i co z tym tytułem wykonawczym robisz? oddajesz do EA? ale w jaki sposób jako wznowienie pos. egz.?
27 paź 2016, 07:10
Re: Tytuł wykonawczy do wpisu hipoteki
oddaje do EA. EA wszczyna egz. Później wystawiam DTW
27 paź 2016, 08:56
A czy można dokonać wpisu hipoteki po umorzeniu postępowania egzekucyjnego?
13 maja 2017, 06:31
Podstawą wpisu do hipoteki jest ważny TW.
13 maja 2017, 07:03
A w jakich przypadkach dokonujecie wpisu na hipotekę? Ja chcę wpisać dopiero teraz kiedy zostało mi półtora roku do przedawnienia zaległości z 2013r... np. zobowiązany ma tytuły wykonawcze z 2015, 2016r, 2017r. na łączną kwotę ponad 1200zł. Jak radzicie?
13 maja 2017, 07:24
Czy można umorzyć postępowanie egzekucyjne jeżeli zaległość jest zabezpieczona hipoteką? Jeżeli można (a pewnie można bo u nas egzekucja tak robi), to jak dochodzić należności z przedmiotu hipoteki po umorzeniu egzekucji?
07 sie 2017, 09:37
Można, ale muszą być ku temu uzasadnione przesłanki. Z twojego posta nie wynika zbyt wiele - brak podstawowych danych, takich jak np: wysokości zaległości, wartości nieruchomości, obciążeń w Dziale III i IV księgi wieczystej, tego, czy wiadomo gdzie przebywa zobowiązany. Dopiero na ich podstawie można podjąć decyzję, co do zasadności prowadzenia egzekucji z nieruchomości.
Jak dochodzić należności po umorzeniu postępowania egzekucyjnego? Art. 61 upea - wszczęcie ponownej egzekucji do majątku zobowiązanego z uwagi na ustąpienie przesłanek niepozwalających, lub wskazujących na bezzasadność wszczęcia egzekucji z zabezpieczonej hipotecznie nieruchomości przed umorzeniem postępowania egzekucyjnego.
Ostatnio edytowano 07 sie 2017, 20:43 przez Ksiegowiec, łącznie edytowano 1 raz
07 sie 2017, 20:41
Mam pytanie odnośnie wystawienia dalszego tytułu wykonawczego do celów wpisania na hipotekę jak technicznie ma to wyglądać ? W objaśnieniach dotyczących sporządzenia tytułu wykonawczego część H NAPISANE JEST ZE DZIEŃ PRZED WYSTAWIENIEM TYTUŁU na żądanie wierzyciela organ egzekucyjny wskazuje kwotę kosztów egzekucyjnych. Jest to niemożliwe, czy najpierw wystąpić do organu egzekucyjnego o podanie kwoty kosztów na dany dzień i później doliczyć kwotę 200 zł za wpis na hipotekę i dopiero wystawić tytuł? Jak to wygląda w praktyce u was?
02 mar 2018, 10:52
aszton87
W objaśnieniach dotyczących sporządzenia tytułu wykonawczego część H NAPISANE JEST ZE DZIEŃ PRZED WYSTAWIENIEM TYTUŁU na żądanie wierzyciela organ egzekucyjny wskazuje kwotę kosztów egzekucyjnych. Jest to niemożliwe, czy najpierw wystąpić do organu egzekucyjnego o podanie kwoty kosztów na dany dzień i później doliczyć kwotę 200 zł za wpis na hipotekę i dopiero wystawić tytuł? Jak to wygląda w praktyce u was?
Też mnie to zastanawia ale chyba wystąpić trzeba przed wystawieniem DTW, żeby później nie korygować DTW.
03 mar 2018, 09:58
wojtek87
A w jakich przypadkach dokonujecie wpisu na hipotekę? Ja chcę wpisać dopiero teraz kiedy zostało mi półtora roku do przedawnienia zaległości z 2013r... np. zobowiązany ma tytuły wykonawcze z 2015, 2016r, 2017r. na łączną kwotę ponad 1200zł. Jak radzicie?
Moim zdaniem kwota zadłużenia jest zbyt mała. Trudno z każdą przysłowiową złotówką lecieć do hipoteki.
05 mar 2018, 16:30
mona170
Moim zdaniem kwota zadłużenia jest zbyt mała. Trudno z każdą przysłowiową złotówką lecieć do hipoteki.
Ktoś jeszcze się wypowie jak to wygląda w praktyce? Mam max zaległości za 2013 - ok 300zł...czyli zdecydowanie za mało... ale jak się połączy zadłużenie za 2014,2015, 2016 i prawie cały 2017 to wychodzi mi lekko ponad 2000zł. Więc to już nie mało.
07 mar 2018, 14:17
2000 zł zaległości wpisywać do hipoteki? Zanim złożysz wniosek o wpis, rozważ, czy zamierzasz w przyszłości, w razie braku zapłaty tych zaległości, wnioskować o wszczęcie egzekucji z tej nieruchomości celem wyegzekwowania tychże zaległości. Proponuję dokonać analizy kwotowej, jakie koszty zostaną poniesione w przypadku chęci przeprowadzenia egzekucji z tej nieruchomości, a także weź pod uwagę, że te koszty ponosi wierzyciel - w przypadku gdyby do sprzedaży jednak nie doszło, np. z uwagi na brak licytantów. Czy dla 2000 zł warto angażować organ egzekucyjny do przeprowadzenia egzekucji z nieruchomości? To zależy również od wielu innych czynników, o których już nie napisałeś, np. zapisy w KW, inni wierzyciele, inne wpisy hipoteczne itp.
10 mar 2018, 11:42
Ksiegowiec
2000 zł zaległości wpisywać do hipoteki? Zanim złożysz wniosek o wpis, rozważ, czy zamierzasz w przyszłości, w razie braku zapłaty tych zaległości, wnioskować o wszczęcie egzekucji z tej nieruchomości celem wyegzekwowania tychże zaległości. Proponuję dokonać analizy kwotowej, jakie koszty zostaną poniesione w przypadku chęci przeprowadzenia egzekucji z tej nieruchomości, a także weź pod uwagę, że te koszty ponosi wierzyciel - w przypadku gdyby do sprzedaży jednak nie doszło, np. z uwagi na brak licytantów. Czy dla 2000 zł warto angażować organ egzekucyjny do przeprowadzenia egzekucji z nieruchomości? To zależy również od wielu innych czynników, o których już nie napisałeś, np. zapisy w KW, inni wierzyciele, inne wpisy hipoteczne itp.
Będąc na szkoleniu u p. Adamka wydawało się to wszystko takie proste i zasadne... że należy każdą zaległość, której zagraża przedawnienie wpisywać na hipotekę... gdyż RIO na kontroli często pyta o procent zaległości zabezpieczony hipoteką. Skarbnik nie ma o tym pojęcia i naciska mnie na wpisy na hipotekę, jednak nie wiem jakie mogą być koszty poza kosztem wpisem na hipotekę. Może ktoś z doświadczenia podać szacunkowe kwoty ?