Jeszcze jedno pytanie w celu dopełnienia. Czy w tym wypadku wystawiając jedno upomnienie z jednym numerem dla trzech zobowiązanych, naliczam koszty upomnienia 3 razy czy jeden raz. Czy żeby naliczyć je 3 razy to muszę wystawić 3 osobne upomnienia (trzy numery). Generalnie widzę to tak, że jedno upomnienie wysłane (z jednym numerem) to jedno odebrane.
Zacytowałam część tego postu, ale chce się odnieść do całości problemu. Wcześniej napisałeś, że chcesz wystawić jeden TW na trzech zobowiązanych i co wtedy z kosztami upomnienia. Nie pomyślałam wtedy, czy tak można. Teraz pomyślałam.
qubap
A ja mam pytanie odnośnie współwłaścicieli. Decyzja została doręczona trzem współwłaścicielom. Rozumiem, że upomnienie wystawiam wszystkim i w razie ewentualnej egzekucji każdy dostaje odpis tytułu wykonawczego z wymienionymi w pozycji A (A.1, A.2, A.3) zobowiązanymi, z łączną kwotą kosztów upomnienia 11,60 x 3? Czy po zapłacie należności wraz z kosztami upomnienia (11,60) przez jednego ze współwłaścicieli mogę również domagać się od reszty zapłaty kosztów upomnienia?
Nie możesz wystawić jednego TW na trzech zobowiązanych. Jeżeli są odpowiedzialni solidarnie, to każdy powinien dostać upomnienie i na każdego trzeba wystawić oddzielny TW. "Olśniło mnie" , jak czytałam dzisiejszy post, że przecież na "starych" TW nie ma takiej możliwości. Zajrzałam do "nowych" (jeszcze na nich nie pracuję, więc zbytnio się tym nie interesowałam) i tam też nie widzę takiej możliwości. Chyba że jest to spółka, ale wtedy upomnienie wysyła się do spółki i wystawia TW zgodnie z objaśnieniami. Podsumowując: Do każdego odpowiedzialnego solidarnie upomnienie i na każdego TW. Nie ma problemu z ilością upomnień i kosztów za te upomnienia.
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
03 wrz 2014, 21:03
Re: Egzekucja wspólna
mera
Egzekutor69
Tak tylko, że art. 27c ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, dot. zobowiązanych - małżonków odpowiedzialnych solidarnie
Art. 27c. [Wystawienie tytułu wykonawczego na małżonków ] Jeżeli egzekucja ma być prowadzona zarówno z majątku wspólnego zobowiązanego i jego małżonka, jak i z ich majątków osobistych, tytuł wykonawczy wystawia się na oboje małżonków.
gdyby obejmował małżonka zobowiazanego (odpowiedzialnego majatkiem wspólnym) - zapis art. 27c brzmiałby raczej tak: "Jeżeli egzekucja ma być prowadzona zarówno z majątku wspólnego zobowiązanego i jego małżonka, jak i z jego majątku osobistego,..."
Gdyby ten zapis brzmiał, jak piszesz, nie byłoby możliwości wystawienia TW, gdy oboje są zobowiązanymi, np. zeznanie roczne czy podatek od nieruchomości. Według mnie ten przepis przewiduje dwie sytuacje: 1. Jest zobowiązany, wobec którego egzekucja jest nieskuteczna. Jest majątek wspólny. Umarza się postępowanie egzekucyjne, prowadzone do majątku zobowiązanego, wystawia TW na oboje małżonków i prowadzi się egzekucję z majątku wspólnego. 2. Oboje są zobowiązanymi. Gdyby nie było tego przepisu, nie można byłoby wystawić TW na oboje nawet wtedy, gdy za zobowiązania odpowiadają i majątkiem wspólnym i majątkami osobistymi. W par. 2 rozporządzenia mamy właśnie odpowiedź na pytanie, czy wysyłać dwa upomnienia, czy jedno. Dwa;)
Taka ciekawostka w objaśnieniach do sporządzania TW:
Część B - Dane małżonka zobowiązanego (odpowiedzialnego majątkiem wspólnym) Poz. 17 - podaje się art. 27c ustawy lub inny przepis prawa, z którego wynika możliwość dochodzenia należności pieniężnej w trybie egzekucji administracyjnej z majątku wspólnego osób wskazanych w blokach B i A.1.
05 wrz 2014, 11:51
Przez zobowiązanego rozumie się zgodnie z art 1a pkt.20 upea [...] osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej albo osobę fizyczną, która nie wykonała w terminie obowiązku o charakterze pieniężnym lub obowiązku o charakterze niepieniężnym[...]
Tytuł wykonawczy zgodnie z art. 27.1 pkt. 2 upea wystawia się na jednego zobowiązanego. Tak więc jeżeli z tytułu nie wykonania obowiązku o charakterze pieniężnym odpowiedzialnymi solidarnie są 3 osoby fizyczne tzn. 3 zobowiązanych w świetle art. 1a pkt. 20 upea, to należy wystawić 3 odrębne tytuły.
Wyjątek stanowi małżeństwo. W art.27c upea zostało zapisane w jakich przypadkach tytuł wykonawczy wystawia się na oboje małżonków.
Zgodnie z art. 27c upea tytuł wykonawczy na oboje małżonków wystawia się zarówno gdy: zachodzi przypadek 1 - egzekucja ma być prowadzona z majątku wspólnego zobowiązanego i jego małżonka, jak i gdy zachodzi przypadek 2 - egzekucja ma być prowadzona z majątków osobistych małżonków (odpowiedzialność solidarna).
Przypadki 1 i 2 wykluczają się , w pierwszym gdzie ustawodawca rozróżnia wprost zobowiązanego i jego małżonka mamy jednego zobowiązanego a w drugim gdzie ma miejsce egzekucja z majątków osobistych - dwóch zobowiązanych.
To co zostało napisane powyżej znajduje odzwierciedlenie w rozporządzeniu MF w sprawie wzorów tytułów wykonawczych stosowanych w egzekucji administracyjnej: Objaśnienia dotyczące sporządzania tytułu wykonawczego (TW-1) Część A Gdy występuje odpowiedzialność solidarna małżonków wypełniane są bloki A1 i A2 ale gdy małżonkowie posiadający różną właściwość miejscową organów egzekucyjnych oraz w przypadku innych zobowiązanych odpowiedzialnych solidarnie wierzyciel wystawia ODRĘBNY tytuł wykonawczy na każdego zobowiązanego.
------------------------------------------------- Problemem pozostają koszty upomnienia w przypadku upomnienia wysyłanego do małżonka zobowiązanego gdy egzekucja ma być prowadzona z majątku wspólnego. Koszty upomnienia zgodnie art. 15.2 obciążają zobowiązanego i obowiązek ich uiszczenia powstaje z chwilą doręczenia upomnienia. Upomnienie jest nie tylko wezwaniem do zapłaty ale jest również żądaniem zapłaty kosztów upomnienia na podstawie którego powstaje nowy stosunek prawny ( obowiązek wykonania świadczenia pieniężnego w wysokości kosztów upomnienia). Brak podstaw prawnych do tego by koszty upomnienia obciążały bezpośrednio małżonka zobowiązanego - małżonek stałby się wówczas zobowiązanym z tytułu tych kosztów. Jeżeli przyjmiemy, że wystawienie dwóch upomnień powoduje konieczność naliczenia podwójnych kosztów upomnienia to wg mnie tymi kosztami powinien zostać obciążony zobowiązany. Upomnienie wysłane do zobowiązanego zawiera oprócz wezwania do zapłaty zobowiązania wraz z odsetkami, żądanie zapłaty kosztów upomnienia 23.20 a otrzymanie upomnienia przez zobowiązanego powoduje powstanie u niego nowego zobowiązania w wysokości 23.20. Upomnienie wysłane do małżonka zobowiązanego zawiera m.in. wezwanie do zapłaty kosztów upomnienia 23.20 jako zobowiązania za które małżonek odpowiada majątkiem wspólnym.
10 wrz 2014, 11:51
bdmb
------------------------------------------------- Problemem pozostają koszty upomnienia w przypadku upomnienia wysyłanego do małżonka zobowiązanego gdy egzekucja ma być prowadzona z majątku wspólnego. Koszty upomnienia zgodnie art. 15.2 obciążają zobowiązanego i obowiązek ich uiszczenia powstaje z chwilą doręczenia upomnienia. Upomnienie jest nie tylko wezwaniem do zapłaty ale jest również żądaniem zapłaty kosztów upomnienia na podstawie którego powstaje nowy stosunek prawny ( obowiązek wykonania świadczenia pieniężnego w wysokości kosztów upomnienia). Brak podstaw prawnych do tego by koszty upomnienia obciążały bezpośrednio małżonka zobowiązanego - małżonek stałby się wówczas zobowiązanym z tytułu tych kosztów. Jeżeli przyjmiemy, że wystawienie dwóch upomnień powoduje konieczność naliczenia podwójnych kosztów upomnienia to wg mnie tymi kosztami powinien zostać obciążony zobowiązany. Upomnienie wysłane do zobowiązanego zawiera oprócz wezwania do zapłaty zobowiązania wraz z odsetkami, żądanie zapłaty kosztów upomnienia 23.20 a otrzymanie upomnienia przez zobowiązanego powoduje powstanie u niego nowego zobowiązania w wysokości 23.20. Upomnienie wysłane do małżonka zobowiązanego zawiera m.in. wezwanie do zapłaty kosztów upomnienia 23.20 jako zobowiązania za które małżonek odpowiada majątkiem wspólnym.
mera
To niżej chyba rozwiązuje problem.
Rozporządzenie w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych.
§ 2. W przypadku gdy zachodzi konieczność wystawienia tytułu wykonawczego, na zobowiązanego i jego małżonka na podstawie art. 27c ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, zwanej dalej „ustawą”, przepisy rozporządzenia dotyczące zobowiązanego mają również zastosowanie do małżonka zobowiązanego.
§ 4. 1. Wierzyciel przesyła zobowiązanemu upomnienie zawierające w szczególności:...
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
10 wrz 2014, 14:12
witam koleżanki i kolegów, mam mały problem: tytuł wystawiony na zobowiązanego prowadzącego działalność gospodarczą, zajęcie wierzytelności skuteczne, pieniądze schodzą, na wniosek komórki wierzycielskiej, postępowanie na podstawie tytułu zostaje umorzone w celu wystawienia tytułu na obojga małżonków do prowadzenia egzekucji z nieruchomości, czy można na ten drugi tytuł ponownie zrobić zajęcie wierzytelności u tego samego dłużnika? jeżeli tak to co z kosztami egzekucyjnymi? ( w szczególności chodzi o prowizję ponieważ nastąpiła zmiana rejonów i prowizję za zajęcie na podstawie tego drugiego tytułu pobierał będzie inny pracownik)
10 wrz 2014, 22:31
MERA To niżej chyba rozwiązuje problem.
Rozporządzenie w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych.
§ 2. W przypadku gdy zachodzi konieczność wystawienia tytułu wykonawczego, na zobowiązanego i jego małżonka na podstawie art. 27c ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, zwanej dalej „ustawą”, przepisy rozporządzenia dotyczące zobowiązanego mają również zastosowanie do małżonka zobowiązanego.
§ 4. 1. Wierzyciel przesyła zobowiązanemu upomnienie zawierające w szczególności:...
Z faktu, że przepisy rozporządzania MF dotyczące zobowiązanego mają zastosowanie również do jego małżonka (co nakłada na wierzyciela obowiązek przesłania upomnienia małżonkowi zobowiązanego) nie wynika, że tym samym małżonek zobowiązanego powinien zostać obciążony kosztami upomnienia. Rozporządzenie jest aktem niższego rzędu niż ustawa i nie może ingerować w sprawy uregulowane ustawą.
19 wrz 2014, 09:19
bdmb
Z faktu, że przepisy rozporządzania MF dotyczące zobowiązanego mają zastosowanie również do jego małżonka (co nakłada na wierzyciela obowiązek przesłania upomnienia małżonkowi zobowiązanego) nie wynika, że tym samym małżonek zobowiązanego powinien zostać obciążony kosztami upomnienia. Rozporządzenie jest aktem niższego rzędu niż ustawa i nie może ingerować w sprawy uregulowane ustawą.
Wiem, że rozporządzenie jest aktem niższego rzędu niż ustawa. Moim zdaniem w tym przypadku nie koliduje to ze sobą, mając na uwadze konsekwencje wysłania upomnienia, tym bardziej, że TW bedzie wystawiony na oboje małżonków i koszty upomnienia będą naliczone podwójnie. Gdyby jednak przyjąć, że koliduje, to byłabym skłonna raczej nikogo nie obciążać kosztami upomnienia wysłanego do małżonka zobowiązanego, niż zobowiązanego dwa razy, w tym raz za upomnienie do niego nie wysłane.
22 wrz 2014, 20:00
O ile mamy do czynienia z 1 upomnieniem to sprawa jeszcze nie jest tak kłopotliwa finansowo. A co jeżeli musimy wysłać kilkanaście, kilkadziesiąt upomnień do małżonka zobowiązanego? Kilkanaście (kilkadziesiąt) razy koszty upomnienia? Czy po prostu sporządzić w edytorze tekstów upomnienie "wielopozycyjne" (na kilkadziesiąt zaległości) i wtedy powstaną koszty upomnienia x1. ???
06 lut 2015, 09:03
zaległości podatnika, egzekucja umorzona w celu wznowienia jej i egzekucji z majątku wspólnego podatnika i jego małżonka. Rozumiem że powinnam unieważnić w systemie P2B upomnienie jak i tytuły po to aby wystawić je na nowo na obojga zobowiązanych. Jednak w systemie nie wydrukuje upomnienia na obojga, zaległość jest tylko na kartach dłużnika. I kolejno tytuł wykonawczy wystawiam na zobowiązanego plus dodaje " podmiot związany" który wydrukuje mi się w części B tytułu wykonawczego. Koszty upomnienie wpisuje *2 ponieważ tak jak winno być upomnienie poszło do zobowiązanego i podmiotu związanego. Na tej podstawie mogę dokonać wpisu do hipoteki. Merytorycznie jasne, technicznie jeśli chodzi o upomnienie nie wykonalne w systemie P2B... może ktoś już wystawiał upomnienie na obojga małżonków w celu zabezpieczenia i egzekucji z nieruchomości za długi jednego z nich?
30 kwi 2015, 12:28
Kiedyś dało się przed wydrukowaniem edytować upomnienie i dopisać małżonka. Jeżeli się nie da można przecież w edytorze tekstu zrobić upomnienie i nadać mu numer z wydrukowanego upomnienia z Poltax2b. Programy informatyczne nie mogą nas ograniczać, tylko prawo.
30 kwi 2015, 19:27
czy ktoś wystawiał w poltaxie2b tytuł z osoba odpowiedzialną majątkiem wspólnym w części B, i czy udało mu się wpisać podstawę prawna w polu nr 17?
03 cze 2015, 13:16
witam
mam podatnika, który ma długi z prowadzonej działalności. wiemy, że ma dom współwłasność z małżonką. Poprzednie tytuły wystawione są tylko na niego. Brak wpisu hipoteki. Sąd odrzucił ponieważ nie było tytułu na współmałżonka. teraz ten podatnik złożył zeznanie PIT-37 - rozliczył się sam. Aby zrobić wpis do hipoteki muszę wystawić upomnienie i tytuł na dwóch. A więc teraz przy wystawianiu upomnienia mogę dopisać z ręki małżonkę? system pozwala. I potem wystawić wspólny tytuł wykonawczy. powiązani są jako małżonek odpowiedzialny majątkiem wspólnym. czy tak będzie prawidłowo?
22 cze 2015, 12:13
Ewadk
witam
mam podatnika, który ma długi z prowadzonej działalności. wiemy, że ma dom współwłasność z małżonką. Poprzednie tytuły wystawione są tylko na niego. Brak wpisu hipoteki. Sąd odrzucił ponieważ nie było tytułu na współmałżonka. teraz ten podatnik złożył zeznanie PIT-37 - rozliczył się sam. Aby zrobić wpis do hipoteki muszę wystawić upomnienie i tytuł na dwóch. A więc teraz przy wystawianiu upomnienia mogę dopisać z ręki małżonkę? system pozwala. I potem wystawić wspólny tytuł wykonawczy. powiązani są jako małżonek odpowiedzialny majątkiem wspólnym. czy tak będzie prawidłowo?
Zastawia mnie to że system pozwolił wystawić upomnienie na obojga, dopisując osobę zobowiązaną z ręki. Rozumiem że skoro wynika to z PIT-37 pracujesz w POLTAX2B? czyżby się cos w tym zakresie zmieniło? Małżonek powinien wydrukować się w części B.1 tytułu wykonawczego skoro nie odpowiada za zobowiązanie z racji rozliczenia rocznego tylko podatnika/dłużnika. Ale odpowiada za zaległości małżonka z racji wspólności majątkowej.
Teraz moje pytanko: Zastawiam się , jak docieracie do informacji o tym czy małżonkowie maja rozdzielność majątkową? a mianowicie mam taka sytuacje gdzie podatnik posiada zaległości, egzekucja bezskuteczna, umorzone postepowanie, małżonek podatnika ma zarejestrowany samochód z którego mogłabym wznowić postępowanie tylko kwestia informacji o współwłasności majątkowej. ???
25 wrz 2015, 13:03
Moje pytanie dotyczyło starych zaległości, gdzie nie było upomnienia na obojga małżonków. Kiedyś do wpisu Hipoteki drukowało się tylko wkładkę na małżonka. Po konsultacji z Kierownikiem ustalono aby wystawić upomnienie na drugiego z małżonków (poza systemem). Ale teraz jak tą sytuację rozwiązać. Tytuł w egzekucji jest czynny. Zrobić tytuł poza systemem dla potrzeb wpisu hipoteki? (tak robią w niektórych US) czy tytuł w egzekucji wycofać i wystawić nowy na obojga małżonków? Taj pracuję na P2B. Miałam taką sytuację, iż małżonek rozliczył się na PIT-37 sam. To nasz dłużnik. Wiedząc, iż nie mają rozdzielności majątkowej i mają dom. Powiązałam ich jako małżonek odpowiedzialny majątkiem wspólnym. Wystawiłam w P2B upomnienie na obojga dopisując z ręki imię małżonki. A potem już tytuł na obojga i wpis do hipoteki. A jak docieramy czy mają rozdzielność to różnie. Jak widzimy, że razem się rozliczają to sprawa oczywista. Czasami rozdzielność mamy odnotowaną w CZM, albo z róznych oświadczeń jak są postępowania podatkowe prowadzone.