A u mnie w gminie robię tak, że k.u, które są na tytule , po wpłacie na konto org.egz, zostawiam sobie na tym koncie tylko koszta egz.( opłatę manipulacyjną) a resztę przekazuje je na konto wierzyciela(inny referat) i one sobie to koszta up. księgują na soje zaległości z tyt. wysłania up. Czy to jest właściwe, i też nie wiem gdzie mam w końcu te koszta wpisywać na tyt.(jako organ egz.,czy wierzyciel) A jak bym sobie tą opłatę za up. zostawiała to one by miały dalej zaległość na k.up. i postępowanie nie można by było zakończyć.
Trochę bez składni - nie wiem czy zostawiasz KE czy KU - załóżmy że chodzi o KE, z tego co pisze PRESTON i wynika z art. 15 §3 koszty upomnienia w tym przypadku powinny być na koncie organu egzekucyjnego a do wierzyciela przekazujesz tylko należność główną plus odsetki. Jeżeli będzie taka potrzeba to akurat mogę sobie przeksięgować (1+ robienia wszystkiego samemu ). Tylko technicznie trzeba rozwiązać powstanie przypisu kosztów upomnienia. Jeżeli założymy że powstają w momencie zapłaty czyli zgodnie z rozporządzeniem MF z 25 października 2010 w sprawie zasad rachunkowości oraz planów kont dla organów podatkowych jst to nie ma problemu tylko przy wpłacie należy zastosować inny schemat księgowania - czyli przypis od razu powstaje w kosztach egzekucyjnych. Jeżeli mamy sytuację że przypis kosztów powstaje w dniu doręczenia czyli ustawa pea to należało by dodać odpis takich kosztów u wierzyciela i przypis w kosztach egzekucyjnych w organie egzekucyjnym. W jakiś sposób przypis tych kosztów należy rozliczyć o są chyba tylko dwa ww przypadki. Albo rozlicza je wierzyciel albo organ.
09 kwi 2014, 14:04
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Co robicie w sytuacji gdy drukujecie tytuł jako wierzyciel, nie zdążycie go dostarczyć do koleżanki od egzekucji, a dłużnik zapłaci.? Jakieś pismo sam do siebie? notatka służbowa?
10 kwi 2014, 07:16
Mam u siebie dłużnika, który wynajmuje pomieszczenia na działalność. Adres do korespondencji mam na inna miejscowość. Czy tytuł realizuje ja, czy wysyłam do innego miasta?
10 kwi 2014, 07:36
preston
Wtedy musisz umorzyć postępowanie i uchylić dokonane czynności czyli zajęcia (poprzednio może nieprecyzyjnie się wyraziłem, w przypadku samego doręczenia odpisu oczywiście nie ma jakich czynności uchylać). Umorzenie następuje na podstawie art. 59 § 1 pkt. 1 "wykonanie obowiązku przed wszczęciem" (wszczęcie musi nastąpić aby móc umorzyć postępowanie). Teraz co z opłatą manipulacyjną i kosztami. Oczywistym jest że jeśli "obowiązek został wykonany przez wszczęciem" to nie mamy prawa naliczyć żadnych kosztów czy opłaty manipulacyjnej. Jeśli jednak opłata i ewentualne koszty za zajęcia zostały naliczone, to podlegają one umorzeniu z mocy prawa i nie można ich dochodzić od zobowiązanego. Nie wyobrażam sobie też obciążania nimi własnego wierzyciela.
Nurtuje mnie taki przypadek, mianowicie zobowiązany wpłaca do wierzyciela całość zobowiązania po doręczeniu mu tytułu wykonawczego więc opłata manipulacyjna należna. Czy w jakiś sposób można ją umorzyć żeby nikt się nie przyczepił? Umorzę postępowanie - załóżmy ze na wniosek wierzyciela ale wierzyciela nie obciążę i pozostanie kwota za opłatę manipulacyjną. Czy jest jakiś próg kosztów egzekucyjnych które można umorzyć na podstawie art. 64e §2 pkt 3? Bo rozumiem że umorzenie postępowania to nie jest umorzenie kosztów egzekucyjnych, czy jest? Czy najpierw muszą "zniknąć" koszty żeby postępowanie umorzyć i czy muszą być dwa postanowienia - o umorzeniu kosztów i umorzeniu postępowania? Zobowiązany ma tylko rachunek bankowy i nic więcej, dało by się z tego tą opłatę ściągnąć ale załóżmy ze wynosi ona 5 zł a jak doliczę dwa polecone a zobowiązanemu za realizację zajęcia potrącą kolejne koszty to chyba nie było by to racjonalne? PRESTON może masz jakiś przykładzik?
werka90
Mam u siebie dłużnika, który wynajmuje pomieszczenia na działalność. Adres do korespondencji mam na inna miejscowość. Czy tytuł realizuje ja, czy wysyłam do innego miasta?
