Teraz jest 05 wrz 2025, 18:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Co do wystawiania TW na firmę jednoosobową - to ja bym wystawiała na Kowalskiego. Sprawa o tyle prosta, że jako nr identyfikacyjny wpisuję albo NIP (Kowalskiego) albo PESEL (też Kowalskiego), jak wyślesz zajęcie na F.H.U. Kowalski to Ci bank zajmie tylko konto F.H.U, a jak na Kowalskiego to zajmie wszystkie konta-tak firmowe jak i prywatne. Jak Ony Kowalski będzie miał zablokowane wsie konta to przygalopuje i wpłaci, bo takie zajęcie wiąże się z kosztami w banku (nie małymi zresztą) i nie tylko z nimi.

My w egzekucji korzystamy z programu...i powiem szczerze, że jeśli dane zajęcie jest skuteczne (a takie gdzie na koncie jest 0 a rachunek istnieje - jest skuteczne) to za każde następne system nalicza mniej...tylko szczerze przyznam, że nie wiem na jakiej podstawie tak się dzieje.

Co do zbieżności w zajęciach (skuteczne zajęcie konta i zajęcie wynagrodzenia) to w przypadku, gdy spływa mi z zajęcia wynagrodzenia, a po jego wystawieniu naliczyłam koszty w związku z zajęciem konta ( koszty w zajęciu wynagrodzenia są mniejsze) po rozliczeniu wpłaty robię wydruk zmiany stanu zaległości i wysyłam do pracodawcy i do zobowiązanego.Robię też aktualizację zajęcia do banku.  

Co do zaokrągleń - na zajęciu (drukowanym z systemu) zaokrągla do pełnych dziesiątek groszy.

Proponuję wysyłanie najpierw zawiadomień o wszczęciu egzekucji + odpis TW - naliczamy wówczas opłatę manipulacyjną (na podstawie daty odbioru zawiadomienia ze zwrotki) + wydatek egzekucyjny za wysłanie listu poleconego.
Przynajmniej u mnie wielu zobowiązanych reaguje na takie zawiadomienia i mi się zgłasza - to najszybszy sposób na załatwienie sprawy. Jeśli brak reakcji wówczas dopiero zajmuję co się da.

Co do zapytań w trybie art. 36 - to do banków również można takowe słać - wprowadzono nas do art. 105 ustawy o prawie bankowym...poza tym, zapytanie o istnienie konta już dawno zostało wyjaśnione w polemice między KIR a Min.Fin w związku z udostępnieniem systemu OGNIVO...tak więc tu śmiało można słać zapytania na 36.

21 sty 2014, 00:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2014, 13:44

POSTY        14
Witam! Jestem nowa na forum, "przygodę" z egzekucją dopiero zaczynam. Mam nadzieję, że na forum dowiem się wiele rzeczy z tym związanych. W razie czego również służę pomocą, aczkolwiek pewnie na początku mogą z tym być problemy ;) Ale zawsze można porównać sposoby postępowań w różnych gminach.

urzedaska                    

Co do wystawiania TW na firmę jednoosobową - to ja bym wystawiała na Kowalskiego. Sprawa o tyle prosta, że jako nr identyfikacyjny wpisuję albo NIP (Kowalskiego) albo PESEL (też Kowalskiego), jak wyślesz zajęcie na F.H.U. Kowalski to Ci bank zajmie tylko konto F.H.U, a jak na Kowalskiego to zajmie wszystkie konta-tak firmowe jak i prywatne. Jak Ony Kowalski będzie miał zablokowane wsie konta to przygalopuje i wpłaci, bo takie zajęcie wiąże się z kosztami w banku (nie małymi zresztą) i nie tylko z nimi.

Nie mam doświadczenia z egzekucją (dopiero właściwie zaczynam pracę w temacie), ale mam doświadczenie z pozwami cywilnoprawnymi. W naszym przypadku nie było mowy o wysłanie pozwu na działalność. Fizol prowadzący działalność gospodarczą to zawsze fizol i to na niego trzeba wysłać pozew. Podejrzewam, że tutaj jest tak samo. Co innego natomiast z osobami prawnymi.

Proponuję wysyłanie najpierw zawiadomień o wszczęciu egzekucji + odpis TW - naliczamy wówczas opłatę manipulacyjną (na podstawie daty odbioru zawiadomienia ze zwrotki) + wydatek egzekucyjny za wysłanie listu poleconego.

Przynajmniej u mnie wielu zobowiązanych reaguje na takie zawiadomienia i mi się zgłasza - to najszybszy sposób na załatwienie sprawy. Jeśli brak reakcji wówczas dopiero zajmuję co się da.

Z racji tego, że nie mam doświadczenia, planuję zrobić dokładnie tak samo :) Mam nadzieję, że na początek to wystarczy.

21 sty 2014, 07:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
a co z odsetkami które na dzień wystawienia TW i zajęcia nie przekraczają 6,60 zł? czyli kłania sie art 54 ordynacji podatkowej . mam je wpisywać w zajęciu i egzekwować czy stosować ten przepis i je "odpuścić" ?
koleżanka wystawiła TW gdzie wpisała mi odsetki właśnie w kwotę 1 zl, 2 zl itd - czyli te nie przekraczające 6,60 zł - przyjmujecie takie TW sami korygując odsetki ? przy założeniu oczywiście że stosujemy art. 54 ordynacji i ich nie naliczamy? czy zwrócić jej TW jako źle wystawiony ? wolałabym jakoś to poprawić czy jak to nazwać bo musiałabym jej zwrócić 20 TW :(

urzedaska a jak "dokumentujesz" koszty wysyłki? czy po prostu przyjmuje się stawki pocztowe bez jakichś papierków, bo przecież nie będę latała na pocztę żeby mi wystawiali rachunek za 1 list :)

21 sty 2014, 10:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
eleta                    

a co z odsetkami które na dzień wystawienia TW i zajęcia nie przekraczają 6,60 zł? czyli kłania sie art 54 ordynacji podatkowej . mam je wpisywać w zajęciu i egzekwować czy stosować ten przepis i je "odpuścić" ?
koleżanka wystawiła TW gdzie wpisała mi odsetki właśnie w kwotę 1 zl, 2 zl itd - czyli te nie przekraczające 6,60 zł - przyjmujecie takie TW sami korygując odsetki ? przy założeniu oczywiście że stosujemy art. 54 ordynacji i ich nie naliczamy? czy zwrócić jej TW jako źle wystawiony ? wolałabym jakoś to poprawić czy jak to nazwać bo musiałabym jej zwrócić 20 TW :(

urzedaska a jak "dokumentujesz" koszty wysyłki? czy po prostu przyjmuje się stawki pocztowe bez jakichś papierków, bo przecież nie będę latała na pocztę żeby mi wystawiali rachunek za 1 list :)

U mnie program nie nalicza odsetek na tytule jeśli ich suma nie przekroczy 6,60 zł - odsetki widnieją jako 0 - mam pytanie czy każdy wysłany list w sprawie jednego zobowiązanego jest wydatkiem egzekucyjnym czy wysyłka listów mieści się w opłacie manipulacyjnej i poszczególnych opłatach za zajęcia? Ogólnie w urzędach gmin też są potrzebne programy do egzekucji...

21 sty 2014, 10:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
to co nalicza a czego nie nalicza program to jest zupełnie inna kwestia i nie ma znaczenia dla prawidłowości czynności, bo to że program nalicza źle nie zwalnia mnie od obowiązku sprawdzenia czy mam dobry TW :)
na program do egzekucji właśnie czekam z niecierpliwością

a teraz głupie pytanie - jakie odsetki naliczacie w trwającym postępowaniu egzekucyjnym np. na zajęciu rachunku ? ustawowe czy podatkowe ?

21 sty 2014, 12:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Proponuję dokładne przeczytanie art. 64 ustawy w całości.

1.        Opłata manipulacyjna § 6 „opłatę manipulacyjną z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych. Opłata wynosi 1% kwoty egzekwowanych należności objętych każdym tytułem wykonawczym, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr.”
W tym właśnie zawierają się koszty wysyłki pocztowej.
2.        Opłaty za czynności:
1) za pobranie pieniędzy na miejscu u zobowiązanego – 5% kwoty pobranej należności, nie mniej jednak niż 2 zł 50 gr;
2) za zajęcie świadczeń z ubezpieczenia społecznego – 4% kwoty egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr;
3) za zajęcie wynagrodzenia za pracę – 4% egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 2 zł 50 gr;
4) za zajęcie innych niż wymienione w pkt 2 i 3 wierzytelności pieniężnych lub innych praw majątkowych – 5% kwoty egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 4 zł 20 gr;

§ 3. Opłaty za czynności egzekucyjne, o których mowa w § 1 pkt 1–6, oblicza się oddzielnie od każdego tytułu wykonawczego, który był podstawą dokonania czynności egzekucyjnych

§ 4. Opłaty za zajęcia, o których mowa w § 1 pkt 2–6, pobiera się tylko raz w toku postępowania egzekucyjnego, chociażby takie same czynności były następnie ponawiane.

§ 5. Jeżeli w celu wyegzekwowania tej samej należności pieniężnej dokonano czynności egzekucyjnych, o których mowa w § 1 pkt 2–6, opłatę egzekucyjną pobiera się tylko za jedno zajęcie, za które należy się najwyższa opłata, nie mniej jednak niż 6 zł 80 gr.

Tak więc sprawa jest prosta. Pierwszą opłatą jaka naliczasz jest opłata manipulacyjna, oddzielnie do każdego tytułu, za każdą czynność (w sensie pierwsze zajęcie, czy tez wezwanie z art. 36).
Następnie doliczamy ewentualnie należne koszty postępowania związane z wykonanymi skutecznymi czynnościami egzekucyjnymi (zajęciami).
Jeśli wykonamy kilka czynności na tym samym tytule, to za kolejne czynności doliczamy kolejne opłaty, pod warunkiem, że czynności te skutkowały wyższymi kosztami niż dotychczas dokonane. Nie wiem czy jasno to napisałem.
NP. zajęcie wynagrodzenia naliczyliśmy 40zł (czynność jest skuteczna, jednak ze względu na to że wynagrodzenie jest w kwocie wolnej pracodawca nie może przekazać potrąceń). Dokonujemy kolejnej czynności np. zajęcia rachunku. Tutaj należne jest 50zł kosztów. Tak więc zgodnie z § 5 obciążamy zobowiązanego kosztami 50 zł (faktycznie zapis w tytule wygląda tak np. z datą 1-1-2014 przypisujemy 40 zł, a z data kolejnego zajęcia np. 14-01-2014 dopisujemy tylko różnicę, czyli 10 zł).
W przypadku tytułów na bardzo niskie kwoty: np. 20 zł. Manipulacja 1,40, zajęcie wynagrodzenia kwota minimalna 2,50zł, za kolejne zajęcie rachunku kwota minimalna 4,20zł. Suma dotychczasowych kosztów za czynności wynosi 6,70zł, jednak zgodnie z §5 naliczamy 6,80-zł.

Oczywiście są jeszcze inne przypadki np. zajęcie rachunku koszt np. 53 zł. jednak odsetki na tytule cały czas rosną. Po jakimś czasie dokonujemy kolejnego zajęcia innego rachunku i wtedy musimy przeliczyć koszty na dzień zajęcia (nowego). Jeśli na dzień nowego zajęcia koszty wyjda nam np. 57zł. To doliczamy z datą kolejnego zajęcia różnicę pomiędzy tymi kwotami czyli. 4zł.

Jeśli kolejną czynnością jest zajęcie powodujące mniejsze koszty niż pierwsza czynności, to oczywiście nie doliczamy kosztów. Np. zajęcie rachunku (skuteczne, brak środków na rachunku) koszty przypisujemy 49-zł. Kolejna czynnością jest zaj. wynagrodzenia i koszt za tą czynność wynosi 40 zł to zgodnie z „opłatę egzekucyjną pobiera się tylko za jedno zajęcie, za które należy się najwyższa opłata” nie doliczamy żadnych kosztów. Pobieramy tylko 49zł.

Co do kwestii wydatków. Opłaty związane z wysyłka poczty nie są wydatkami egzekucyjnymi. Wydatkami sa np. kosz powołania biegłego do wyceny ruchomości, koszt pomocy drogowej, opłaty za zamieszczenie ogłoszenia w prasie i co stosują niektóre organy egzekucyjne koszty tzw. „podjazdu” przez poborcę do zobowiązanego.

Reszta później

Ostatnio edytowano 21 sty 2014, 14:02 przez preston, łącznie edytowano 1 raz

21 sty 2014, 13:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Jeszcze jedno. Nie polecam stosowania art. 36 w pierwszej kolejności, przed zajęciami. Komuś może przyjdzie kiedys do głowy rozliczać Was z dokonanych czynności. Ja wysyłam 36 tylko do zobowiązanych gdzie nie ma mozliwości dokonania skutecznej czynności egzekucyjnej np. takich którzy co kilka dni dostają mandat. Tutaj chodzi tylko o najszybsze wszczęcie postępowania, bo i tak nie można liczyć na jego skuteczność.

21 sty 2014, 13:57
Znawca
Własny awatar

POSTY        154
Ja tylko napisałam jak to się odbywa u nas w US, i jeszcze co najmniej w kilku.

Wydatek egzekucyjny naliczamy wedle wydatku na przesyłkę poleconą.

Co do odstetek, to my przyjmujemy TW z odsetkami poniżej 6.60  i egzekwując kasujemy również odsetki poniżej tejże kwoty.

Nikt nam tego nie kwestionuje i nie kwestionował jak dotychczas, tak samo jak i naliczania wydatków egzekucyjnych.

Tak więc jak widać "co kraj to obyczaj" jednolitości w tym zakresie brak.

W kwestii stosowania art. 36 - zgadzam się z PRESTONEM nie wychodzić przed orkiestrę.
No...jedynie w kwestii korzystania z OGNIVA bym się zastanawiała (oczywiście po wykorzystaniu instytucji zawiadomienia).

21 sty 2014, 23:36
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
W sprawie zaokrąglania kwot należności i kosztów.

Jak zwykle każdy ma co innego. Wierzyciel praktycznie zawsze podaje kwotę do „jednego grosza” w należności głównej, zwłaszcza w przypadku ograniczania tytułu. Program egzekucyjny oczywiście zaokrągla tą kwotę do pełnych dziesiątek groszy. Ale ten sam program wymusza rozliczenie uzyskanych kwot w taki sposób, że „podpowiada” rozliczenie należności głównej z „jednym groszem”. Oczywiście wynika to z tego, że kwoty przekazywane w wyniku realizacji zajęć nie sa zaokrąglane, zarówno przez banki, jak i inne dłużników zajętych wierzytelności.

Trzeba sobie radzić. Należność główną zaokrąglamy do pełnych dziesiątek groszy (nie da się tego zrobić z zaległościami od których nie nalicza się odsetek), w odsetki „upychamy” wszelkie końcówki groszy. Koszty zaokrąglamy do pełnych dziesiątek groszy.
Zaleta „ręcznego” obliczania kosztów i rozliczania uzyskanych kwot jest to, że nie ograniczają Was niedomagania programów egzekucyjnych.

Natomiast nie wyobrażam sobie pracy w dłuższym okresie bez dedykowanego programu. Nie da się pamiętać wszystkiego. Podstawą są informacje z systemów informatycznych i nikt nie szuka bez potrzeby oryginału tytułu zarchiwizowanego kilka lat temu.

22 sty 2014, 08:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        154
Jak to się nie da upchać gdy należność bez odsetek? ależ się da - w wydatek egzekucyjny wepchnąć i po sprawie:)

A co do programów dedykowanych...przyznaję rację - nie da się, pracowałam kiedyś tam w egzekucji za czasów, gdy EGA nie istniał...następnie przeszłam wdrażanie Ega, później ładnych parę lat przerwy i od ponad roku ponownie w EGZ. Dostrzegam różnicę między tym co było przed EGA a co jest teraz.
Określę to jednym słowem PRZEPAŚĆ!

23 sty 2014, 00:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Czy potrzebne jest po przesłaniu do zobowiązanego odpisu tytułu wykonawczego -dodatkowe pismo (postanowienie) o wszczęciu postępowania egzekucyjnego dot. tej osoby - czy tytuł wykonawczy jest jednoznaczny z wszczęciem postępowania i odrazu robimy zajęcia?

23 sty 2014, 09:33
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
To nie postępowanie cywilne. Nic nie musisz dodatkowo wysyłać. Postępowanie jest wszczęte w momencie doręczenia zobowiązanemu odpisu tytułu, zajęcia wraz z odpisem tytułu lub zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności (pod warunkiem doręczenia odpisu i zajęcia zobowiązanemu).

Pamiętajcie, o 64 § 2.
Organ egzekucyjny pobiera opłaty za czynności egzekucyjne, jeżeli nie później niż po upływie 14 dni od dnia dokonania pierwszego zajęcia nieruchomości, rzeczy lub prawa majątkowego nadał w placówce pocztowej w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe (Dz. U. poz. 1529) za pokwitowaniem lub doręczył zobowiązanemu odpis tytułu wykonawczego lub zawiadomienie o zajęciu wierzytelności lub innego prawa majątkowego.

Jeśli korespondencja nie jest prawidłowo doręczona, zwłaszcza odpis tytułu wykonawczego, to zachodzi podstawa do uznania, że postępowanie nie zostało wszczęte. Reklamujcie przesyłki nieprawidłowo doręczone. A w ostateczności zamiennik samodzielnego doręczenia lub doręczenie zastępcze.

Osobiście polecam wysyłanie korespondencji do zobowiązanego z opóźnieniem, tak 2-4 dni.

Ostatnio edytowano 23 sty 2014, 22:15 przez preston, łącznie edytowano 1 raz

23 sty 2014, 21:58
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
urzedaska                    

Jak to się nie da upchać gdy należność bez odsetek? ależ się da - w wydatek egzekucyjny wepchnąć i po sprawie:)

Chodziło mi o sytuację: mandat na 100 zł. pierwszy przelew przychodzi na 77,38zł, na tytule pozostaje 22.62. przelew przychodzi na 22.62 ale system zaokrągla do 22.60. Trzeba zwiększyć należność, rozliczyć kwotę i z powrotem przywrócić pierwotną należność. Inaczej zamykasz tytuł z brakującymi groszami

23 sty 2014, 22:25
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Edyta: nie wysyłaj samego odpisu tytułu, zawsze wraz z pierwszym zajęciem (chyba że z wezwaniem w trybie art. 36),

23 sty 2014, 22:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 379  Następna strona