Teraz jest 06 wrz 2025, 00:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Umorzenie postępowania egzekucyjnego 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Post Re: Umorzenie postępowania egzekucyjnego
Nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie wysyłacie tylko sam odpis tytułu wykonawczego. U nas jest to zabronione. Doręczenie tytułu wykonawczego ma być równocześnie z jakąś czynnością.

04 sie 2014, 21:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2014, 19:45

POSTY        16
A jeśli chodzi o umorzenie postępowania egzekucyjnego w związku z wpłatą przed wszczęciem postępowania kieruję do egzekutorów następujące pytanie:

I.
W dniu  01.07. 2014 wierzyciel wystawił tyt. wyk. na dłużnika zalegającego z podatkiem od nieruchomości tj.
- podatek od nieruchomości 1000,00 zł
- odsetki podatkowe 100,00 zł
- koszty upomnienia 11.60 zł

II. Wierzyciel otrzymuje informacje już po wysłaniu (niestety) tyt. wyk. do organu egzekucyjnego, że dłużnik uregulował wpłacił 1.100,00 zł w dniu 01.07,2014

III.  W związku z wpłatą wierzyciel w dniu 08.07. br. aktualizuje tytuł do wysokości kosztów upomnienia

IV. Organ egzekucyjny umarza postępowanie egzekucyjne - w związku z tym, że wpłata nastąpiła przed dniem wszczęcia.

PYTANIE:Czy zasadne jest złożenie zażalenia przez wierzyciela? przecież dłużnik zapłacił w całości należność główną oraz odsetki, ale nie zapłacił kosztów upomnienia - i w związku z tym zdarzeniem wierzyciel dokonał aktualizacji tyt. wyk. do wysokości kosztów upomnienia. a mimo to organ egzekucyjny umorzył postępowanie

03 wrz 2014, 18:05
Specjalista

POSTY        488
engels89                    

A jeśli chodzi o umorzenie postępowania egzekucyjnego w związku z wpłatą przed wszczęciem postępowania kieruję do egzekutorów następujące pytanie:

I.
W dniu  01.07. 2014 wierzyciel wystawił tyt. wyk. na dłużnika zalegającego z podatkiem od nieruchomości tj.
- podatek od nieruchomości 1000,00 zł
- odsetki podatkowe 100,00 zł
- koszty upomnienia 11.60 zł

II. Wierzyciel otrzymuje informacje już po wysłaniu (niestety) tyt. wyk. do organu egzekucyjnego, że dłużnik uregulował wpłacił 1.100,00 zł w dniu 01.07,2014

III.  W związku z wpłatą wierzyciel w dniu 08.07. br. aktualizuje tytuł do wysokości kosztów upomnienia

IV. Organ egzekucyjny umarza postępowanie egzekucyjne - w związku z tym, że wpłata nastąpiła przed dniem wszczęcia.

PYTANIE:Czy zasadne jest złożenie zażalenia przez wierzyciela? przecież dłużnik zapłacił w całości należność główną oraz odsetki, ale nie zapłacił kosztów upomnienia - i w związku z tym zdarzeniem wierzyciel dokonał aktualizacji tyt. wyk. do wysokości kosztów upomnienia. a mimo to organ egzekucyjny umorzył postępowanie

Na pewno nie jest to prawidłowe działanie organu egzekucyjnego. Być może pracownik OE aktualizując TW przeoczył, że pozostały do ściągnięcia koszty upomnienia, ponieważ praktyką jest pokrywanie ich z wpłat w pierwszej kolejności.
Moim zdaniem zasadne jest złożenie zażalenia.
Organ egzekucyjny może we własnym zakresie uchylić wydane postanowienie, jeżeli uzna zarzuty w całości.

03 wrz 2014, 21:16
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Po wszczęciu egzekucji wierzyciel umorzył NG + odsetki, pozostały KUP. Czy mogę umorzyć PE na podst. art.59 par.1 pkt 2 uopea? Jestem OE i wierzycielem w jednym.

18 wrz 2014, 10:47
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Egzekutor69                    

Po wszczęciu egzekucji wierzyciel umorzył NG + odsetki, pozostały KUP. Czy mogę umorzyć PE na podst. art.59 par.1 pkt 2 uopea? Jestem OE i wierzycielem w jednym.

Nie wystąpiły żadne KE, ponieważ nie dokonałem czynności egzekucyjnych, a za samo doręczenie TW nie pobieram OM. Czy mogę następnie wystawić TW na KUP (nie mogę egzekwować samych KUP) i skierować TW do NUS? Postanowienie z art.59 par.1 pkt 2 uopea już zostało doręczone zobowiązanemu, który następnie wyprowadził się do innej gminy, więc nie mogę teraz prowadzić egzekucji  (opłata za odpady komunalne)  :(
Czyli ogólnie mówiąc, umorzenie PE na podst. art.59 par.1 pkt 2 uopea może wystąpić jedynie w przypadku umorzenia całego obowiązku tj. NG + KUP ?

19 wrz 2014, 07:27
Specjalista

POSTY        488
Egzekutor69                    

Nie ma znaczenia, czy jesteś jednocześnie wierzycielem i organem egzekucyjnym, ponieważ każdy z tych organów działa na podstawie innych przepisów.  
Egzekwowałabym koszty upomnienia na podstawie tego tytułu.
Egzekutor69                    

Nie wystąpiły żadne KE, ponieważ nie dokonałem czynności egzekucyjnych, a za samo doręczenie TW nie pobieram OM. Czy mogę następnie wystawić TW na KUP (nie mogę egzekwować samych KUP) i skierować TW do NUS? Postanowienie z art.59 par.1 pkt 2 uopea już zostało doręczone zobowiązanemu, który następnie wyprowadził się do innej gminy, więc nie mogę teraz prowadzić egzekucji  (opłata za odpady komunalne)  :(
Czyli ogólnie mówiąc, umorzenie PE na podst. art.59 par.1 pkt 2 uopea może wystąpić jedynie w przypadku umorzenia całego obowiązku tj. NG + KUP ?

U nas jest tak, że jeżeli jest umorzona zaległość, to dostajemy o tym informację od wierzyciela i nie wnikamy, czy koszty upomnienia były umorzone, czy nie. Umarzamy całość postępowania egzekucyjnego.

22 wrz 2014, 19:41
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
mera                    

Egzekutor69                    

Nie ma znaczenia, czy jesteś jednocześnie wierzycielem i organem egzekucyjnym, ponieważ każdy z tych organów działa na podstawie innych przepisów.  
Egzekwowałabym koszty upomnienia na podstawie tego tytułu.
Egzekutor69                    

U nas jest tak, że jeżeli jest umorzona zaległość, to dostajemy o tym informację od wierzyciela i nie wnikamy, czy koszty upomnienia były umorzone, czy nie. Umarzamy całość postępowania egzekucyjnego.

Czyli z tego wynika, że najbezpieczniej jest umorzyć PE, gdy wszystkie należności objęte TW zostały umorzone  :rolleyes:

23 wrz 2014, 07:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Witam, CZY JEŻELI UMARZAM postępowanie na podstawie art 59 par 1 pkt2 w związku z art 60 to czy umarzają mi się tez wtedy koszty upomnienia czy nie?

jezeli dostałam do egzekucji TW i jeszcze ich nie dostarczyłam, a dłużnik przyszedł i zapłacił to czy też wydaje postanowienie do dłuznika??

A jezeli mam umorzenie, ale dłuznik zapłacił mi koszty egz to postanowienie jedynie na podst art 59 par 1 pkt 2 bez art 60?

13 paź 2014, 09:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
pytanie techniczne:) POLTAX2b, czy odznaczacie odnotowujecie gdzieś w programie umorzone postępowanie np. po zbiegu? :) aby się nie pogubić w razie czego zrobić jakiś wydruk?

10 mar 2015, 10:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Ja mam pytanko w sprawie przekazania tyt.wykonawczych do NUS, mam takie TW gdzie zostały mi tylko  koszty  upomnienia i opłata manipulacyjna, czy mam je przekazać do Skarbówki, czy mogę  swoją opłatę manipulacyjną umorzyć i z jakiego art.?, a TW zwrócić do koleżanki , która je wystawiła bo będą tam tylko koszty upomnienia i ona wystawi nowy TW na same koszty upomnienia i skieruje do Naczelnika.

26 mar 2015, 12:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2015, 11:48

POSTY        10
Witam,
Chciałam spytać czy Naczelnik US może żądać od wierzyciela wpłaty opłaty manipulacyjnej, jeżeli wcześniej umorzył postępowanie egzekucyjne z na podstawie art. 59 § 2 upea? I co zrobić, jeżeli US nie przysłał postanowienia o kosztach egzekucyjnych, tylko zawiadomienie?

15 kwi 2015, 07:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2015, 11:48

POSTY        10
Anna8                    

Witam,
Chciałam spytać czy Naczelnik US może żądać od wierzyciela wpłaty opłaty manipulacyjnej, jeżeli wcześniej umorzył postępowanie egzekucyjne z na podstawie art. 59 § 2 upea? I co zrobić, jeżeli US nie przysłał postanowienia o kosztach egzekucyjnych, tylko zawiadomienie?

Dodam jeszcze, że należność z tych tytułów dotyczy 2003 r. i jako wierzyciel wycofaliśmy je z US w 2008 r. a zawiadomienie o obciążeniu kosztami dostaliśmy w 2015 r.

15 kwi 2015, 08:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3