Teraz jest 04 wrz 2025, 07:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Przepadek korzyści majątkowej 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2009, 20:02

POSTY        73
Post Re: Przepadek korzyści majątkowej
"farrell" chyba nie do końca rozumiesz, piszesz wyżej: "W żadnym miejscu przytoczonego wyżej wyroku nie wskazano, że US ma wystawić tytuł wykonawczy, gdy orzeczono przepadek kwoty pieniężnej, a nie wystawiać tytuły, gdy orzeczono przepadek rzeczy. ...." Wszystko okey, gdy są pieniądze. Nie trzeba nic robić, tylko przekazać je na konto budżetu jako wykonanie wyroku. Jeżeli jednak nie ma pieniędzy, a sąd orzekł przepadek i trzeba ją wyegzekwować od skazanego, to co? Na friko, czy trzeba mieć tytuł? W zakresie likwidacji są różne uwarunkowania i stany faktyczne. Dlatego nie można nigdy generalizować. Z tego co doniosły "wiewiórki", trwają prace nad zmianą kkw i kpk w tym zakresie. Dotyczy to również zabezpieczeń. Myślę, że żyjemy chociaż w minumum kraju prawa, a art. 6 -9 Kpa nadal nas obowiązuje, chyba, że w różnych miejscach Polski jest inaczej.

12 paź 2011, 18:40
Zaawansowany

REJESTRACJA28 maja 2009, 17:34

POSTY        89
Farrel
to napisz jak u Ciebie wygląda egzekucja środka karnego w postaci przepadku na rzecz SP równowartości korzyści osiągniętej przestępstwem. No chyba, że pracujesz w jednej znanej mi z opowieści IS, która ma nieco inny pogląd w sprawie.

12 paź 2011, 18:55
Zaawansowany

POSTY        89
FARRELL
Mowę Ci odebrało?

13 paź 2011, 15:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2007, 09:57

POSTY        19
Odechciało mi się dyskutować, bo nikt tak naprawdę nie podjął polemiki z konkretnymi argumentami jakie podałem.
Tak, pracuje w IS. Nie wiem czy tej, o której pisałeś. Tutaj US-y nie wiedzą, co mają robić. Do niedawna występowały do sądów cywilnych o wyroki z 412 KC (z własnej inicjatywy, bo sądy same nie przesyłają orzeczeń o przepadku) i bez żadnej podstawy prawnej prowadziły egzekucję tych przepadków. Robiły takie kwiatki, jak wystawianie tytułów wykonawczych na orzeczone przepadkiem przedmioty itp.

14 paź 2011, 06:38
Zaawansowany

POSTY        89
Widzisz FARRELL, przepadek korzyści majątkowej ma wiele twarzy, ale ty jako pracownik IS powinieneś być specem m.in. od takich problemów, w końcu jestes przedstawicielem organu nadzoru.

14 paź 2011, 16:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 sty 2011, 15:32

POSTY        32

Odechciało mi się dyskutować, bo nikt tak naprawdę nie podjął polemiki z konkretnymi argumentami jakie podałem.

mógłbyś napisać, jak wg Ciebie wygląda prawidłowe wykonanie takiego orzeczenia?

Robiły takie kwiatki, jak wystawianie tytułów wykonawczych na orzeczone przepadkiem przedmioty itp.

napisz, że żartujesz

14 paź 2011, 17:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
WITAM
Czy odpisujecie zaległości wynikające z przypadków korzyści majątkowych WKP. Po ilu latach się przedawniają? (10 lat?) i czy mają zastosowanie jakieś przerwy w biegu terminu przedawnienia? Proszę o odp

22 gru 2016, 12:05
Zaawansowany

REJESTRACJA28 paź 2006, 08:50

POSTY        54
Zasadniczo WKP przedawnia się po 10 latach. Jak zbliża się termin piszemy do sądu, który wydawał orzeczenie, by wskazał termin przedawnienia. Zwykle rozpisują kiedy, co i dlaczego. Problem mamy z naniesieniem przerwy. W słowniku MRP nie ma odpowiednich.

27 gru 2016, 21:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 lis 2008, 12:44

POSTY        25
Witam
Czy ktoś z Was Drodzy Skarbowcy zajmujący się realizacją postanowień prokuratorów w zakresie zabezpieczenia mienia podejrzanych, spotkał się z przypadkiem wydania przez prokuratora właśnie "Postanowienia  w przedmiocie sprzedaży rzeczy"?
Otrzymałem właśnie coś takiego i zupełnie nie wiem jak podejść do tematu. Prokurator działając na podstawie art. 232 par 1 i 2 kpk i art. 326 par 3 pkt 4 kpk zleca nam sprzedaż ruchomości podejrzanego w związku z faktem, iż koszty jej przechowywania przewyższają jej wartość.
Co prawda w przytoczonym art. 232 par 1 jest mowa , że prokurator może zlecić sprzedaż "właściwym organom postępowania wykonawczego", ale w  jakim trybie i na jakiej podstawie mielibyśmy przystąpić do takiej sprzedaży, kiedy uprzednio nie było dokonane zabezpieczenie?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi

19 lut 2018, 08:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2018, 10:00

POSTY        14
Jakiś czas temu w ramach tego wątku podjęto próbę dyskusji na temat sposobu wykonania orzeczenia o przepadku korzyści, czy też równowartości osiągniętej korzyści majątkowej. Zabierał rzeczowo głos Colin Farrel, ale chyba nie spotkał się ze zrozumieniem. Przedstawiam swoje stanowisko, jako załącznik, bo jest to przydługawy wywód jak na posta.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

02 cze 2018, 16:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3