EGZE. czytaj "Zmiany w egzekucji - Stanowisko RSK Pkt I podpunkt 1. zastąpić "u" "od"
11 kwi 2009, 12:59
egze
...Inaczej będzie traktowane 1100 indywidualnych pism niż kilka związkowych.
Tak, wylądują od razu w koszu. :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
11 kwi 2009, 15:43
desant
EGZE. czytaj "Zmiany w egzekucji - Stanowisko RSK Pkt I podpunkt 1. zastąpić "u" "od"
Jestem dziś na potwornym kacu - jajeczko Możesz podesłać mi linka
11 kwi 2009, 16:38
egze
Kolego DESANT jakiego pisma do MF? jest na tym forum?
Koleżanko ZUZKA03 pytałem we wcześniejszych postach co zrobić aby mieć wpływ na te zmiany, co oznacza, że nie mam konkretnego pomysłu. Jestem otwarty na wszelkie działania i również na pomoc ZZ jeśli jest takowa potrzebna. Nie wiem jakie czynności podejmował ZZ z kim i o czym rozmawiał. Jeśli będzie organizowane spotkanie ZZ i zaprosicie nie zrzeszonych aby się wypowiedzieli pewnie będą chętni.
Może jeśli masowo zaczniemy wyrażać swoje opinie na temat zmian lecz nie na forach a wysyłając je np do MF przyniesie to skutek. Nasze uwagi kierowane do komorników i nus nie wychodzą poza us. Inaczej będzie traktowane 1100 indywidualnych pism niż kilka związkowych.
Jak chcesz pomagac to wstąp do zz. Brak ci odwagi bo sie narazisz NUS.
12 kwi 2009, 07:12
desant
O ile mi wiadomo to rejestracja jest taka sama jak na skarbowcach.
Zzpea takiej propozycji nigdy nie dawało. Musicie teraz Sami udowodnić dlaczego sugerowaliscie od Czytaj treść pisma do mf.
Też nie jestem członkiem a dyskutuje tu i tam.
Też nie jestem członkiem a dyskutuje tu i tam.
Dzięki za linka kolego. Ty widocznie nie chcesz pomagać bo jak sam piszesz nie jesteś w ZZ! więc czemu sugerujesz to innym. O mojej odwadze możesz się wypowiedzieć jak się bliżej poznamy. Póki co zamiast dyskutować na dwóch forach przedstawisz jakiś konkretny pomysł co należy zrobić.
12 kwi 2009, 10:48
egze
<!--quoteo(post=46129:date=11. 04. 2009 g. 12:59:name=desant)--><div class='quotetop'>(desant @ 11. 04. 2009 g. 12:59) [snapback]46129[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> EGZE. czytaj "Zmiany w egzekucji - Stanowisko RSK Pkt I podpunkt 1. zastąpić "u" "od"
Jestem dziś na potwornym kacu - jajeczko Możesz podesłać mi linka <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Może tutaj :piwo: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=5744" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...le&ide=5744</a>
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
12 kwi 2009, 13:24
outsider
<!--quoteo(post=44009:date=11. 03. 2009 g. 17:57:name=AdamEA)--><div class='quotetop'>(AdamEA @ 11. 03. 2009 g. 17:57) [snapback]44009[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=43737:date=07. 03. 2009 g. 17:37:name=outsider)--><div class='quotetop'>(outsider @ 07. 03. 2009 g. 17:37) [snapback]43737[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> (...)referentów - skądinąd bardzo przemądrzałych - którzy nie są przygotowani do pracy w terenie i często jej nie podejmą.status quo.
I tutaj można odbić piłeczkę w stronę poborców, którzy w większości przypadków nie daliby sobie rady w pracy w biurze. Odpowiedzi do wierzycieli, korespondencja z dłużnikami, wydawanie postanowień i tysiące innych spraw, ktore na co dzień się wykonuje w biurze, a o którch przeciętny poborca nawet nie wie... każdy kij ma dwa końce i chbya warto czasami o tym pamiętać/ Pozdrawiam <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Nie byłbym taki pewien, czy w większości przypadków - AdamEA - prowadziłeś jakieś badania z zakresu posiadanej przez poborców wiedzy? Wiesz, zachowanie człowieka i tendencje do określonych działań zależą od zadań i wymagań, jakie przed nim stawiamy. Krótko mówiąc/pisząc - człowiek "rośnie" wraz ze stawianymi przed nim zadaniami. Pozdrawiam! <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Badań nie prowadziłem, tak samo jak Ty nie prowadziłeś badań odnośnie pracowników biurowych i ich predyspozycji do pracy w terenie. ok Dlatego Twoja argumentacja z ostatniego postu, moim zdaniem, obala to co pisałeś o inspektorach, bowiem określone zadania i wymagania są stawiane zarówno przed nimi jak i poborcami.
Pozdrawiam
____________________________________ "Każda przeszkoda ustępuje przed silną determinacji" Leonadro Da Vinci
"Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło." Oscar Wilde
03 maja 2009, 14:46
Przeczytałam stanowisko RSK w sprawie zmian w egzekucji. Praca z rejonu to bardzo dobry pomysł. Jednak nie może być mowy o dzieleniu prowizji w równym stopniu z ściągniętych kwot przez taki zespół. Proponuję przeliczyć sobie jakie kwoty na przestrzeni 12-miesięcy zostały uzyskane przez poborców, a jakie przez inspektorów. Przeliczcie sobie jakiej wysokości prowizję od tych ściągniętych kwot uzyskali poborcy /licząc od ściągniętej kwoty 6,15%//, a jakie inspektorzy /licząc 1,85% od ściągniętych kwot/ Zakładając, że prowizja wypłacona poborcom i inspektorom to 100% , to okazuje się, że około 20% wypłacono inspektorom, a około 80% poborcom. Dzieląc prowizję z rejonu w równym stopniu doprowadzilibyśmy do absurdu. Inspektor siedzący w ciepełku za biurkiem zarabiałby dużo więcej od poborcy, który pracuje w trudnych warunkach, narażany jest na ciągły stres, niebezpieczeństwo i dodatkowo zdziera swoje ciuch, niszczy swój samochód, itd. Dodam jeszcze, że w większości U.S. inspektorzy mają dużo wyższe wynagrodzenia zasadnicze od poborców. Jeżeli ktoś z koleżeństwa zechce to przeliczyć, to niech nie popełni błędu i nie liczy 1,85% od wszystkich ściągniętych kwot przez inspektorów. Należy wziąć pod uwagę, że inspektorzy mają przekroczenia, od których im nie wypłacono prowizji. Jeżeli ktoś się zastanawia ile % należałoby się od ściągniętych kwot przez zespól pracujący na rejonie, to powiem, że koledzy z wyliczyli, że powinno to być 4,5%. Można to prosto wyliczyć. Jeżeli macie wyliczone ile wypłacono prowizji poborcom, ile inspektorom od ściągniętych kwot w ciągu np. 12 miesięcy, biorąc pod uwagę przekroczenia inspektorów to wyjdzie Wam, że łącznie na cały dział wypłacono około 4,5% prowizji od łącznie ściągniętej kwoty przez egzekutorów. Chcę podkreślić, że inspektorzy muszą otrzymywać wynagrodzenie prowizyjne jednak nie na warunkach proponowanych przez RSK. Wskoczyłam na to forum na moment, ale pozwolę sobie napisać, że ubolewam nad faktem, że NSZZ „Solidarność” nie skorzystała z zaproszenia na spotkanie central związkowych, które odbyło się w Karpaczu 16,17,kwietnia 2009r. Wychodzę z założenia – co kilka głów to nie jedna a siła jest w jedności. Cel mamy ten sam a z nieznanych mi przyczyn nie potrafimy wspólnie działać.
Pozdrawiam wszystkich egzekutorów, komorników, ale przede wszystkim ludzi dążących do zgody i do lepszego jutra.
Ostatnio edytowano 04 maja 2009, 21:53 przez Kowalska, łącznie edytowano 1 raz
04 maja 2009, 20:59
Jeśli będą jakieś poważne rozmowy na temat egzekucji, to należałoby może zastanowić się nad wiekiem poborcy skarbowego oraz udziałem poborców w ściągalności np. mandatów czy też innych niepopularnych tyt. wyk. Jeśli zaś chodzi o wysokość prowizji, możnaby przedyskutować coś takiego: kwota ściągnięta do np. 10000zł/mies. - prowizja 5%, od nadwyżki - prowizja 8% . To zmusiłoby "leniuchów" do pracy, a ludziom, którzy i tak się przykładają do roboty w niczym by nie zaszkodziło. Liczby 5 i 8 wzięłam z sufitu, ale chodzi o takie zestawienie, żeby pracowitym nie zrobić krzywdy, a olewusom zadać bobu...
06 maja 2009, 20:05
Związek Zawodowy Poborców Skarbowych
KOL. KOWALSKA ciekawe wyliczenie, ale mam zastrzeżenia co do koncepcji zespołów - mają układ spółek a w każdej spółce jeden wspólnik pracuje lepiej drugi gorzej,wydajniej lub mniej wydajnie z większym i mniejszym zapałem ---- po krótkim! czasie doprowadzi to do piramidalnych animozji, kłótni i do krachu egzekucji. Lepiej jak każdy pracuje na siebie.
30 maja 2009, 23:38
Jak już skończą się dyskusje na temat kto sobie lepiej poradzi, inspektor czy poborca oraz jak już podzielicie wirtualne prowizje proponuję wrócić do świetnego pomysłu zrzeszenia się poborców. Na razie mam wrażenie że komuś usilnie zależy na tym, aby aktualnie działające związki zaw. zaciekle walczyły między sobą. Jeżeli chodzi o relacje inspektor-poborca to w większości urzędów nie jest z tym za dobrze. Niestety nie mają jakoś ze sobą po drodze. Czekanie na stanowisko Egzekutora może potrwać jeszcze kilka lat. Podpisuję się wszystkimi kończynami pod pomysłem zrzeszenia się poborców. Sami wiecie co ostatnio dzieje się w egzekucji. Pozdrawiam. Poborca
12 sie 2009, 09:58
Valdi144
Jak już skończą się dyskusje na temat kto sobie lepiej poradzi, inspektor czy poborca oraz jak już podzielicie wirtualne prowizje proponuję wrócić do świetnego pomysłu zrzeszenia się poborców. Na razie mam wrażenie że komuś usilnie zależy na tym, aby aktualnie działające związki zaw. zaciekle walczyły między sobą. Jeżeli chodzi o relacje inspektor-poborca to w większości urzędów nie jest z tym za dobrze. Niestety nie mają jakoś ze sobą po drodze. Czekanie na stanowisko Egzekutora może potrwać jeszcze kilka lat. Podpisuję się wszystkimi kończynami pod pomysłem zrzeszenia się poborców. Sami wiecie co ostatnio dzieje się w egzekucji. Pozdrawiam. Poborca
Co dzieje się w egzekucji oprócz tego,że ani poborca ani inspektor nie mają jasno i czytelnie określonych zakresów czynności?
12 sie 2009, 18:35
Jeżeli są przeprowadzane kontrole to musi być coś na rzeczy. Zakres obowiązków nie stanowi żadnego problemu, każdy kto pracuje w egzekucji wie doskonale o co chodzi - wiele wątków było i będzie na ten temat. Również jestem za krokiem ku walce poborców z patologiami w egzekucji, szkoda tylko, że tak mało wypowiedzi na plus. Relacji poborca-inspektor nie będzie dopóki nad rozdziałem tyt. i kierunkiem egzekucji "decydować" będą Ci drudzy. Strzelam, że te kontrole są temu dedykowane.
12 sie 2009, 20:13
Proponuję zlikwidować i zakazać działalności wszelkim związkom zawodowym, nic dobrego jeszcze nigdy nie zrobiły i nie zrobią poza wielką zadymą a jeżeli ktoś zwróci się do nich z problemem to najpierw odsyłają od centrali do ośrodków a następnie stwierdzają że one nie są od pomocy indywidualnej. Po co te propozycję, których jest tyle ile związków a każda inna. Od zmian są inni i na pewno nie związki udające że cokolwiek robią, może i robią ale tylko dla zarządu i dla ich kasy !!!!!!!!!!