Jeżeli postępowanie nie zostało umorzone, a pewnie nie zostało bo nie mogło być umorzone, a nieruchomość położona jest na terenie działania innego NUSa niż właściwy ze względu na miejsce zamieszkania zobowiązanego to logiczną konsekwencją trwającego postępowania egzekucyjnego jest jego prowadzenie prze NUSa właściwego ze względu na zamieszkanie na podstawie oryginałów tytułów wykonawczych, a egzekucja z nieruchomości winna być wszczęta na podstawie Dalszych TW.
Też tak uważam, z małą poprawką. Jeżeli egzekucja była wszczęta przed 21.11.2013 r. to powinny być to odpisy TW.
Powinny być odpisy (na pewno nie DTW), ale skoro z jakichś względów przekazali oryginały, to moim zdaniem na ich podstawie egzekucja z nieruchomości jak najbardziej może być prowadzona. Problem pojawi się wówczas, gdy wierzyciel zapyta organ egzekucyjny właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika o prowadzoną egzekucję, będzie "zgrzyt" bo ta egzekucja nie będzie prowadzona, gdyż oryginały jak rozumiem przekazano do innego NUS'a celem prowadzenia egzekucji z nieruchomości.Może sposobem na wyprostowanie całej sytuacji będzie poproszenie wierzyciela o wystawienie odpisów. Zresztą zanim weszły DTW odpis TW niczym nie różni się od oryginału - nawet na odpisie nie było napisu "odpis tytułu wykonawczego". W każdym razie by nie narazić się na uzasadnione zarzuty wierzyciela należy dążyć do tego by egzekucja była prowadzona dwutorowo - równolegle przez 2 NUS'y - jeden prowadzi egzekucję z nieruchomości, drugi stosuje pozostałe środki egzekucyjne.
28 lut 2015, 08:33
Re: Tytuł wykonawczy do wpisu hipoteki
no i kolejna zagadka skoro dla wszczętej egzekucji przed 21.11.2013r. wystawić odpis TW jak to zrobić w P2B:) czy ktoś próbował już drukować starsze tytułu np. z 2012? system tych tytułów nie wyszukuje. Proszę o pilna odp;))
14 kwi 2015, 09:45
w którymś patchu rekomendowali aby była zainstalowana również starsza wersja poltaxu2B i jeśli jest taka potrzeba to drukować odpisy właśnie ze wcześniejszej wersji
14 kwi 2015, 16:35
Witam, mam pytanie dotyczące wystawiania dalszych tytułów wykonawczych. Tytuł ten jest mi potrzebny w celu wpisania hipoteki przymusowej na zaległości podatkowe w podatku od nieruchomości. Czy w dalszym tytule muszę wpisać aktualną wartość zaległości (zarówno należność główna jak i odsetki na dzień wystawiania DTW) czy taką wartość, jaka była w pierwotnym tytule? Jeżeli taką wartość jak w pierwotnym tytule to mam do Sądu Rejonowego złożyć (wraz z DTW) informację zawierającą m.in. aktualną wartość dochodzonej należności pieniężnej (§13 pkt 2 rozporządzenia MF z dn. 20.05.2014 r.) i Sąd przy rozpatrywaniu wniosku o wpis w księdze wieczystej weźmie pod uwagę dane z w/w informacji? Bo przecież we wniosku o wpis w księdze wieczystej wpiszę aktualną wartość zaległości, a nie wartość z pierwotnych tytułów.
15 kwi 2015, 08:17
ochkarolina
w którymś patchu rekomendowali aby była zainstalowana również starsza wersja poltaxu2B i jeśli jest taka potrzeba to drukować odpisy właśnie ze wcześniejszej wersji
tak dziękuje za odp. już załatwione, informatyk poradził sobie bez problemu i już mam możliwość wydrukowania "starego" tytułu:) pozdrawiam
15 kwi 2015, 11:38
Anna8
Witam, mam pytanie dotyczące wystawiania dalszych tytułów wykonawczych. Tytuł ten jest mi potrzebny w celu wpisania hipoteki przymusowej na zaległości podatkowe w podatku od nieruchomości. Czy w dalszym tytule muszę wpisać aktualną wartość zaległości (zarówno należność główna jak i odsetki na dzień wystawiania DTW) czy taką wartość, jaka była w pierwotnym tytule? Jeżeli taką wartość jak w pierwotnym tytule to mam do Sądu Rejonowego złożyć (wraz z DTW) informację zawierającą m.in. aktualną wartość dochodzonej należności pieniężnej (§13 pkt 2 rozporządzenia MF z dn. 20.05.2014 r.) i Sąd przy rozpatrywaniu wniosku o wpis w księdze wieczystej weźmie pod uwagę dane z w/w informacji? Bo przecież we wniosku o wpis w księdze wieczystej wpiszę aktualną wartość zaległości, a nie wartość z pierwotnych tytułów.
