Teraz jest 05 wrz 2025, 17:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Komornik sprawdzi Twoje konto - system "Ogniwo" 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 18:11

POSTY        16
Post Re: Komornik sprawdzi Twoje konto - system "Ogniwo"
urzedaska                    

CLO - zaintrygowała mnie jedna kwestia - czym Wy te zapytania do CEPIKU wysyłacie?
Bo ja za każdym razem wysyłam pismo na art. 36...i na odpowiedź czekam co najmniej miesiąc:-/. To toto się jakoś elektronicznie da rozwiązać?
Jak możesz uchyl proszę rąbka tajemnicy...

Do CEPIK można wysyłać zapytania w formie plików xml o odpowiedniej strukturze i pobierać odpowiedzi również w tym formacie lub formacie CSV.
Jeden plik może zawierać zapytanie dot. maksymalnie 1000 podmiotów.
Ale chodzi tutaj o dostęp do cepik-u nie przez epuap tylko przez stronę cepiku – US może wystąpić o taki dostęp, trochę zachodu jest ale warto, wszystko jest darmowe, odpowiedzi na zapytania są zawsze następnego dnia, przetwarzanie zapytań po stronie CEPIK odbywa się w nocy. Przy tym dostępie można również wpisywać zapytania z ręki – podobnie jak w ogniwie.

23 lis 2013, 17:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Mało tego. Służba Celna ma dostęp do takiego ustrojstwa co się zwie bodajże CRO Cepik czy jakoś tak. I najlepsze jest to że jest baza online. Zapytanie na podstawie nr PESEL/REGON/NR REJ/VIN i natychmiastowa odpowiedź. Dziwi mnie niezmiernie - jedno ministerstwo a każdy sobie rzepkę skrobie.

23 lis 2013, 20:59
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
clo                    

Do CEPIK można wysyłać zapytania w formie plików xml o odpowiedniej strukturze i pobierać odpowiedzi również w tym formacie lub formacie CSV.
Jeden plik może zawierać zapytanie dot. maksymalnie 1000 podmiotów.
Ale chodzi tutaj o dostęp do cepik-u nie przez epuap tylko przez stronę cepiku – US może wystąpić o taki dostęp, trochę zachodu jest ale warto, wszystko jest darmowe, odpowiedzi na zapytania są zawsze następnego dnia, przetwarzanie zapytań po stronie CEPIK odbywa się w nocy. Przy tym dostępie można również wpisywać zapytania z ręki – podobnie jak w ogniwie.

A możesz podać jakieś bliższe szczegóły. Pamiętam, że kilka lat temu próbowaliśmy z CEPIKiem ale odpadliśmy na samym początku procedury z uwagi na brak możliwości zapewnienia odpowiednio chronionych pomieszczeń.

25 lis 2013, 10:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 18:11

POSTY        16
To właśnie chodzi o ten dostęp o który kiedyś się ubiegaliście.
Wszystko jest za free ale trzeba mieć drzwi na dwa zamki, okna z kratą, antywłamaniowe lub folę antywłamaniową na szybach. Tak było kilka lat temu – dostęp do CEPIK online  mamy co najmniej od 6 lat. Obecnie warunki się zmieniły – podobno warunki zabezpieczeń pomieszczeń nie są tak rygorystyczne, ale nie wiem bo jak mówiłem mamy to około 6 lat w US.
Wszystkie instrukcje specyfikacje itd. są na stronie internetowej cepik-u.
(Cepik to nie temat tego forum)

25 lis 2013, 15:46
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Z jedną rzeczą ten CEPIK sobie do du... radzi. Z firmami i wyszukiwaniem na podstawie nr REGON.

Btw może faktycznie przenieść tę dyskusję do osobnego tematu

25 lis 2013, 17:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
właśnie udowadniam KIR że nie jestem wielbłądem. Złożyłam prośbę o przesłanie oferty na korzystanie przez Burmistrza z dostępu do OGNIVA i muszę wysłac pismo aby udowodnić i tu cytuje " Gmina jest Administracyjnym Organem Egzekucyjnym uprawnionym do wysyłania zapytań o rachunki bankowe Dłużnika"
W zapytaniu o ofertę powołałam się na ustawę o utrzymaniu czystości dająca Burmistrzom prawo do egzekucji...

mam nadzieje ze sam system okaże się bardziej kompetentny i użyteczny  ;)

05 lut 2014, 13:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
anonymous82                    

Mało tego. Służba Celna ma dostęp do takiego ustrojstwa co się zwie bodajże CRO Cepik czy jakoś tak. I najlepsze jest to że jest baza online. Zapytanie na podstawie nr PESEL/REGON/NR REJ/VIN i natychmiastowa odpowiedź. Dziwi mnie niezmiernie - jedno ministerstwo a każdy sobie rzepkę skrobie.

SI CEPIK nie jest bazą online. Składasz zapytanie i na następny dzień masz odpowiedź. Nie od razu.
Po VIN nic nie znajdziesz bo nie ma takiej opcji w zapytaniu. PESEL/REGON lub dla os. fiz. imię, nazwisko data urodzenia.
A co do "rzepki" - niekoniecznie. Mam też ok. 5 lat. Na wniosek jest przyznawany dostęp. MSW wydaje decyzję (najpierw sprawdzenie spełniania wymogów bezpieczeństwa), później certyfikaty i voila.
Dostęp pomaga (pomijając częściową nieaktualność wpisów i brak przymuszania do przerejestrowania na nabywcę w naszym ukochanym kraju)

Natomiast co do OGNIVO. Dlaczego płacimy tyle za narzędzie, które nie umożliwia złożenia 1 wniosku do wszystkich uczestników systemu NARAZ?
Albo import max. 50 podmiotów. W XXI wieku :wysmiewacz:  :wysmiewacz:  :wysmiewacz:

06 lut 2014, 17:59
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Woyt to są dwa różne ustrojstwa. To o którym piszesz faktycznie jest odp po 1-2 dniach. To o którym ja piszę daje natychmiastową odp i leci wyszukiwanie po nr PESEL/REGON/VIN. Wezmę od kumpla screena to zobaczysz różnice. Dostęp ma do tego chyba tylko SC.

06 lut 2014, 19:28
Znawca
Własny awatar

POSTY        108
Ok. Z chęcią obejrzę.

06 lut 2014, 20:58
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
cepikowe zrzuty:

Obrazek

Obrazek

17 lut 2014, 20:12
Znawca
Własny awatar

POSTY        108
US-y też powinny mieć tego typu dostęp. I kropka.

17 lut 2014, 21:18
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Opad szczeny! Toż to powinno być obowiązkowe wyposażenie egzekutora!
A my jak debile wysyłamy tony papieru do cepiku płacąc horrendalne kwoty za pocztę. A potem dostajemy w odpowiedzi następne tony papieru. Masakra!  :blink:

18 lut 2014, 20:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Rozumiem rozpacz. Ale miejmy świadomość że znaczną większość zaległości egzekwuje się z rachunków bankowych i innych wierzytelności. Egzekucja z majątku fizycznego jest następstwem bezskuteczności wcześniejszych czynności egzekucyjnych. Tak więc jest czas na wysłanie papierowych zapytań.

Oczywiście bajką byłoby: dostęp online do wszystkich deklaracji i danych z innych US i przy okazji do ZUS, SERCE, CERBER, OGNIVO, CEPIK, CIKW, PESEL.

Na ostatniej naradzie była mowa o pracach nad utworzeniem dostępu do wszystkich danych z innych US. Mam nadzieję że w naszych realiach będzie działać za 5 lat (zależy kto wygra kolejny przetarg)  :D

18 lut 2014, 22:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 sty 2011, 15:32

POSTY        32

A my jak debile wysyłamy tony papieru do cepiku płacąc horrendalne kwoty za pocztę.

ale po co ? wystarczy przerzucić się na epuap, odpowiedzi przychodzą do tygodnia, sam dokument generowany jest w dniu otrzymania przez cepik naszego wniosku

19 lut 2014, 16:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona