Teraz jest 07 wrz 2025, 19:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam, mam do Was pytanie o wypełnienie tytułu, wiem ,że już na poprzednich stronach coś tam było jednak się pogubiłam bo jedni piszą taki inni inaczej. Ja pracuje w gminie i jestem na samodzielnym stanowisku ds.egzekucji, mam up.Burmistrza, wierzycielem, który wystawia mi tyt. jest referat podatkowy w im.Burmistrza , czy ktoś w chwili wolnej  będzie miał czas aby mi to opisać, co się wpisuje w każdej części tyt.wykonawczego i kiedy bo już się pogubiłam a także to, co się dzieje z kwotą kosztów upomnienia, bo dla mnie przejrzyście jest jak widzę je tam gdzie koszta egz, a o co chodzi z tym wpisywaniem k.up  w miejsce odsetek?(gdzie ,jak)? Dziękuję!

02 kwi 2014, 18:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Daj czas człowiekowi. Rozumiem, że interesuje Cię tylko cześć dotycząca egzekucji.

02 kwi 2014, 21:43
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Wzywacie do uregulowania kosztów upomnienia odrębnym pismem po zapłacie należności głównej czy od razu tytuł?
Zastanawiam się nad treścią takiego pisemka, bo zobowiązany najczęściej myśli że jak zapłacił w dniu odbioru to nie ma kosztów, tylko czasami pieniążki z konta mu schodzą w następnym dniu ;)
Ma to jakiś sens?

03 kwi 2014, 07:59
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Ewidencje tytułów w organie egz. trzymamy w teczce z tytułami wykonawczymi czy zakładamy oddzielną teczke na same ewidencje?

03 kwi 2014, 10:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Witam, mam kolejne pytanie z serii błahe ale niepojęte! Tytuł wykonawczy część J. Zmiany w stanie wymagalności należności. Powiedzcie jak to wypełnić? W kolumnie SYMBOl - jaki symbol - sama mam ustalić?

03 kwi 2014, 10:47
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
qubap                    

Wzywacie do uregulowania kosztów upomnienia odrębnym pismem po zapłacie należności głównej czy od razu tytuł?

- nie wysyła się upomnienia na koszty upomnienia, od razu tytuł.

03 kwi 2014, 11:17
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
qubap                    

Jeżeli doręczasz przez pocztę polską lub gońca to zobowiązany nie podpisuje Ci się na tytule. Do tego masz zwrotkę.
Co do zasady jeżeli masz zwrotki "białe" to nie ma w sumie znaczenia kto odbierze bo zobowiązuje się korespondencję przekazać.
Co do żółtych zwrotek to listonosz zazwyczaj pisze że to żona syn itd. Problem może z taką zwrotką być, jeżeli dłużnik powie że korespondencji nie otrzymał.

Idę do dłużnika osobiście. Zastaję tylko jego żonę. czy ona może podpisać się na tyt wykonawczym, w polu 100?

03 kwi 2014, 11:31
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

Witam, mam kolejne pytanie z serii błahe ale niepojete! Tytuł wykonawczy część J. Zmiany w stanie wymagalności nalezności. Powiedzcie jak to wypelnić? W kolumnie SYMBOl - jaki symbol - sama mam ustalić?

Tu już idziesz na łatwiznę. Dodatkowo nie wiem o co Ci chodzi. Nie ma w części J symbolu, chyba że mam jakąś inną wersję? Do części J - zmiany w stanie wymagalności należności jest objaśnienie na dole strony 3.

03 kwi 2014, 11:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
SYMBOL jest w części K i jak tam jest napisane dotyczy oznaczenia poborcy i czynności jakiej dokonał

03 kwi 2014, 12:25
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
eleta                    

SYMBOL jest w części K i jak tam jest napisane dotyczy oznaczenia poborcy i czynności jakiej dokonał

ELETA - dokładnie i dzięki wielkie;] czy z każda wykonana czynnością trzeba to uzupełniać? Bo rozumiem, że data przydzielenia tytułu to moment w którym otrzymuję go od wierzyciela. a czy SYMBOL'e wykonanej czynności są gdzieś ściśle ustalone? Dziękuję bardzo.

04 kwi 2014, 07:03
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
kompstar                    

qubap                    

- nie wysyła się upomnienia na koszty upomnienia, od razu tytuł.

Napisałem wczoraj coś czego dzisiaj nie ma. Czyżby jakaś dziwna cenzura?

Co do Twojej wypowiedzi to przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Nie ma tam mowy o upomnieniu.
Nie chodzi mi o to żeby komuś od razu wystawiać tytuł na szaloną kwotę 8,80.
Zapłacił po otrzymaniu upomnienia - myślał że tego samego dnia, a pieniążki przeszły następnego.
Chciałem najpierw go o tym poinformować bo może o tym nie wie. To miało być co na kształt pisma które dołączamy do samego odpisu TW.
Z resztą nie byłoby to obciążające kosztowo bo i tak obarczony by tym został goniec :)
Wiem że może się tym zająć NUS ale znając życie :) lepiej może zacząć od tej strony.

werka90                    

ELETA - dokładnie i dzięki wielkie;] czy z każda wykonana czynnością trzeba to uzupełniać? Bo rozumiem, że data przydzielenia tytułu to moment w którym otrzymuję go od wierzyciela. a czy SYMBOL'e wykonanej czynności są gdzieś ściśle ustalone?? Dziękuję bardzo.

Tam jest napisane - Przydział tytułu wykonawczego - data - poborcy - czytaj kiedy przydzielasz tytuł poborcy, który z nim idzie do zobowiązanego, dokonuje czynności.
Moment w którym otrzymujesz tytułu od wierzyciela to moment kiedy podpiszesz się na ewidencji tytułów.
Symbole - żeby pisać krócej najlepiej ustalić sobie w instrukcji egzekucji administracyjnej - na której to opierać się będą kontrolerzy podczas kontroli, w różnych skarbówkach widziałem różnie. Na jednych były symbole, na innych (żeby nie pisać) pieczątki a jeszcze na innych opisane małymi literkami jaka czynność została dokonana.

04 kwi 2014, 07:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
werka90                    

eleta                    

ELETA - dokładnie i dzięki wielkie;] czy z każda wykonana czynnością trzeba to uzupełniać? Bo rozumiem, że data przydzielenia tytułu to moment w którym otrzymuję go od wierzyciela. a czy SYMBOL'e wykonanej czynności są gdzieś ściśle ustalone?? Dziękuję bardzo.

werka - data przydzielenia TW opisana w części K to dzień w którym dajesz TW poborcy żeby podjął określone czynności np. poszedł do dłużnika
SYMBOLI jakiCHś ogólnie obowiązujących nie ma, możesz je ustalić sama u siebie np. symbolem mogą być inicjały poborcy. To samo dotyczy czynności - sama sobie je możesz ustalić np. zajęcie ruchomości ZR :)
zaznaczasz tam tylko czynności podejmowane przez poborcę :)  u mnie go nie ma mamy egzekucję tylko zza biurka

Ostatnio edytowano 04 kwi 2014, 08:32 przez eleta, łącznie edytowano 1 raz

04 kwi 2014, 08:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Odnośnie części K.

Tam poborca wpisuje datę faktycznego dokonania jakiejś czynności np. doręczenia odpisu, pobrania, zajęcia ruchomości, zwózki ruchomości, spisania protokołu o stanie majątkowym.

W US wpisuje się nazwy tych czynności używając kodów z egapoltax np. PNUZ pobranie należności u zobowiązanego. Oczywiście możecie ustalić sobie dowolne "kody" czynności lub pisać nazwę.

Wydaje mi się ważne, że działając jako poborca w terenie powinno się mieć tytułu przydzielony do służby. Zasady regulujące pracę poborcy i jego służby powinny być określone regulaminem.

04 kwi 2014, 08:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
witam
jeśli zajmuję zobowiązanemu rach. bankowy to do banku wysyłam dwa pisma : jedno jako infprmację cos w tym rodzaju

Wójt Gminy ………………………. – organ egzekucyjny, działając na podstawie przepisu art.  80 § 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 roku o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2012 r., poz. 1015, ze zm.) w związku z  art. 6qa ustawy z dnia 13 września 1996 roku o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. z 2013 r., poz. 1399 ze zm.)
w z y w a  d o:

1)        niedokonywania bez zgody organu egzekucyjnego wypłat z rachunku bankowego zobowiązanego:  ……………………………………. zam: ……………………………. Pesel ……………………………. do wysokości zajętej wierzytelności i  bezzwłocznego przekazania  zajętej kwoty organowi egzekucyjnemu na pokrycie egzekwowanej należności
2)        zawiadomienia organu egzekucyjnego, w terminie 7 dni od dnia doręczenia niniejszego wezwania, o przeszkodzie w dokonaniu wpłaty.

a drugie zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego

a do zobowiązanego odpisy tych dwóch pism do banku plus pismo "przewodnie"  czyli że burmistrz przesyła odpisy?
Wyraz Odpis musi być pieczątką czy może to być napisane komputerowo w momencie tworzenia pisma?

z góry dziękuję za odpowiedź

04 kwi 2014, 10:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 379  Następna strona