dokonałam zajęcia wynagrodzenia, pracodawca przelał mi cala kasę, le po rozliczeniu wszystkiego zostaje mi 0,10 zł nadpłaty ...
co ja mam z tym zrobić ?? przecież nie będę się bawiła w oddawanie do zobowiązanego czy pracodawcy ?
czy oprócz tego zajęcia które wystawiłaś nie masz kolejnych zobowiązań? Załóżmy że wpływa ci za lipiec - październik, to masz jeszcze listopad - kwiecień lub przypis za cały rok bo i taki może być masz na co to zaksięgować. Niektórych się nie nauczy bo jednemu zaraz wystawię trzecie zajęcie (ma spory przypis więc łapię 3 mc). Nie chce mu się płacić samemu
11 kwi 2014, 11:26
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap
eleta
dokonałam zajęcia wynagrodzenia, pracodawca przelał mi cala kasę, le po rozliczeniu wszystkiego zostaje mi 0,10 zł nadpłaty ...
co ja mam z tym zrobić ?? przecież nie będę się bawiła w oddawanie do zobowiązanego czy pracodawcy ?
czy oprócz tego zajęcia które wystawiłaś nie masz kolejnych zobowiązań? Załóżmy że wpływa ci za lipiec - październik, to masz jeszcze listopad - kwiecień lub przypis za cały rok bo i taki może być masz na co to zaksięgować. Niektórych się nie nauczy bo jednemu zaraz wystawię trzecie zajęcie (ma spory przypis więc łapię 3 mc). Nie chce mu się płacić samemu
jestem organem egzekucyjnym a nie wierzycielem - u mnie jest podział na 2 osoby w tym zakresie, wiec nie wiem czy JA mogę sobie to zaksięgować na inne zaległości które jeszcze do mnie nie trafiły. No właśnie czy przy takim podziale mogę sobie doliczać rożne rzeczy jako wierzyciel mimo że teoretycznie wymiarem zajmuje się koleżanka a ja tylko stricte egzekucja od momentu wręczenia mi TW? mnie się wydaje że tak jak w egzekucji rozróżnia się wpłaty dokonane do nas jako wierzyciela do tych dokonanych tez do nas ale jako organu egzekucyjnego tak samo jest z powyższym i jako organ nie mogę sobie tego zaliczyć na inne zaległości skoro do egzekucji one jeszcze nie trafiły - to może zrobić tylko wierzyciel.
a załóżmy jeszcze że to byłaby jedyna zaległość to co wtedy ?
imarko jak mi wychodzi przykładowo 9 zł odsetek to jakim cudem mam z tego zrobić 9,10 zł i sobie te wiszące 0,10 doliczyć ?
11 kwi 2014, 12:31
Dokładnie tak.
Każdy program do księgowania wpłat ma możliwość "regulowania" wpłaty. To norma, że realizacja zajęć nie jest dokładnie taka jak wylicza egzekucja. Praktycznie przy każdej wpłacie trzeba upychać nadmiar w odsetkach albo je pomniejszać aby zaspokoić całość należności głównej.
Zresztą wierzyciele muszą robić dokładnie to samo. Bo jeśli organem egzekucyjnym nie jest wierzyciel, to każdą wpłatę dostaje pomniejszoną o opłatę komorniczą i ewentualne porto.
11 kwi 2014, 12:44
eleta
imarko jak mi wychodzi przykładowo 9 zł odsetek to jakim cudem mam z tego zrobić 9,10 zł i sobie te wiszące 0,10 doliczyć ?
preston
Każdy program do księgowania wpłat ma możliwość "regulowania" wpłaty. To norma, że realizacja zajęć nie jest dokładnie taka jak wylicza egzekucja. Praktycznie przy każdej wpłacie trzeba upychać nadmiar w odsetkach albo je pomniejszać aby zaspokoić całość należności głównej. Zresztą wierzyciele muszą robić dokładnie to samo.
W moim programie też można naciągać. Informuje że kwota jest błędna ale pozwala na jej zapisanie. Co do przekazywanych kwot ja bym przekazał resztę (poza ku i ke) która wpłynęła do wierzyciela wiedząc że ma inne zobowiązania, a jeżeli nie ma innych zobowiązań upchnął w odsetki.
11 kwi 2014, 13:26
A ja mam takie pytanie.
Dostałem z US wiadomości na temat pracodawców, oraz numery kont. To mogę zaczynam egzekwowanie tytułów, ale większość ma brak dochodu i brak kont. Co z takimi zrobić? Pisać do KRUS o zajęcie jeśli wiem,że jest tam ubezpieczony? Zajęcie czego składki ubezpieczeniowej rolnika? Nie mam pojęcia co z takim ludźmi zrobic... ;/ Część jest rolnikami , a część bezrobocie brak dochodu oficjalnego.
Zajęcie w KRUS niczym się nie różni od zajęcia w ZUS. W pierwszym pliku pdf masz wzory zajęć świadczeń emerytalno-rentowych (strona 25). Innych zajęć też.
Ale zobowiązany musi mieć wypłacane świadczenia. Nie można zająć składek zobowiązanego.
Jeśli nie masz czego zająć: Wszczynaj wysyłając odpis i wezwanie do wskazania majątku z art. 36. Wysyłaj jednocześnie zapytanie do ZUS/KRUS (pytaj też o rachunek na który są wypłacane ewentualne świadczenia i z jakiego rachunku wpłacają składki), Cepik i Centralnej Informacji Ksiąg Wieczystych w Warszawie (albo prościej ustalaj we własnym urzędzie czy są właścicielami nieruchomości). Badaj tez księgę wieczystą na http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html czasami w dziale IV są informacje o kredytach bankowych i już wiesz gdzie maja rachunek. Jak egzekucja będzie bezskuteczna wpisuj całość zaległości na hipotekę. Można też myśleć o egzekucji z nieruchomości.
11 kwi 2014, 14:14
preston
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20011371541 . Można też myśleć o egzekucji z nieruchomości.
Taa. Przy śmieciówce egz. z nieruchomości. Za 200PLN będziesz sprzedawał np. chałupę z lokatorami (eksmisje!)?
13 kwi 2014, 08:45
Szerzej trzeba na problem spojrzeć. Nie pomyślałeś o opłatach za śmieci które ponoszą przedsiębiorcy. W mojej gminie wywóz jednego dużego pojemnika śmieci niesegregowanych kosztuje ponad 4500-zł.
13 kwi 2014, 11:05
Witam
Mam pytanie dotyczące zbiegu z komornikiem. Może już ktoś miał taki przypadek. Zawiadomieniem z dnia 03.02.2014r. zajęte zostało świadczenie emerytalno-rentowe w ZUS (doręczone 10.02.2014r.). Pismem z dnia 17.02.2014r. ZUS informuje mnie, że na świadczeniu wystąpił zbieg egzekucji adm. i sądowej, a potrącona kwota będzie w depozycie ZUS do czasu rozstrzygnięcia. Wobec tego wnioskiem z 27.02.2014r. wysłałam akta do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu. I tu zaczynają się schody. Pismem z dnia 05.03.2014r. (data wpływu do mnie 17.03.2014r.) zostałam wezwana do przesłania akt do komornika, gdyż on prowadzi postępowanie w oparciu tyt. wyk. wydany w elektr. postępowaniu upominawczym. Wysyłając akt do sądu nie wiedziałam, że komornik będzie właściwy z mocy prawa. Akta są w sądzie, jak wymusić na sądzie, aby mi je odesłali, może jakimś pismem, czy muszę cierpliwie czekać, aż sąd umorzy postępowanie. Spotkał się ktoś z podobną sytuacją ?
14 kwi 2014, 07:56
Normalna sytuacja. Pisz do sądu o zwrot akt i umorzenie postępowania w sprawie zbiegu. Daj do wiadomości komornikowi żeby się nie pieklił o akta.
14 kwi 2014, 08:39
Dzięki wielkie. Przy zbiegu chyba bezpieczniej jest czekać na wezwanie sądu o akta, żeby uniknąć takiej sytuacji. A mogę do pisma do sądu dołączyć kserokopię pisma od komornika ?
Ostatnio edytowano 14 kwi 2014, 09:07 przez kwiat, łącznie edytowano 1 raz
14 kwi 2014, 08:43
Witam jeszcze raz proszę o odpowiedź na następujące sytuację, ponieważ dalej stoję z pracą i nie wiem, co i jakie POSTANOWIENIA i kiedy mam wystawiać:
1. Wpłata u wierzyciela-na jego konto a. przed doręczeniem odpisu tyt. wykonawczego- co robię, co zaznaczam, gdzie i czy coś piszę bo kosztów jeszcze egz. nie mam.- bo od wierzyciela dostaję inf.,o umorzenie postępowania podatkowego a ja co, coś piszę do zobowiązanego? b. po doręczeniu odpisu tyt.- co robię, co z opłatą manipulacyjną jak została i co z kosztami upomnienia jeśli wpłacił wierzycielowi tylko należność główna, czy ja jako gmina mogę dalej ciągnąć egz. do opłaty manipulacyjnej i kosztów upomnienia- czy coś wydaje, czy je umarzam, czy w ogóle jak zostają same koszty upomnienia to co mam dalej egzekwować?- dostaję od wierzyciela informację o zmniejszeniu kwoty lub o tym,że jego należność główna została zaspokojona i umarza postępowanie podatkowe i,że zostają tylko koszty upomnienia i moje(czyli np.opłata manipulacyjna) do egzekwowania, co robię?
2. Wpłata na konto organu egzekucyjnego. a. wpłata całości razem z kosztami (opłata manipulacyjna) i kosztami upomnienia ( zaspokajam swoje , w części Ł- też wpisuje w odsetki k.upomnienia i przekazuje na konto wierzyciela- co robię, czy zakańczam i wydaje postanowienie, które muszę dostarczyć zobowiązanemu, czy nic do niego nie pisze, co robię na tytule. ???( bo tu nie rozumiem, skoro dostał odpis,naliczyła się opłata manipulacyjna i on wpłaca na konto org. egz. to dlaczego mam umarzać koszty skoro mi je wpłacił na konto razem z zaległością?) b. wpłata częściowa do organu egz.-zaspokajam swoje, resztę przekazuje wierzycielowi i czekam na resztę wpłaty, jak już wszystko mi zapłaci to ,czy coś wystawiam do niego, jakieś Postanowienie?
3. Wpłacił na konto wierzyciela należność główną + k. upomnienia, a na moje konto organu egz. koszty egz.(opłatę manipulacyjną)- co robię, co wystawiam, co wypełniam, jak zakończyć?
Dziękuję!
14 kwi 2014, 08:59
w dniu 28.03.2014r. dostarczyłam zajęcie nadpłaty w podatku dochodowym w US, natomiast dostałam w dniu 04.04.2014r informację, że dłuznik nie posiada nadpłaty ale mam również informacje gdzie jest zatrudniony. Chcę zrobić zajęcie wynagrodzenia ale nie wiem co w takiej sytuacji z kosztami? proszę o pomoc
14 kwi 2014, 09:00
No to nie mają świadczeń wypłacanych ani z ZUS ani KRUS, US nie podał mi tego typu świadczeń nie zarejestrowano więc chyba nie wypłacali, chyba,że US nie posiada takich danych w co wątpię..Pisac oddzielnie do ZUS i KRUS o ujawnienie świadczeń? Ujawnienie majątku nie zrobi na pewno, co do hipoteki itd za małe kwoty góra 120 zł więc sorry koszta większe niż dług.