Teraz jest 06 wrz 2025, 17:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Szkolenia dla poborców 
Autor Treść postu

REJESTRACJA21 lis 2007, 12:28

POSTY        31
witam wszystkich normalnych poborców , wiem ze zielonka jest osobą ktora tu  już zaistniała jakis czas temu (na tym forum ) a jego zasługi na tworzenie tego forum są wielkie ale oprócz wyłapywania cudzych błędów i wytykania tego palcem jak i obrażania innych forumowiczów nie wiele  tak naprawdę wie o egzekucji i wykonywaniu czynności egzekucyjnych w terenie - dlatego myślę , że ten zielonka jest albo kims kto w urzędzie swoim zamawia kapiszony dla poborców (dział ogólny) albo mało poinformowanym i wręcz nieprzystosowanym do pracy komornikiem skarbowym który w wolnych chwilach przesiaduje na internecie i obskakuje wszystkie fora w tym też i skarbowców a o godzinie 15 juz zbiera sie od pół godziny do domu A co sie dzieje po 15.30 to już go mało interesuje bo wówczas wskakuje w swoje śmierdzące kapcie , bierze się za czytanie prasy typu przyjaciółka , pani domu czasami coś bardziej inteligentniejszego ,z dodatkiem jak nie dać się fiskusowi z gazety prawnej  - a później próbuje narzucić swój styl i wiedzę innym tylko nie zawsze mu to wychodzi. Po tej czynności  ogląda o 19 smerfy i  wówczas trzeba się kłaść do łóżka bo nazajutrz o 7/30  wstać  nie jest tak prosto po tak bogato wypełnionym dniu  Na szczęście babcia zrobi kanapki z pasztetem i kiszonym ogorkiem by w mordzie nie zaschło i tak z dnia na dzień aby do piątku do 15/30.
A w poprawianiu błędów ortograficznych , gramatycznych i stylistycznych wtóruje mu outsider - spójrzcie na to co pisał  do tej pory. Poprostu jakiś literat nam sie trafił na tym forum- tak jeśli mamy problemy z językiem polskim to na korypetycje tylko do tego pana.
Pozdrawiam wszystkim normalnych , uczciwych zajechanych na amen i niedocenianych poborców
P.S Jeśli taki zielonka jesteś bystry to może powalczysz o wzrost wynagrodzenia- celnicy już coś wywalczyli ale nam jest potrzebny jeszcze większy guru , z taką elokwencją i pyszałkowatością daleko zajedziesz a my będziemy ci winni pokłony

Ostatnio edytowano 26 sty 2008, 14:45 przez macius, łącznie edytowano 1 raz

26 sty 2008, 14:41

REJESTRACJA24 paź 2007, 19:35

POSTY        255

Ustawa pozwala na prowadzenie czynności egzekucyjnych w godzinach od 7 do 21 a w szczególnych przypadkach za odpowiednią zgodą NUS w godzinach nocnych i dni wolne od pracy. W urzędach, które znam poborcy nie mają wpisanych godzin pracy w umowę o pracę aby pracodawca nie ponosił odpowiedzialności za pracę np. w nadgodzinach. Powiedziane jest tylko, że ilość godzin zgodnie z KP. Oczywiście nikt nie prowadzi ewidencji czasu pracy a kadry unikają tematu jak ognia. W razie wpadki "pracował bo chciał". Co do godzin pracy urzędu to większość zobowiązanych przebywa wtedy poza domem więc jedyna pora aby kogoś zastać to popołudnie i wieczór ale to temat na inny post.
Czy kolega ZIELONKA był na jakimś szkoleniu? Może nie doczytałem ale wydaje mi się, że nie pisałeś?

Żaden akapit ustawy egzekucyjnej nie stanowi, czy też nie określa godzin w porze dziennej, których egzekutor winien ściśle przestrzegać, mówi zaś o rygorystycznym stosowaniu się egzekutora do n/w zapisu w ustawie;  
Art. 52. § 1. Jeśli cel egzekucji tego wymaga, organ egzekucyjny zezwoli pisemnie egzekutorowi na dokonanie czynności egzekucyjnej w dni wolne od pracy lub w porze nocnej pomiędzy godziną 21 a godziną 7. Egzekutor jest obowiązany okazać zezwolenie organu egzekucyjnego zobowiązanemu przed przystąpieniem do czynności egzekucyjnych.
§ 2. Czynności egzekucyjne mogą być dokonywane w porze nocnej tylko w obecności świadka.

