Teraz jest 06 wrz 2025, 09:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap                    

przepis art. 27 § 3 został uchylony. Nie ma już obowiązku załączania dowodu doręczenia upomnienia, czy jestem w błędzie?

Racja. Zmyliło mnie, że cały czas mam w nowych tytułach upomnienia. Chyba u mnie w rachunkowości mają mało roboty. A poważnie mój błąd § 3 uchylony, a kwestia upomnienia określona została w § 2 pkt 12.

12 mar 2014, 11:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Jak wygląda sprawa , jeżeli wysłałem tytuł do podatnika , a on przyszedł(jako do wierzyciela wszystko w jednym pokoju) opłacił i twierdzi, że jeszcze nic nie dostał (ja zwrotki też nie mam), nie pobrałem od niego opłaty manipulacyjnej tylko należność + koszty upomnienia. Jakie są kolejne kroki i czy coś muszę opisać na tytule?

12 mar 2014, 11:39
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
ona88                    

Jak piszecie do Urzędu skarbowego jaką  dajesz dokładna podstawę prawną? Chodzi mi o (Dz. U. z ...)? Dzięki za odpowiedź:)

ja piszę art. 36 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2012 roku poz. 1015 z późn. zm.)
Urząd Skarbowy odpowiada z art. 299 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. 2012.749 ze zm.) ale bardziej mi tu pasuje § 3
więc jak wolisz myślę że lepiej z 36

ramzi84                    

Jak wygląda sprawa , jeżeli wysłałem tytuł do podatnika , a on przyszedł(jako do wierzyciela wszystko w jednym pokoju) opłacił i twierdzi, że jeszcze nic nie dostał (ja zwrotki też nie mam), nie pobrałem od niego opłaty manipulacyjnej tylko należność + koszty upomnienia. Jakie są kolejne kroki i czy coś muszę opisać na tytule?

sam odpis tytułu? Jeżeli tak to ja bym powiedział że go nie odebrał i opłacił przed wszczęciem. Jeżeli wpłacił do wierzyciela to bym odnotował wpłata od wierzyciela i zakończył postępowanie.
Wcześniej pisałem sam sobie wycofanie tytułu i wpisywałem w 74, 77 i 75 na TYT-1 numer pisma i datę, po szkoleniu wypełniam w części J - wpłata u wierzyciela - i w części H 72 i 75

Ostatnio edytowano 12 mar 2014, 12:56 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

12 mar 2014, 12:55
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
tak chodzi o sam odpis
w części I jest numer zawiadomienia , mam sam sobie pismo napisać od strony wierzyciela i wpisać numer pisma? w częsci H nie ma punktów 72 i 75-. Czyli mam  wypełniać częśc I - 74,77, i 72 75 (czyli Stwierdzam, że wykazane w tytule zobowiązania pieniężne wygasły w skutek wyegzekwowania.) , a część H czyli potwierdzenie odbioru zostawiam puste?

Ostatnio edytowano 12 mar 2014, 13:24 przez ramzi84, łącznie edytowano 3 razy

12 mar 2014, 13:21
Fachowiec

POSTY        1396
ramzi84                    

tak chodzi o sam odpis
w części I jest numer zawiadomienia , mam sam sobie pismo napisać od strony wierzyciela i wpisać numer pisma? w częsci H nie ma punktów 72 i 75-. Czyli mam  wypełniać częśc I - 74,77, i 72 75 (czyli Stwierdzam, że wykazane w tytule zobowiązania pieniężne wygasły w skutek wyegzekwowania.) , a część H czyli potwierdzenie odbioru zostawiam puste?

Tak miało być I.
Wypełniałem 74 i 77 jak pisałem pismo z wycofaniem. Teraz wypełniam tylko 72 i 75.
W części H wpisywałem datę ze zwrotki i doręczający jako Poczta Polska ew. goniec. Po ostatnim szkoleniu dopinam zwrotkę do tytułu i nic nie piszę.

12 mar 2014, 13:31
Znawca
Własny awatar

POSTY        223

Tak miało być I.
Wypełniałem 74 i 77 jak pisałem pismo z wycofaniem. Teraz wypełniam tylko 72 i 75.
W części H wpisywałem datę ze zwrotki i doręczający jako Poczta Polska ew. goniec. Po ostatnim szkoleniu dopinam zwrotkę do tytułu i nic nie piszę.

Słuchaj a kto podpisuje w miejscu podpis księgowego? osoba z upoważnienia wójta , burmistrza?

Ostatnio edytowano 12 mar 2014, 13:56 przez ramzi84, łącznie edytowano 1 raz

12 mar 2014, 13:56
Fachowiec

POSTY        1396
ramzi84                    

Tak miało być I.

Słuchaj a kto podpisuje w miejscu podpis księgowego? osoba z upoważnienia wójta , burmistrza?

Co szkolenie to inna odpowiedź :) najbardziej pewna jest ta że podpisuje się organ egzekucyjny (czyli z up.)

12 mar 2014, 14:42
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
preston                    

Jak obciążyć zobowiązanego wydatkami, które jeszcze nie zostały poniesione, a postepowanie egzekucyjne zostało zakończone.

Czyli zajęcie nie zostało wysłane? To po co uchylenie?

