Teraz jest 06 wrz 2025, 21:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Komornik, referent, inspektor – bez prowizji! 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Zielonka a tak ogólnie to jakie masz zdanie na temat tego projektu?
co o nim sądzisz?

Wyjaśnij, kto to jest: członek korpusu służby cywilnej zatrudniony komórce egzekucyjnej urzędu skarbowego, zwany dalej "egzekutorem", a powiem ci co sądzę o projekcie.

23 kwi 2009, 20:18
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2008, 18:43

POSTY        120
SORKI. Nie jestem pomysłodawcą tego projektu.
Też mam z tym problem. Raczej posiłkowałbym się tu nazewnictwem użytym w rozporządzeniu ( NA RAZIE OBOWIĄZUJĄCYM. W przygotowaniu jest nowe) dot.  m.in. wykazu stanowisk w us. Myślę , ze należałoby się takim nazewnictwem posługiwać.
BRAK KONSEKWENCJI.

23 kwi 2009, 20:29
Specjalista

POSTY        808

SORKI. Nie jestem pomysłodawcą tego projektu.
Też mam z tym problem. Raczej posiłkowałbym się tu nazewnictwem użytym w rozporządzeniu ( NA RAZIE OBOWIĄZUJĄCYM. W przygotowaniu jest nowe) dot.  m.in. wykazu stanowisk w us. Myślę , ze należałoby się takim nazewnictwem posługiwać.
BRAK KONSEKWENCJI.

Skro tak, to uważasz, że jest nim: poborca, referent, inspektor, komisarz, komornik. Tym samym oznacza to,że te centrale (zastanawiam się ile ich tam było,) reprezentowane jak już wcześniej wskazywałem przez komorników dalej mają w głębokim poważaniu poborców. Z tego projektu wynika tak samo jak z poprzednich, że komornik chce ugrać jak najwięcej, kosztem poborcy, inspektora, czy referenta.

Na podstawie § 2. powyższego „projektu” może pobierać gotówkę na kwitariusz i mieć z tego 7% od pobranej kwoty, ponadto może otrzymać 2, 2% od kwot ściągniętych z wierzytelności, rachunków, rent. Na podstawie obowiązującego rozporządzenia nie ma prawa do prowizji za zajęcie wierzytelności. To jednak jest mało dla komornika i dodatkowo chce na podstawie § 3.1. powyższego „projektu” 0,5 %  kwoty ściągniętej, o której mowa w  § 2.

To projekt komorników i dobry dla komorników. Nie wnosi nic dobrego, a wręcz przeciwnie.

23 kwi 2009, 20:54
Znawca
Własny awatar

POSTY        120
dzięki, za zwrócenie na to mojej uwagi.
muszę jeszcze raz to przeanalizować.
a co sądzisz o projekcie MF, bo myślę że ten projekt będzie "wyjściowym" do negocjacji KPRM-U ze związkami.
jakie uwagi byś wniósł, jakie propozycje?

23 kwi 2009, 21:05
Specjalista

POSTY        808

bardzo bardzo dobra i słuszna uwaga.
dzięki, za zwrócenie na to mojej uwagi.
muszę jeszcze raz to przeanalizować.
a co sądzisz o projekcie MF, bo myślę że ten projekt będzie "wyjściowym" do negocjacji KPRM-U ze związkami.
jakie uwagi byś wniósł, jakie propozycje?

No cóż, tak w kilku słowach, to pisał go student na zlecenie dłużnika i naczelnika, przy obecności komornika. Dłużnik zlecił by uniknąć skutecznej egzekucji, a dwaj pozostali, by dodatkowo mieć spory dodatek do wynagrodzenia.

W ciągu kilku dni postaram się wnieść uwagi do obecnego rozporządzenia, wraz z uzasadnieniem.

23 kwi 2009, 21:31
Znawca
Własny awatar

POSTY        120
ok. czekam z niecierpliwością.
pozdrawiam

24 kwi 2009, 05:19
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
"członek korpusu służby cywilnej zatrudniony w komórce egzekucyjnej urzędu skarbowego, zwany dalej "egzekutorem" - po mojemu to tyczy każdego, od referenta do komornika. Dobry myk, bo w ten sposób można obdarować prowizją nawet komisarza skarbowego zatrudnionego w komórce egzekucyjnej.

24 kwi 2009, 06:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:20

POSTY        189
Myślę,że projekt wyszedł spod ręki niezatapialnego Dyrektora H.Ś i głównym celem tego projektu jest przyznanie podwyżki wynagrodzeń naczelnikom!

Ostatnio edytowano 24 kwi 2009, 06:40 przez josephe, łącznie edytowano 1 raz

24 kwi 2009, 06:35
Znawca
Własny awatar

POSTY        120
ale równiez komornika czyli komornikowi będzie przyslugiwać wynagrodznei prowizyjne za dokonane czynności  oraz 0,5 % itd.ale, że poborcy dali się w to wmanerwowac???Oczywiście poborcy Ci ktrzy byli w Karpaczu.

24 kwi 2009, 06:44
Znawca
Własny awatar

POSTY        120
bez wyjaśnienia kto to jest egzekutor, a komornika skarbowego można zlaiczyc do egzekutora. Wystąpią sytuacje jak powyżej. Sam zapis, że komornikowi nie przysługuje wynagrodznie określone w par. 2 jest nieprecyzyjny.

24 kwi 2009, 07:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 kwi 2009, 15:09

POSTY        13
Mialem nie pisac, ale skoro sie nakrecacie to podpowiadam. Pkt 10 par. 2 wyraznie precyzuje, ze komornikowi nie nalezy sie prowizja za czynnosci egzekucyjne o ktorych mowa w par. 2. To skad to przeswiadczenie, ze sie nalezy.
I jeszcze jedno. Nie zmyslajcie w grupie byli prawie sami poborcy. Byl tylko jeden komornik I jeden inspektor.
Te zapisy mozna zrozumiec jak sie czyta do konca.

24 kwi 2009, 15:52
Specjalista

POSTY        808

Mialem nie pisac, ale skoro sie nakrecacie to podpowiadam. Pkt 10 par. 2 wyraznie precyzuje, ze komornikowi nie nalezy sie prowizja za czynnosci egzekucyjne o ktorych mowa w par. 2. To skad to przeswiadczenie, ze sie nalezy.
I jeszcze jedno. Nie zmyslajcie w grupie byli prawie sami poborcy. Byl tylko jeden komornik I jeden inspektor.
Te zapisy mozna zrozumiec jak sie czyta do konca.

Tak, masz rację, nie doczytałem, moje twierdzenie było błędne.

24 kwi 2009, 16:01
Znawca
Własny awatar

POSTY        120

24 kwi 2009, 16:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        120
Post Re: Komornik, referent, inspektor ? bez prowizji!
Jutro na posiedzeniu zespołu doraźnego ds. pracowników samorządowych i służby cywilnej dyskusja nad projektem rozporządzenia w sprawie " prowizji" opracowanym przez MF.
Ciekawe co z tego wyjdzie?

18 maja 2009, 09:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 203 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona