Witam, proszę o podpowiedź czy dobrze interpretuję kwestię obciążenia kosztami upomnienia zobowiązanych: 1. w przypadku gdy zachodzi konieczność wystawienia tytułu wykonawczego na zobowiązanego i jego małżonka, to przesyłam osobne upomnienie do zobowiązanego i osobne do małżonka zobowiązanego. Przy czym kosztami upomnienia obciążony będzie jedynie zobowiązany, 2. w sytuacji gdy mamy zobowiązanych (np. dwóch współwłaścicieli nieruchomości przy podatku od nieruchomości) to wysyłamy osobne upomnienia do każdego z nich i każdego z osobna obciążamy kosztami upomnienia?
05 paź 2016, 21:05
Re: Koszty upomnienia
Karola123
Witam, proszę o podpowiedź czy dobrze interpretuję kwestię obciążenia kosztami upomnienia zobowiązanych: 1. w przypadku gdy zachodzi konieczność wystawienia tytułu wykonawczego na zobowiązanego i jego małżonka, to przesyłam osobne upomnienie do zobowiązanego i osobne do małżonka zobowiązanego. Przy czym kosztami upomnienia obciążony będzie jedynie zobowiązany, 2. w sytuacji gdy mamy zobowiązanych (np. dwóch współwłaścicieli nieruchomości przy podatku od nieruchomości) to wysyłamy osobne upomnienia do każdego z nich i każdego z osobna obciążamy kosztami upomnienia?
Wydaje mi się, że kosztami obciążona zostaje tylko 1 osoba w obu przypadkach.
07 paź 2016, 07:09
Executor: a jaki koszt ponosi urząd z wysyłką upomnienia? przecież wysokość samych kosztów upomnienia usankcjonowanych w rozporządzeniu nie ma nic wspólnego z kosztem listu w którym jest wysłane. To tak jakby ktoś twierdził, że wysokość kosztów egzekucyjnych skorelowana jest z wysokością kosztów przesyłki, w której wysyłany jest protokół zajęcia. Poza tym upomnienie nie musi być wysłane, a może być doręczone przez pracownika bądź nawet doręczone podatnikowi na miejscu w urzędzie w trakcie postępowania. Jak się wówczas ma takie doręczenie do wysokości kosztów poniesionych o których piszesz? Dodatkowo ustawa mówi o "doręczeniu upomnienia", a nie "doręczeniu listu zawierającego upomnienie". Nie lubię tego i nie jestem zwolennikiem cytowania wyroków ale w tym wypadku wskażę, że logikę tego zagadnienia ładnie prezentuje: IIIAua 562/12
07 paź 2016, 16:01
evelaina
Karola123
Wydaje mi się, że kosztami obciążona zostaje tylko 1 osoba w obu przypadkach.
Ale czy w drugim przypadku nie mamy jednak dwóch zobowiązanych ? Zgodnie z art. 15 upea koszty obciążają zobowiązanego (z definicji art.1a pkt 20 upea -osobę fizyczną, która nie wykonała w terminie obowiązku o charakterze pieniężnym). A skoro mamy dwóch współwłaścicieli to mamy dwie osoby fizyczne, które nie wykonały obowiązku i każda z nich jest zobowiązanym i każdemu powinniśmy wysłać osobne upomnienie i z chwilą doręczenia obciążyć każdego z osobna kosztami upomnienia?
08 paź 2016, 12:49
Karola123
dobrze interpretujesz, z tym zastrzeżeniem, że co się tyczy przypadku pierwszego, to można spotkać się też z opinią, że upomnienie wysyłamy tylko zobowiązanemu (małżonkowi nie trzeba)
13 paź 2016, 10:58
Oczywiście ten wyjątek, gdzie nie musimy wysyłać upomnienia na małżonka dotyczy tylko gdy sytuacji wpisujemy go w części B TW