Teraz jest 10 wrz 2025, 23:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
hajka                    

Czy teraz przekazując sprawę do NUS mam możliwość dochodzenia tej zaliczki 80,00 zł?

Przekazując teraz na jakiej podstawie?

04 wrz 2015, 11:26
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
w sumie to te tytuły są już w skarbówce, przyznam szczerze że nie wiem co mam robić

04 wrz 2015, 11:30
Początkujący

REJESTRACJA05 wrz 2014, 11:07

POSTY        4
Witam, czy ktoś z Państwa mógłby mi podpowiedzieć co mam zrobić, jeśli osoba z wymiaru przyjęła deklaracje na osoby nie będące właścicielami nieruchomości i teraz muszę wystawić tytuł wykonawczy, ponieważ osoby takie nie uregulowały zobowiązań. Nadmienię, że egzekucję prowadzi u nas US.

07 wrz 2015, 07:59
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
symik                    

Witam, czy ktoś z Państwa mógłby mi podpowiedzieć co mam zrobić, jeśli osoba z wymiaru przyjęła deklaracje na osoby nie będące właścicielami nieruchomości i teraz muszę wystawić tytuł wykonawczy, ponieważ osoby takie nie uregulowały zobowiązań. Nadmienię, że egzekucję prowadzi u nas US.

Generalnie po zmianie ustawy właściciel nie musi być właścicielem nieruchomości. Może to być najemca, dzierżawca lub inny faktycznie władający nieruchomością.

08 wrz 2015, 08:32
Początkujący

REJESTRACJA05 wrz 2014, 11:07

POSTY        4
Dziękuję za pomoc, a proszę mi jeszcze podpowiedzieć, bo w moim urzędzie zostały utworzone dwa stanowiska tj. wymiarowca i osobę księgująca wpłaty. Ja jako osobą księgująca i prowadząca egzekucję nie mam bezpośrednio dostępu do deklaracji, gdyż znajdują się one w innej komórce. Czy powinnam zaufać tej osobie w kwestii wprowadzonych deklaracji do systemu i na nich bazować czy tez powinnam jednak przed wystawianiem TW zweryfikować deklarację i spr czy dana osoba faktycznie jest właścicielem nieruchomości, bo wiem ze w niektórych przypadkach złożona została deklaracja na syna czy córkę, a w bazie podatkowej właścicielem jest ojciec czy też matka.

08 wrz 2015, 10:35
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
symik                    

Dziękuję za pomoc, a proszę mi jeszcze podpowiedzieć, bo w moim urzędzie zostały utworzone dwa stanowiska tj. wymiarowca i osobę księgująca wpłaty. Ja jako osobą księgująca i prowadząca egzekucję nie mam bezpośrednio dostępu do deklaracji, gdyż znajdują się one w innej komórce. Czy powinnam zaufać tej osobie w kwestii wprowadzonych deklaracji do systemu i na nich bazować czy tez powinnam jednak przed wystawianiem TW zweryfikować deklarację i spr czy dana osoba faktycznie jest właścicielem nieruchomości, bo wiem ze w niektórych przypadkach złożona została deklaracja na syna czy córkę, a w bazie podatkowej właścicielem jest ojciec czy też matka.

Powtórzę powyższe, właściciel nie musi być właścicielem nieruchomości.
Co do wymiaru i opłat u mnie jest tak samo. Że tak powiem nie Ty jesteś od wymiaru. Jeżeli coś wyjdzie nie tak to już na etapie egzekucji prowadzonej przez NUS.

08 wrz 2015, 11:23
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
monikaaa                    

mam pytanko jak wystawiliśmy up np styczeń- kwiecień po 14 miesięcznie, teraz mamy przypis na 7 zł styczeń - kwiecień, więc czy jeszcze raz musimy wystawić up na styczeń-kwiecień ale juz na 21 zł, czy tylko na sam przypis na te 7 zł styczeń- kwiecień czy już nie trzeba pomimo, że większa kwota ?

Skąd wynikała pierwotna kwota a skąd dodatkowy przypis?

