jakiej podstawie można dokonać takiego odpisu?