Że jestem debeściak - wiem. W głowie oleju nie mam. Mój US nie jest zakichany, lecz zajefajny. Wykorzystuję i propozycje składam ja, ale tylko tym które mi się podobają i to sprawia, że życie jest piękne. Mówisz żebym zwolnił, może zrobię to po 40-stce, ale to jeszcze tyle czasu?
PS Unikaj ortografów i literówek, ja mam to w D, ale to taki punk G Nadira
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
05 wrz 2009, 22:43
Komornik, referent, inspektor ? bez prowizji!
Jestem za zniesieniem prowizji dla referentow,inspektorow...Uwazam,ze powinni byc wynagradzani tak jak inni pracownicyz innych działów.A jesli im sie to nie podoba to niech podejmą prace w charakterze poborcy skarbowego,niech posmakuja tego chleba....Albo inne rozwązanie,najbardziej sprawiedliwe to wprowadzic we wszystkich urzędach egzekutorow,wtedy taki inspektor lub referent będzie rowniez zmuszony do wyjscia w teren...Naprawdę wtedy pozna pracę w egzekucji bo zdecydowana większosc z nich nie ma zielonego pojęcia nt pracy w egzekucji...
12 paź 2010, 20:37
Komornik, referent, inspektor ? bez prowizji!
Witam .... co do opinii i propozycji Zielonki mam wrażenie że kieruje nim czysty egoizm, a jeżeli naprawdę tak bardzo ciężko mu się pracuje a Ci za biurkiem tylko klikają w klawiaturę i maja z tego KOSMICZNĄ prowizję, to może czas się z nimi zamienić ;-)
12 paź 2010, 21:05
Re: Komornik, referent, inspektor ? bez prowizji!
poborca
U nas nikt nie pytał się o żadne opinie i wogóle nie ma tematu w sprawie projektu nowego rozporządzenia!
Ciekawe czy ten związek słyszał o zmianie rozporzadzenia prowizyjnego i jakie AKTUALNIE ma zdanie na ten temat ? Jezeli wie i zna zarys projektu to może by podał treść założeń .Śpimy a potem płaczemy ??
____________________________________ jan
28 mar 2012, 19:00
Re: Komornik, referent, inspektor – bez prowizji!
Zielonka w tym co piszesz masz wiele racji i nie jesteś osamotniony z tego rodzaju poglądem. Nie wiem w jakim dziale Urzędu pracujesz, ja zresztą też nie, ale w wielu kwestiach się z Tobą zgadzam. Mam wrażenie że wiele osób, które zabierają głos w tej sprawie jest pracownikami egzekucji. Ja co prawda nie jestem pracownikiem egzekucji ale znam pracę w Urzędzie w wielu jej obszarach. Uważam, że prowizja dla poborcy skarbowego należy się. Można dyskutować w jakiej wysokości. Po pierwsze jest to praca w terenie, a po drugie praca z trudnym podatnikiem, który nie cieszy się na widok poborcy. Uważam natomiast, że prowizja dla pozostałych pracowników egzekucji powinna zostać zniesiona i ewentualnie różnice w dochodach w porównaniu z innymi pracownikami Urzędu wyrównane (o ile takie są). Wiele argumentów było typu, że praca np. inspektora jest czymś wyjątkowym bo musi odpowiadać na pisma wierzycieli i wykonywać wiele innych trudnych czynności. Otóż w Urzędzie przy obecnym obciążeniu pracą, jej różnorodnością, jest wielu pracowników którzy wykonują wcale nie mniej trudną pracę a nie mogą liczyć na dodatkowe wynagrodzenie w formie prowizji. Jednym z niedocenionych działów w Urzędzie pod względem płacowym jest księgowość podatkowa. Księgowa nie jest już ,,jak to się kiedyś mawiało" tylko od zaksięgowania wpłaty. Musi wykonać bardzo wiele trudnych zadań. Musi umieć wiele rzeczy z zakresu stosowania przepisów ordynacji podatkowej, w tym w zakresie np. wznawiania postępowań w sprawie zaliczenia wpłaty. Bo jak wiemy dla podatnika np. PIT-4 czy PIT na zaliczkę, PPR, PPW to wszystko jedno. Musi pilnować bardzo wielu rzeczy żeby mierniki, które tak bardzo irytują pracowników Urzędu były jak najlepsze, a są tak skonstruowane, że trudno z wyprzedzeniem czasowym przewidzieć, co trzeba jeszcze zrobić żeby były najlepsze. Mam wrażenie, że księgowość podatkowa, która jest wierzchołkiem pracy w Urzędzie (bo to właśnie w tym dziale wychodzą różne niedociągnięcia i błędy pracowników innych komórek) jest niedoceniana płacowo. To właśnie od pracy tej komórki zależy czy zostaną wystawione upomnienia i tytuły, które są następnie przedmiotem pracy w egzekucji. I jak wiemy prowizji nie dostaje bo to co robi jest jej obowiązkiem. A czy to co robi np. inspektor to nie powinno być jego obowiązkiem bez gratyfikacji w postaci prowizji.
29 mar 2012, 18:06
mój przedmówca chyba nie jest świadomy, że 80% tytułów to wierzyciele obcy, że w egzekucji też są mierniki a błędy księgowości widać w egzekucji np. gdy rozwścieczony dłużnik do którego przyszedł poborca lub ma zajęte konto dawno obowiązek objęty tytułem zapłacił na konto księgowości właśnie
30 mar 2012, 08:43
grakar
Jednym z niedocenionych działów w Urzędzie pod względem płacowym jest księgowość podatkowa. Księgowa nie jest już ,,jak to się kiedyś mawiało" tylko od zaksięgowania wpłaty. Musi wykonać bardzo wiele trudnych zadań. Mam wrażenie, że księgowość podatkowa, która jest wierzchołkiem pracy w Urzędzie (bo to właśnie w tym dziale wychodzą różne niedociągnięcia i błędy pracowników innych komórek) jest niedoceniana płacowo. To właśnie od pracy tej komórki zależy czy zostaną wystawione upomnienia i tytuły, które są następnie przedmiotem pracy w egzekucji.
Dokładnie . Rola księgowości tylko w zakresie wpłat i zwrotów to przeszłość. Księgowośc pełni często rolę wierzyciela (jak to jest u mnie), a tym samym ma wszystko co z tym związane......Oczywiście wynagrodzenie i jego poziom to (nie dość że pozbawione prowizjii chociażby od czynności przed egzekucyjnych)... również sięga czasów przeszłych i innych zadań, stricte ksiegowych . Ale to już każda komórka może taką tezę i napewno zasadną wyciągnąć. Miłego weekendu P.S. I chyba każdy ma poczucie, że "wszyscy" powinniśmy być właściwie wynagradzani... i nie powinno być konstrukcji doprowadzających do takich dyskusji.
Ostatnio edytowano 30 mar 2012, 11:32 przez zezar, łącznie edytowano 2 razy