Zwracamy w celu uzupełnienia o dane identyfikujące zobowiązanego.
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
28 wrz 2015, 20:13
Re: Zwrot tytułu wykonawczego
Mam pytanie - zastrzegam, że zajmuję się egzekucją niepieniężną i o pieniężnej pojęcie mam takie sobie - w UPEA art 26b mówi o możliwości wykonania odpisu tytułu przez wierzyciela. Przy niepieniężnej robiliśmy tak, że wierzyciel przysyłał nam jeden tytuł (oryginał) a jego odpis wykonywaliśmy sami. Ponieważ mamy do wszczęcia coraz więcej spraw pieniężnych (grzywny celem przymuszenia) powysyłaliśmy po jednym tytule wykonawczym pieniężnym do stosownych US. Właśnie otrzymałem telefon od jednego z nich, że proszą o dosłanie odpisów. Oczywiście powiedziałem, że doślemy jak najszybciej, ale gdy poprosiłem o wyjaśnienie jak to jest z tym wymogiem kto i kiedy może robić odpis zostałem spławiony "no tak jest, niech pan 26b poczyta". Ktoś z Was mógł by mi wyjaśnić jak to działa z tymi odpisami z podaniem podstawy prawnej ? Z góry dziękuję.
29 paź 2015, 10:10
Zobacz § 9 ust 2 rozporządzenia 656.
29 paź 2015, 19:53
Bardzo dziękuję, sprawa oczywista, czyniłem źle od samego początku.