Teraz jest 07 wrz 2025, 19:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
anulka102                    

witam
jeśli zajmuję zobowiązanemu rach. bankowy to do banku wysyłam dwa pisma : jedno jako infprmację cos w tym rodzaju

Wójt Gminy ………………………. – organ egzekucyjny, działając na podstawie przepisu art.  80 § 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 roku o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2012 r., poz. 1015, ze zm.) w związku z  art. 6qa ustawy z dnia 13 września 1996 roku o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. z 2013 r., poz. 1399 ze zm.)
w z y w a  d o:

1)        niedokonywania bez zgody organu egzekucyjnego wypłat z rachunku bankowego zobowiązanego:  ……………………………………. zam: ……………………………. Pesel ……………………………. do wysokości zajętej wierzytelności i  bezzwłocznego przekazania  zajętej kwoty organowi egzekucyjnemu na pokrycie egzekwowanej należności
2)        zawiadomienia organu egzekucyjnego, w terminie 7 dni od dnia doręczenia niniejszego wezwania, o przeszkodzie w dokonaniu wpłaty.

a drugie zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego

a do zobowiązanego odpisy tych dwóch pism do banku plus pismo "przewodnie"  czyli że burmistrz przesyła odpisy???
Wyraz Odpis musi być pieczątką czy może to być napisane komputerowo w momencie tworzenia pisma???

z góry dziękuję za odpowiedż

To jest pouczenie, które powinno być na druku zajęcia- oddzielne pisma są zbędne

04 kwi 2014, 11:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Pouczenia:

zajęcie rachunku http://zapodaj.net/513c5c47c5394.jpg.html

zajęcie wynagrodzenia http://zapodaj.net/952f53d7c345f.jpg.html

zajęcie innych wierzytelności http://zapodaj.net/002269a03f829.png.html

zajęcie zus http://zapodaj.net/c38082be6cd77.png.html

wystarczy wydrukować po drugiej stronie zajęcia (na końcu dokumentu, po podpisie).

Wyraz ODPIS może być nadrukowany, dopisany ręcznie - bez znaczenia. U mnie jest tak: TYTUŁ WYKONAWCZY (egzemplarz przeznaczony dla zobowiązanego).

04 kwi 2014, 11:36
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
preston                    

Pouczenia:

zajęcie rachunku http://zapodaj.net/513c5c47c5394.jpg.html
zajęcie wynagrodzenia http://zapodaj.net/952f53d7c345f.jpg.html
zajęcie innych wierzytelności http://zapodaj.net/002269a03f829.png.html
zajęcie zus http://zapodaj.net/c38082be6cd77.png.html

wystarczy wydrukować po drugiej stronie zajęcia (na końcu dokumentu, po podpisie).

Wyraz ODPIS może być nadrukowany, dopisany ręcznie - bez znaczenia. U mnie jest tak: TYTUŁ WYKONAWCZY (egzemplarz przeznaczony dla zobowiązanego).

Powyższe znajduje się w załącznikach do rozporządzenia w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy pea
(zaczyna się od pliku 2 pod tym linkiem http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20011371541)

Co do odpisu TW to umnie wygląda to tak:
Obrazek

Co do całości TW to mniej więcej tak dla przykładu (na czerwono dopisane ręcznie ;))
http://zapodaj.net/8a21d7ab18cad.png.html
http://zapodaj.net/5f536c26134f6.png.html
http://zapodaj.net/e9b9443ad3147.png.html
http://zapodaj.net/30819139d060a.png.html

04 kwi 2014, 13:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
preston                    

Daj czas człowiekowi. Rozumiem, że interesuje Cię tylko cześć dotycząca egzekucji.

Tak, część G,H,I,J,K,L,Ł oraz kiedy likwiduję tyt,kiedy zamykam a kiedy zaznaczam umorzenie, tzn.przypadek:
1.referat podatkowy dostarczył mi ew.tyt. i tyt. wraz z odpisami, ja nadałam klauzule ale jeszcze nie zdążyłam wysłać a wierzyciel(czyli referat podatkowy)daje mi pismo,ze zobowiązany dokonał wpłaty na konto wierzyciela, u mnie jeszcze się koszty nie zrobiły więc jak kończę to postępowanie, które na dobrą sprawę się nie rozpoczęło?Zrobiłam w systemie najpierw likwidację, potem zaznaczyłam zamknięcie, a teraz myślę że ma być postanowienie o umorzeniu zgz art.59 par. 1 pkt.1 i sama nie wiem?!!-ja nie wyegzekwowałam więc cz. Ł zostaje pusta?
2. to samo tylko, że doręczyłam odpis tyt. i kobietka na moje konto eg. wpłaca wszystko KG,KU,KE, przekazuje na "konto wierzyciela"-referat podatkowy to co ich KG,KU, zostawiam moje KE i teraz ,co robię wszystko zapłacone, to więc zamykam,czy postanowienie o umorzeniu art.59 par.1, pkt.2 ?
3. czy jak dostaję informacje od wierzyciela,że nastąpiło zmniejszenie zobowiązania to czy to wpinam do akt sprawy? tzn. pod tyt. i czy w metryce też mam to wpisać?
4. Zobowiązany na konto wierzyciela wpłacił wszystko ale nie moje koszta 1,4, co robić?nie mam tel. do niego, czy jakieś pisemko może być z prośbą o wpłatę co zakończy postępowanie egz., tylko jak to prześle to bym musiała doliczyć 6,10.
5. Czy tyt. w systemie jak mam to czy te papierowe też muszę rozpisywać i kiedy?boję się tam cokolwiek wpisywać a wierzyciel mi przynosi co chwilę pisma o zmianie należności i ja je zbieram bo nie wiem co wpisać ,gdzie? :(
Dziękuję , bez Was zginę :)