26 sty 2008, 16:53

POSTY        255

witam wszystkich normalnych poborców , wiem ze zielonka jest osobą ktora tu  już zaistniała jakis czas temu (na tym forum ) a jego zasługi na tworzenie tego forum są wielkie ale oprócz wyłapywania cudzych błędów i wytykania tego palcem jak i obrażania innych forumowiczów nie wiele  tak naprawdę wie o egzekucji i wykonywaniu czynności egzekucyjnych w terenie - dlatego myślę , że ten zielonka jest albo kims kto w urzędzie swoim zamawia kapiszony dla poborców (dział ogólny) albo mało poinformowanym i wręcz nieprzystosowanym do pracy komornikiem skarbowym który w wolnych chwilach przesiaduje na internecie i obskakuje wszystkie fora w tym też i skarbowców a o godzinie 15 juz zbiera sie od pół godziny do domu A co sie dzieje po 15.30 to już go mało interesuje bo wówczas wskakuje w swoje śmierdzące kapcie , bierze się za czytanie prasy typu przyjaciółka , pani domu czasami coś bardziej inteligentniejszego ,z dodatkiem jak nie dać się fiskusowi z gazety prawnej  - a później próbuje narzucić swój styl i wiedzę innym tylko nie zawsze mu to wychodzi. Po tej czynności  ogląda o 19 smerfy i  wówczas trzeba się kłaść do łóżka bo nazajutrz o 7/30  wstać  nie jest tak prosto po tak bogato wypełnionym dniu  Na szczęście babcia zrobi kanapki z pasztetem i kiszonym ogorkiem by w mordzie nie zaschło i tak z dnia na dzień aby do piątku do 15/30.
A w poprawianiu błędów ortograficznych , gramatycznych i stylistycznych wtóruje mu outsider - spójrzcie na to co pisał  do tej pory. Poprostu jakiś literat nam sie trafił na tym forum- tak jeśli mamy problemy z językiem polskim to na korypetycje tylko do tego pana.
Pozdrawiam wszystkim normalnych , uczciwych zajechanych na amen i niedocenianych poborców
P.S Jeśli taki zielonka jesteś bystry to może powalczysz o wzrost wynagrodzenia- celnicy już coś wywalczyli ale nam jest potrzebny jeszcze większy guru , z taką elokwencją i pyszałkowatością daleko zajedziesz a my będziemy ci winni pokłony

To, co młody człowieku właśnie napisałeś, jest tak głupie i powierzchowne, że nie zasługuje na odpowiedź.
Macius - rozum to jedyne dobro sprawiedliwie podzielone zauważył już w XVI wieku Michel de Montaigne - francuski pisarz późnego Odrodzenia; gł. moralista, entuzjasta filozofii i literatury starożytnej. Pytany dlaczego tak sądzi, odpowiedział, że nie spotkał nikogo, kto by się uskarżał na jego brak. Jednym słowem popyt na rozum jest zaspokojony, a zatem jego podaż, by użyć języka ekonomistów, jest niewielka.

"Główną nadzieją narodu jest właściwa edukacja młodzieży".
                                                                                            Erazm z Rotterdamu

26 sty 2008, 17:52
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

... Jak od wszystkich reguł są wyjątki i takie znam, lecz są stosowane sporadycznie i przysparzają wiele kłopotów pracodawcy.
Podsumowując, jeśli przyszedł by do mnie poborca powiedzmy o godzinie 19-tej, wezwał bym Policję oskarżając go o nadużywanie uprawnień, napisał bym skargę do naczelnika US na samowolne wykonywanie czynności przez pracownika poza godzinami pracy. ...

W znanym mnie US zdażały się skargi na poborce ,że w ogóle przyszedł/ dzwonił /mówił za dużo lub za mało osobiście dłużnikowi lub jego domownikowi / o to ,że przyszedł sam jak i o to  ,że była "grupa" egzekutorów / o to ,że był poborca i rankiem i wieczorem .Strona ma takie prawo by pisać co uważa - żałosne jest jednak to ,że zdaża się NUS -om przyznawać racje skarżącym tak dla zasady "dla świętego spokoju" i by przypadkiem nie poskarżył się na mnie (p.o. NUS )

26 sty 2008, 17:57
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Ustawa pozwala na prowadzenie czynności egzekucyjnych w godzinach od 7 do 21 a w …

Może tak dla rozjaśnienia, policjant ma prawo zatrzymać pojazd do kontroli drogowej 24 godziny na dobę, ale musi być „na służbie”, inaczej to nadużywanie uprawnień.
By poborca mógł wykonywać pracę „kiedy mu się chce” lub „kiedy będzie mógł ją wykonać skuteczniej” powinien być zatrudniony w zadaniowym systemie pracy. O tym, czy pracownik jest zatrudniony w zadaniowym systemie czasu pracy, przesądza umowa i sposób jej wykonywania.
Osobiście nie znam US w którym poborcy byli by tak zatrudnieni na takich warunkach, tym samym uważam, ze bez dodatkowego upoważnienia (wniosku) NUS nie mają prawa również wykonywać czynności poza godzinami pracy US (a nie tylko w soboty, czy w godzinach nocnych).
Jestem na wszystkich szkoleniach, na jakie tylko mogę pojechać, nie tylko dotyczących bezpośrednio egzekucji.