Jeżeli osoba fizyczna wysyłasz na adres zamieszkania - wynajmuje więc to nie jego własność - i tu najlepiej przymusić właściciela do złożenia deklaracji. Doręczenie wg kpa 39 i dalej. Ja takie tytuły przekazuje wg miejsca zamieszkania, siedziby firmy.
ona88
Co robicie w sytuacji gdy drukujecie tytuł jako wierzyciel, nie zdarzycie go dostarczyc do koleżanki od egzekucji, a dłuznik zapłaci.? Jakies pismo sam do siebie? notatka slużbowa?
Jak mam możliwość wywalenia to wywalam z systemu - w tym samym dniu wystawiam inny tytuł z tym samym numerkiem. Myślę że wydrukuj go na ewidencji, napisz wycofanie i załącz pod tytuł. Organ wepnie sobie w akta i po sprawie.
10 kwi 2014, 08:01
Mam takie pytanie, czy jeśli dłużnik wpłaci po odbiorze odpisu TW zaległą opłatę na konto bez kup i opłaty manipulacyjnej to mogę mu wysłać postanowienie o wysokości kosztów egzekucyjnych, które ma do zapłacenia?
10 kwi 2014, 11:49
misia23
Mam takie pytanie, czy jeśli dłużnik wpłaci po odbiorze odpisu TW zaległą opłatę na konto bez kup i opłaty manipulacyjnej to mogę mu wysłać postanowienie o wysokości kosztów egzekucyjnych, które ma do zapłacenia?
Postanowienie o wysokości kosztów wydajesz zgodnie z art. 64c § 7 i § 8 ustawy pea - po zakończeniu lub umorzeniu postępowania na żądanie zobowiązanego. Poza tym rozliczasz najpierw na koszty egzekucyjne i koszty upomnienia a zostaje ci reszta z należności głównej do zapłacenia zgodnie z art. 115.
10 kwi 2014, 11:53
Dzięki wielkie PRESTON za odpowiedzi.
pole nr 77 podstawa prawna pierwszeństwa zaspokojenia należności pieniężnych? art. 115 par 1 upea?
odsetki mają być liczone od całej zaległości czy do każdej z rat osobno? na przykładzie: odsetki mam od całej zaległości, rozbija proporcjonalnie do miesięcy, i tak np na tytule mam odsetki w kwocie: 3,00 zł, 3,00 zł i 2,00 zł od nich liczyć KE mimo, że na tytule nie przekraczają 8,70 zł? (chociaż ogólnie od całości są wymagalne, bo przekraczają kwotę 8,70).
Bardzo proszę o Wasze zdanie
11 kwi 2014, 07:08
ewi889
Dzięki wielkie PRESTON za odpowiedzi.
pole nr 77 podstawa prawna pierwszeństwa zaspokojenia należności pieniężnych? art. 115 par 1 upea?
odsetki mają być liczone od całej zaległości czy do każdej z rat osobno? na przykładzie: odsetki mam od całej zaległości, rozbija proporcjonalnie do miesięcy, i tak np na tytule mam odsetki w kwocie: 3,00 zł, 3,00 zł i 2,00 zł od nich liczyć KE mimo, że na tytule nie przekraczają 8,70 zł? (chociaż ogólnie od całości są wymagalne, bo przekraczają kwotę 8,70).
Bardzo proszę o Wasze zdanie ;)
Odsetki osobno od każdej należności, od niewymagalnych nie liczysz kosztów. Co do podstawy zaspokojenia to jej nie wpisujesz (info za szkoleń). Jeżeli już wpisywać to 115 §1 pkt 4. Wystawiając tytuł na śmieci i tak zaspokajasz tylko śmieci. Podstawę zaspokajania masz określoną w §2 która dotyczy egzekucji z nieruchomości i zbiegów egzekucji administracyjnej z sądową. Jeżeli przyjdzie Ci np prowadzić zbieg śmieci z alimentami (pewnie nie ) to po kosztach egzekucyjnych zaspokajasz alimenty a później śmieci zgodnie z §6.
11 kwi 2014, 08:31
preston
Jeszcze jedno. Nie polecam stosowania art. 36 w pierwszej kolejności, przed zajęciami. Komuś może przyjdzie kiedys do głowy rozliczać Was z dokonanych czynności. Ja wysyłam 36 tylko do zobowiązanych gdzie nie ma mozliwości dokonania skutecznej czynności egzekucyjnej np. takich którzy co kilka dni dostają mandat. Tutaj chodzi tylko o najszybsze wszczęcie postępowania, bo i tak nie można liczyć na jego skuteczność.
1. Dlaczego nie polecasz stosowania art 36? U nas w urzędzie przyjęto, że pierwszą rzeczą jaką robimy w egzekucji jest wysłanie zawiadomienia o wszczęciu egzekucji administracyjnej w którym zawarto również wezwanie do zapłaty (wraz z odpisem tytułu egzekucyjnego). Właśnie się zastanawiam czy nie dołożyć do tego art 36 i wezwać zobowiązanego do wyjawienia majątku? Rozumiem, że w Twoim przekonaniu powinnam tego unikać ale dlaczego?
2. Jako urząd Gminy mamy bardzo ograniczoną wiedzę o majątkach zobowiązanych dlatego tworzę zapytania z art 36 do ZUS/US czy KRUS w większości egzekucji. Jak inaczej szukać tych numerów kont, zatrudnienia itd...
Ostatnio edytowano 11 kwi 2014, 09:07 przez Estera17, łącznie edytowano 1 raz
11 kwi 2014, 09:06
Estera17
preston
Jeszcze jedno. Nie polecam stosowania art. 36 w pierwszej kolejności, przed zajęciami. Komuś może przyjdzie kiedys do głowy rozliczać Was z dokonanych czynności. Ja wysyłam 36 tylko do zobowiązanych gdzie nie ma mozliwości dokonania skutecznej czynności egzekucyjnej np. takich którzy co kilka dni dostają mandat. Tutaj chodzi tylko o najszybsze wszczęcie postępowania, bo i tak nie można liczyć na jego skuteczność.
1. Dlaczego nie polecasz stosowania art 36? U nas w urzędzie przyjęto, że pierwszą rzeczą jaką robimy w egzekucji jest wysłanie zawiadomienia o wszczęciu egzekucji administracyjnej w którym zawarto również wezwanie do zapłaty (wraz z odpisem tytułu egzekucyjnego). Właśnie się zastanawiam czy nie dołożyć do tego art 36 i wezwać zobowiązanego do wyjawienia majątku? Rozumiem, że w Twoim przekonaniu powinnam tego unikać ale dlaczego?
2. Jako urząd Gminy mamy bardzo ograniczoną wiedzę o majątkach zobowiązanych dlatego tworzę zapytania z art 36 do ZUS/US czy KRUS w większości egzekucji. Jak inaczej szukać tych numerów kont, zatrudnienia itd....
Cytujesz jakiś stary post na który już jest odpowiedź na stronie 10 - znajdziesz koło czerwonej czcionki, a na stronie 9 gdzieś w połowie (i drugi post od dołu) masz pisemko zaproponowane przez PRESTONA odnośnie art. 36. Także na stronie 30 w wypowiedzi PRESTONA znajduje się taki obrazek:
wracając do wcześniejszego pytania odnośnie kolejności zaspokajania zbiegu egzekucji administracyjnej i sądowej art. 1025 kpc
11 kwi 2014, 09:10
mam wrażenie, że każde kolejne pytanie jest już dublowane...takie deja vu
11 kwi 2014, 09:28
Estera17
1. Dlaczego nie polecasz stosowania art 36?
Przecież napisałem, ja jestem rozliczany z czynności i ich skuteczności. A nie z wezwań z art. 36.
preston
Estera17
2. Jako urząd Gminy mamy bardzo ograniczoną wiedzę o majątkach zobowiązanych dlatego tworzę zapytania z art 36 do ZUS/US czy KRUS w większości egzekucji. Jak inaczej szukać tych numerów kont, zatrudnienia itd....
Pierwsza rzecz o której już pisałem. Większość zalegających z opłatami za śmieci jest Waszymi podatnikami z tytułu podatków od nieruchomości i innych. Szukaj ich rachunków na podstawie wcześniejszych wpłat podatków. Poza tym jak ktoś raz wpłaci na Twoje wezwanie to często z jakiegoś rachunku, warto gdzieś notować sobie dane z takich wpłat. Jest też system OGNIVO. Dużo rzeczy można znaleźć w sieci. Ludzie chwalą się na "mordoksiążce" i innych społecznościowych portalach różnymi rzeczami np. miejscem pracy.
11 kwi 2014, 09:59
dokonałam zajęcia wynagrodzenia, pracodawca przelał mi cala kasę, le po rozliczeniu wszystkiego zostaje mi 0,10 zł nadpłaty ...
co ja mam z tym zrobić ? przecież nie będę się bawiła w oddawanie do zobowiązanego czy pracodawcy ?