Teraz jest 10 wrz 2025, 17:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2015, 13:10

POSTY        34
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Kamiss2010                    

Witam! co w przypadku gdy podatnik wniósł podanie o umorzenie wraz kosztami upomnienia. Czy wydając decyzje powinnam umorzyć należność główną a w drugiej części nie udzielić umorzenia kosztów egzekucyjnych gdyż nie możemy umorzyć tych kosztów?

ma ktoś może wzór pisma do innego urzędu gminy aby sprawdzić czy dana osoba ponosi opłatę w innej gminie?

Nie umarzać kosztów. Żeby umarzyć koszty, potrzebna jest wniesiona opłata administracyjna (inne przepisy).
Żeby umorzyć należność główną potrzebny jest wywiad z Ośrodka Pomocy Społecznej, wraz z sytuacja majątkową (Chyba, że sprawa tyczy zapominalstwa, to wtedy leży to w gestii burmistrza, ale i tak wywiad z OPS jest potrzebny).
Ta osoba sama powinna dołączyć jakiś dowód, że płaci w innej gminie.

23 paź 2015, 11:31
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Kamiss2010                    

Witam! co w przypadku gdy podatnik wniósł podanie o umorzenie wraz kosztami upomnienia. Czy wydając decyzje powinnam umorzyć należność główną a w drugiej części nie udzielić umorzenia kosztów egzekucyjnych gdyż nie możemy umorzyć tych kosztów?

ma ktoś może wzór pisma do innego urzędu gminy aby sprawdzić czy dana osoba ponosi opłatę w innej gminie?

Odnośnie kosztów upomnienia zobacz tu: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/8D2D4EFDD6 (II FW 2/15).

23 paź 2015, 20:23
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2014, 11:07

POSTY        4
Jeśli chodzi o księgowanie wpłaty otrzymanej od komornika, to dnia 27 paźdz. 2015 r. uczestniczyłam w szkoleniu Pani Hanny Kmieciak w RIO Katowice i było powiedziane, że jeśli komornik pobierze odsetki, mimo, iż nie są one należne bo na dzień wpłaty nie przekraczają 8,70 zł, bo odsetki te liczy się od 1 raty zaległości, a nie sumuje kilka rat zaległości i od tego nalicza, to albo księgujemy to zgodnie z dyspozycją Urzędu Skarbowego, albo wpłaconą kwotę odsetek zaliczamy na nadpłatę. Nie rozumiem dlaczego komornik pobiera odsetki, skoro w TW nie zostały one pokazane, bo oczywiście nie przekraczają progu 8,70 zł.

30 paź 2015, 12:35
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
symik                    

Nie rozumiem dlaczego komornik pobiera odsetki, skoro w TW nie zostały one pokazane, bo oczywiście nie przekraczają progu 8,70 zł.

Bo to są odsetki "przymusowe". OE nie pracuje na Ordynacji podatkowej a upea nie przewiduje różnicowania odsetek na te poniżej progu i powyżej. Wg upea odsetki zaokrągla się tylko do jednego miejsca po przecinku bez rozpatrywania ich przez przepisy Ordynacji. Odsetki księguje się w kwocie wpłaconej na odsetki. Ostatnie szkolenia Pani w/w są jakieś mało trafiające w temat.

30 paź 2015, 14:18
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
Jak jest zbieg do jednego TW to muszę przesłać do NUS jeden dalszy TW?
a data wystawienia tego dalszego TW jest taka sama jak pierwotnego?

02 lis 2015, 09:19
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
zakrecona                    

Jak jest zbieg do jednego TW to muszę przesłać do NUS jeden dalszy TW?
a data wystawienia tego dalszego TW jest taka sama jak pierwotnego?

Taka jak data pierwotnego TW. Możesz mieć zbieg do jednego TW więc prześlij DTW tylko do jednego TW tak jak masz wskazane.

02 lis 2015, 09:38
Zaawansowany

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Witam, mam pytanie dotyczące zmian w ordynacji podatkowej od stycznia 2016 r. Czy nadpłaty poniżej kosztów upomnienia podlegają zaliczeniu z urzędu na poczet zaległości, bieżących zobowiązań lub przyszłych należności? Czy potrzebny jest wniosek właściciela nieruchomości?
Art. 76 § 2 ma zostać uchylony wg. zmian do ustawy.

02 lis 2015, 09:41
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
Dziękuje. Chciałam się upewnić czy mam wysłać jeden dalszy tytuł bo w piśmie NUS jest napisane: NUS wnosi o dalsze tytuły wykonawcze nr SW-5/X/YX/2015 i się zastanawiałam czy jeden DTW czy więcej egzemplarzy mam im wysłać. Ale rozumiem, że jeden DTW i NUS przekaze go komornikowi?

02 lis 2015, 09:59
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
zakrecona                    

Dziękuje. Chciałam się upewnić czy mam wysłać jeden dalszy tytuł bo w piśmie NUS jest napisane: NUS wnosi o dalsze tytuły wykonawcze nr SW-5/X/YX/2015 i się zastanawiałam czy jeden DTW czy więcej egzemplarzy mam im wysłać. Ale rozumiem, że jeden DTW i NUS przekaze go komornikowi?

Zobacz § 14 rozporządzenia 656 i art. 26c upea.

02 lis 2015, 10:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
Witam! czy u któregoś z Państwa była w tym roku kontrola RIO? czy kontrolowała opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi? jak tak to może ktoś podzieli się informacjami co kontrolowali i na co zwracali konkretną uwagę. Pozdrawiam
może ktoś poradzi mi co zrobić w przypadku gdy byliśmy wierzycielem a nie pobieraliśmy na samym początku kosztów opłaty manipulacyjnej za doręczony odpis tytułu wykonawczego?

11 lis 2015, 09:00
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Kamiss2010                    

może ktoś poradzi mi co zrobić w przypadku gdy byliśmy wierzycielem a nie pobieraliśmy na samym początku kosztów opłaty manipulacyjnej za doręczony odpis tytułu wykonawczego?

Kontroli nie miałem ale mam wrażenie, że nikt nie będzie kontrolował tego co było z egzekucji tym bardziej, że egzekucję prowadziło może 10% gmin poza tymi, które prowadzą egzekucję z innych opłat.

11 lis 2015, 22:53
Znawca

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
Kamiss2010                    

Witam! czy u któregoś z Państwa była w tym roku kontrola RIO? czy kontrolowała opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi? jak tak to może ktoś podzieli się informacjami co kontrolowali i na co zwracali konkretną uwagę. Pozdrawiam

u na było RIO latem. nie tknęli śmieci, ponoć takie mieli wytyczne żeby ich nie ruszać, gminy ościenne tak samo.

12 lis 2015, 09:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
a z jakiego jesteś województwa?

12 lis 2015, 16:59
Znawca

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
Kamiss2010                    

a z jakiego jesteś województwa?

dolnośląskie, RIO Wałbrzych

Ostatnio edytowano 13 lis 2015, 09:17 przez reniak, łącznie edytowano 1 raz

13 lis 2015, 09:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327 ... 379  Następna strona