jan                    

W znanym mnie US zdażały się skargi na poborce ,że w ogóle przyszedł/ dzwonił /mówił …

Skarga to rzecz normalna, zawsze się znajdzie ktoś, komu wydaję się że robisz coś niezgodnie z przepisami. Ważne jest, żeby tylko mu się tak wydawało…

26 sty 2008, 21:17
Specjalista

POSTY        328

<!--quoteo(post=22547:date=18. 01. 2008 g. 21:28:name=zenekzenek)--><div class='quotetop'>(zenekzenek @ 18. 01. 2008 g. 21:28) [snapback]22547[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Tylko że nie dostaną prowizji od tego szkolenia .... ja bym się nie zjawił :)

ZENEKZENEK - wydaje mi się, że coś przeoczyłeś bądź nie nadążasz?
Wszystkim pracownikom uprawnionym do otrzymywania wynagrodzenia prowizyjnego za czas udziału w szkoleniach przewidzianych dla danych stanowisk, przysługuje wynagrodzenie ustalane tak jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy.
MF-OS2-033-41-00 z dnia 28.09.2000 r.
Pozdrawiam!
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Czy mógłbyś podać treść cytowanego pisma MIn .Fin. lub miejsce publikacji .Pilnie potrzebne .

11 lut 2008, 23:09

POSTY        255
Niestety, ale póki co nie znalazłem tego pisma.
Spróbuję jutro, ok!

Ostatnio edytowano 12 lut 2008, 00:09 przez outsider, łącznie edytowano 1 raz

12 lut 2008, 00:03

POSTY        255
Poniżej podaję treść pisma MF-OS2-033-41-00 z dnia 28.09.2000 r.
Miłej lektury życzę.  :D

Ostatnio edytowano 12 lut 2008, 18:39 przez outsider, łącznie edytowano 1 raz

12 lut 2008, 18:10
Specjalista

POSTY        328

Dziękuję w imieniu zainteresowanych poborców (i  potencjalnie chyba inspektorów też )

12 lut 2008, 19:09

POSTY        255

<!--quoteo(post=24205:date=12. 02. 2008 g. 18:10:name=outsider)--><div class='quotetop'>(outsider @ 12. 02. 2008 g. 18:10) [snapback]24205[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Dziękuję w imieniu zainteresowanych poborców (i  potencjalnie chyba inspektorów też )

Cieszę się, że mogłem pomóc.  :)

12 lut 2008, 19:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2007, 21:59

POSTY        13
Witam!!! Ja również mam takie zdanie, że większość z kolegów i koleżanek więcej uwagi poświęca analize tekstu pod kątem jego poprawności niż rozwiązywanie problemów. Więc może zamiast się obrażać, spróbujmy znaleść jakąś alternatywę do otaczającej nas rzeczywistości. Dziś mówi się oficjalnie, że ma zostać zlikwidowane stanowisko poborcy, czy ktoś z was próbuje zająć się tym problemem. Bo mam wrażenie, że ta sytuacja wszystkim pasuje.
Stanowisko egzekutora moim zdaniem to kwestia czasu, bo jeśli nie będzie mocnych argumentów za, to co stoi na przeszkodzie wprowadzeniu tego stanowiska.
Czy ktoś zdal sobie sprawę z tego, że tu chodzi wylącznie o etaty. Bo chyba nikt o zdrowych myślach nie sądzi że wszyscy insektorzy i pobrcy zostaną egzekutorami.

12 lut 2008, 22:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2007, 08:38

POSTY        39
Zielonka czy oznacza to że Ty pracujesz tylko do 15 czy 15.30 ??????
I wyrabiasz się z tytułami , załatwiasz wszystkie (no niekonieczmie na jdnej służbie) normalnie w szoku jestem i jak pracuje ponad 10lat to nie zdażył mi sie choć jeden tydzień abym w nim nie musiał po 15 pracować !!!!!!!!!
Może same wioski obskakujesz ??

05 mar 2008, 21:28
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Może same wioski obskakujesz ??

Wiesz, jak człowiek tylko pracuje i to o wiele więcej niż pozwalają na to przepisy, to łamie prawo. Nie ma czasu na naukę, myślenie, nie zauważa jak szybko mija czas, kaleczy swoją rodzinę, nie widzi piękna które go otacza, no i omija go wiele innych przyjemności…
Praca jest dodatkiem do życia, a nie odwrotnie.
Pytasz czy obskakuję wioski, dla mnie większą przyjemnością jest obskakiwanie lasek, a że jestem wypoczęty (pracuję zgodnie z przepisami) to ho ho…
Jako że nie jestem samolubny, a „tego kwiatu pół  światu” to może troszkę wyluzujesz z tą pracą po przeczytaniu poniższego rozporządzenia i zajmiesz się przyjemniejszym (kwestia gustu) obskakiwaniem.

Pozdrawiam

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW

z dnia 25 kwietnia 2007 r.

w sprawie czasu pracy pracowników urzędów administracji rządowej
Na podstawie art. 67 ust. 3 ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o służbie cywilnej (Dz. U. Nr 170, poz. 1218, Nr 218, poz. 1592 i Nr 249, poz. 1832 oraz z 2007 r. Nr 25, poz. 162) oraz art. 30 ust. 1 ustawy z dnia 16 września 1982 r. o pracownikach urzędów państwowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 86, poz. 953, z późn. zm. ) zarządza się, co następuje:

§ 1. Rozporządzenie określa zasady ustalania rozkładu czasu pracy w tygodniu oraz jego wymiaru w poszczególnych dniach tygodnia, obowiązującego członków korpusu służby cywilnej oraz pracowników niebędących członkami korpusu służby cywilnej, zatrudnionych w urzędach administracji rządowej, o których mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o służbie cywilnej oraz w art. 1 ust. 1 pkt 12 i 14 oraz ust. 2 ustawy z dnia 16 września 1982 r. o pracownikach urzędów państwowych.

§ 2. Dyrektor generalny urzędu (kierownik urzędu) ustala rozkład i wymiar czasu pracy członków korpusu służby cywilnej i pracowników niebędących członkami korpusu służby cywilnej, zwanych dalej „pracownikami”, biorąc pod uwagę, że praca w urzędach powinna być wykonywana od poniedziałku do piątku w godzinach między 8,15 a 16,15.

§ 3. 1. Dyrektor generalny urzędu (kierownik urzędu) może ustalić rozkład i wymiar czasu pracy pracowników, obejmujący nieprzerwanie osiem godzin na dobę między godzinami 7,00 a 18,00, jeżeli jest to uzasadnione koniecznością zapewnienia sprawnej pracy urzędu i zróżnicowanym charakterem wykonywanych zadań.

2. Ze względu na szczególny charakter pracy wykonywanej na stanowisku pracy rozkład czasu pracy pracownika zatrudnionego na tym stanowisku pracy może przewidywać pracę zmianową obejmującą nieprzerwanie osiem godzin na dobę między godzinami 6,00 a 22,00.

3. W urzędach, w których są wykonywane zadania związane z obsługą interesantów, rozkład i wymiar czasu pracy pracowników powinien być ustalony w taki sposób, aby co najmniej w jednym dniu tygodnia zadania te były wykonywane w godzinach między 8,00 a 18,00.

4. Ze względu na szczególny charakter pracy wykonywanej w komórce organizacyjnej lub na stanowisku pracy, w rozkładzie czasu pracy pracowników zatrudnionych w tej komórce lub na tym stanowisku pracy dzień tygodnia niebędący dniem pracy w urzędzie może być ustalony dniem pracy, jeżeli jest to uzasadnione potrzebami urzędu.

5. W razie ustalania rozkładu lub wymiaru czasu pracy w poszczególnych dniach tygodnia w sposób, o którym mowa w ust. 1, 2 i 4, dyrektor generalny urzędu (kierownik urzędu) bierze pod uwagę ważne względy osobiste lub rodzinne pracowników.

§ 4. Traci moc rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 14 kwietnia 2000 r. w sprawie zasad ustalania rozkładu i wymiaru czasu pracy pracowników urzędów administracji rządowej (Dz. U. Nr 28, poz. 350, z 2002 r. Nr 24, poz. 246 oraz z 2004 r. Nr 255, poz. 2558).

§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie  z dniem ogłoszenia.

06 mar 2008, 08:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2007, 08:38

POSTY        39
Słuchaj nie  jestem jakimś pracoholikiem tylko staram się załatwić ile trzeba (kwestia umowna) i tak przychodząc na 7-8 po codziennym wypełnieniu dowodów wpłat  i wpłaceniu całości kasy zebranej dnia poprzedniego wyruszam w teren i nie jestem w stanie załatwić pozytywnie ok. 5-8 zobowiazanych s co z tymi , krórych mozna tylko po południu zastać ?
Dzięki za pisemko !  :piwo:

06 mar 2008, 12:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona