Witam po raz kolejny, czy mógłby ktoś udostępnić wniosek do zusu o udzielenie informacji o zobowiązanym? Z góry dziękuje
17 mar 2015, 06:56
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Czy przekazując dokumenty do NUS oddajemy im oryginał TW, zostawiając sobie kopię za zgodność, czy raczej robimy im odpis?
17 mar 2015, 07:47
witam, mam pytanie: jak księguje należność jeżeli wysłałam zajęcie rachunku, bank odpisał że nie ma pieniędzy a dłużnik wpłaca należność z kosztami zajęcia rachunku, jak rozksięgować?
17 mar 2015, 07:54
ewap
witam, mam pytanie: jak księguje należność jeżeli wysłałam zajęcie rachunku, bank odpisał że nie ma pieniędzy a dłużnik wpłaca należność z kosztami zajęcia rachunku, jak rozksięgować?
Zaksięguj tak:
art. 64 § 9. Obowiązek uiszczenia opłat, o których mowa w § 1 i 6, powstaje: 2) za zajęcie wierzytelności pieniężnych lub innych praw majątkowych u dłużnika zajętej wierzytelności – z chwilą doręczenia dłużnikowi zajętej wierzytelności zawiadomienia o zajęciu;
Dodatkowo dwie odpowiedzi na stronie 321.
hajka
Czy przekazując dokumenty do NUS oddajemy im oryginał TW, zostawiając sobie kopię za zgodność, czy raczej robimy im odpis?
Oryginały. Ksera niepotrzebne. Do tego będzie protokół zdawczo-odbiorczy.
17 mar 2015, 08:40
i jeszcze jedno pytanko - w tych wykazach dokumentów piszemy np - strona 1 tytuł wykonawczy czy w stosunku do starego wzoru też mozna tak napisać, czy trzeba pisać 6 stron?
17 mar 2015, 08:53
hej, mam pytanko, chodzi o pobieranie odsetek od wpłaty częściowej na podstawie ordynacji art. 55 (wpłata do wierzyciela)
120,00 zł - kwota zaległości 12,00 zł - odsetki od całej zaległości na dzień 16.03.2015r. 50,00 zł - wpłata z dnia 16.03.2015r.
i tu problem czy z kwoty wpłaty powinny być pobrane odsetki w kwocie 5,00 zł po zaokrągleniu, bo takie wychodzą (od terminu płatności raty do dnia wpłaty) czy w takich sytuacjach, gdy jest wpłata częściowa, a kwota odsetek nie przekracza 9,00 zł to się w ogóle nie ich pobiera ? jak to powinno być, koledzy z pracy różnie mówią, wcześniej nie pobierałam ich w ogóle, nie mogę namierzyć też żadnego orzeczenia w podobnej sprawie.
może za dużo kombinuję, bo długo mnie nie było, jestem po L-4 wypadkowym
dzięki
17 mar 2015, 11:17
Czy decyzje określające wysokość opłaty wydawane na podstawie art 6m ust. 2b (właściciel nie uiszcza opłaty z zawiadomienia) wydajemy na okres otwarty, czyli ważne do następnej zmiany takie jak na podstawie art 6o, czy tylko na okres zaległy? Bo pojawiają się już nieścisłości...Ktoś ma jakąś już wiedzę na ten temat?
17 mar 2015, 14:20
ramzi84
Czy decyzje określające wysokość opłaty wydawane na podstawie art 6m ust. 2b (właściciel nie uiszcza opłaty z zawiadomienia) wydajemy na okres otwarty, czyli ważne do następnej zmiany takie jak na podstawie art 6o, czy tylko na okres zaległy? Bo pojawiają się już nieścisłości...Ktoś ma jakąś już wiedzę na ten temat?
Na amen aż do czasu złożenia deklaracji w związku ze zmianą. Inaczej to by nie miało sensu bo zapis taki zawierał art. 6p który został uchylony w 2013 roku.
Art. 6p. W razie stwierdzenia, że właściciel nieruchomości nie uiścił opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi albo uiścił ją w wysokości niższej od należnej, wójt, burmistrz lub prezydent miasta określa, w drodze decyzji, wysokość zaległości z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.
Byłby to powrót do przeszłości ale jak łatwo zauważyć 6p mówił o określeniu wysokości zaległości a 6m o określeniu wysokości opłaty. Warunek jest taki: Właściciel złożył deklarację -> zmieniła się stawka za śmieci -> dostał zawiadomienie o zmianie stawki -> nie płacił -> wystawiamy decyzję określającą wysokość opłaty.
I tu pytanie, zmiana stawki załóżmy od 01 stycznia 2015. Nie płaci od grudnia. Wystawiamy 2 tytuły? Wypadało by.
17 mar 2015, 14:36
qubap
I tu pytanie, zmiana stawki załóżmy od 01 stycznia 2015. Nie płaci od grudnia. Wystawiamy 2 tytuły? Wypadało by.
Oczywiście, że dwa bo za grudzień podstawą prawną obowiązku była deklaracja, a już za styczeń jest orzeczenie.
18 mar 2015, 05:59
ramzi84
Oczywiście, że dwa bo za grudzień podstawą prawną obowiązku była deklaracja, a już za styczeń jest orzeczenie.
W drodze do pracy czy pracujesz od 6 Jedno upomnienie i dwa tytuły - jeden z kosztami drugi bez Mój program nie ogarnia różnicy między deklaracją a decyzją. Na tytule muszę biedakowi wskazywać i mam nadzieje, że do zmiany stawek będzie to już działać
18 mar 2015, 09:15
nie no jakoś spać nie dam rady, więc sobie czytam przed pracą , a do pracy mam na 7.30
18 mar 2015, 09:26
Mam taki problem. Zostało wysłane zajęcie renty. Po tygodniu zobowiązany złożył wniosek o umorzenie należności. Zawiesiłem postanowieniem postępowaniem i wysłałem do ZUS uchylenie zajęcia. Minęły 2 tygodnie i Pani z ZUS telefonicznie poinformowała mnie że niestety pomyliła dokumenty i zrealizowała zajęcie. Mamy więc te pieniądze na koncie. Pytanie co z nimi zrobić skoro postępowanie było zawieszone a zajęcie uchylone? Czy ktoś miał podobną sytuację?
18 mar 2015, 09:43
Witam! a co mam zrobić jak mam zbieg egzekucji z komornikiem co do rachunku bankowego, ale on tylko prowadzi sprawy alimentacyjne?
18 mar 2015, 10:49
Kamiss2010
Witam! a co mam zrobić jak mam zbieg egzekucji z komornikiem co do rachunku bankowego, ale on tylko prowadzi sprawy alimentacyjne?
Jeżeli nie jest wyznaczony do łącznego prowadzenia egzekucji postanowieniem sądu albo nie prowadzi postępowania na podstawie EPU to do sądu.