10 wrz 2015, 12:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2014, 06:10

POSTY        35
qubap                    

monikaaa                    

mam pytanko jak wystawiliśmy up np styczeń- kwiecień po 14 miesięcznie, teraz mamy przypis na 7 zł styczeń - kwiecień, więc czy jeszcze raz musimy wystawić up na styczeń-kwiecień ale juz na 21 zł, czy tylko na sam przypis na te 7 zł styczeń- kwiecień czy już nie trzeba pomimo, że większa kwota ?

Skąd wynikała pierwotna kwota a skąd dodatkowy przypis?

Pierwotny przypis z pierwszej deklaracji, od kwietnia korekta deklaracji

11 wrz 2015, 06:54
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
monikaaa                    

W tym przypadku ja bym upomnienia drugiego nie wysyłał.

11 wrz 2015, 07:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2014, 06:10

POSTY        35
qubap                    

monikaaa                    

W tym przypadku ja bym upomnienia drugiego nie wysyłał.

QUBAP

tylko przy wystawianiu TW zwiększyć kwotę w tym up w I-IV i będzie dobrze?

14 wrz 2015, 06:26
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
monikaaa                    

tylko przy wystawianiu TW zwiększyć kwotę w tym up w I-IV i będzie dobrze?

Myślę, że będzie dobrze.

14 wrz 2015, 08:05
Znawca

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
5. W przypadku gdy właściciel nieruchomości ma zaległości w opłacie za gospodarowanie odpadami komunalnymi i złoży korektę deklaracji lub nową deklarację z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi zmniejszającą zobowiązanie za miesiące w których usługa odbierania odpadów komunalnych była świadczona, to czy słusznym jest stanowisko, że nowa deklaracja wywołuje skutek prawny za minione miesiące, tj. spowoduje zmniejszenie zaległości, gdyż w tym przypadku nie znajduje zastosowania przepis art. 6q ust 3, który odnosi się tylko do sytuacji w których zobowiązany ma zapłaconą należność z tytułu opłaty (problem nadpłaty)?

Art. 6q ust. 3 ww. ustawy w brzmieniu dodanym przez ustawę z dnia 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2015 r., poz. 87) ma na celu zapobieganie sytuacji zwrotu nadpłaty za miesiące, w których świadczona była usługa odbierania odpadów komunalnych, również w przypadku zaległości w opłacie.

"W przypadku zaległości istnieją dwie ścieżki postępowania. Jeżeli złożenie korekty deklaracji lub nowej deklaracji zmniejsza wysokość zobowiązania z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, wówczas należy przyjąć wysokość opłaty określoną w skorygowanej deklaracji dla miesięcy, w których nie była świadczona usługa, natomiast za miesiące wstecz należy przyjmować wysokość zobowiązania z poprzedniej deklaracji. Natomiast jeżeli złożenie korekty lub nowej deklaracji zwiększa wysokość zobowiązania, wówczas należy przyjąć wysokość określoną w skorygowanej deklaracji dla miesięcy wstecz, jak i dla miesięcy w których nie była świadczona usługa.

Ktoś może znalazł jakiś komentarz do tej interpretacji MŚ, lub jakieś stanowisko organu nadzoru, chodzi oczywiście o przypadek - zaległość a zmniejszenie liczby osób.  :mur:

14 wrz 2015, 08:40
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

Ktoś może znalazł jakiś komentarz do tej interpretacji MŚ, lub jakieś stanowisko organu nadzoru, chodzi oczywiście o przypadek - zaległość a zmniejszenie liczby osób.  :mur:

Interpretację MŚ można sobie wsadzić pod kubek z kawą ;) lub jak kto woli z herbatą.
Są dwie ścieżki jak pisze MŚ ale:
- w przypadku opłaconych należności odpisujesz tylko za miesiące w których nie została wykonana usługa,
- w przypadku nieopłaconych należności odpisujesz zgodnie z deklaracją. Nie ma tu zastosowania art. 6q.
Dodatkowo szkolący twierdzą, że w pierwszym przypadku termin 14 dni na złożenie nie ma zastosowania.
U mnie generalnie sprawdzamy, czy na dzień zmiany wskazany w deklaracji usługa była wykonana i opłacona.

14 wrz 2015, 10:59
Znawca

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Robię dokładnie tak samo jak u Was - a interpretacja miesza mi tylko w głowie...

14 wrz 2015, 11:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321 ... 379  Następna strona