Tak trochę z innej beczki... Nasi Inspektorzy Kontroli Straganów bardzo chętnie, nawet w niedziele, ganiają po rynkach, odpustach i targowiskach, że może z równie wielkim oddaniem oddaliby się egzekucji swoich mandatów. Może pomyślimy wspólnie o jakiejś nowelizacji ustawy o UKSach. Was się odciąży a nam kolejne punkty do rankingów wejdą )))))
Dopiero sie zarejestrowałem na forum na ten temat sie wypowiedziałem w dziale - poborcy do biura - też mam przekonanie ze tullko egzekutor sie sprawdzi - a między innymi dlatego że praca w grupie nad jednym zagadnieniem ( tak jest teraz poborca - inspektor ) powoduje że nie podchodzimy do pracy z odpowiednim zaangazowaniem bo odpowiedzialność za likwidacje zaległości jest wspólna - egzekutor sam by odpowiadał za swój rejon i nie ma wymówek ze to poborca lub inspektor miał coś zrobić. Ale do tego trzeba decyzji NUSa a oni sie opierają na zdaniu komornika a komornicy sie boją podejmować takich decyzji bo to duża zmiana organizacujna i na początku zanim wszscy by się wdrożyli pewnie byłby spadek wydajności ( a przecież podstawa to wskaźniki ). Pewnie trzeba będzie odgórnych decyzjii.
26 cze 2008, 18:29
ważna jest organizacia pracy jak poborca nie ma komputera nie ma dostepu do ega gdzie moze sprawdzic jakie tyt. wyk. sa na rejonie to egzekucja kuleje .zasada do 2 tyg po rejestracji przydzielenie poborcy. .Poborca musi znac ega ,swoje czynności wprowadzać w system,wyszukiwać informacji w poltaxie. ot cała filozofia . Egzekutor czyli pracownik biurowy i terenowy to bubel chyba że będzie pracował 24 godz. na dobę
26 cze 2008, 21:11
@Ewar skąd wiesz, że egzekutor to bubel, podziel się informacjami. A tak na serio przeczytaj, co napisałaś/eś i dojdziesz do konkluzji, że taki poborca to właśnie prawie to stanowisko, o którym toczy się mowa, BO poborca teraz ma pracować w terenie z służbą wydaną przez inspektora a nie sprawdzać tyt. w ega. A twoja zasada 2??? A niby, czemu ma być przydzielany po dwóch tygodniach do służby??? Może lepiej zrobić zajęcie wynagrodzenia, rachunku, emerytury? Nie zawsze egzekucja w terenie jest skuteczniejsza od tej „za biurka”.
Jestem nadal za tym stanowiskiem (może, dlatego że jestem w miarę młody 30<). Sam odpowiadam za rejon, sam egzekwuje, sam robię zwózki i przeprowadzam egzekucję z ruchomości, wybieram środek egzekucyjny. Biorę kasę za swoją efektywność nie słucham poborców, który ma kolejny cienki miesiąc. Pomimo że to ja przygotowuję całą, papierologie dot. sprzedaży, odpowiedzi na pisma, aktualizacje, a za zajęcie mam 1% (z groszamiJ) itp. itd.
Problem pierwszy i podstawowy, jeżeli maiłoby być wprowadzone stanowisko egzekutora to część nie reformowalna egzekucji. Inspektorzy, którzy nigdy nie wyjdą za biurek i poborcy, którzy nie napiszą sami poprawnie pisma. Inspektorzy, którzy nie będą wstanie chodzić po domach i wysłuchiwać ludzi i poborcy, którzy nie będą wstanie opanować sami przepisów i procedur. Część inspektorów będzie się po prostu bała egzekwować kasę w terenie, dla części poborców opanowanie EGA, Poltaxu, BA, CZM (czynności majątkowych), M$ Offica, będzie nie do przejścia.
Własne spostrzeżenia: młodzi poborcy już korzystają z Ega, starzy – nie, młodzi inspektorzy już trochę działają w terenie, starzy – nie. To, co napiszę teraz jest tylko z mojego podwórka - nie wyobrażam sobie żeby któraś z koleżanek inspektorek poszła w teren (może się mylę).
26 cze 2008, 22:16
WASHI - troche mocne słowa - ja jestem tuż przed 40 - tką ( ciekawe ile mam lat?? ) - do tej pory jestem poborcą i staram sie na stanowisko inspektora( pracuje jako poborca od 15 lat.) - ty jak rozumiem jesteś egzekutorem - czyli pracujesz i w terenie i w biurze. Fakt, że egzekucja jest skostniała i nastawiona jedynie na łatwą kase - czyli najlepiej pobranie albo zajęcie zza biurka i każdą tą czynność robi inna osoba - jestem dokładnie za przekształceniem stanowisk poborców i inspektorów w egzekutorów tylko sie nie zgadzam z tobą że poborcy nie siądą za kompy a inspektorzy nie pójdą w teren - jak pisałem wcześniej wszystko dla ludzi tylko trzeba troche chęci. A skostniałość o której pisze polega właśnie na tym że każdy z nas czy poborca - czy inspektor uważa ze jego praca jest najważniejsz, najcięższa i wszystko trzeba temu podporządkować.
27 cze 2008, 06:06
Może faktycznie trochę przesadziłem, młodzi poborcy 30< korzystają z komputerów i u mnie. A ja przez pewien okres łączyłem obie funkcje, teraz nie mogę bo mam za duży rejon i nie przychylnie na to się patrzy.
27 cze 2008, 10:03
Czyli jesteś poborcą - ja tez na razie - tez jak moge to siadam i sobie sprawdzam - jak tylko sie dorwe ale już mi nie pozwalają - uważam ze tylko egzekutor - i tak kiedyś to wejdzie i tak ale lepiej zeby szybciej - tylko ze przekonać komornika - bo to w sumie od niego zależy - u mnie jest zdecdowanie na nie - zresztą cała reszta też ale spróbuje powalczyć - przedstawie wszystkie za - bo przeciw nie widze.
27 cze 2008, 13:31
Widzę,ze w tym temacie na forum jest samo bicie piany. Powtarzam po raz kolejny (jestem świadom,że narażm się teraz inspektorom czy referentom) należy pozbawić pracowników biurowych PROWIZJII. I tą najprawdziwszą prawdę powinni wreszcie wykrztusić z siebie poborcy, natomiast zespól do spraw egzekucji nie powinien na siłę forsować podwyżki dotychczasowej prowizji na 3%, bo dajmy na to akurat w jego składzie znajdują się pracownicy biurowi egzekucji (inspektor czy kierownik działu) Ten wyścig po kasę w działach egzekucyjnych jest powodem wielu patalogii a i niestety nawet nadużyć.Kto pracuje w egzekucji-wie co mam na myśli.Wtedy nie będzie potrzeby tworzyć stanowisk typu:-referentopoborca czy poborcoinspektor czy hgw. jakich jeszcze. Takie rozgryzanie się w działach egzekucyjnych,następnie w zespole ds.egzekucji i na końcu w poszczególnych związkach jest jak najbardziej na rękę obecnej ekipie w Min.Fin. która pozoruje rozmowy i negocjacje w tej materii a i tak zrobią tak, jak im nakazuje polityczna poprawność. :mur:
27 cze 2008, 14:17
Teraz marengo przegiąłeś - pracujesz tam - dostałeś kieduś po pysku od kogoś jak byłeś w pracy - ja dostałem - powiedz ile razy cie wyzywali od s****ysynów - hujów - i mieszali z błotem - kto cie ostatnio poszczuł psem - kto ci powiedział ze jak dotknisz jego piniędzy to cie załatwii - ja to wszystko przeszedłem - spróbój zabrać samochód jak dzieci płaczą pod domem - proszę spróbuj - a potem skasuj mioesięcznie 1600 zł- obecnie przcownica w kasie biedronki zarabia 1300 na reke - zapraszam marengo a potem zabieraj prowizje i krytykuj - zajmij sie swoim wypełnianiem rubryczek i nie wypowiadajsie na tematy na które nie masz pojecia. Aha przypomniałem sobie - około pięć lat temu żebu to nie była zwózka z policją i policjant nie wyciągnął broni to nie wiem jak bym wyglądał - zaatakowano mnie siekierą - parada atrakcji - adrenalina - marengo do działu wypełnianie pitów - tam ponarzekaj!!!!!! <_<
27 cze 2008, 19:04
Marengo pisze o biciu piany ... - Kto tu pianę bije?..
Poborcy chcą, aby inspektorzy nie otrzymywali prowizji !
To może by zrobić tak by poborcy otrzymywali TYLKO PROWIZJE !!!
– bo wynagrodzenie z umowy o pracę to, za co? – protokół o stanie majątkowym zobowiązanego? Zakres czynności poborców oparty jest tylko o przepisy o wynagrodzeniu prowizyjnym. Może powinno się im zmienić umowy, może powinni być zatrudnieni na innych warunkach? Za wszystko, co robią biorą wynagrodzenie prowizyjne - więc goła pensja, za co? - Poborca nic nie musi zrobić i otrzyma miesięczne wynagrodzenie, a inspektor czy referent na wynagrodzenie musi obsłużyć szanownego poborcę, któremu nic nie pasuje i cały czas ma mało...