12 mar 2014, 18:53
Specjalista

POSTY        488
qubap                    

preston                    

Można. Oczywiście musisz załączyć do tytułu 4 potwierdzenia doręczenia. Suma koszów za upomnienie 4x8.80 w rubryce 78. A w 79 data ostatniego z doręczonych upomnień.

przepis art. 27 § 3 został uchylony. Nie ma już obowiązku załączania dowodu doręczenia upomnienia, czy jestem w błędzie?

Jeszcze jest obowiązek.
Przepis jest uchylony ustawą w obecnym brzmieniu, ale pozostaje w mocy do czasu wejścia w życie nowych przepisów wykonawczych, nie dłużej jednak niż przez okres 6 miesięcy od dnia wejścia w życie "nowej" ustawy.

12 mar 2014, 18:58
Specjalista

POSTY        488
ramzi84                    

Wysłałeś sam odpis tytułu czy równocześnie zastosowałeś jakiś środek egzekucyjny?

Poczekałabym na zwrotkę i porównałabym daty: odbioru i wpłaty. Bardzo możliwe, że przyszedł zapłacić po otrzymaniu tytułu.

U nas zasada jest taka, że jeżeli są opcje, to wszystkie dokumenty rejestrujemy w aplikacji i odnotowujemy na tytułach.
W Twoim przypadku wpisałabym w tytule datę doręczenia odpisu i wprowadziłabym ja do aplikacji.

Należność pobrałeś jako organ egzekucyjny czy jako wierzyciel?

12 mar 2014, 19:07
Specjalista

POSTY        488
qubap                    

ona88                    

Jeżeli wpłacił do wierzyciela to bym odnotował wpłata od wierzyciela i zakończył postępowanie.
Wcześniej pisałem sam sobie wycofanie tytułu i wpisywałem w 74, 77 i 75 na TYT-1 numer pisma i datę, po szkoleniu wypełniam w części J - wpłata u wierzyciela - i w części H 72 i 75

Pogubicie się w ten sposób. Jeżeli wpłata była na rachunek wierzyciela, to wierzyciel powinien poinformować pismem o wpłacie, ewentualnie wypełnić część TW dotyczącą zmiany stanu należności.

12 mar 2014, 19:13
Specjalista

POSTY        488
ramzi84                    

tak chodzi o sam odpis

Tu mam odpowiedź na poprzednie pytanie, czyli sam odpis bez środka.;)
Nic nie pisz sobie sam od strony wierzyciela, bo to rola wierzyciela, żeby niezwłocznie zawiadamiać o zmianie stanu należności.  
Wypełniłabym część H.
Moim zdaniem powinno być odgórnie rozwiązane, kto ma stwierdzić, że zobowiązanie wygasło wskutek wyegzekwowania.

12 mar 2014, 19:20
Początkujący

REJESTRACJA06 mar 2014, 19:34

POSTY        5
mera                    

ramzi84                    

tak chodzi o sam odpis

Tu mam odpowiedź na poprzednie pytanie, czyli sam odpis bez środka.;)
Nic nie pisz sobie sam od strony wierzyciela, bo to rola wierzyciela, żeby niezwłocznie zawiadamiać o zmianie stanu należności.  
Wypełniłabym część H.
Moim zdaniem powinno być odgórnie rozwiązane, kto ma stwierdzić, że zobowiązanie wygasło wskutek wyegzekwowania.

Dokładnie tak. Trzeba ustalić czy pobrałeś jako wierzyciel czy jako egzekutor/poborca. Jeśli jako wierzyciel to musisz sam siebie zawiadomić o wpłacie u wierzyciela i poprosić o wycofanie TYT  - wypełniasz pola 74, 77 oraz część J, a jeśli jako egzekutor/poborca to wypełniasz pola 72, 75. Co do opłaty manipulacyjnej to zależy od daty na zwrotce, jeśli była przed wpłatą to ja bym ją pobrał. Trochę zakręcone, ale jeśli siedzi się w jednym pokoju i robi się trochę jako wierzyciel i trochę jako egzekutor to można się pogubić.

13 mar 2014, 09:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        223

Dokładnie tak. Trzeba ustalić czy pobrałeś jako wierzyciel czy jako egzekutor/poborca. Jeśli jako wierzyciel to musisz sam siebie zawiadomić o wpłacie u wierzyciela i poprosić o wycofanie TYT  - wypełniasz pola 74, 77 oraz część J, a jeśli jako egzekutor/poborca to wypełniasz pola 72, 75. Co do opłaty manipulacyjnej to zależy od daty na zwrotce, jeśli była przed wpłatą to ja bym ją pobrał. Trochę zakręcone, ale jeśli siedzi się w jednym pokoju i robi się trochę jako wierzyciel i trochę jako egzekutor to można się pogubić.

Pobrałem jako wierzyciel, jak takie zawiadomienie ma wyglądać jakie przepisy? adresatem ma być wójt/burmistrz czy organ egzekucyjny?  :wacko: a co się wpisuje w częsci J - zmiany w stanie wymagalności naleznosci cała kwotę jaką pobrałem i kto podpisuję? hmm

13 mar 2014, 09:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 379  Następna strona