Zielonka a tak ogólnie to jakie masz zdanie na temat tego projektu? co o nim sądzisz?
Wyjaśnij, kto to jest: członek korpusu służby cywilnej zatrudniony komórce egzekucyjnej urzędu skarbowego, zwany dalej "egzekutorem", a powiem ci co sądzę o projekcie.
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
23 kwi 2009, 20:18
SORKI. Nie jestem pomysłodawcą tego projektu. Też mam z tym problem. Raczej posiłkowałbym się tu nazewnictwem użytym w rozporządzeniu ( NA RAZIE OBOWIĄZUJĄCYM. W przygotowaniu jest nowe) dot. m.in. wykazu stanowisk w us. Myślę , ze należałoby się takim nazewnictwem posługiwać. BRAK KONSEKWENCJI.
23 kwi 2009, 20:29
krasnal
SORKI. Nie jestem pomysłodawcą tego projektu. Też mam z tym problem. Raczej posiłkowałbym się tu nazewnictwem użytym w rozporządzeniu ( NA RAZIE OBOWIĄZUJĄCYM. W przygotowaniu jest nowe) dot. m.in. wykazu stanowisk w us. Myślę , ze należałoby się takim nazewnictwem posługiwać. BRAK KONSEKWENCJI.
Skro tak, to uważasz, że jest nim: poborca, referent, inspektor, komisarz, komornik. Tym samym oznacza to,że te centrale (zastanawiam się ile ich tam było,) reprezentowane jak już wcześniej wskazywałem przez komorników dalej mają w głębokim poważaniu poborców. Z tego projektu wynika tak samo jak z poprzednich, że komornik chce ugrać jak najwięcej, kosztem poborcy, inspektora, czy referenta.
Na podstawie § 2. powyższego „projektu” może pobierać gotówkę na kwitariusz i mieć z tego 7% od pobranej kwoty, ponadto może otrzymać 2, 2% od kwot ściągniętych z wierzytelności, rachunków, rent. Na podstawie obowiązującego rozporządzenia nie ma prawa do prowizji za zajęcie wierzytelności. To jednak jest mało dla komornika i dodatkowo chce na podstawie § 3.1. powyższego „projektu” 0,5 % kwoty ściągniętej, o której mowa w § 2.
To projekt komorników i dobry dla komorników. Nie wnosi nic dobrego, a wręcz przeciwnie.
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
23 kwi 2009, 20:54
bardzo bardzo dobra i słuszna uwaga. dzięki, za zwrócenie na to mojej uwagi. muszę jeszcze raz to przeanalizować. a co sądzisz o projekcie MF, bo myślę że ten projekt będzie "wyjściowym" do negocjacji KPRM-U ze związkami. jakie uwagi byś wniósł, jakie propozycje?
23 kwi 2009, 21:05
krasnal
bardzo bardzo dobra i słuszna uwaga. dzięki, za zwrócenie na to mojej uwagi. muszę jeszcze raz to przeanalizować. a co sądzisz o projekcie MF, bo myślę że ten projekt będzie "wyjściowym" do negocjacji KPRM-U ze związkami. jakie uwagi byś wniósł, jakie propozycje?
No cóż, tak w kilku słowach, to pisał go student na zlecenie dłużnika i naczelnika, przy obecności komornika. Dłużnik zlecił by uniknąć skutecznej egzekucji, a dwaj pozostali, by dodatkowo mieć spory dodatek do wynagrodzenia.
W ciągu kilku dni postaram się wnieść uwagi do obecnego rozporządzenia, wraz z uzasadnieniem.
23 kwi 2009, 21:31
dzięki. ok. czekam z niecierpliwością. pozdrawiam
24 kwi 2009, 05:19
"członek korpusu służby cywilnej zatrudniony w komórce egzekucyjnej urzędu skarbowego, zwany dalej "egzekutorem" - po mojemu to tyczy każdego, od referenta do komornika. Dobry myk, bo w ten sposób można obdarować prowizją nawet komisarza skarbowego zatrudnionego w komórce egzekucyjnej.
24 kwi 2009, 06:26
Myślę,że projekt wyszedł spod ręki niezatapialnego Dyrektora H.Ś i głównym celem tego projektu jest przyznanie podwyżki wynagrodzeń naczelnikom!
Ostatnio edytowano 24 kwi 2009, 06:40 przez josephe, łącznie edytowano 1 raz
24 kwi 2009, 06:35
Melon ale równiez komornika czyli komornikowi będzie przyslugiwać wynagrodznei prowizyjne za dokonane czynności oraz 0,5 % itd.ale, że poborcy dali się w to wmanerwowac???Oczywiście poborcy Ci ktrzy byli w Karpaczu.
24 kwi 2009, 06:44
bez wyjaśnienia kto to jest egzekutor, a komornika skarbowego można zlaiczyc do egzekutora. Wystąpią sytuacje jak powyżej. Sam zapis, że komornikowi nie przysługuje wynagrodznie określone w par. 2 jest nieprecyzyjny.
24 kwi 2009, 07:47
Mialem nie pisac, ale skoro sie nakrecacie to podpowiadam. Pkt 10 par. 2 wyraznie precyzuje, ze komornikowi nie nalezy sie prowizja za czynnosci egzekucyjne o ktorych mowa w par. 2. To skad to przeswiadczenie, ze sie nalezy. I jeszcze jedno. Nie zmyslajcie w grupie byli prawie sami poborcy. Byl tylko jeden komornik I jeden inspektor. Te zapisy mozna zrozumiec jak sie czyta do konca.
24 kwi 2009, 15:52
desant
Mialem nie pisac, ale skoro sie nakrecacie to podpowiadam. Pkt 10 par. 2 wyraznie precyzuje, ze komornikowi nie nalezy sie prowizja za czynnosci egzekucyjne o ktorych mowa w par. 2. To skad to przeswiadczenie, ze sie nalezy. I jeszcze jedno. Nie zmyslajcie w grupie byli prawie sami poborcy. Byl tylko jeden komornik I jeden inspektor. Te zapisy mozna zrozumiec jak sie czyta do konca.
Tak, masz rację, nie doczytałem, moje twierdzenie było błędne.
24 kwi 2009, 16:01
dzięki za wyprostowanie..)
24 kwi 2009, 16:45
Re: Komornik, referent, inspektor ? bez prowizji!
Jutro na posiedzeniu zespołu doraźnego ds. pracowników samorządowych i służby cywilnej dyskusja nad projektem rozporządzenia w sprawie " prowizji" opracowanym przez MF. Ciekawe co z tego wyjdzie?