Teraz jest 06 wrz 2025, 17:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Poborca, inspektor, egzekutor. 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 lis 2007, 10:27

POSTY        11

Następny przepracowany poborca – tak będę pisał o tym, bo to musi się skończyć – taka praca niewolnicza na rzecz poborców jest nie dopuszczalna – nie dziwię się, że tak poborcy się bronią przed zmianami – czytając ich wypowiedzi widać, że nie znają przepisów ustawy na podstawie, której pracują.

My pracownicy egzekucji wiemy najlepiej, co trzeba zmienić – nikt inny tego nie wie.

A dzięki takiemu systemowi pracy, jaki utrzymujemy, to niestety, ale od kilku lat efektywność pracy spadła w egzekucji i nikt tego  nie podważy – przejrzycie szanowni poborcy statystyki i obiektywnie oceńcie wyniki pracy.

Proszę o wypowiedź pracowników biurowych – bo wypowiedzi poborców nie wnoszą nic !

Taka sytuacja im pasuje i najlepiej jakby nic się nie zmieniło – ale tego typu tematy nie wychodzą na forum bez przyczyny – taki podział obowiązków jest niesprawiedliwy i niedopuszczalny!

My pracownicy ezekucji -czyli kto ? bogumił daj na luz bo z Twoich wypowiedzi wynika, że jesteś jedyna osoba która wiec co to znaczy praca w egzekucji .doskonale chyba zdajesz sobie sprawe że egzekucja to efekt finalny i na efektywność i znaczący postep w egzekwowaniu należności nie jest tylko po stronie poborców .przemyśl coś zanim zaczniesz po raz kolejny obrażać innych pracownikó egzekucji . :piwo:

13 lip 2008, 14:02
Zaawansowany

REJESTRACJA21 gru 2006, 00:39

POSTY        88
Ten spór wskazuje, że jeżeli nie nastąpi połączenie stanowiska poborcy i inspektora w stanowisko Egzekutora, który właśnie występuje w ustawie o egzekucji administracyjnej – to nie będzie zgody pomiędzy pracownikami egzekucji. Istniejący podział obowiązków tylko wprowadza niepotrzebne konflikty i nieporozumienia, co nie wpływa pozytywnie na nastroje i pracę w egzekucji.

Aby zjednoczyć pracowników egzekucji należy wprowadzić EGZEKUTORA!

13 lip 2008, 14:25
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

My pracownicy egzekucji wiemy najlepiej, co trzeba zmienić – nikt inny tego nie wie.

A dzięki takiemu systemowi pracy, jaki utrzymujemy, to niestety, ale od kilku lat efektywność pracy spadła w egzekucji …

Proszę o wypowiedź pracowników biurowych – bo wypowiedzi poborców nie wnoszą nic !

Taka sytuacja im pasuje i najlepiej jakby nic się nie zmieniło – ale tego typu tematy nie wychodzą na forum bez przyczyny – taki podział obowiązków jest niesprawiedliwy i niedopuszczalny!

Tak, „MY” pracownicy wiemy co zmienić i takie zmiany będą w najbliższym czasie.
Zmiana podstawowa to pozbawienie inspektorów prowizji. Ta zmiana złagodzi, a wręcz wyeliminuje niezdrowe sytuacje jakie mają miejsce obecnie w egzekucji, co spowoduje wzrost ściągalności, dodatkowo Skarb Państwa zaoszczędzi spore pieniądze nie wydając ich w formie dodatkowego wynagrodzenia na stanowiskach, które tego nie wymagają.

Na dzień dzisiejszy czynności jakie wykonuje inspektor, nie wymagają inwencji, kreatywności, praktycznie może je wykonywać stażysta. Poznanie kilku klawiszy funkcyjnych z klawiatury, sprawne palce u rak – niezbędne w kopertowaniu, znalezienie i przypisanie tytułów wykonawczych poborcy ( jeśli ma się porządek - żaden problem) to praktycznie wszystko. Za wykonywanie tak prostych czynności chyba wszyscy się zgodzą, prowizja to zbytek, jest niedopuszczalna i niesprawiedliwa.
Proszę o wypowiedź pracowników „biurowych” z dochodowego, VAT-u… czy ich praca czymś się rożni od pracy „uprzywilejowanych biurowych” w egzekucji, może jest bardziej prosta, mniej złożona, może są bardziej doetatyzowani…

Z wypowiedzi Bogumiła wynika, że kadra biurowa egzekucji powinna mieć prowizje, tylko dla tego, że jest Bogu miła, ale widząc zagrożenie (nie zawsze co Bogu miłe …) dla prowizji chce stworzyć cudaka, którego nazywa „Egzekutorem”.

Proste pytanie:

Od inspektor dziś nie ma prowizji, czy to wpłynie negatywnie czy pozytywnie na prowadzenie i skuteczność egzekucji?

13 lip 2008, 15:18
Zaawansowany

POSTY        88
Tak Zielonka zabierzmy prowizję pracownikom biurowym – ale pod warunkiem, że poborcy będą otrzymywać wyłącznie wynagrodzenie prowizyjne!

Pracownik, który za wszystkie swoje wykonane czynności otrzymuje wynagrodzenie prowizyjne, powinien być zatrudniony na innych zasadach – ponieważ powstaje zasadnicze pytanie za jakie czynności ten pracownik pobiera wynagrodzenie wynikające z umowy o pracę?

Tak masz rację, że utrzymanie pracownika który tak dużo kosztuje nie jest ekonomicznie uzasadnione. Utrzymywanie telefonów, samochodów i innych gadżetów jest zbędne.

Tak praca w terenie w takiej ilości jest  zbędna i czasochłonna – w większości przypadków  wystarczy z klawiatury kilka razy wcisnąć enter!  Dlatego czas i możliwości pracownika, który po wprowadzeniu Egzekutora większość dnia pracy spędzi w biurze będą efektywniej wykorzystane.

Tak masz rację stażysta zastępujący poborcę po kilku wykonanych służbach pokazuje realizację  tytułów wykonawczych 30-40 % większą niż doświadczony poborca z kilkunastoletnim stażem pracy.

Tak w biurze również można szybko opanować procedury jakie tam obowiązują i dlatego wprowadzenie Egzekutora nie będzie trudne i tylko przyniesie znaczącą poprawę w pracy egzekucji.

13 lip 2008, 15:54
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2007, 07:02

POSTY        8

Tak masz rację stażysta zastępujący poborcę po kilku wykonanych służbach pokazuje realizację  tytułów wykonawczych 30-40 % większą niż doświadczony poborca z kilkunastoletnim stażem pracy.

<_< Bogumile czyżby w Twoim urzędzie łamano prawo.....??? <!--fonto:Arial Black--><span style="font-family:Arial Black"><!--/fonto-->Stażysta zastępuje poborcę ?<!--fontc--></span><!--/fontc--> Trzeba zawiadomić prokuraturę. Podaj w którym urzędzie dzieją się takie cyrki...!

14 lip 2008, 12:46

REJESTRACJA07 gru 2006, 11:28

POSTY        99

LOKALIZACJAMazowsze

<!--quoteo(post=32429:date=13. 07. 2008 g. 15:54:name=Bogumił)--><div class='quotetop'>(Bogumił @ 13. 07. 2008 g. 15:54) [snapback]32429[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

<_< Bogumile czyżby w Twoim urzędzie łamano prawo.....??? <!--fonto:Arial Black--><span style="font-family:Arial Black"><!--/fonto-->Stażysta zastępuje poborcę ?<!--fontc--></span><!--/fontc--> Trzeba zawiadomić prokuraturę. Podaj w którym urzędzie dzieją się takie cyrki...!
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Powiem szczerze: słabiutka riposta, kolego DAG przeczytaj to co napisał Zielonka i może w tedy coś Ci się rozjaśni i nie będziesz pisał takich głupot.

Żeby coś wnieść do tematu (pewnie już ktoś gdzieś o tym wspominał) czy nie lepiej by było żeby egzekucja administracyjna funkcjonowała na wzór egzekucji sądowej. Generalnie nie ma różnic co do stosowanych środków.

Jeżeli wziąć pod uwagę argumenty Zielonki i innych poborców którzy mówią/piszą że praca inspektorów jest na tyle prosta że mogą ich zastąpić stażyści a do tego przetrzymują w zajęciach tytuły, czy to nie jest kolejny argument żeby każdy sam odpowiadał za swój rejon, sam wybierał środek egzekucyjny (koniec problemów z kłótniami o tytuły).

Jeżeli nic się nie zmieni w egzekucji, to sam będę się starał aby przejść na poborcę. Czy praca poborcy jest łatwiejsza, trudno powiedzieć, raczej nie, na pewno jest mniej pracochłonna.

14 lip 2008, 13:16
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2007, 07:02

POSTY        8
Drogi Washi Ty napisałeś na podstawie opinii innych poborców, że  "praca inspektorów jest na tyle prosta że mogą ich zastąpić stażyści" i z tym stwierdzeniem się zgodzę. Natomiast Twój kolega Bogumił stanowczo stwierdza, że stażysta <!--fonto:Arial Black--><span style="font-family:Arial Black"><!--/fonto-->zastępuje <!--fontc--></span><!--/fontc--> poborcę wskazując przy tym procentowo jego wyniki... Czytać to ja umiem...a mielenie argumentów za połączeniem stanowisk staje się śmieszne. Washi idź do swojego NUS i poproś o przydzielenie nowych uprawnień. Sama ustawa nie ogranicza go do podjęcia takich kroków...i w ramach obowiązującej ustawy bez jej  zmiany już jesteś EGZEKUTOREM ale z ograniczonymi kompetencjami !!!

14 lip 2008, 15:34

POSTY        99

LOKALIZACJAMazowsze
Kolego DAG, Bogumił odniósł się tylko do wypowiedzi Zielonki, zgodnie z tym  czynności inspektora może wykonywać stażysta pewnie tak samo jak czynności poborcy...

Co do tego żeby iść do naczelnika po nowe uprawnienia, no nie wiem jak to sobie wyobrażasz, albo wszyscy pracownicy stają się egzekutorami albo nikt. Żaden pracownik nie jest w stanie ogarnąć rejonu na którym jest 10 tys. spraw, wydać służby, rozliczyć i jeszcze samemu prowadzić egzekucję "za biurka" i w terenie. Trudno nie wspomnieć o nowych konfliktach z poborcami (przecież brałbym sobie najlepsze/najłatwiejsze sprawy do egzekucji w terenie). Tak więc prędzej będę się starał o stanowisko poborcy niż o dodatkowe uprawnienia (no chyba że zmieni się struktura w egzekucji i powstanie stanowisko egzekutora).

14 lip 2008, 15:52
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2008, 20:16

POSTY        9
Hmmm wydaje mi się, że wymyśliłem chyba lepsze rozwiązanie niż egzekutor... zlikwidować inspektorów i zrobić same etaty poborców bo to praca lekka i przyjemna...

Jak tak sobie czytam to co Bogumił pisze to wydaje mi się, że mam najlepszą pracę pod słońcem i nie robię kompletnie nic a zarabiam po 1000000 zł miesięcznie. Super sprawa, zatrudnię sie jeszcze w trzech innych urzędach bo praca jest taka super, że nikomu nie oddam :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

A tak co do wynagrodzenia to ostatnio dosyć często trafiają się tygodnie kiedy praca polega na spisaniu 30 protokołów a za to pieniędzy nie ma więc rozumie, że mam pracować prowizyjnie ku chwale ojczyzny??? A poza tym jak jest posucha to z mandatów na wypłate sobie nie uskładam.

14 lip 2008, 20:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 lis 2007, 10:27

POSTY        11

Hmmm wydaje mi się, że wymyśliłem chyba lepsze rozwiązanie niż egzekutor... zlikwidować inspektorów i zrobić same etaty poborców bo to praca lekka i przyjemna...

Jak tak sobie czytam to co Bogumił pisze to wydaje mi się, że mam najlepszą pracę pod słońcem i nie robię kompletnie nic a zarabiam po 1000000 zł miesięcznie. Super sprawa, zatrudnię sie jeszcze w trzech innych urzędach bo praca jest taka super, że nikomu nie oddam :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

A tak co do wynagrodzenia to ostatnio dosyć często trafiają się tygodnie kiedy praca polega na spisaniu 30 protokołów a za to pieniędzy nie ma więc rozumie, że mam pracować prowizyjnie ku chwale ojczyzny??? A poza tym jak jest posucha to z mandatów na wypłate sobie nie uskładam.

Moro -Bogumił tego nie zrozumie bo zaślepiony zawiścią do każdego poborcy w promieniu setek kilometrów nie dostrzega tego typu ****oł jak spisanie jakiegoś tam protokołu :piwo:

14 lip 2008, 21:52
Zaawansowany

POSTY        88
Zamiast niebezpiecznie zbliżać się do pkt 21 regulaminu szanowni Panowie Poborcy mogli by bardziej merytorycznie skonkretyzować swoje uwagi – ponieważ urwane przytyczki, które ni jak nie obrazują rzeczywistości tylko zaśmiecają temat i wprowadzają niepotrzebną nieczytelność  w wypowiedzi uczestników tego tematu oraz czytających.

Praca w egzekucji musi się przeorganizować i nikt oraz nic tego nie zatrzyma czy się to komuś podoba czy nie!

Nikt tu nie jest zaślepiony, chyba, że ci którzy tak uporczywie bronią swojej pozycji  nie spoglądają obiektywnie na pracę w egzekucji.

Taki podział obowiązków musi się zmienić – wszyscy chcą spisywać protokóły i relacje – takie czynności nie są zarezerwowane tylko dla poborców.

Pracy za biurkiem też dla nikogo nie zabraknie – pomożemy wprowadzić w tak prostą pracę biurową – jak będzie trzeba to poprosimy stażystów o przeprowadzenie szkoleń i wspólnie będziemy borykać się z trudnościami prowadzenia egzekucji!

14 lip 2008, 23:47
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2008, 15:04

POSTY        4
"Kto sieje wiatry , zbiera burzę". W swoim pierwszym poście postaram się zasiać ziarnko poświęcone tematowi podwójnej prowizji pracowników egzekucji zatrudnionych w dziale egzekucyjnym.Inspektor który zajmuje się zajęciami kont bankowych,wierzytelności,rent i emerytur itp. wykonuje te czynności pobierając wynagrodzenie prowizyjne za dokonaną czynność -zastosowany środek egzekucyjny. Wszystko jest niby w porządku w przypadku gdy pracuje w danym miesiącu bez dnia urlopu. W moim US praktykowany jest swego rodzaju sposób na podwójne pobieranie prowizji. Wyobraźmy sobie pewien przykład:
inspektor ma planowany urlop od 10 do 24 danego miesiąca, przed pójściem na urlop dokonuje 100, 200,500, a może nawet 1000 zajęć. W czasie kiedy przebywa na urlopie wpływają środki z rachunków bankowych, przelewy oczywiście są odkładane przez koleżanki po fachu do szafy i czekają na powrót inspektora z urlopu. Inspektor oczywiście powraca i dokonuje rozliczenia tych przelewów uwzględniając je tym samym w zestawieniu do prowizji za dany miesiąc . Problem polega na tym, że za dni urlopu naliczene ma wynagrodzenie prowizyjne jako średnią z ostatnich 12 miesięcy. Proszę o wypowiedzi , czy w Waszych US-ach praktyka jest taka sama. Zasięgnąłem opinii osób kompetentnych którzy odpowiedzili że jest to forma wyłudzenia. Cześć

24 lip 2008, 18:17

POSTY        99

LOKALIZACJAMazowsze
Wynagrodzenie prowizyjne nie jest za dokonane zajęcie tylko za pieniądze ściągnięte poprzez to zajęcie. U mnie przelewy nie są odkładane, osoba podpisująca zastępstwo dokuje rozliczenia za osobę, która jest na urlopie.

Nie rozumiem gdzie tu wyłudzenie.

Robię zajęcie w banku X, zobowiązany ma tam konto, z konta, które zająłem spływają środki, Ja jestem normalnym pracownikiem, idę na urlop, (który mi się należy), podczas mojej nieobecności osoba zastępująca (ta, która podpisała się na wniosku urlopowym) rozlicza pieniądze, które spłynęły z konta, które zająłem. Czysta sprawa.

Myślę kolego, Jamberwocky, że absolutnie nie masz racji. Zresztą rozporządzenie o prowizji jasno (oprócz od i u) mówi za co się należy i jakie są ograniczenia prowizji.

Za samo zajęcie konta, wynagrodzenia, wierzytelności, emerytury nie ma żadnej kasy!!!

24 lip 2008, 18:53
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2008, 15:04

POSTY        4
Kolego WASHI, a czy Ty też odręcznie wypisujesz dłużnikowi dowody wpłaty na rachunek depozytowy pomimo że w dokumentach masz odpowiedź z banku" rachunek zamknięty" lub " brak środków na rachunku".Czy vacatio legis TW nie przekracza czasu 3 miesięcy w szafie?
PECUNIA NON OLET .Cześć

24 lip 2008, 19:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 52 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona