sprawa miała sie tak : dokonałem zajęcia ruchomości i po tym zajęciu (w dniach następnych po dniu zajęcia ale w ciągu 14 dni ) zobowiązany wpłacał kase na konto naszego organu z opisem na tytuły na które było dokonane ZR , troche tego było, mój komornik stwierdził iż prowizja od tak wpłaconej kwoty należy sie w ograniczeniu do czterokrotności najniższego wynagrodzenia zgodnie z ust.11 bez zastosowania ust. 12 (przedmiotowego rozporządzenia oczywiście )
05 lut 2007, 23:40
Spróbuj wystąpić do swojej Izby Skarbowej o interpretację chyba , że się odważysz od razu do MF. Bić się z komornikiem nie będziesz, a innego wyjscia nie widzę, a i kasy szkoda.
06 lut 2007, 16:32
Po co bić, może spróbuj po prostu wytłumaczyć. Komornik to też człowiek. Tłumaczył bym tak: Panu poborcy należy się jak psu łańcuch <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->1) 6,15 % ściągniętej bezpośrednio od zobowiązanego kwoty obejmującej należności pieniężne wraz z pobranymi od nich odsetkami za zwłokę i kosztami egzekucyjnymi, jeżeli kwota ta została: a) pobrana bezpośrednio u zobowiązanego w gotówce, b) uzyskana z realizacji książeczek oszczędnościowych lub bankowych papierów wartościowych, c) wpłacona przez zobowiązanego organowi egzekucyjnemu lub wierzycielowi w ciągu 14 dni po dokonaniu zajęcia, o którym mowa w pkt 2 i 4,<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Prawda jest, że Prezes Rady Ministrów ograniczona prowizję : <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> 11. Łączne miesięczne wynagrodzenie prowizyjne egzekutora, ustalone zgodnie z ust. 1-10, przysługuje w wysokości nie przekraczającej czterokrotności najniższego wynagrodzenia zasadniczego.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Robi jednak wyjątki: <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->12. Przepisu ust. 11 nie stosuje się do wynagrodzenia prowizyjnego przysługującego za czynności dokonane w toku egzekucji z pieniędzy, z ruchomości oraz z praw majątkowych, jeżeli zajęcie praw majątkowych nastąpi poprzez spisanie protokołu odbioru dokumentu lub protokołu zajęcia.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Jednym z tych wyjątków są niektóre czynności dokonane w toku egzekucji ruchomości. Do tych czynności zaliczamy: kwotę uzyskaną ze sprzedaży w drodze licytacji (jeżeli licytację przeprowadza poborca), zajęcie ruchomości (pod warunkiem, że zobowiązany wpłaci organowi egzekucyjnemu lub wierzycielowi w ciągu 14 dni po dokonaniu zajęcia). Takie rozwiązanie jest najprostszym, jeżeli będzie komornik miał inne zdanie, napisz pismo do NU, o wypłatę zaległego wynagrodzenia wraz z odsetkami. To powinno poskutkować. Pisanie do Izby, Ministerstwa, zostaw naczelnikowi.
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
06 lut 2007, 21:06
Odpowiedź na zapytanie już była udzielona przez MF, dla pytającego, byłego (chyba) p.o. dyrektora Izby Skarbowej w Krakowie pana Piotra Jędrzejczaka, oraz powiadomione zostały wszystkie IS. Pan Piechota wyjaśnia, że czynności te, nie są objęte limitem miesięcznego wynagrodzenia prowizyjnego, o którym mowa par. 1 ust. 11 rozporządzenia. Gorzałki nie piję, ale jak byś miał możliwość załatwienia jakiegoś soku, to nie pogardzę. Ostatnio pokazał się na rynku, jakiś nowy z kawałkami owoców. Myślę, że moderator nie wyrzuci mnie za kryptoreklamę.
[attachmentid=91]
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
Ostatnio edytowano 10 lut 2007, 14:10 przez zielonka, łącznie edytowano 1 raz
10 lut 2007, 14:07
Za kryptoreklamę? Jakieś robaczywe te jabłka! Czy tylko niedowidzę??
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
10 lut 2007, 16:15
Niech zabiorą prowizję wszystkim, a uśrednią zarobki może wtedy w działach egzekucji zaczną panować normalne warunki między pracownikami bez zawiści ,zazdrości, donoszenia przez referenki do komornika na poborców (wchodzenia w tyłek), kłamstwa itp. Za co referenci dostają prowizje , za to że nic więcej nie robią tylko klepią zajęcia kont , za to dostaja przecież pensje a przeciez i tak nic innego nie robią.I tak całą robotę odwalaja za nie teraz stażystki z RUP.A one cały czas narzekaja jakie są zapracowane.Ja pracuję już 14 lat jako poborca i wiele juz widziałem, ale to co ostatnio się dzieje przechodzi ludzkie pojęcie - jakich debili robi się z poborców.Maja nas za przygłupów. Pozdrawiam poborców.
10 lut 2007, 21:30
Niech zabiorą prowizję wszystkim, a uśrednią zarobki może wtedy w działach egzekucji zaczną panować normalne warunki między pracownikami bez zawiści ,zazdrości, donoszenia przez referenki do komornika na poborców (wchodzenia w tyłek), kłamstwa itp. Za co referenci dostają prowizje , za to że nic więcej nie robią tylko klepią zajęcia kont , za to dostaja przecież pensje a przeciez i tak nic innego nie robią.I tak całą robotę odwalaja za nie teraz stażystki z RUP.A one cały czas narzekaja jakie są zapracowane.Wszyscy zazdroszczą poborcom kasy, że niby to tak dużo zarabiają . W większych miastach zarabiają po kilka tysięcy, ale jest to znikomy procent, większość zarabia w granicach 900zł. (mówię o prowizjach) Ja pracuję już 14 lat jako poborca i wiele juz widziałem, ale to co ostatnio się dzieje przechodzi ludzkie pojęcie.Mają nas za przygłupów.Powinniśmy odchodzić na emeryturę po 15 latach pracy jak policjanci czy wojskowi, bo nie uważam abyś nadawali sie jeszcze do pracy.Psychicznie i nerwowo człowiek tego już nie wytrzymuje. Jest to naprawde praca w bardzo ciężkich warunkach. Codzienne spięcia z w biurze z szefostwem bo ciągle jest mało i mało za słabe średnie i w terenie z agresją i złością dłużników wywołaną sytuacja ponującą w kraju. Pozdrawiam poborców.
11 lut 2007, 13:31
Za co referenci dostają prowizje , za to że nic więcej nie robią tylko klepią zajęcia kont , za to dostaja przecież pensje a przeciez i tak nic innego nie robią.I tak całą robotę odwalaja za nie teraz stażystki z RUP.A one cały czas narzekaja jakie są zapracowane.
Dziwne Diablo że po 14 latach pracy jeszcze nie zmądrzałeś. Przecież Ty też dostajesz pensję za realizowanie tytułów wykonawczych.
11 lut 2007, 14:31
BOGA51
Za co referenci dostają prowizje , za to że nic więcej nie robią tylko klepią zajęcia kont , za to dostaja przecież pensje a przeciez i tak nic innego nie robią.I tak całą robotę odwalaja za nie teraz stażystki z RUP.A one cały czas narzekaja jakie są zapracowane.
Dziwne Diablo że po 14 latach pracy jeszcze nie zmądrzałeś. Przecież Ty też dostajesz pensję za realizowanie tytułów wykonawczych.
Tylko, że "realizacja" polegająca na naciśnięciu guziczka "drukuj" i wręczeniu kopii zajęcia rachunku bankowego stażystce, żeby robiła później całą wysyłkę, a realizacja z policją i ślusarzem u rodziny agresywnych wariatów z wściekłymi psami wokół domu na 15-stostopniowym mrozie to są dwie kompletnie różne rzeczy.
11 lut 2007, 18:44
:brawa: Jak kto sobie pościeli tak śpi niestety ! Nie sztuka sobie wytykać co, kto i za ile, trzymać się mamy razem, nie osobno. Czy tak trudno o kompromis, wszystko można pogodzić. Pracuję w egzekucji ponad 20 lat i nigdy jako inspektor nie miałem problemów z poborcami. :piwo: Jak nie dojdziemy do porozumienia to nas zjedzą z kopytami.
11 lut 2007, 19:16
egzecutorrr
…a realizacja z policją i ślusarzem u rodziny agresywnych wariatów z wściekłymi psami wokół domu na 15-stostopniowym mrozie to są dwie kompletnie różne rzeczy.
Jaka policja, ślusarz, agresywni wariaci, wściekłe psy, jakie 15 stopni mrozu. Chłopie, przestań palić to świństwo!!!
BOGA51
… Jak nie dojdziemy do porozumienia to nas zjedzą z kopytami.
Do jakiego porozumienia chcesz dojść!? Coś tu czuję, może nie trawkę, ale raczej korupcję. A z tym zjawiskiem walczę, nawet jeśli dotyczy ona pań, grubo po menopauzie.
[attachmentid=96]
11 lut 2007, 21:50
Zaczynam się coraz bardziej zastanawiać czy ty Zielonka jesteś wogóle pracownikiem egzekucji. W egzekucji nie ma osób z tak niewyparzoną buzią a Ty............ Z takim słownictwem w służbie skarbowej!!!! Wstydź się za siebie. Przeczytałam Twoje posty aż mnie dziw bierze, a w niektórych przypadkach zatyka dech. Po prostu "chałtura".
12 lut 2007, 06:05
<!--sizeo:3--><span style="font-size:12pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->I stało się , komornik zezwolił na wypłatę zaległej prowizji więc nie jest tak żle i tak jak ktoś napisał " komornik to też człowiek " . Wszyskim za pomoc :piwo: !!<!--sizec--></span><!--/sizec-->!!
Ostatnio edytowano 21 lut 2007, 21:50 przez poborca, łącznie edytowano 1 raz
12 lut 2007, 09:56
Panowie poborcy, marzec to ostatni miesiąc, za który bierzecie prowizję bez ograniczeń. Od kwietnia wprowadzam wraz ze szwagrem nowe zasady wynagrodzeń . Jakie? A no odpowiedź jest prosta, jak tanie państwo, to tanie państwo i egzekucja też musi być tania. Pracownikom zatrudnionym w egzekucji będą dawał dodatek egzekucyjny. Będzie on wynikał z kategorii zaszeregowania, a zaszereguję według oceny sporządzonej przez komornika na podstawie odpowiednich kryteriów. Myślę, że przedział w granicach od 500 zł do 7000 brutto będzie wystarczający. Żeby wam się w główkach nie poprzewracało, to od razu mówię, że łączne wynagrodzenie (zasadnicze i dodatek egzekucyjny) nie może przekroczyć powiedzmy więcej niż 90% zasadniczego wynagrodzenia naczelnika US. Jak tanio to tanio, informuję was również że kwota wypłacanych dodatków, nie może przekroczyć 40 % dochodów własnych za okres, którego dotyczył będzie wypłacany zasiłek (czytaj dodatek). Mam jeszcze kilka innych niespodzianek, ale otem potem. Zobaczycie, jak po wejściu tego rozporządzenia egzekucja ruszy z kopyta
[attachmentid=97]
Na zadawane pytania będę odpowiadał, po konsultacji ze szwagrem.
PS Jak będziecie mnie chwalić na forum, to Wam jeszcze kilka numerków wykręcę.
Ostatnio edytowano 13 lut 2007, 19:41 przez zielonka, łącznie edytowano 1 raz