Witam, nasz urząd nie prowadzi egzekucji za odpady i odsyłamy TW do skarbówki. Współpracownicy upierają się abym drukowała 3 egzemplarze każdego tytułu, z czego jeden wysłała do zobowiązanego a drugi do US, czy mają rację? :unsure:
A współpracownicy czym się zajmują? Możesz wydrukować 3, z tego oryginał i odpis do skarbówki a jeden możesz wpiąć do segregatora.
monini
proszę jeszcze o pomoc w sprawie TW na odpady (tylko należność główna) - w rubryce E pkt 3 (podstawa prawna obowiązku) jeśli kwota wynika ze złożonej przez właściciela deklaracji to zaznaczam podpunkt 1 czy 2? i co wpisuję w takim przypadku w punkcie 4 ? byłabym wdzięczna za podpowiedź
Cześć E poz. 3 - 2. dokument, o którym mowa ...., poz. 4 - deklaracja.
ramzi84
Co w przypadku gdy Urząd(gmina) otrzyma zawiadomienie o zajęciu innej wierzytelności - (mowa o akcyzie) - jak w tym przypadku dłużnik w tym przypadku Urząd(gmina) ma postąpić - jest 7 dni na oświadczenie do organu egzek.
Przekazać do skarbówki A tak na poważnie to nie robiłeś nigdy takiego zajęcia? Instrukcja jest zazwyczaj na odwrocie zajęcia
24 wrz 2015, 12:12
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Miałem takich zobowiązanych, że nie było co zajmować i po przekazaniu tych spraw cisza...Do tej pory tylko jeden tytuł mam zrealizowany przez US - z czerwca 2015 r.
24 wrz 2015, 12:21
ramzi84
Miałem takich zobowiązanych, że nie było co zajmować i po przekazaniu tych spraw cisza...Do tej pory tylko jeden tytuł mam zrealizowany przez US - z czerwca 2015 r.
Ja pomijając te przekazane protokołem, to z bieżących mam zrealizowanych około 20 na 166 W wielu przypadkach to są same koszty upomnienia. Mam takie sprawy, gdzie zajęcia mi schodziły następnego dnia, a teraz wysyłam 4. tytuł i nadal nic. Bieda
24 wrz 2015, 12:56
jak wystawić TW na małżonków, tzw. "opcja B" - w przypadku gdy małżonek zobowiązanego (odpowiedzialny majątkiem wspólnym) ma inny adres zamieszkania niż zobowiązany i podlega ponadto innej właściwości miejscowej NUS? W objaśnieniach dot. sporządzania TW jest tylko instrukcja dot. opcji A, w opisie dot. części B zawarto jedynie stwierdzenie, że można nie wypełniać poz. 5-14 bloku A.2 jeżeli dane są takie same jak w poz. 5-14 bloku A.1. (taki sam adres małżonków)
25 wrz 2015, 07:25
co robicie z nadpłatą osoby zmarłej?
25 wrz 2015, 08:40
Egzekutor69
jak wystawić TW na małżonków, tzw. "opcja B" - w przypadku gdy małżonek zobowiązanego (odpowiedzialny majątkiem wspólnym) ma inny adres zamieszkania niż zobowiązany i podlega ponadto innej właściwości miejscowej NUS? W objaśnieniach dot. sporządzania TW jest tylko instrukcja dot. opcji A, w opisie dot. części B zawarto jedynie stwierdzenie, że można nie wypełniać poz. 5-14 bloku A.2 jeżeli dane są takie same jak w poz. 5-14 bloku A.1. (taki sam adres małżonków)
Ale ma inny adres zamieszkania czy zameldowania może mieszkają razem. Szczerze to nie wiem, ale zakładając, że egzekucja i tak będzie w większej mierze prowadzona z majątku żony, spakował bym wszystko razem i wysłał na US właściwy dla miejsca zamieszkania żony.
reniak
co robicie z nadpłatą osoby zmarłej?
Czekamy na postępowanie spadkowe.
25 wrz 2015, 09:01
Egzekutor69
Jak wystawiamy tytuł na małżonków, to musimy mieć deklarację na jednego małżonka i drugiego? Czy wystarczy jak tylko np. mąż złoży deklarację?
25 wrz 2015, 09:32
ramzi84
Jak wystawiamy tytuł na małżonków, to musimy mieć deklarację na jednego małżonka i drugiego? Czy wystarczy jak tylko np. mąż złoży deklarację?
Tytuł w wersji A.1, A.2 - oboje składają i podpisują deklarację - odpowiedzialność majątkiem osobistym obojga i majątkiem wspólnym, tytuł w wersji A.1, B - jeden składa i podpisuje deklarację - odpowiedzialność majątkiem osobistym składającego i majątkiem wspólnym.
25 wrz 2015, 09:49
qubap
Egzekutor69
Ale ma inny adres zamieszkania czy zameldowania może mieszkają razem. Szczerze to nie wiem, ale zakładając, że egzekucja i tak będzie w większej mierze prowadzona z majątku żony, spakował bym wszystko razem i wysłał na US właściwy dla miejsca zamieszkania żony.
Egzekutor69 tak naprawdę to pokrętna sytuacja deklarację złożył mąż, wystawiłem TW tylko na niego oraz zrobiłem dwa zajęcia(jeszcze za starych dobrych czasów ): 1) wynagrodzenia- nieskuteczne, 2) emerytury - nieskuteczne (policjant który nie dostał emerytury ) następnie przekazałem całość akt sprawy do NUS w maju br. NUS umorzył postępowanie egzekucyjne z art.59 $2 ze względu na bezskuteczność egzekucji-nie mieszka pod adresem zamieszkania i brak jakichkolwiek źródeł dochodu (prawdopodobnie wyjechał do Niemiec, wymeldował się i zgłosił pobyt czasowy w Niemczech). Ponownie wszcząć egzekucję mogę w przypadku ujawnienia jego majątku. Żona wyprowadziła się do innej gminy, dlatego chcę wysłać teraz do niej upomnienie a następnie wystawić na nich TW wersja A.1, B. W związku z tym że mąż wyjechał za granicę, w TW chcę podać adres żony i skierować do NUS jej właściwego.
25 wrz 2015, 11:13
Egzekutor69
.....Żona wyprowadziła się do innej gminy, dlatego chcę wysłać teraz do niej upomnienie a następnie wystawić na nich TW wersja A.1, B. W związku z tym że mąż wyjechał za granicę, w TW chcę podać adres żony i skierować do NUS jej właściwego.
A jaki to ujawni majątek? Bo z majątku wspólnego to pozostaje Ci chyba tylko ewentualna egzekucja z ruchomości i nieruchomości? Upomnienie możesz wystawić, może coś ruszy po samym upomnieniu
25 wrz 2015, 11:42
qubap
Egzekutor69
....Żona wyprowadziła się do innej gminy, dlatego chcę wysłać teraz do niej upomnienie a następnie wystawić na nich TW wersja A.1, B. W związku z tym że mąż wyjechał za granicę, w TW chcę podać adres żony i skierować do NUS jej właściwego.
A jaki to ujawni majątek? Bo z majątku wspólnego to pozostaje Ci chyba tylko ewentualna egzekucja z ruchomości i nieruchomości? Upomnienie możesz wystawić, może coś ruszy po samym upomnieniu
też tak myślę a może są już po rozwodzie? to wtedy decyzja z art. 110 OP za zaległości podatkowe męża z tytułu zobowiązań podatkowych powstałych w czasie trwania wspólności majątkowej
25 wrz 2015, 11:53
Witam, mam taki problem. Zmarł mi dłużnik(płatnik), przyszła jego żona (tez jest współwłaścicielem domu i tam mieszka, na deklaracji męża była wpisana jako współwaścciel ale ni ebyło jej podpisu bo tylko jest miejsce na podpis podatnika) złożyła nową deklarację i chciałaby spłacić zaległość w ratach, chce złożyć wniosek o rozłożenie na raty. Nie wiem co mam z tym zrobić. Tytuł jest w skarbówce ale pewnie mi niedługo odeślą i dobrze byłoby żeby to spłacali ale nie wiem czy tak można zrobić.
25 wrz 2015, 12:49
Agulek
Witam, mam taki problem. Zmarł mi dłużnik(płatnik), przyszła jego żona (tez jest współwłaścicielem domu i tam mieszka, na deklaracji męża była wpisana jako współwaścciel ale ni ebyło jej podpisu bo tylko jest miejsce na podpis podatnika) złożyła nową deklarację i chciałaby spłacić zaległość w ratach, chce złożyć wniosek o rozłożenie na raty. Nie wiem co mam z tym zrobić. Tytuł jest w skarbówce ale pewnie mi niedługo odeślą i dobrze byłoby żeby to spłacali ale nie wiem czy tak można zrobić.
generalnie rzecz biorąc wniosek może złożyć tylko podatnik (mąż) a nie można jakoś słownie się z nią dogadać, żeby pomału spłacała? Musisz też powiadomić NUS o zgonie, wtedy zawieszą PE
25 wrz 2015, 12:57
Egzekutor69
Agulek
generalnie rzecz biorąc wniosek może złożyć tylko podatnik (mąż) a nie można jakoś słownie się z nią dogadać, żeby pomału spłacała? Musisz też powiadomić NUS o zgonie, wtedy zawieszą PE
U mnie, jeżeli żona jest również współwłaścicielem, deklaracja przyjmowana jest w niektórych przypadkach jako nowa. Dotyczy to głównie przypadków gdzie należności są opłacone ale też takich gdzie nie są opłacone w ogóle. Od razu wystawiają mi się upomnienia na oboje (w przypadku jeżeli oboje żyją ). W tym przypadku najlepiej jednak było by zamknąć konto zmarłego i założyć nowe konto dla żony. Albo będzie spłacała dobrowolnie sama i kiedyś się spłaci albo pozostanie czekać do nabycia spadku. Jak spłaci to wniosek do NUS o umorzenie.