04 kwi 2014, 14:01
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Ale jak egzekucja tylko zza biurka?Ja mam stanowisko niestety i zza biurka i poborcy, bo mam samodzielne stanowisko, i nie można tylko prowadzić egzekucji zza biurka, tzn.można przez jakiś czas ale potem trzeba zatrudnić poborcę bo kontrola uzna ,że nie byliśmy skuteczni z własnej winy.

04 kwi 2014, 14:09
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
pola80                    

Tak, część G,H,I,J,K,L,Ł oraz kiedy likwiduję tyt,kiedy zamykam a kiedy zaznaczam umorzenie, tzn.przypadek:
1.referat podatkowy dostarczył mi ew.tyt. i tyt. wraz z odpisami, ja nadałam klauzule ale jeszcze nie zdążyłam wysłać a wierzyciel(czyli referat podatkowy)daje mi pismo,ze zobowiązany dokonał wpłaty na konto wierzyciela, u mnie jeszcze się koszty nie zrobiły więc jak kończę to postępowanie, które na dobrą sprawę się nie rozpoczęło?Zrobiłam w systemie najpierw likwidację, potem zaznaczyłam zamknięcie, a teraz myślę że ma być postanowienie o umorzeniu zgz art.59 par. 1 pkt.1 i sama nie wiem?!!-ja nie wyegzekwowałam więc cz. Ł zostaje pusta?
2. to samo tylko, że doręczyłam odpis tyt. i kobietka na moje konto eg. wpłaca wszystko KG,KU,KE, przekazuje na "konto wierzyciela"-referat podatkowy to co ich KG,KU, zostawiam moje KE i teraz ,co robię wszystko zapłacone, to więc zamykam,czy postanowienie o umorzeniu art.59 par.1, pkt.2 ?
3. czy jak dostaję informacje od wierzyciela,że nastąpiło zmniejszenie zobowiązania to czy to wpinam do akt sprawy? tzn. pod tyt. i czy w metryce też mam to wpisać?
4. Zobowiązany na konto wierzyciela wpłacił wszystko ale nie moje koszta 1,4, co robić?nie mam tel. do niego, czy jakieś pisemko może być z prośbą o wpłatę co zakończy postępowanie egz., tylko jak to prześle to bym musiała doliczyć 6,10.
5. Czy tyt. w systemie jak mam to czy te papierowe też muszę rozpisywać i kiedy?boję się tam cokolwiek wpisywać a wierzyciel mi przynosi co chwilę pisma o zmianie należności i ja je zbieram bo nie wiem co wpisać ,gdzie? :(

Jak się doczytasz z postów wcześniejszych, w większości przypadków zamykasz postępowanie, nie wydajesz postanowienia - tylko na wniosek. W US sprawa jest prosta bo przy każdym zamknięciu postępowania wyświetlają się opcje z jakiego powodu się takie postępowanie zamyka, ale nie ma do nich dojścia ;)
1. Część Ł pozostaje pusta. Jeżeli wierzyciel doręczył Ci pismo to wpisujesz w części J zmianę na dzień dokonania przelewu i jeżeli całość to wpisujesz 0,00, wypełniasz w części I 104, 107 z pisma wierzyciela i 102 i 105 jako zakończenie. Postępowanie umarzasz ale technicznie w systemie je zakańczasz.
2. Jeżeli wpływa do Ciebie to na tytule wypełniasz część L i Ł. W L jako opłata manipulacyjna i uiszczenie, w Ł wpłata. Zakańczasz w części I poz. 102 i 105. Tak samo technicznie zakańczasz postępowanie.
3. Wpinasz sobie pod tytuł żeby wiedzieć jaka jest zmiana. Ja wpisuję na tytuł w części J.
4. Jak chcesz zadzwoń, tylko nie ucz dłużników bo jak drugi raz nie zadzwonisz to będą pretensje ;) Tytuł jest doręczony więc pisemko już dostał. Za taką kwotę to przydało by się zająć wynagrodzenie albo zus. Jak jesteś poborcą to może idź do niego jak zależy Ci na czasie?
5. Generalnie w US tytuł to się wypisuje jak się zakończy postępowanie albo gdzieś przekazuje zbieg. Zmniejszenia od wierzyciela możesz wpisywać od razu bo tu się nic nie zmieni. Zmieniać się może wymagalność KE dlatego już nauczony wpisuję po zapłacie żeby nie kreślić ;)

07 kwi 2014, 07:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
preston                    

Odnośnie części K.

Tam poborca wpisuje datę faktycznego dokonania jakiejś czynności np. doręczenia odpisu, pobrania, zajęcia ruchomości, zwózki ruchomości, spisania protokołu o stanie majątkowym.

W US wpisuje się nazwy tych czynności używając kodów z egapoltax np. PNUZ pobranie należności u zobowiązanego. Oczywiście możecie ustalić sobie dowolne "kody" czynności lub pisać nazwę.

Wydaje mi się ważne, że działając jako poborca w terenie powinno się mieć tytułu przydzielony do służby. Zasady regulujące pracę poborcy i jego służby powinny być określone regulaminem.

A czy Urzędy Miast też musza mieć taki regulamin? Co powinno się w nim zawrzeć? Piękne dzięki za odpowiedź.

07 kwi 2014, 09:57
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

A czy Urzędy Miast też musza mieć taki regulamin? Co powinno się w nim zawrzeć? Piękne dzięki za odpowiedź.

Regulamin nazywa się - Instrukcja Egzekucji Administracyjnej i zawiera informacje co, kto, kiedy, jak ...
Z tego co wiem to przy kontrolach się czepiają terminowości jeżeli nie ma takiej instrukcji lub gdy nie jest on określony. Oczytałem się protokołów pokontrolnych w US.
Przykładowo od odebrania upomnienia do wystawienia tytułu wg przepisów masz tydzień i bez takiej instrukcji nie będzie inaczej natomiast czytałem już różne instrukcje określające np wystawianie tytułów dla upomnień za pierwszy kwartał np do 20 maja itd, wszystko zależy od tego jak zostanie to przyjęte i byle było by do zaakceptowania. Przy miesięcznym przypisie jeżeli założymy 4 pozycje na tytule to mamy dużo opcji. Można to też rozgraniczyć na termin jak i na kwotę. Jeżeli podmiot ma duży przypis można egzekwować wcześniej ale jak ktoś ma 10 zł miesięcznie to co miesiąc nie ma sensu, chyba że chodzić będzie poborca.
Przykładowe instrukcje w sieci znajdziesz w większości gmin np tutaj LINK

07 kwi 2014, 10:31
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
qubap                    

1. Część Ł pozostaje pusta. Jeżeli wierzyciel doręczył Ci pismo to wpisujesz w części J zmianę na dzień dokonania przelewu i jeżeli całość to wpisujesz 0,00, wypełniasz w części I 104, 107 z pisma wierzyciela i 102 i 105 jako zakończenie. Postępowanie umarzasz ale technicznie w systemie je zakańczasz.

A dlaczego wypełniamy 102 i 105 ? - jak wypełniliśmy 104 i 107. Czy samo wypełnienie 104 i 107 na wniosek wierzyciela nie prowadzi do zakończenia egzekucji? Przecież tam jest, że stwierdzam zakończenie egzekucji i z jakiego powodu. 102 i 105  wypełnieniam tylko jeżeli jako organ wyegzekwuje $

Ostatnio edytowano 07 kwi 2014, 13:11 przez ramzi84, łącznie edytowano 1 raz

07 kwi 2014, 12:48
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

A dlaczego wypełniamy 102 i 105 ? - jak wypełniliśmy 104 i 107. Czy samo wypełnienie 104 i 107 na wniosek wierzyciela nie prowadzi do zakończenia egzekucji??? Przecież tam jest, że stwierdzam zakończenie egzekucji i z jakiego powodu. 102 i 105  wypełnieniam tylko jeżeli jako organ wyegzekwuje $

Faktycznie może się rozpędziłem ze 102 ale 105 jak nic żeby było wiadomo kto stwierdza ;)

07 kwi 2014, 13:23
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
a mi się wydaję, że wypełniamy tylko 104 i 107.. Rubryka 105 to podpis księgowego - a czemu ma on podpisywać jak nic niezaksięgował?