W takim przypadku kiedy kwoty uległy zmianie, ja pozostawiłam kwoty w dalszym tytule wykonawczym zgodne z pierwotnym i nie zmieniałam nic ręcznie:) jednak sporządzając wniosek wpisałam faktyczna kwotę zaległości na dzień złożenia wniosku o wpis:))
15 kwi 2015, 11:47
czy DTW do wpisu hipoteki musi mieć klauzulę nadaną przez NUS? wysłałem parę miesięcy temu DTW do NUS w celu nadania klauzuli i do tej pory mi nie wrócił. a chciałbym dokonać na jego podstawie wpisu do hipoteki
22 kwi 2015, 06:51
Czy DTW wystawione w celu wszczęcia egzekucji z nieruchomości, położonej na innym terenie niż teren działania NUSa właściwego ze względu na miejsce zamieszkania, brany jest pod uwagę przy obliczaniu mierników centralnych ZP.KZP i ZP.EPN? Wydawać by się mogło, że nie powinny być, podobnie jak TW w rekwizycji. Jednak w opisach do mierników brak jest wzmianki o DTW, jako tych które są wyłączane przy obliczaniu w/w mierników. Czy czasem nie jest tak, że takie DTW winny być wprowadzane do EGA jako pochodzące z rekwizycji?
17 cze 2015, 12:36
Parnick
Czy DTW wystawione w celu wszczęcia egzekucji z nieruchomości, położonej na innym terenie niż teren działania NUSa właściwego ze względu na miejsce zamieszkania, brany jest pod uwagę przy obliczaniu mierników centralnych ZP.KZP i ZP.EPN? Wydawać by się mogło, że nie powinny być, podobnie jak TW w rekwizycji. Jednak w opisach do mierników brak jest wzmianki o DTW, jako tych które są wyłączane przy obliczaniu w/w mierników. Czy czasem nie jest tak, że takie DTW winny być wprowadzane do EGA jako pochodzące z rekwizycji?
Moim zdaniem - nie, ponieważ kluczowa tu jest właściwość organu egzekucyjnego. Rekwizycja to zlecenie wykonania czynności w zakresie jakiegoś skladnika majątku, niejako pomoc innego organu egzekucyjnego w prowadzonej egzekucji. Nie ma tu zmiany właściwości. DTW, wystawiony w celu wszczęcia egzekucji z nieruchomości, wiąże się ze zmianą właściwości miejscowej organu egzekucyjnego.
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
Ostatnio edytowano 17 cze 2015, 19:58 przez mera, łącznie edytowano 1 raz
17 cze 2015, 19:57
mera
Parnick
Moim zdaniem - nie, ponieważ kluczowa tu jest właściwość organu egzekucyjnego. Rekwizycja to zlecenie wykonania czynności w zakresie jakiegoś skladnika majątku, niejako pomoc innego organu egzekucyjnego w prowadzonej egzekucji. Nie ma tu zmiany właściwości. DTW, wystawiony w celu wszczęcia egzekucji z nieruchomości, wiąże się ze zmianą właściwości miejscowej organu egzekucyjnego.
Czyli ta sama zaległość, wynikająca z z TW i DTW, obciąża mierniki w obydwu urzędach? Kolejne "delikatne" niedociągnięcie w systemie mierników?
18 cze 2015, 07:12
zastanawiam się czy po umorzeniu postepowania egzekucyjnego, hipoteki- wpisy na podstawie tytułów które zostały wycofane i kolejno wznowieniu postepowania egzekucyjnego przez wierzyciela, są nadal aktualne? wznawiając postepowanie mamy nowe nr tytułów wykonaczych
23 wrz 2015, 09:59
To,że na podstawie ("starych") tytułów wykonawczych będących podstawą wpisu hipoteki nie jest już prowadzona egzekucja (gdyż egzekucja aktualnie prowadzona jest na podstawie "nowych" tytułów wykonawczych) nie powoduje w żaden sposób nieważności wpisu hipoteki dokonanej na podstawie "starych" tytułów wykonawczych.
03 lis 2015, 14:59
Muszę wystawić dalsze tytuły dla TW wystawionych w lutym i marcu 2014r. Oryginały są na starych drukach i nie ma tam miejsca żeby wpisać np. numer DTW. Czy więc powinnam przesłać do US odpisy tych tytułów czy wystawić DTW na nowym druku?
22 kwi 2016, 10:31
Pracuje w POLTAX2B, chciałam dokonać wpisu hipoteki przymusowej, zaległości z roku 2015, postępowanie egzekucyjne umorzone. Jak dokonać wpisu skoro nie mam możliwości wystawienia dalszych tytułów wykonawczych ponieważ pierwotne zostały wycofane z uwagi na umorzenie poste. egz. ?