Cześć. Chciałam się dowiedzieć czy jeśli wysyłacie sam tytuł wykonawczy pocztą to czy dołączacie do niego wezwanie do zapłaty, lub jakiekolwiek pismo, które można uznać za egzekucję z pieniądza, lub pismo z informacją jaką formę egzekucji użyjecie jako pierwsza?
Dopasuj sobie treść i zmień podstawę prawną, na aktualną po nowelizacji.
Czy jak wysyłamy sam odpis do zobowiązanego, to musi być takie wezwanie?, czy wystarczy sam odpis tytułu tylko?A to wezwanie nie jest konieczne czy jest wymagane?
24 mar 2014, 14:55
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Sam odpis to raczej bez sensu. Ktoś może nawet nie wiedzieć co i po co dostał. Jakieś pismo powinno być. Nie koniecznie takie jak wyżej. Ale wypadałoby napisać, że doręczenie odpisu tytułu należy traktować jako wszczęcie egzekucji, jak i gdzie można zobowiązanie zapłacić, jak naliczyć opłatę manipulacyjną.
24 mar 2014, 15:10
Na jakiej podstawie możemy zrobić zajęcie akcyzy skoro art.8 & 15 post.egz.w admin. mówi, że nie podlegają egzekucji środki pochodzące z dotacji przyznanej z budżetu państwa a akcyza jest taką dotacją? Proszę o pomoc bo wiem że urzędy skarbowe robią takie zajęcia.
24 mar 2014, 15:15
preston
Sam odpis to raczej bez sensu. Ktoś może nawet nie wiedzieć co i po co dostał. Jakieś pismo powinno być. Nie koniecznie takie jak wyżej. Ale wypadałoby napisać, że doręczenie odpisu tytułu należy traktować jako wszczęcie egzekucji, jak i gdzie można zobowiązanie zapłacić, jak naliczyć opłatę manipulacyjną.
ok, tylko ,że jak nie napiszemy kwoty , to zobowiązany nie będzie i tak wiedział od jakiej kwoty ma naliczyć tą opłatę manipulacyjną ( bo to przecież kwota gł + odsetki-( a odsetki na dzień wpłaty się oblicza)), podejrzewam, że zobowiązany będzie również sumował do tego koszty upomnienia. Jak to zrobić by prawidłowo wszystko obliczał?
25 mar 2014, 09:25
Ja takie pismo wysyłam z mandatami, więc nie ma problemu z odsetkami. Jeśli mam tytuł odsetkowy to drukuję z systemu aktualny stan zaległości i proszę o kontakt. Takie pisma stosuję tylko do zobowiązanych którym nie ma co zająć. Są tylko po to aby wszcząć egzekucję.
Dla Twojej potrzeby można zmodyfikować je wskazując dokładnie kwotę należności głównej, odsetki na dzień..., można podać ile dziennie przybywa odsetek ( w złotych i groszach) i jak od tego wyliczyć opłatę manipulacyjną. Ale obawiam się, że mało kto będzie wiedział o co chodzi.
Musicie przemyśleć sprawę. Może wystarczy samo pouczenie o wszczęciu egzekucji i prośba o kontakt przed dokonaniem wpłaty. Wtedy podasz telefonicznie dokładną kwotę.
25 mar 2014, 09:56
preston
Koszty za zajęcie oczywiście nie są należne. Ja piszę do mojej rachunkowości o zwrot kosztów do ponownego rozliczenia (w całości lub odpowiedniej części). Rozliczam je na zaległości z pierwotną datą wpłaty przez zobowiązanego.
Wysłanie zawiadomienia o zmianie wysokości zajęcia na powoduje żadnego skutku prawnego. To dosyć częsta sytuacja, że wysyłasz kilka pism do banku, a ostatecznie okazuje się, że zobowiązany nie ma tam rachunku.
Kolejne zajęcie wystaw dopiero po rozliczeniu „zwróconych” kosztów. I oczywiście dopisujesz pełne koszty za zajęcie, czyli 5% od zaległości na dzień wydania nowego zajęcia.
Czy w związku z taka zmiana wystawiać zawiadomienie o zmianie wysokości zajęcia czy dopiero jak będzie wystawione kolejne zajęcie?
25 mar 2014, 10:29
czy wysyłając pismo o uwolnieniu rachunku wysyłamy je tez do zobowiązanego?
1)czy wysyłając tytuł do US gdyż moja egzekucja jest nieskuteczna wysyłam wszystkie dokumenty i tytuł zaopatrzony w klauzurę o skierowaniu do egzekucji a ksero zostawiam u siebie (powołuje się na par 6 pkt 5 Rozporządzenia min fin w sprawie wykonania niektórych przepisów ust o post egz w adm.) naliczam wtedy tylko opłatę manipulacyjną 2) gdy wypiszę tytuł tylko na tą osobę z deklaracji a później dowiem się że żona ma jakiś dochód i konto w banku ale mąż nie jest upoważniony co robimy w takiej sytuacji czy nowy tytuł na małżonków czy oddajemy do naczelnika bo jest bezskuteczne?
26 mar 2014, 09:46
ewap
Znaczy się o uchyleniu zajęcia? Wysyłasz do banku i do zobowiązanego ale tylko w przypadku jeżeli kwota wpływa ci z innego źródła niż to zajęcie.
ewap
1)czy wysyłając tytuł do US gdyż moja egzekucja jest nieskuteczna wysyłam wszystkie dokumenty i tytuł zaopatrzony w klauzurę o skierowaniu do egzekucji a ksero zostawiam u siebie (powołuje się na par 6 pkt 5 Rozporządzenia min fin w sprawie wykonania niektórych przepisów ust o post egz w adm.) naliczam wtedy tylko opłatę manipulacyjną
Tak, ale tu pytanie, czy wykorzystaliście wszystkie środki egzekucyjne? Poborca, wynagrodzenie, rachunek bankowy, zus, zajęcie ruchomości itd? Nawet brak zajęcia ruchomości (jeżeli można było) będzie podstawą do odesłania tytułu w związku z niewykorzystaniem wszystkich środków. Co do opłaty manipulacyjnej, moim zdaniem i to wynika z wcześniejszych wypowiedzi, koszty egzekucyjne uzyskuje organ który skutecznie zastosował środek egzekucyjny.
ewap
2) gdy wypiszę tytuł tylko na tą osobę z deklaracji a później dowiem się że żona ma jakiś dochód i konto w banku ale mąż nie jest upoważniony co robimy w takiej sytuacji czy nowy tytuł na małżonków czy oddajemy do naczelnika bo jest bezskuteczne?
Ze szkoleń na których byłem, WSZYSCY mówili że można tylko na osobę która deklarację złożyła. Co do reszty odpowiedzi, jak wyżej.
26 mar 2014, 11:47
4) czy w momencie gdy mam ifo iż zobowiązany ma w US zaliczkę na pod doch możemy na nią wejść i wysyłamy do US zajęcie? 5) czy gdy mamy niską kwotę zaliczki na podatek dochodowy w US a mianowicie 586 zł możemy ją zając jeżeli zadłużony jest emerytem i najprawdopodobniej niema co odliczyć? 6) czy w zajęciach do US jeśli są możliwe też obowiązuje kwota wolna od zajęcia?
26 mar 2014, 12:45
3. Chodzi Ci o zwrot lub nadpłatę. Zaliczkę płaci się do US, a nie otrzymuje z niego. Zajęcie wierzytelności z tytułu zwrotu lub nadpłaty w podatku można dokonać w każdej chwili. Ale skuteczność takiego zajęcia uwarunkowana jest tym czy w danym momencie zwrot taki występuje. Nie jest to bowiem wierzytelność z tytułu dostaw, robót i usług, którą można zająć kiedy istnieje lub będzie istnieć. Tak więc kiedy Twoje zajęcie wpłynie do US w dniu 10 kwietnia, a podatnik złoży zeznanie z którego wynikać będzie zwrot w dniu 11 kwietnia, to takie zajęcie nie będzie skuteczne.
4 i 5. zajęcie wierzytelności z tytułu zwrotu podatku nie jest ograniczone żadną kwotą wolną. To czy zobowiązany będzie miał zwrot podatku czy też nie, nie jest uwarunkowane bezpośrednio kwotą dochodu (czy przychodu) jaką osiągnął w danym roku ale tym czy zostały od niego pobrane jakiekolwiek zaliczki na podatek dochodowy.
26 mar 2014, 18:12
ewap
1)czy wysyłając tytuł do US gdyż moja egzekucja jest nieskuteczna wysyłam wszystkie dokumenty i tytuł zaopatrzony w klauzurę o skierowaniu do egzekucji a ksero zostawiam u siebie (powołuje się na par 6 pkt 5 Rozporządzenia min fin w sprawie wykonania niektórych przepisów ust o post egz w adm.) naliczam wtedy tylko opłatę manipulacyjną 2) gdy wypiszę tytuł tylko na tą osobę z deklaracji a później dowiem się że żona ma jakiś dochód i konto w banku ale mąż nie jest upoważniony co robimy w takiej sytuacji czy nowy tytuł na małżonków czy oddajemy do naczelnika bo jest bezskuteczne?
