Proszę Was o pomoc w wypełnieniu tytułu wykonawczego odnośnie mandatów straży miejskiej. Czy w bloku E głównym, w pkt.3 zaznaczyć punkt 1. z mocy prawa, czy pkt 3. orzeczenie? Na szkoleniu mówiono, że z mocy prawa, czyli 1,, a w pracy mam systemowo pkt.3 orzeczenie. Czy to ma w ogóle znaczenie? A czy w pkt.4. identyfikacja podstaw prawnej obowiązku ma być nr mandatu, czy nr decyzji, którą księguję ten mandat? I jeszcze pytanie, czy w E.1. pkt 4. musi być koniecznie data do której mandat może być dochodzony? Czy bez tego nie zostanie mandat przyjęty?.
orzeczenie, nr mandatu, data powinna być
Witam orzeczenie nr mandatu nie musi być daty dochodzenia należności
pozdrawiam
08 kwi 2015, 09:32
Re: Mandaty
Mam pytanie odnośnie postępowania mandatowego... Czy za każdym razem jak ukarany mi wpłaci pieniądze za mandat, tzn. wpłaci mniejsza kwotę niż powinien czy powinnam go poinformować o zmianie stanu zaległości? (najczęściej zdarza się, że ukarany nie wpłaci kosztów upomnienia) Bo w sytuacji gdy jest już wystawiony tytuł wykonawczy muszę poinformować o tym fakcie urząd skarbowy, ale czy ukaranego też?
01 cze 2015, 12:43
egz316
Mam pytanie odnośnie postępowania mandatowego... Czy za każdym razem jak ukarany mi wpłaci pieniądze za mandat, tzn. wpłaci mniejsza kwotę niż powinien czy powinnam go poinformować o zmianie stanu zaległości? (najczęściej zdarza się, że ukarany nie wpłaci kosztów upomnienia) Bo w sytuacji gdy jest już wystawiony tytuł wykonawczy muszę poinformować o tym fakcie urząd skarbowy, ale czy ukaranego też?
Jeżeli odebrał upomnienie to wie ile miał do zapłaty. U mnie informuje się tylko US o częściowej wpłacie (§ 12 rozporządzenia 656).
01 cze 2015, 12:49
Czy występuje możliwość ponownego wszczęcia postępowania mandatowego (wysłanie upomnienia, nowy tytuł wykonawczy) gdy mandaty zostały przedawnione i postępowanie egzekucyjne zostało umorzone przez Urząd Skarbowy? Zwrócono tytuły wykonawcze wraz z mandatami za 2010 i 2011 rok. Proszę o pomoc.
16 cze 2015, 06:19
egz316
Czy występuje możliwość ponownego wszczęcia postępowania mandatowego (wysłanie upomnienia, nowy tytuł wykonawczy) gdy mandaty zostały przedawnione i postępowanie egzekucyjne zostało umorzone przez Urząd Skarbowy? Zwrócono tytuły wykonawcze wraz z mandatami za 2010 i 2011 rok. Proszę o pomoc.
Chodzi Ci o ponowne wszczęcie postępowania egzekucyjnego, a nie mandatowego? Skoro zobowiązanie wynikające z mandatu się przedawniło, to oznacza, że wygasło. Nie ma go. Nie ma czego dochodzić. Finito.
Jeśli pytasz o możliwość ponownego wszczęcia postępowania mandatowego, czyli ukarania mandatem drugi raz za to samo - to oczywiście nie ma takiej możliwości. Nikt nie może być karany dwa razy za to samo wykroczenie.
16 cze 2015, 06:57
Kierownictwo stwierdziło iż w związku z umorzeniem przez urząd skarbowy postępowań egzekucyjnych po upływie 2 lat od wystawienia mandatu można wszcząć ponownie postępowanie egzekucyjne. Czyli wysłać upomnienie do tej osoby, która została ukarana w 2010 czy 2011 roku. I jeśli w terminie 7 dni od otrzymania upomnienia nie zostanie mandat spłacony ponowić stare tytuły do urzędu skarbowego. Rozmawiałam przed chwilą z radcą prawnym i ten powiedział, że można. Tylko teraz tak. Mam kilka mandatów zaocznych bez podpisu ukaranego, które są z 2010 roku. Nie zostało wszczęte postępowanie. I co z nimi?
16 cze 2015, 08:24
Mandat zaoczny?! Co to za dziwo?
16 cze 2015, 10:51
§ 4. Mandatem karnym zaocznym można nałożyć grzywnę w razie stwierdzenia wykroczenia, którego sprawcy nie zastano na miejscu jego popełnienia, gdy nie zachodzi wątpliwość co do osoby tego sprawcy; mandat taki pozostawia się wówczas w takim miejscu, aby sprawca mógł go niezwłocznie odebrać.
16 cze 2015, 11:31
egz316
Kierownictwo stwierdziło iż w związku z umorzeniem przez urząd skarbowy postępowań egzekucyjnych po upływie 2 lat od wystawienia mandatu można wszcząć ponownie postępowanie egzekucyjne. Czyli wysłać upomnienie do tej osoby, która została ukarana w 2010 czy 2011 roku. I jeśli w terminie 7 dni od otrzymania upomnienia nie zostanie mandat spłacony ponowić stare tytuły do urzędu skarbowego. Rozmawiałam przed chwilą z radcą prawnym i ten powiedział, że można. Tylko teraz tak. Mam kilka mandatów zaocznych bez podpisu ukaranego, które są z 2010 roku. Nie zostało wszczęte postępowanie. I co z nimi?
Po pierwsze - jeśli postępowanie egzekucyjne zostało umorzone, nie możesz wysłać tych samych tytułów. Możesz co najwyżej wystawić ponownie takie same. Niechciałbym się wypowiadać nie znając dokładnie sprawy, ale tak z grubsza - jeśli sprawa została umorzona z uwagi na bezskuteczność - ponowne wszczęcie egzekucji jest możliwe, jeśli wierzyciel wskaże majątek z którego możliwa byłaby egzekucja.
Jeśli mandat się przedawnił (a jeśli jest z 2010 r. to na 100% się przedawnił), to nie ma możliwości jego ponownego dochodzenia w postępowaniu egzekucyjnym. Ta należność SP (gminy) przestała istnieć.
16 cze 2015, 13:00
Proszę o pomoc wystawiłam tytuły terminowo dotyczące należności za mandaty karne urząd skarbowy przetrzymał je 3 lata i zwrócił postanowieniem o nieprzystąpieniu do egzekucji z uwago na przedawnienie żadne czynności nie zastały przez ten czas podjęte bez żądnego wyjaśnienia chciałabym się zazalic czy jest sens skoro mandaty sa juz przedawnione
22 gru 2015, 15:08
Nie ma sensu
22 gru 2015, 15:26
aszton87
urząd skarbowy przetrzymał je 3 lata i zwrócił postanowieniem o nieprzystąpieniu do egzekucji z uwago na przedawnienie
Często spotykana praktyka W zauważalnym stopniu pomaga telefon do EA i bycie namolnym
23 gru 2015, 08:54
Od 1 stycznia 2016r., wszystkie kwoty ściągnięte przez Egzekucję mandatów (zarówno Policyjne, jak i Karno-Skarbowe), należy przekazywać na nowe wskazane konta Pierwszemu Urzędowi Skarbowemu w Opolu - to pewnie jest Wszystkim wiadome, ale...
1. Czy dotyczy to wszystkich mandatów, również tych, wystawionych przez Wojewodów, których data wpływu do US była w 2015 roku, czy tylko późniejszych - tych wystawionych w 2016r.? Nie chce mi się wierzyć, że wierzyciel ( w tym wypadku wojewodowie), zrezygnuje z przychodów, z niezapłaconych mandatów, na które to on wystawił tytuł wykonawczy. 2. Gdzie należy przekazywać kopię pobrania tych mandatów z kwitariuszy przychodowych - również wszystko do Opola? Chciałbym się mylić, ale nie wierzę, że Opole już ma pełną bazę mandatów z całej Polski i to np. 2 lata wstecz.
23 gru 2015, 17:16
Bqs
Od 1 stycznia 2016r., wszystkie kwoty ściągnięte przez Egzekucję mandatów (zarówno Policyjne, jak i Karno-Skarbowe), należy przekazywać na nowe wskazane konta Pierwszemu Urzędowi Skarbowemu w Opolu - to pewnie jest Wszystkim wiadome, ale...
1. Czy dotyczy to wszystkich mandatów, również tych, wystawionych przez Wojewodów, których data wpływu do US była w 2015 roku, czy tylko późniejszych - tych wystawionych w 2016r.? Nie chce mi się wierzyć, że wierzyciel ( w tym wypadku wojewodowie), zrezygnuje z przychodów, z niezapłaconych mandatów, na które to on wystawił tytuł wykonawczy. 2. Gdzie należy przekazywać kopię pobrania tych mandatów z kwitariuszy przychodowych - również wszystko do Opola? Chciałbym się mylić, ale nie wierzę, że Opole już ma pełną bazę mandatów z całej Polski i to np. 2 lata wstecz.
Co do mandatów karnoskarbowych to wg mnie wierzycielem nie będzie NUS Opole, tylko nadal właściwe US.