07 kwi 2014, 13:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
qubap                    

pola80                    

Jak się doczytasz z postów wcześniejszych, w większości przypadków zamykasz postępowanie, nie wydajesz postanowienia - tylko na wniosek. W US sprawa jest prosta bo przy każdym zamknięciu postępowania wyświetlają się opcje z jakiego powodu się takie postępowanie zamyka, ale nie ma do nich dojścia ;)
2. Jeżeli wpływa do Ciebie to na tytule wypełniasz część L i Ł. W L jako opłata manipulacyjna i uiszczenie, w Ł wpłata. Zakańczasz w części I poz. 102 i 105. Tak samo technicznie zakańczasz postępowanie.
3. Wpinasz sobie pod tytuł żeby wiedzieć jaka jest zmiana. Ja wpisuję na tytuł w części J.
4. Jak chcesz zadzwoń, tylko nie ucz dłużników bo jak drugi raz nie zadzwonisz to będą pretensje ;) Tytuł jest doręczony więc pisemko już dostał. Za taką kwotę to przydało by się zająć wynagrodzenie albo zus. Jak jesteś poborcą to może idź do niego jak zależy Ci na czasie?
5. Generalnie w US tytuł to się wypisuje jak się zakończy postępowanie albo gdzieś przekazuje zbieg. Zmniejszenia od wierzyciela możesz wpisywać od razu bo tu się nic nie zmieni. Zmieniać się może wymagalność KE dlatego już nauczony wpisuję po zapłacie żeby nie kreślić ;)

A kiedy piszemy postanowienia?
a. jak daje mi wierzyciel pismo-wniosek o umorzenie postępowania egz zgod z art.59 par.1 punk.1 i 2- to ja wystawiam postanowienie o umorzeniu do zobowiązanego?
b. a jak on mi zapłaci na konto  egz. ? ja tę należność gł. i k.upo. przekazuje do wierzyciela,na swoim koncie zostawiam tylko koszta egz. i co wystawiam Postanowienie o umorzeniu?
c.a jak zapłaci wierzycielowi wszystko oprócz moich kosztów egz. i wierzyciel mi daje wniosek o umorzenie a ja nie mogę umorzyć bo wisi mi jeszcze 1,4, co robię, czy wzywam o uiszczenie kosztów egz.?

07 kwi 2014, 15:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
Ponieważ nie nadążam za Wami, a jestem raczej zielona zapytam o mój konkretny przypadek:
03-04-2014 mam potwierdzony przez dłużnika na zwrotce odbiór tytułu i zawiadomienia o zajęciu rachunku.
nie mam jeszcze zwrotki z banku, ani żadnej informacji.
przychodzi kobieta i chce zapłacić - czy liczę jej koszty za zajęcie czy nie mogę?, bo opłata jest raczej oczywista.
I drugie pytanie
czy ja ta kobieta wpłaci to wszystko - ma przyjść jutro, to co z bankiem - mam wysłać postanowienie ( z 45?), czy jakąś informację?, a czy tej pani też mam wydać postanowienie? z 45? czy może z 60 (nie pamiętam dokładnie)?
Bardzo proszę o pomoc

07 kwi 2014, 19:52
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
Witam, temat czytam od początku jednak informacji jest tak dużo, że wątpliwości się pojawiają co do pewnych kwestii. Pytanie pewnie wydadzą się wam banalne, niektóre może wręcz sytuacje są niemożliwe ale na razie pytam z czystej teorii, dopiero zacznę się w to „bawić”  ;)

1) Zobowiązany zapłacił część zaległości, w tym koszty zostały opłacone, robiąc zajęcie (pierwsze, kolejne) koszty naliczamy od początku czy w stosunku do pozostałych kosztów? Na przykładzie: miał 40 zł kosztów zostały opłacone, zajęcie wychodzi na koszty 50 zł, doliczam 10 zł mimo, że koszty zostały opłacone tak?

2) Jak to wygląda z numeracją spraw? Zakładając, że zakładam pod każdy tytuł nowy numer np. XX.3160.1.2014, XX.3160.2.2014, i wszystko co dotyczy danego tytułu wędruje pod niego, ale co w sytuacji, gdy np. na 1 zajęciu wpisuje 2 tytuły? Jaki nr zajęcia? Ksera zajęć pod drugi tytuł?

3) Sytuacja jw, 2 tytuły, na jednym zajęciu. Po czasie wystawiamy trzeci tytuł na tą samą osobę. Robię wtedy aktualizację zajęcia tak?

4) Metryki spraw- prowadzicie?

W jednej osobie będę działać jako wierzyciel i organ egzekucyjny, pewnie jak spora część z was. Ze szkolenia: część J wypełniam jako wierzyciel i to wtedy, gdy zapłaci przed doręczeniem tytułu. Po doręczeniu działam jako organ egz, koszty i tak musi zapłacić i wtedy wypełniam część Ł, za każdym razem, gdy coś wpłaci (gdy ureguluje całość wtedy postanowienie o umorzeniu post. egz.). Myślę, że to dobre rozwiązanie, gdy działam "2w1".

08 kwi 2014, 08:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 379  Następna strona