Teraz jest 11 wrz 2025, 04:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2014, 09:26

POSTY        1
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Zzzu                    

Jeśli ktoś miał jeszcze jakieś złudzenia co do zawarcia porozumienia... to z moich źródeł wynika że ministerstwo zajęło stanowisko że nie można zawierać porozumień, bo nie mają zaplanowanych środków na ten cel w tym roku. Możliwe ale mało prawdopodobne jest że zezwolą na to w przyszłym roku.

Przecież to już było wiadomo na początku maja ;)

W sejmie obecnie jest Rządowy projekt ustawy o administracji podatkowej w zeszłym tygodniu senat wniósł poprawki, wczoraj sejmowa komisja finansów je przyjeła

dodaje się art. 4a w brzmieniu:
„Art. 4a. Organ administracji podatkowej może powierzyć prowadzenie, w jego imieniu, niektórych spraw należących do właściwości tego organu, jednostce samorządu terytorialnego lub związkowi takich jednostek, jeżeli odrębne przepisy tak stanowią.
2. Powierzenie prowadzenia spraw następuje na podstawie porozumienia organu administracji podatkowej z jednostką samorządu terytorialnego lub związkiem takich jednostek.
3. Do porozumienia stosuje się odpowiednio art. 8 ust. 2b–5 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2013 r. poz. 594, z późn. zm.).
4. Porozumienie może stanowić, że powierzenie prowadzenia spraw następuje bez przekazania środków finansowych na ich realizację.”;

dodaje się art. 41a w brzmieniu:
„Art. 41a. W ustawie z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. z 2013 r. poz. 1399, z późn. zm.) w art. 6qa uchyla się ust. 3.”;

http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Przebi ... sp?nr=3320

tylko to dużo problemu nie rozwiąże w tym roku bo w projekcie ustawy pisze że wchodzi ona w życie 1 stycznia 2016r.

08 lip 2015, 09:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2014, 13:57

POSTY        8
Witam,

mam pytanie. Komornik przelał na konto kwotę z egzekucji opłaty za gosp. odpadami komunalnymi. W opisie wskazał orz należności, odsetek, kosztów upomnienia również koszty komornicze.  Przelana kwota stano sumę Należności,odsetek,kosztów upomnienia.
Pracuję na Radixie. Kto powinien zapłacić za koszty komornicze ? Czy ujmować koszty komornicze w kartotece podatnika ?

09 lip 2015, 10:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
anisia                    

Witam,

mam pytanie. Komornik przelał na konto kwotę z egzekucji opłaty za gosp. odpadami komunalnymi. W opisie wskazał orz należności, odsetek, kosztów upomnienia również koszty komornicze.  Przelana kwota stano sumę Należności,odsetek,kosztów upomnienia.
Pracuję na Radixie. Kto powinien zapłacić za koszty komornicze ? Czy ujmować koszty komornicze w kartotece podatnika ?

na koncie podatnika księgujesz całość razem z kosztami komornika bo on też je pobrał i ta zaległość jest już spłacona, koszty komornicze należne są dla komornika bo to on wyegzekwował należność, ja daję PK do Pani z księgowości żeby mi przeksięgowała koszty komornicze na śmieci, ale nie wiem z czego ona to przerzuca, na pewno są to jakieś koszty urzędu,

09 lip 2015, 12:29
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
reniak                    

anisia                    

Witam,

na koncie podatnika księgujesz całość razem z kosztami komornika bo on też je pobrał i ta zaległość jest już spłacona, koszty komornicze należne są dla komornika bo to on wyegzekwował należność, ja daję PK do Pani z księgowości żeby mi przeksięgowała koszty komornicze na śmieci, ale nie wiem z czego ona to przerzuca, na pewno są to jakieś koszty urzędu,

Komornik sądowy czy skarbowy bo to dwa różne pojęcia :P
Jeżeli ze skarbówki, to u mnie się księguje całą kwotę (należność główna + odsetki + koszty upomnienia + opłata komornicza) i opisuje na wyciągu. Księgowość zajmuje się resztą i że tak powiem mnie to nawet nie dotyczy :)
Jeżeli komornik sądowy to trochę nie rozumiem sytuacji. Tam nie ma kosztów komorniczych. Przy "udanej" egzekucji, koszty pokrywane są z kwot pobranych od zobowiązanego a komornik przekazuje należność główną z odsetkami i kosztami upomnienia.
Opłata komornicza to raczej nie koszty komornicze stąd pytanie :)

09 lip 2015, 14:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Z jaką datą księgujecie wpłatę od poborcy skarbowego w programie Korelacja? Przy wpłacie należy podać dwie daty. Pierwsza to data wystawienia, a druga to data decyzji. Czy obie daty powinny dotyczyć daty obciążenia r-ku zobowiązanego? Czy ta druga data, to data kiedy wpływa na konto Urzędu?