Poborcy piszą tu brednie na temat wynagrodzenia prowizyjnego, przykładem, czego jest wypowiedź MARENGO. Stanowisko EGZEKUTORA jest jedynym możliwym wyjściem z beznadziejnej sytuacji, jaka jest od kilku lat (narastający wpływ tytułów do egzekucji), co powoduje całą sytuację w egzekucji beznadziejną. Jak pisałem już w innym temacie System pracy w formie EGZEKUTOR to nie unikniony system, jaki czeka egzekucję oraz zwiększenie zatrudnienia w egzekucji i wprowadzenie nowoczesnych technologii w komunikacji i w pozyskiwaniu informacji.
Egzekutor wykonując swoją pracę nie będzie tak jak inspektor tracić czasu na obsługę poborcy. Wszystko co wykona zostanie sensownie i zrozumiale wprowadzone do systemu Egzapoltax. W pracy nie będzie mu przeszkadzał poborca (nie znający przepisów i nieinteresujący się niczym prócz pobraniem gotówki), na którego traci się 1/3 – a niejednokrotnie 1/2 czasu pracy. Komunikacja z zobowiązanymi się poprawi i realizacja tytułów przyspieszy maksymalnie – bez przekazywania poborcy raz, a potem jeszcze raz i może później jeszcze raz bo to, bo tamto… Cała praca stanie się przejrzysta i zorganizowana. Oczywiście ilość tytułów i wielkość terenu musi być dostosowana do takiej formy pracy. Może trzeba zwiększyć zatrudnienie. Może sytuacja w danym US pozwala bez żadnych problemów wprowadzić ten system organizacyjny od zaraz. Myślę, że 3000-4000 to górna granica aby obsługiwać samemu taki rejon. Skuteczność pracy zwiększy się a realizacja tytułów przede wszystkim podatkowych będzie praktycznie natychmiastowa. U nas tytuły wystawione przez księgowość były załatwione w 99% w ciągu 2 tygodni – nawet Główna Księgowa stwierdziła, że teraz to widać, że tytuły są załatwiane. To naprawdę działa !!!
____________________________________ Wszystko jest trudne dopóki nie stanie się łatwe... EGZEKUTOR ? sprawiedliwy podział obowiązków i odpowiedzialności !!!
27 cze 2008, 19:25
dlaczego poborca ma nie wprowadzać czynnosci w ega rozliczać pobrania wprowadzac zajecia , protokoły itp rozliczyć służbę jesteście śmieszni myślicie według instrukcji z której się uczyłem może 15 lat temu Referent mi przydziela tylko te sprawy które za biurka nie załatwi trwa to może pól godziny przykleja karteczki na tyt co mam załatwić w terenie Po co 2w1 Gdzie wasz mądry Naczelnik, komornik chyba że z układów tępy jak but Opowiadał mi emerytowany poborca że za komuny odbierał służbe z za bariierki jak petent i szedł w teren potem rozliczył kase i tyle Jak u was sa takie układy to wam wspólczuję Referent na równi z poborcą ,lecz rózne zadania do wykonania Poborca jak pobrał gotówkę niech rozliczy ją w ega zajal sprzedał niech rozliczy to sam to jego zadanie LOBBY REFERENTÓW WIDZĘ I SKOK NA KASĘ a tytuły za izby jak będe leżeć to będą BO TO NIE ŚĆIĄGALNE!!!!!!
27 cze 2008, 22:55
Generalnie to jest faktycznie bicie piany i to przez wszystkich - jakoś sie nie doczytałem żeby się jakiś egzekutor wypowiedział czy dobrze mu sie pracuje - może nie ma czasu bo jest zapracowany - albo mu sie dobrze pracuje i sobie łba nie zawraca jakimś tam forum
29 cze 2008, 17:08
Bogumił
To może by zrobić tak by poborcy otrzymywali TYLKO PROWIZJE !!! (...) System pracy w formie EGZEKUTOR to nie unikniony system, jaki czeka egzekucję oraz zwiększenie zatrudnienia w egzekucji i wprowadzenie nowoczesnych technologii w komunikacji i w pozyskiwaniu informacji. (...) To naprawdę działa !!!
PROWIZJA to za duży wydatek dla systemu -spróbujmy wynagradzania kromką chleba i miską zupy
Egzekutor niech kupi (ZA SWOJE ) nowe autko - poprawi się technologia i niech zostanie TAJNYM WSPÓŁPRACOWNIKIEM służb bezpieczeństwa poprawi się pozyskiwanie informacji .