Bezskuteczność egzekucji nie oznacza, że na naliczysz żadnych kosztów za czynności. Może być sytuacja, że skutecznie zajmiesz rachunek bankowy, a z pisma banku dowiesz się, że rachunek prowadzony jest np. od 2004r. a od 2006 nie wykazuje obrotu. W takim przypadku bezskuteczność jest ewidentna. Co do wyczerpania środków egzekucyjnych i przekazania tytułów do prowadzenia do US. Wszystko zależy od tego jakie środki egzekucyjne możesz zastosować. Jeśli w danym Urzędzie nie ma etatu poborcy skarbowego lub egzekutora to niemożliwym jest prowadzenie egzekucji z majątku ruchomego. I nie sądzę aby US nie przyjął tytułów co do których wyczerpano możliwe środki egzekucyjne lub nie ujawniono majątku zobowiązanego. Wysyłasz tytuły w oryginale a sama prowadzisz na podstawie dalszych tytułów wykonawczych (lub nie jeśli nie masz z czego). Ksera tytułów powinno się robić tylko do spraw, które zostały wszczęte przez nowelizacją ustawy i wprowadzeniem art. 26c upea. Pozostałe akta oczywiście możesz kserować i zostawić u siebie.
Kwestię prowadzenia egzekucji z majątku współmałżonka reguluje art. 27c upea. Wierzyciel wycofuje z organu egzekucyjnego tytuł na jednego z małżonków co jest podstawą do umorzenie postępowania, jednocześnie kierując do egzekucji tytułu na współmałżonków. Organ egzekucyjne wydaje postanowienie o umorzeniu dotychczasowego postępowania i uchyla dokonane czynności Ale jednocześnie wszczyna nowe postępowanie i kieruje zajęcia do tych samych wierzytelności (jeśli były skuteczne) co w pierwotnym postępowaniu. Jeśli tytuł na jednego z małżonków był już w US to kolejny na współmałżonków też powinien trafić do US. Jeśli sama prowadzisz to najpierw musisz wyczerpać wszystkie środki egzekucyjne do majątku obu wpółmałżonków, dopiero wtedy do US.
26 mar 2014, 18:41
preston
ewap
Co do wyczerpania środków egzekucyjnych i przekazania tytułów do prowadzenia do US. Wszystko zależy od tego jakie środki egzekucyjne możesz zastosować. Jeśli w danym Urzędzie nie ma etatu poborcy skarbowego lub egzekutora to niemożliwym jest prowadzenie egzekucji z majątku ruchomego. I nie sądzę aby US nie przyjął tytułów co do których wyczerpano możliwe środki egzekucyjne lub nie ujawniono majątku zobowiązanego.
Powiem tak, wszystkie poza zajęciem nieruchomości znaczy wszystkie. Jeżeli egzekucja z tych środków okazuje się bezskuteczna to przekazujesz ją do NUS. Brak wyczerpania któregokolwiek z wymienionych środków egzekucyjnych nie wskazuje na ich nieskuteczność a na brak ich zastosowania. Jeżeli nie były wykorzystane nie wiadomo czy są skuteczne. Info ze szkoleń - może to anegdotka prowadzącej ale opisywała sytuację w której to właśnie NUS odsyłał tytuły bo nie były wykorzystane wszystkie środki egzekucyjne i sugerował zatrudnienie poborcy. Każdemu indywidualnie proponuje przesłać tytuł na próbę. Widocznie może zależeć od podejścia NUS.
27 mar 2014, 13:21
mam króciutkie i szybkie pytanie. zrobiłam zajęcie rachunku, naliczyłam koszty manipulacyjne i koszty za zajęcie w styczniu 2014.
dzisiaj mi się zgłosił dłużnik że jutro chce przyjść i zapłacić w kasie urzędu całość - koszty będą takie jak naliczyłam na zajęciu czy mam je przeliczyć na dzień jutrzejszy ?? wpłatę potraktuję jako wpłatę do wierzyciela a nie do organu bo będzie mi płacił w kasie w urzędzie
27 mar 2014, 15:19
ramzi84
Czyli koszty w tym opłatę manipulacyjną egzekwujesz na podstawie tego samego tytułu co pierwotną należność. Pytanie tylko czy to się opłaca i czy jest zasadnym ponoszenie kolejnych wydatków związanych w egzekwowaniem tak niskich kwot.
art. 64c § 2. Koszty egzekucyjne mogą być umorzone, jeżeli: 1) stwierdzono nieściągalność od zobowiązanego dochodzonego obowiązku lub gdy zobowiązany wykaże, że nie jest w stanie ponieść kosztów egzekucyjnych bez znacznego uszczerbku dla swojej sytuacji finansowej; 2) za umorzeniem przemawia ważny interes publiczny; 3) ściągnięcie tylko kosztów egzekucyjnych spowodowałoby niewspółmierne wydatki egzekucyjne.
Jak prawidłowo powinno wygladać umorzenie takich kosztów?
poniżej wzór z lexa
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.