14 lip 2015, 06:33
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Dorean                    

Z jaką datą księgujecie wpłatę od poborcy skarbowego w programie Korelacja? Przy wpłacie należy podać dwie daty. Pierwsza to data wystawienia, a druga to data decyzji. Czy obie daty powinny dotyczyć daty obciążenia r-ku zobowiązanego? Czy ta druga data, to data kiedy wpływa na konto Urzędu?

Data decyzji przy księgowaniu wyciągu? Chyba nie rozumiem.
Z reguły jedną datą jest data wyciągu a druga data wpłaty. Żeby zgadzały się odsetki u mnie prowadza się datę pobrania wskazaną w tytule przelewu.

14 lip 2015, 10:55
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        30
A czy należy wystawić dla zobowiązanego postanowienie o zarachowaniu wpłaty na zaległości, jeżeli otrzymaliśmy wpłatę od poborcy skarbowego?

14 lip 2015, 12:41
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Dorean                    

A czy należy wystawić dla zobowiązanego postanowienie o zarachowaniu wpłaty na zaległości, jeżeli otrzymaliśmy wpłatę od poborcy skarbowego?

Przerażasz  :blink:
Wpłata od poborcy jest na tytuł wykonawczy, zobowiązany dostaje od poborcy kwitariusz.

14 lip 2015, 15:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Dorean                    

To takie utrudnianie sobie wszystkiego na siłę  :huh:

15 lip 2015, 06:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
dostałam od komornika informację że umorzy postępowanie egzekucyjne bo pani nic nie ma, złożyła deklaracje na śmieci jako mieszkaniec, nie jest właścicielem nieruchomości, pani pracuje ale ma najniższa krajową wolną od zajęć, poza tym pani nic nie ma, co dalej robić jak komornik umorzy postępowanie?

20 lip 2015, 11:53
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        30
Co należy zrobić gdy otrzymaliśmy pismo z Urzędu skarbowego o zbiegu egzekucji z komornikiem sadowym czyli (zbieg egzekucji administracyjnej z sądowa). Czy do NUS przesyłam dalszy tytuł, wniosek i informację?

21 lip 2015, 12:17
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Dorean                    

Co należy zrobić gdy otrzymaliśmy pismo z Urzędu skarbowego o zbiegu egzekucji z komornikiem sadowym czyli (zbieg egzekucji administracyjnej z sądowa). Czy do NUS przesyłam dalszy tytuł, wniosek i informację?

Dopóki zbieg nie będzie rozstrzygnięty to nic. Może się okazać, że prowadzić go będzie nadal NUS i DTW nie będzie potrzebny.

21 lip 2015, 12:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 08:10

POSTY        12
Jak naliczyć opłatę jeżeli osoba złożyła na początku roku deklarację na 4 osoby odpady będzie segregować czyli niższa opłata, a z ewidencji wiem, że w lipcu urodziło się dziecko. Na wezwanie nie odpowiada, korekty deklaracji nie złożono. Czy robiąc postępowanie i wydając decyzję wydaje ją na pięć osób i niższa stawkę czy na pięć i na wyższa stawkę a może na jedną osobę i na niższa stawkę lub wyższa. pomoże ktoś?

22 lip 2015, 09:15
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
piotr8989                    

Jak naliczyć opłatę jeżeli osoba złożyła na początku roku deklarację na 4 osoby odpady będzie segregować czyli niższa opłata, a z ewidencji wiem, że w lipcu urodziło się dziecko. Na wezwanie nie odpowiada, korekty deklaracji nie złożono. Czy robiąc postępowanie i wydając decyzję wydaje ją na pięć osób i niższa stawkę czy na pięć i na wyższa stawkę a może na jedną osobę i na niższa stawkę lub wyższa. pomoże ktoś?

Pamiętaj, że czas na złożenie informacji wynosi 14 dni. Jeżeli piszesz o lipcu 2015 to się nie wygłupiaj.
Opłaty możesz dochodzić 5 lat wstecz. Wydając decyzję uwzględniasz opłatę w całości.
Co do wysokości opłaty u mnie nalicza się indywidualnie po wizji na nieruchomości.

22 lip 2015, 10:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315 ... 379  Następna strona