Teraz jest 07 wrz 2025, 08:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Biedni kierowcy 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
<a href="http://wiadomosci.onet.pl/1930743,11,item.html" target="_blank">Drogowa wpadka komendanta głównego policji</a>

Brawo Panie Komendancie  :brawa:

Za niechowanie się za swoimi gwiazdkami.

09 mar 2009, 18:26

REJESTRACJA30 paź 2008, 11:45

POSTY        266

LOKALIZACJAza górami, za lasami...
No, no bo zaraz dojdziecie do tego, że trzeba karać samochód. Albo broń, szpadel, kilof, łopatę czy co tam jeszcze...
:nonono:

09 mar 2009, 22:36
Zobacz profil ICQ
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 11:29

POSTY        104
Jedno niefortunne porównanie spowodowało niezłe zamieszanie (kurczę - nawet wierszem mi wychodzi) :D
Chodziło mi tylko o zobrazowanie problemu. Wniosek według mnie winien być taki, że ukarany ma być sprawca wykroczenia a nie właściciel pojazdu (łopaty, siekiery, pistoletu....) Pozdrawiam

10 mar 2009, 07:11
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
zgadzam się, że POWINIEN być ukarany sprawca... a co jeśli sprawcy nie da się ustalić po zdjęciu?

10 mar 2009, 09:09
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

zgadzam się, że POWINIEN być ukarany sprawca... a co jeśli sprawcy nie da się ustalić po zdjęciu?

Wtedy organ wzywa na wywiad. Podobnie jest przy karaniu za złe parkowanie. Samochód bez kierowcy - nie ma komu zrobic zdjęcia- kierowca jest wzywany do siedziby organu ....

10 mar 2009, 09:48
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

... to co się robi w przypadku niewykrycia sprawcy ;) ...

tranqilo                    

Wtedy organ wzywa na wywiad. Podobnie jest przy karaniu za złe parkowanie. Samochód bez kierowcy - nie ma komu zrobic zdjęcia- kierowca jest wzywany do siedziby organu ....

tranqilo nie sądzę (ale podejrzewam), że nie ma siły by wzywać wszystkich właścicieli dla ustalania danych osób niewyraźnych na zdjęciach... to przerasta organizacyjnie policję przy ich nakładach kadrowych i finansowych na obsługę fotoradarów...

Ostatnio edytowano 10 mar 2009, 09:50 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

10 mar 2009, 09:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 11:29

POSTY        104
Ten wątek już był trochę wcześniej, ale powtórzę swoje zdanie na ten temat. Funkcjonują obecnie fotoradary o rewelacyjnej jakości zdjęć (wiem, bo dostałem :( ) Urządzenia nie zapewniające właściwej jakości powinny być wycofane z użytkowania. Naprawdę uważam, że te urządzenia mają służyć poprawie bezpieczeństwa na drogach a nie nabijaniu kasy. Ale pewnie się mylę bo to RP...

10 mar 2009, 10:45
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Póki co jak grzyby po deszczu wyrastają puste fotosłupy... wystarczy się karnąć czwórką na wschód od Krakowa ...

10 mar 2009, 10:49
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

<!--quoteo(post=43885:date=10. 03. 2009 g. 09:09:name=mozeanglia)--><div class='quotetop'>(mozeanglia @ 10. 03. 2009 g. 09:09) [snapback]43885[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

... to co się robi w przypadku niewykrycia sprawcy ;) ...

tranqilo                    

tranqilo nie sądzę (ale podejrzewam), że nie ma siły by wzywać wszystkich właścicieli dla ustalania danych osób niewyraźnych na zdjęciach... to przerasta organizacyjnie policję przy ich nakładach kadrowych i finansowych na obsługę fotoradarów...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Nowe pomysły (funkcjonujące od lat z powodzeniem  w UE )mają zapobiec tekstów dialogów :
- to pan jest na zdjęciu
- nie to nie ja
lub
-to kto jest na zdjęciu ?
-to jest mój znajomy Jan/Iwan /John z Wyspy Bara -Bara
i policja wtedy jest bezsilna (ekspertyza biegłego z zdjęcia bez materiału porównawczego zrobionego w analogicznych warunkach lub pomoc prawna policji z wyspy Bara-Bara nie uda się !

10 mar 2009, 23:08
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
A jakie to nowe pomysły (funkcjonujące od lat z powodzeniem w UE ) masz na myśli, bo jako kierowca żywotnie zainteresowany wszelkimi innowacjami jestem...

11 mar 2009, 08:03
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

A jakie to nowe pomysły (funkcjonujące od lat z powodzeniem w UE ) masz na myśli, bo jako kierowca żywotnie zainteresowany wszelkimi innowacjami jestem...

Najkrócej to ,że za wykroczenia popełnione odpowiada właściel pojazdu(chyba ,że wskaże kierującego i ten jest dostępny dla organu nakładającego mandat ).Przy takim założeniu prawnym odpada prowadzenie postępowania wyjaśniającego kto w danym momencie kierował (lub zaparkował nieprawidłowo ).Polecam poznanie założeń zmian w prawie o ruchu drogowym w specjalistycznych gazetach motoryzacyjnych .

11 mar 2009, 17:43

POSTY        266

Póki co jak grzyby po deszczu wyrastają puste fotosłupy... wystarczy się karnąć czwórką na wschód od Krakowa ...

W mojej wsi jeden stoi od kilku lat. Można poznać, że fotoradar jest w środku po stojącym naprzeciw radiowozie  :lol: . Zdarzyło się to może ze trzy razy w tym czasie...

11 mar 2009, 18:59
Zobacz profil ICQ
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo(post=43954:date=11. 03. 2009 g. 08:03:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 11. 03. 2009 g. 08:03) [snapback]43954[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Najkrócej to ,że za wykroczenia popełnione odpowiada właściel pojazdu(chyba ,że wskaże kierującego i ten jest dostępny dla organu nakładającego mandat ).Przy takim założeniu prawnym odpada prowadzenie postępowania wyjaśniającego kto w danym momencie kierował (lub zaparkował nieprawidłowo ).Polecam poznanie założeń zmian w prawie o ruchu drogowym w specjalistycznych gazetach motoryzacyjnych .
Dzięki za naprowadzenie...

aga764                    

<!--quoteo(post=43897:date=10. 03. 2009 g. 10:49:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 10. 03. 2009 g. 10:49) [snapback]43897[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

W mojej wsi jeden stoi od kilku lat. Można poznać, że fotoradar jest w środku po stojącym naprzeciw radiowozie  :lol: . Zdarzyło się to może ze trzy razy w tym czasie...

A może masz jeszcze taką tekturową makietę policyjnego poloneza na poboczu ?

12 mar 2009, 09:18

POSTY        266

A może masz jeszcze taką tekturową makietę policyjnego poloneza na poboczu ?

Nie, ale może im narysuję :) Ostatecznie tam mieszkam, a nikt nie lubi jak mu przed nosem śmigają za szybko.

12 mar 2009, 19:11
Zobacz profil ICQ
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 128 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona