Z opinii radcy: koszty upomnień ulegają przedawnieniu na podstawie art. 70 Ordynacji w związku z art. 60 i art. 67 ustawy o finansach publicznych Dlatego też nie rozliczam starych kosztów. Wniosek ogólny taki, że w niektórych szkoleniach nie ma co uczestniczyć :stop:
W mojej ocenie - skoro w upomnieniu wskazuje się m.in.: - należność główną - odsetki za zwłokę - wysokość kosztów upomnienia i wzywa się do zapłaty wyżej wymienionych należności w terminie 7 dni - to termin płatności kosztów upomnienia wynosi 7 dni od daty jego odbioru. Słusznie zatem należałoby stosować do tych należności cytowane wyżej przepisy.
14 mar 2016, 19:59
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
milesia
evelaina
Z opinii radcy: koszty upomnień ulegają przedawnieniu na podstawie art. 70 Ordynacji w związku z art. 60 i art. 67 ustawy o finansach publicznych Dlatego też nie rozliczam starych kosztów. Wniosek ogólny taki, że w niektórych szkoleniach nie ma co uczestniczyć :stop:
W mojej ocenie - skoro w upomnieniu wskazuje się m.in.: - należność główną - odsetki za zwłokę - wysokość kosztów upomnienia i wzywa się do zapłaty wyżej wymienionych należności w terminie 7 dni - to termin płatności kosztów upomnienia wynosi 7 dni od daty jego odbioru. Słusznie zatem należałoby stosować do tych należności cytowane wyżej przepisy.
Wzywa się do zapłaty wyżej wymienionych zaległości w terminie 7 dni pod rygorem skierowania do egzekucji, ale w żaden sposób, moim zdaniem, nie wskazuje się terminu płatności konkretnych zobowiązań, a więc i kosztów upomnienia. Gdyby tak było, to i termin płatności np. należności głównej uległby zmianie z rzeczywistego, określonego odrębnymi przepisami, na 7-dniowy, liczony od daty odbioru upomnienia.
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
14 mar 2016, 22:26
art.63 par.1 Ordynacji podatkowej stosuje się tylko i wyłącznie w przypadku, w którym wpłata pokrywa całość zobowiązania należnego na dany dzień. Jeżeli kwota wpłaty nie pokrywa całości zobowiązania to ta reguła nie ma zastosowania.
Jeżeli wpłata nie pokrywa całości zobowiązania to należy stosować zawsze regułę określoną w art.55 par.2 OP. Konsekwencją ww przepisu jest art.63 par.3 OP. "Zaliczenie" nie jest terminem tożsamym z "zapłatą" czy "uregulowaniem". Z zapłatą czy uregulowaniem mamy do czynienia w przypadku wygaśnięcia zobowiązania, a z zaliczeniem nie. Nigdy termin "zaliczka" nie oznaczał całości należności, a "zaliczenie" oznacza m.in.: "uznać coś za częściowe wykonanie zobowiązań". Proszę także zwrócić uwagę, że poprzednio art.62 par.4 OP dawał wprost delegację do art.55 par2 OP. Po dopisaniu jednak par.3 do art.63 zmianie musiał ulec także art.62 par.4 OP gdzie w chwili obecnej pozostawiono jedynie konieczność uregulowania tej kwestii w postanowieniu.
Proszę zwrócić także uwagę, że w ustawie w niektórych przepisach ustawodawca stosuje termin: zobowiązanie (np.art.59 OP), a w niektórych "podatek" (np.art.60 OP). Terminów tych nie używa się zamiennie. Proszę zwrócić także uwagę na to, że ustawodawca w zasadzie tylko w jednym miejscu oficjalnie dopuszcza wpłatę podatku bądź zobowiązania w ratach - rozdział 7a OP.
W kwestii kosztów upomnienia: art.15par2 ustawy egzekucyjnej określa kiedy powstaje obowiązek uregulowania kosztów upomnienia.
14 mar 2016, 22:34
lwampir
Bardzo fajnie, tylko wszystkie wyliczenia są bez zaokrągleń a to jest inaczej niż pisali poprzednicy.
Wyliczenia są bez zaokrągleń bo w każdym przypadku wpłata jest częściowa. Przy wpłatach częściowych nie zaokrąglamy odsetek. Wpłatę zaliczamy proporcjonalnie.
Odsetki zaokrągla się jeżeli podatnik wpłaciłby całą należność główną wraz z prawidłowo wyliczonymi odsetkami.
Tak tłumaczono na moim ostatnim szkoleniu i uważam, że jest to prawidłowe. Ponadto za każdym razem takie wyliczenia zgadzają się z moim programem.
15 mar 2016, 07:57
Rozmawiałem na ten temat z Panem Sebastianem Bachem, autorem książki pt „Odsetki za zwłokę w jednostkach sektora finansów publicznych” . Stwierdził, że odsetki wyliczane są na dzień wpłaty i zaokrąglane do pełnych złotych, a następnie proporcjonalnie rozdzielna na wymiar i odsetki już w groszach.
Ma zadać pytanie do MF w tej sprawie aby nie było zamieszania.
Też się skłaniam właśnie do takiego rozumienia. Programy piszą tylko ludzie. Analityk mógł tak rozumieć wspomnianą zmianę w prawie, ale jeżeli wkradł się błąd i tester tego nie wyłapał to program działa już nie po myśli analityka.
15 mar 2016, 09:20
To się znowu pogubiłam. Czyli jeśli podatnik ma zaległość 100 zł i na dzień dzisiejszy odsetki wyliczone są 9,86 zł, to jaką kwotę powinien wpłacić podatnik żeby było dobrze? 110 zł czy 109,86 zł?
15 mar 2016, 12:27
evelaina
To się znowu pogubiłam. Czyli jeśli podatnik ma zaległość 100 zł i na dzień dzisiejszy odsetki wyliczone są 9,86 zł, to jaką kwotę powinien wpłacić podatnik żeby było dobrze? 110 zł czy 109,86 zł?
oczywiście że 110 zł
15 mar 2016, 12:38
Egzekutor69
evelaina
oczywiście że 110 zł :P
Czyli wpłaca 110 zł i nie ważne, że mi te odsetki wyjdą właśnie 9,86, więc na odsetki księguję 10 zł? Dopiero jeśli wpłaciłby tylko 100 to przy księgowaniu biorę pod uwagę odsetki 9,86, bo wpłata nie pokryła w całości zaległości i odsetek?
Ostatnio edytowano 15 mar 2016, 12:52 przez evelaina, łącznie edytowano 2 razy
15 mar 2016, 12:50
Czy Centralne Biuro Adresowe to jeszcze istnieje? Bo gdzieś wyczytałam, że już nie Może ktoś adres podać?
Ostatnio edytowano 15 mar 2016, 12:55 przez evelaina, łącznie edytowano 3 razy
15 mar 2016, 12:54
evelaina
Czy Centralne Biuro Adresowe to jeszcze istnieje? Bo gdzieś wyczytałam, że już nie Może ktoś adres podać?
Adres Centralnego Biuro Adresowego ustalisz w CBA (Centralnym Biurze Adresowym). Przecież po to jest...
____________________________________ Nie rusz GWna, nie będzie śmierdzieć.
15 mar 2016, 16:12
Centralne Biuro Adresowe Ministerstwa Spraw Wewnętrznych obecnie Wydział Udostępniania Informacji w Departamencie Spraw Obywatelskich MSWiA 02-672 Warszawa, ul Domaniewska 36/38, tel. 022 849 18 38.
Biuro przekazuje wnioskodawcom ostatni adres zameldowania osoby na podstawie rejestru PESEL lub informację o braku osoby w tym rejestrze.
____________________________________ Nie rusz GWna, nie będzie śmierdzieć.
15 mar 2016, 17:10
Wniosek gdybania: koszty upomnienia płatne są natychmiast po ich powstaniu :)
15 mar 2016, 18:57
evelaina
Egzekutor69
oczywiście że 110 zł :P
evelaina
Czyli wpłaca 110 zł i nie ważne, że mi te odsetki wyjdą właśnie 9,86, więc na odsetki księguję 10 zł? Dopiero jeśli wpłaciłby tylko 100 to przy księgowaniu biorę pod uwagę odsetki 9,86, bo wpłata nie pokryła w całości zaległości i odsetek?
jakiś macie dziwny system, nam pokazuje zawsze odsetki zaokrąglone do pełnych złotych gdy wpłaca całość, to odsetki zawsze są w pełnych złotych
16 mar 2016, 07:43
Egzekutor69
jakiś macie dziwny system, nam pokazuje zawsze odsetki zaokrąglone do pełnych złotych :rolleyes: gdy wpłaca całość, to odsetki zawsze są w pełnych złotych :D