Teraz jest 04 wrz 2025, 07:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Czy wierzyciel może pytać organ egzekucyjny? 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Post Re: Czy wierzyciel może pytać organ egzekucyjny?
My pytamy na podstawie art. 9 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2016r., poz. 23 t. j.) w związku z art. 18 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji  (Dz. U. z 2014r., poz. 1619 z późn. zm. t.j.).

Jak narazie to nam nie odpowiedzieli pisemnie (brak kadry) ale telefonicznie udzielili informacji

01 cze 2016, 13:28
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
beatas17                    

My pytamy na podstawie art. 9 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2016r., poz. 23 t. j.) w związku z art. 18 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji  (Dz. U. z 2014r., poz. 1619 z późn. zm. t.j.).

Jak narazie to nam nie odpowiedzieli pisemnie (brak kadry) ale telefonicznie udzielili informacji

Ale są zdania, że na podstawie tych przepisów mogą udzielić informacji? Bo to jakoś różni się od tej podstawy, którą ja napisałam :(

02 cze 2016, 08:21
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
evelaina                    

Ale są zdania, że na podstawie tych przepisów mogą udzielić informacji? Bo to jakoś różni się od tej podstawy, którą ja napisałam :(

Ze szkolenia art. 9-11 kpa wzw. z art. 18 upea - jeżeli chodzi o zapytanie w sprawie toczącego się postępowania egzekucyjnego, art. 36 upea - jeżeli chodzi o zapytanie dotyczące informacji posiadanych przez urząd nt. rachunków bankowych itd.

02 cze 2016, 09:21
Znawca

POSTY        198
qubap                    

evelaina                    

Ze szkolenia art. 9-11 kpa wzw. z art. 18 upea - jeżeli chodzi o zapytanie w sprawie toczącego się postępowania egzekucyjnego, art. 36 upea - jeżeli chodzi o zapytanie dotyczące informacji posiadanych przez urząd nt. rachunków bankowych itd.

Ok dzięki. Skoro już 2 osoby o tym piszą, to się zastosuję :)

02 cze 2016, 10:31
Znawca

POSTY        198
O co pytać pisząc do Wydziału Komunikacji o udzielenie informacji odnośnie czy zobowiązany jest właścicielem lub współwłaścicielem pojazdów mechanicznych? O rodzaj pojazdu, numer rejestracyjny, rok produkcji? Czy o coś jeszcze?

21 paź 2016, 13:42
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Analogia do pytania do CEPiK. Masz nr rej auta pytaj o właściciela, masz zobowiązanego - pytaj czy posiada auto a jeśli tak, to jakie. Wzoruj się na formularzu zapytań do CEPiK.

22 paź 2016, 15:40
Znawca

POSTY        198
Czy gdzie konkretnie mam pisać o ten pojazd? Nie bardzo się orientuję.

26 paź 2016, 07:39
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
evelaina                    

Czy gdzie konkretnie mam pisać o ten pojazd? Nie bardzo się orientuję.

ja pisałam tutaj http://www.cepik.gov.pl/dla-podmiotow/instytucje-pobierajace-dane#/tabs-1

Uzupełniłam wniosek i wysłałam e-puapem

26 paź 2016, 08:48
Znawca

POSTY        198
Ja raczej będę pocztą wysyłała. Ciekawe czy długo trzeba czekać na odpowiedź. A w ogóle o co mam pytać? Mam właściciela, ale chcę wiedzieć czy ma pojazd. Czy trzeba też zaznaczać, że chcę typ pojazdu, markę, rok produkcji? Czy dla US wystarczy tylko jak podam markę pojazdu, rok produkcji i nr rejestracyjny?

04 lis 2016, 12:21
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
evelaina                    

Ja raczej będę pocztą wysyłała. Ciekawe czy długo trzeba czekać na odpowiedź. A w ogóle o co mam pytać? Mam właściciela, ale chcę wiedzieć czy ma pojazd. Czy trzeba też zaznaczać, że chcę typ pojazdu, markę, rok produkcji? Czy dla US wystarczy tylko jak podam markę pojazdu, rok produkcji i nr rejestracyjny?

Ja też pytałam CEPIK o numer VIN.
Te dane przydadzą się do zastawu skarbowego:)

07 lis 2016, 15:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Tak czytam i widzę, że jedni szukają informacji o zobowiązanych w ZUS, KRUS, ARiMR, ZUS, drudzy zaś nie. Ja sam od pewnego czasu zastanawiam się czy jako wierzyciel powinienem zbierać te dane, które później przekaże organowi egzekucyjnemu? Obawiam się, że zebranie przez nas dane mogą być i tak dla mało przydatne dla komornika, gdyż on chyba ma bardziej bezpośredni dostęp do takich danych, zresztą otrzymane przez nas dane i tak weryfikuje. Zatem zbierać informację o zobowiązanych czy zrobi to za nas organ organ egzekucyjny?

19 lis 2016, 09:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Dobra już wiem. Nie ma już obowiązku informowania OE o stanie majątku lub źródeł dochodu zobowiązanego. Ewentualnie możemy się pochwalić naszą wiedzą, ale to już nasza dobra wola.

19 lis 2016, 10:13
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
wojtek87                    

Tak czytam i widzę, że jedni szukają informacji o zobowiązanych w ZUS, KRUS, ARiMR, ZUS, drudzy zaś nie. Ja sam od pewnego czasu zastanawiam się czy jako wierzyciel powinienem zbierać te dane, które później przekaże organowi egzekucyjnemu? Obawiam się, że zebranie przez nas dane mogą być i tak dla mało przydatne dla komornika, gdyż on chyba ma bardziej bezpośredni dostęp do takich danych, zresztą otrzymane przez nas dane i tak weryfikuje. Zatem zbierać informację o zobowiązanych czy zrobi to za nas organ organ egzekucyjny?

Ja tam szukam i podaje. Ale tak na prawdę co z tego że wysyłam skoro jak dzwonię do US i mówię że z tytułem podałam info że np. zobowiązany ma emeryturę to Pani z US zdziwiona zapisuje sobie i dopiero robi zajęcie (albo i nie!)

Ostatnio edytowano 21 lis 2016, 10:29 przez beatas17, łącznie edytowano 1 raz

21 lis 2016, 10:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2013, 13:10

POSTY        31
Szczerze i uczciwie wypowiadając się z poziomu US przekazanie danych o zobowiązanych znacznie upraszcza i przyspiesza ewentualne skuteczne działanie organów egzekucyjnych. Zresztą w moim osobistym mniemaniu również postępowanie egzekucyjne w administracji zmierza w stronę, że to Wierzyciel decyduje i wskazuje o ścieżce prowadzonej egzekucji mając na uwadze kwestie powstania ewentualnych kosztów i wydatków egzekucyjnych. Podsumowując jeżeli posiadacie wolny czas ustalajcie majątek zobowiązanych. Zwiększy skuteczność egzekucji, ale równocześnie w konsekwencji lepiej będziecie postrzegani przez organy egzekucyjne.

30 lis 2016, 07:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona