Teraz jest 04 wrz 2025, 07:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Zbieg egzekucji 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Zbieg egzekucji
Pisemko MF z 20 stycznia 2015 r. nr AP8.841.2.2015

...Zbieg egzekucji administracyjnej następuje do rzeczy lub prawa majątkowego i wyłącznie w tym zakresie można mówić o łącznym przejęciu do dalszego prowadzenia egzekucji przez NUS. Organ ten nie przejmuje całej egzekucji, ale wyłącznie egzekucję ze składnika majątkowego, do którego nastąpił zbieg egzekucji. Organ egzekucyjny, inny niż NUS, którego czynności doprowadziły do zbiegu, traci kompetencje do dalszego prowadzenia egzekucji jedynie z tego składnika majątkowego...

W celu prawidłowej realizacji przez NUS środka egzekucyjnego w wyniku zbiegu egzekucji administracyjnych organ ten powinien uzyskać od innego administracyjnego organu egzekucyjnego wszelkie niezbędne do tego dokumenty i informacje dotyczące zastosowanego środka egzekucyjnego, w szczególności:
- kopię tytułu wykonawczego,
- kopię zawiadomienia o zajęciu prawa majątkowego albo protokołu zajęcia wraz z kopiami zwrotnych potwierdzeń odbioru tych dokumentów przez dłużnika zajętej wierzytelności oraz zobowiązanego,
- kopię odpowiedzi dłużnika zajętej wierzytelności, jeżeli została udzielona...

...Organ egzekucyjny przejmujący w wyniku zbiegu egzekucję z ruchomości lub prawa majątkowego nie dokonuje już natomiast ponownego zajęcia tych składników majątku zobowiązanego, a zatem do realizacji swoich obowiązków nie musi legitymować się ani oryginałem tytułu wykonawczego, ani dalszym tytułem wykonawczym, a jedynie jego kopią...

Przepisu § 13 rozporządzenia nie stosuje się w przypadku wystąpienia zbiegu egzekucji administracyjnych, lecz w przypadkach gdy zachodzi konieczność zastosowania nowych środków egzekucyjnych na podstawie tego samego tytułu wykonawczego przez więcej niż jeden administracyjny organ egzekucyjny...

26 sty 2015, 13:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sie 2014, 06:42

POSTY        66
Pozostaje mi tylko powiedzieć: A nie mówiłem?  :)

A propos. Nie ma ktoś tego pisma w wersji elektronicznej?

26 sty 2015, 15:53
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Przy tak dużej różnorodności postępowania dobrze, że jest ujednolicenie, chociaż szczerze powiem, że nie wpadłabym na kserokopie TW jako rozwiązanie problemu.
Bardzo podoba mi się w tym piśmie, że nie trzeba badać prawidłowości dotychczas prowadzonej egzekucji i żądać dowodu doręczenia TW.

Ostatnio edytowano 26 sty 2015, 21:10 przez mera, łącznie edytowano 1 raz

26 sty 2015, 21:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lip 2014, 12:06

POSTY        76
qubap                    

...Zbieg egzekucji administracyjnej następuje do rzeczy lub prawa majątkowego i wyłącznie w tym zakresie można mówić o łącznym przejęciu do dalszego prowadzenia egzekucji przez NUS. Organ ten nie przejmuje całej egzekucji, ale wyłącznie egzekucję ze składnika majątkowego, do którego nastąpił zbieg egzekucji. Organ egzekucyjny, inny niż NUS, którego czynności doprowadziły do zbiegu, traci kompetencje do dalszego prowadzenia egzekucji jedynie z tego składnika majątkowego...

W celu prawidłowej realizacji przez NUS środka egzekucyjnego w wyniku zbiegu egzekucji administracyjnych organ ten powinien uzyskać od innego administracyjnego organu egzekucyjnego wszelkie niezbędne do tego dokumenty i informacje dotyczące zastosowanego środka egzekucyjnego, w szczególności:
- kopię tytułu wykonawczego,
- kopię zawiadomienia o zajęciu prawa majątkowego albo protokołu zajęcia wraz z kopiami zwrotnych potwierdzeń odbioru tych dokumentów przez dłużnika zajętej wierzytelności oraz zobowiązanego,
- kopię odpowiedzi dłużnika zajętej wierzytelności, jeżeli została udzielona...

...Organ egzekucyjny przejmujący w wyniku zbiegu egzekucję z ruchomości lub prawa majątkowego nie dokonuje już natomiast ponownego zajęcia tych składników majątku zobowiązanego, a zatem do realizacji swoich obowiązków nie musi legitymować się ani oryginałem tytułu wykonawczego, ani dalszym tytułem wykonawczym, a jedynie jego kopią...

Przepisu § 13 rozporządzenia nie stosuje się w przypadku wystąpienia zbiegu egzekucji administracyjnych, lecz w przypadkach gdy zachodzi konieczność zastosowania nowych środków egzekucyjnych na podstawie tego samego tytułu wykonawczego przez więcej niż jeden administracyjny organ egzekucyjny...

A możesz podesłać link do tego pisma bo wujek google po tej sygnaturze nic nie znajduje...

27 sty 2015, 14:07
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2010, 06:44

POSTY        4
Pismo z MF

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

28 sty 2015, 09:50
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Czy dobrze rozumiem końcówkę pisma gdzie napisane jest, że w przypadku przekazania zbiegu egzekucji dla NUS (lub DTW) i wyegzekwowaniu należności, NUS przekazuje całość kwoty organowi egzekucyjnemu a ten rozlicza koszty egzekucyjne i wydaje postanowienie w terminie 30 dni?

29 sty 2015, 11:40
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Czy przesyłane kserokopie muszą być opieczętowane za zgodność czy nie :)

29 sty 2015, 12:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2015, 10:01

POSTY        28
Kserokopie wysyłane na zewnątrz urzędu powinny być ostęplowane pieczątką za zgodność z orginałem.
U mnie wystąpiła taka sytuacja: zrobiłam zajęcie rachunku bankowego zobowiązanemu i dostałam informacje z banku że nastąpił zbieg. wysłałam dokumenty do sądu wraz z wnioskiem o rozstrzygnięcie. sąd odpisał ze sprawa umorzona ponieważ komornik umorzył postępowanie. wiec wysłałam pismo do banku ze już zbieg nie istnieje. bank odpisał ze jest kolejny zbieg z dwoma komornikami (w tym, że jeden komornik jest tym poprzednim) i teraz mam znowu pisać do sądu o rozstrzygnięcie? dodam że sąd nie odesłał tytułów i akt sprawy, które wysłałam mu na początku... Powinnam zwrócić się do sądu o odesłanie akt?
A jak to jest w przypadku zbiegu egzekucji, wysyłce akt do sądu w celu rozstrzygnięcia, sąd postanawia wybrać komornika i co wysyła mu przesłane tytuły i akta? Czy powinien odesłać nam i my musielibyśmy przesłać je komornikowi?

05 lut 2015, 11:59
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
qubap                    

Próbowałam to tłumaczyć u jednego z Komorników, który powtarzał mi moje zajęcia rachunku bankowego i żądał od Gminy z tego tytułu zaliczki na koszty egzekucyjne. zamiennik wyjaśnienia, że ja już naliczyłam za to koszty i nie ma podstaw do powtórki skończyła się odpowiedzią na poziomie przedszkola "bo ja tak zawsze robię" oraz info, że jak nie dostaną zaliczki na koszty to mi zwrócą sprawę. Ja nie wpłaciłam, zaliczki, Komornik nic nie robi - w tym nie zwrócił mi akt. Nadal czekam, jak mi je zwróci z Postanowieniem, że nie podjął czynności bo nie uiściłam zaliczki to zamierzam złożyć skargę do Sądu

09 lut 2015, 13:35
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

Próbowałam to tłumaczyć u jednego z Komorników, który powtarzał mi moje zajęcia rachunku bankowego i żądał od Gminy z tego tytułu zaliczki na koszty egzekucyjne. zamiennik wyjaśnienia, że ja już naliczyłam za to koszty i nie ma podstaw do powtórki skończyła się odpowiedzią na poziomie przedszkola "bo ja tak zawsze robię" oraz info, że jak nie dostaną zaliczki na koszty to mi zwrócą sprawę. Ja nie wpłaciłam, zaliczki, Komornik nic nie robi - w tym nie zwrócił mi akt. Nadal czekam, jak mi je zwróci z Postanowieniem, że nie podjął czynności bo nie uiściłam zaliczki to zamierzam złożyć skargę do Sądu

Art. 39. 1. Komornikowi należy się zwrot wydatków gotówkowych poniesionych w toku egzekucji tylko w zakresie określonym ustawą.
8) koszty doręczenia korespondencji, za wyjątkiem kosztów doręczenia stronom zawiadomienia o wszczęciu egzekucji bądź postępowania zabezpieczającego.

Informacja dla dłużnika zajętej wierzytelności, zobowiązanego i Ciebie o tym, że KS będzie prowadził łączną egzekucję to nie jest ponowne zajęcie.
U mnie umarzając postępowanie domagał się jedynie kosztów określonych w powyższym przepisie.
Co do DTW dla KS patrz końcówka strony z numerkiem 2 pisma MF.

09 lut 2015, 14:08
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2014, 09:37

POSTY        1
Witam.
Mam zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej. Chciałabym wiedzieć co konkretnie powinnam przesłać Komornikowi (jest EPU). Wszędzie jest napisane "akta" - co mam do nich zaliczyć (tytuł wykonawczy i wszystkie pisma jakie pisałam? I czy ma to być kopia czy oryginały. Jest na to jakiś paragraf?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

11 lut 2015, 14:11
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Amalutka                    

Witam.
Mam zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej. Chciałabym wiedzieć co konkretnie powinnam przesłać Komornikowi (jest EPU). Wszędzie jest napisane "akta" - co mam do nich zaliczyć (tytuł wykonawczy i wszystkie pisma jakie pisałam? I czy ma to być kopia czy oryginały. Jest na to jakiś paragraf?

DTW, kserokopia zajęcia wraz ze zwrotkami i kserokopia odpowiedzi od dłużnika zajętej wierzytelności jeżeli taka była.

11 lut 2015, 14:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:55

POSTY        23
qubap                    

Amalutka                    

Witam.

DTW, kserokopia zajęcia wraz ze zwrotkami i kserokopia odpowiedzi od dłużnika zajętej wierzytelności jeżeli taka była.

DTW czy odpis . Z informacji jakie nam przekazano do tytułów  wystawionych do 21 listopada 2013r.  wystawiamy odpis  do tytułów wytawionych po tej dacie DTW. Czy też tak stosujecie?

Ponadto mam pytanie jak  sporządzić obecnie odpis tytułu wystawionego przed 21 listopada 2013r. ?

11 lut 2015, 19:27
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA02 wrz 2010, 13:20

POSTY        2
Zdaje się że jest to pismo MF DAP z dnia 20,01,2015 AP.841.2.2015

12 lut 2015, 15:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona