Witam, mam pytanie odnośnie Rb27s Czy koszty egzekucyjne, naliczone na tamten rok, a nie pobrane powinno się gdzieś wykazywać? nie mam programu i prowadzę to wszystko w exelu...
Moim zdaniem potraktuj to tak samo jak koszty upomnienia czyli tylko do wysokości wpływów. Ja wykazuje w paragrafie razem z kosztami upomnienia.
13 mar 2015, 10:21
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam,
mam problem z komornikiem, wysłałam DTW razem z pismem przewodnim gdzie wykazałam wszystkie należności łącznie z kosztami egzekucyjnymi - robię tak już od zmiany TW, a ty komornik w piśmie mi pisze że wykazane we wniosku koszty egzekucyjne nie są objęte TW? i mam to udokumentować
więc moje pytanie jak Wy to dokumentujecie?
drukujecie 3 str. ze starego TW bo wcześniej tam się wykazywało koszty egzekucyjne?
13 mar 2015, 10:55
Kamii
wysłałam DTW razem z pismem przewodnim gdzie wykazałam wszystkie należności łącznie z kosztami egzekucyjnymi - robię tak już od zmiany TW, a ty komornik w piśmie mi pisze że wykazane we wniosku koszty egzekucyjne nie są objęte TW?
Czy oprócz DTW wysyłasz też kserokopię zajęcia wraz ze zwrotkami i odpowiedzą dłużnika zajętej wierzytelności? Czy tylko sam DTW?
13 mar 2015, 11:28
qubap
Kamii
wysłałam DTW razem z pismem przewodnim gdzie wykazałam wszystkie należności łącznie z kosztami egzekucyjnymi - robię tak już od zmiany TW, a ty komornik w piśmie mi pisze że wykazane we wniosku koszty egzekucyjne nie są objęte TW?
Czy oprócz DTW wysyłasz też kserokopię zajęcia wraz ze zwrotkami i odpowiedzą dłużnika zajętej wierzytelności? Czy tylko sam DTW?
wysyłam tylko DTW i pismo przewodnie
13 mar 2015, 11:52
Kamii
qubap
wysyłam tylko DTW i pismo przewodnie
I właśnie może tu jest Koszty egzekucyjne są należne z chwilą doręczenia zawiadomienia dłużnikowi zajętej wierzytelności. Może wystarczy jeżeli doślesz kserokopię zajęcia, pisma i zwrotek. Ja zawsze tak wysyłam i nigdy nie miałem problemów.
13 mar 2015, 11:58
Co w sytuacji gdy wysłałam zajęcie rach bankowego razem z tw do dłużnika, oraz do pracodawcy. Oboje odebrali, i dłużnik wpłacił przelewem kwotę z zajęcia. Czy czekać na informację od banku ze ma tam konto żeby moc naliczyć za zajęcie 4,20 ( w koncu mógł juz zlikwidowac rachunek) cZy nie czekać i zaksięgować to tak jakby zajecie skuteczne, a do banku uchylenie zajęcia?
13 mar 2015, 12:23
werka90
Co w sytuacji gdy wysłałam zajęcie rach bankowego razem z tw do dłużnika, oraz do pracodawcy. Oboje odebrali, i dłużnik wpłacił przelewem kwotę z zajęcia. Czy czekać na informację od banku ze ma tam konto żeby moc naliczyć za zajęcie 4,20 ( w koncu mógł juz zlikwidowac rachunek) cZy nie czekać i zaksięgować to tak jakby zajecie skuteczne, a do banku uchylenie zajęcia??
Zaksięguj jeżeli wpłaca wszystko, wyślij uchylenie. Wpłaca to zapewne ma tam konto.
13 mar 2015, 12:39
werka90
Co w sytuacji gdy wysłałam zajęcie rach bankowego razem z tw do dłużnika, oraz do pracodawcy. Oboje odebrali, i dłużnik wpłacił przelewem kwotę z zajęcia. Czy czekać na informację od banku ze ma tam konto żeby moc naliczyć za zajęcie 4,20 ( w koncu mógł juz zlikwidowac rachunek) cZy nie czekać i zaksięgować to tak jakby zajecie skuteczne, a do banku uchylenie zajęcia?
czyli naliczyłaś koszty egzekucyjne na zajęciu do pracodawcy i do banku po 6,80 ?
13 mar 2015, 13:02
Kamii
Witam,
mam problem z komornikiem, wysłałam DTW razem z pismem przewodnim gdzie wykazałam wszystkie należności łącznie z kosztami egzekucyjnymi - robię tak już od zmiany TW, a ty komornik w piśmie mi pisze że wykazane we wniosku koszty egzekucyjne nie są objęte TW? i mam to udokumentować
więc moje pytanie jak Wy to dokumentujecie?
drukujecie 3 str. ze starego TW bo wcześniej tam się wykazywało koszty egzekucyjne?
Jedni przysyłają i nie robią żadnych problemów tylko z jednym miałam ten sam problem. Może to ten sam
16 mar 2015, 08:14
Czy w związku z oddawaniem egzekucji do NUS, warto sprawy w których mamy zbieg, przekazywać do komorników czy lepiej sprawę przekazać jaką jest, a NUS sam zdecyduje co dalej?
16 mar 2015, 09:25
hajka
Czy w związku z oddawaniem egzekucji do NUS, warto sprawy w których mamy zbieg, przekazywać do komorników czy lepiej sprawę przekazać jaką jest, a NUS sam zdecyduje co dalej?
Jeżeli KS jest wyznaczony albo prowadzi EPU to możesz mu wysłać. Myślę, że jak wyślesz do sądu to w dwa miesiące nie zdążysz przekazać.
16 mar 2015, 09:29
qubap
werka90
Co w sytuacji gdy wysłałam zajęcie rach bankowego razem z tw do dłużnika, oraz do banku. Oboje odebrali, i dłużnik wpłacił przelewem kwotę z zajęcia. Czy czekać na informację od banku ze ma tam konto żeby moc naliczyć za zajęcie 4,20 ( w koncu mógł juz zlikwidowac rachunek) cZy nie czekać i zaksięgować to tak jakby zajecie skuteczne, a do banku uchylenie zajęcia?
Zaksięguj jeżeli wpłaca wszystko, wyślij uchylenie. Wpłaca to zapewne ma tam konto.
Dostałam pismo z banku- nie ma tam konta. i co teraz? przeksięgować na należność bieżąca? żeby nie było że nienależnie pobrane koszty egzekucyjne?
16 mar 2015, 14:01
werka90
Dostałam pismo z banku- nie ma tam konta. i co teraz? przeksięgować na należność bieżąca? żeby nie było że nienależnie pobrane koszty egzekucyjne?
Rozpisz coś bardziej. Jak rozumiem miałaś dwa zajęcia. Jak się pytał EGZEKUTOR, jakie naliczyłaś koszty przy pierwszym i przy drugim zajęciu?
edit. Coś widzę, że Ci się w cytacie zmieniło. BTW. Jeżeli wysyłałaś zajęcie tylko do banku, i masz odpowiedź, że nie ma tam rachunku to rozlicz na kolejne należności (tylko jak MERA nie patrzy .
16 mar 2015, 14:04
qubap
werka90
Rozpisz coś bardziej. Jak rozumiem miałaś dwa zajęcia. Jak się pytał EGZEKUTOR, jakie naliczyłaś koszty przy pierwszym i przy drugim zajęciu?
edit. Coś widzę, że Ci się w cytacie zmieniło. BTW. Jeżeli wysyłałaś zajęcie tylko do banku, i masz odpowiedź, że nie ma tam rachunku to rozlicz na kolejne należności (tylko jak MERA nie patrzy .
Dzięki! Tak w cytacie zmieniłam bo namieszałam... Wielkie dzięki z pomoc!