Re: Abonament RTV - lawina tytułów z Poczty Polskiej
mozeanglia
a można się powołać na: "Abonament radiowo-telewizyjny jest archaicznym sposobem finansowania mediów publicznych, haraczem ściąganym z ludzi, dlatego rząd będzie zabiegał o poparcie prezydenta i opozycji dla jego zniesienia". Haracz chyba jest nielegalny?
Od października dostaliśmy ok. 7000 tw z czego ok. 3000 zwróciliśmy. Albo dlatego że adres nieaktualny albo zła stawka odsetek ... Problem jest z sytuacji gdy pod danym adresem mieszkają dwie osoby o tym samym imieniu i nazwisku (na moim terenie to częste: ojciec i syn noszą to samo imie). Pani z PP poradziła, że zobowiązanym jest pewnie ten starszy ... Pewnie tak tylko dlaczego ja mam podejmować ryzyko - żeby potem usłyszeć o sobie w tvn jako o kretynie który na oślep zajął rachunek przypadkowej osobie?! A co do słynnej wypowiedzi wiadomo kogo na temat abonamentu to w większości pism od zobowiązanych ten wątek pojawia się. Ostatnio jedna wiekowa Pani napisała, że żąda wezwania autora słów na świadka i zastrzegła że jako strona chce uczestniczyć w przesłuchaniu
20 kwi 2013, 09:57
Komornikus
mozeanglia
a można się powołać na: "Abonament radiowo-telewizyjny jest archaicznym sposobem finansowania mediów publicznych, haraczem ściąganym z ludzi, dlatego rząd będzie zabiegał o poparcie prezydenta i opozycji dla jego zniesienia". Haracz chyba jest nielegalny?
Ostatnio jedna wiekowa Pani napisała, że żąda wezwania autora słów na świadka i zastrzegła że jako strona chce uczestniczyć w przesłuchaniu
Udział mediów zapewniony. I prestiż urzędu wzrośnie znakomicie.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
20 kwi 2013, 10:21
Nie mówmy o mediach, musicie ściąga, załatwiać w terminie chociaż jedziecie kochani egzekutorzy na ostatnim tchu. Jak nie to będą sankcje, kary różnorakie łącznie z wnioskami do prokuratur. Jesteście" białymi niewolnikami" w cywilizowanym Państwie. Współczuję Wam. Może mój głos wołany na pustyni wreszcie MF usłyszy i weźmie do serca.
20 kwi 2013, 17:50
apasko
Nie mówmy o mediach, musicie ściąga, załatwiać w terminie chociaż jedziecie kochani egzekutorzy na ostatnim tchu. Jak nie to będą sankcje, kary różnorakie łącznie z wnioskami do prokuratur. Jesteście" białymi niewolnikami" w cywilizowanym Państwie. Współczuję Wam. Może mój głos wołany na pustyni wreszcie MF usłyszy i weźmie do serca.
Min.Fin.nadal zaleca robienie wskażników przez wysłanie pocztą odpisu tyt.wykon. wraz z pismem informującym i straszącym"nawet przymusowym otwarciem lokalu " na dowolny adres w dowolnym mieście chociaż każdy prawnik czuje ,że jest to nieprawne.Wiadomo ,że z danego US nikt nie pojedzie do innej dzielnicy czy do innej miejscowości .Wiadomo ,że po braku odzewu na pismo strasząco -żebrające(ok. 70 % przypadków będzie delegować poborcę /egzekutora POD ADRES WIDNIEJĄCY NA TYTULE A NIE POD ADRES KORESPONDENCJI ("adres ustalony przez kontrolę skarb .?! " Ps. jak uda się wyegzekwować od imiennika dłużnika lecz nie od dłużnika (BRAK NIP,PESEL " to oczywiście egzekutora zawiesić i ukarać bo przecież zawalił a mógł zgadnąć o jaką osobę chodzi !.
____________________________________ jan
21 kwi 2013, 14:35
apasko
Może mój głos wołany na pustyni wreszcie MF usłyszy i weźmie do serca.
Raczej płonna ta nadzieja. Pomimo deklaracji które co jakiś czas można usłyszeć nikomu nie zależy na sprawnej egzekucji. Stąd zmian w ustawie brak. O tych fundamentalnych myślę oczywiście.
jan
Min.Fin.nadal zaleca robienie wskażników przez wysłanie pocztą odpisu tyt.wykon. wraz z pismem informującym i straszącym"nawet przymusowym otwarciem lokalu " na dowolny adres w dowolnym mieście chociaż każdy prawnik czuje ,że jest to nieprawne.Wiadomo ,że z danego US nikt nie pojedzie do innej dzielnicy czy do innej miejscowości .Wiadomo ,że po braku odzewu na pismo strasząco -żebrające(ok. 70 % przypadków będzie delegować poborcę /egzekutora POD ADRES WIDNIEJĄCY NA TYTULE A NIE POD ADRES KORESPONDENCJI ("adres ustalony przez kontrolę skarb .?! " Ps. jak uda się wyegzekwować od imiennika dłużnika lecz nie od dłużnika (BRAK NIP,PESEL " to oczywiście egzekutora zawiesić i ukarać bo przecież zawalił a mógł zgadnąć o jaką osobę chodzi !.
Heh. Nic dodać, nic ująć. Tak właśnie wygląda praca w egzekucji i takie są skutki wprowadzania na siłę mierników oceny czegoś, co już dawno było niewydolne.
23 kwi 2013, 20:01
czy ktoś się może orientuje jak typowano szczęśliwców do tytułów, bo mam wrażenie, że to wolna amerykanka
24 kwi 2013, 12:33
wiolusia
czy ktoś się może orientuje jak typowano szczęśliwców do tytułów, bo mam wrażenie, że to wolna amerykanka
Wg bazy ogólnopolskiej ,którą raptownie tworzą w PP.
24 kwi 2013, 22:28
wiolusia
U mnie "dziwnym trafem" ok 90% tw na abonament dot. ludzi w wieku emerytalnym więc egzekucja trudna nie jest .... Może nie mam racji ale typują chyba tych co najdawniej się porejestrowali a przestali płacić. Zwiększają szanse na "trafiony zatopiony"... A swoją drogą czy wiecie już jak KRRiTV podchodzi do wniosków o umorzenie zaległości?
28 kwi 2013, 21:53
Ale emeryci - w większości - sa zwolnieni ustawowo. Czyż nie tak?
29 kwi 2013, 09:46
Romexo
Ale emeryci - w większości - sa zwolnieni ustawowo. Czyż nie tak?
Dopiero od dnia zgłoszenia tego zwolnienia w PP.
29 kwi 2013, 10:53
tranqilo
wiolusia
Wg bazy ogólnopolskiej ,którą raptownie tworzą w PP.
Przypuszczam ,że są to wyłącznie osoby prywatne co SAME KIEDYŚ ZGŁOSIŁY Poczcie że mają RTV i osoby prawne i przedsiębiorcy co zostali nakryci w trakcie kontroli w zakładach ,sklepach ,firmach - dostępnych "z ulicy "( brak tyt.wyk. na sądy , policję . prokuraturę e.t.c. co też na ogól nie płacą ).Ciekaw jestem czy jest opłacany abonament za radia ,TV , komórki z funkcją radia członków rządu RP (obowiązek w wypadku firm i instytucji jest za KAŻDY odbiornik w KAŻDYM z tych miejsc ! ) ps. ciekawostką jest ,że baza powstawała w PAŃSTWOWEJ Poczcie a wykorzystywana jest w SPÓŁCE Poczta P . Może wkrótce tytuły wystawi SPÓŁKA nc+ lub polsat ?
____________________________________ jan
30 kwi 2013, 22:36
no to mnie oświeciło teraz...;/;/
u nas co niektórzy nawet popłacili, a zdarzyło sie tez tak, ze dopiero poborca ustalił ze pod danym adresem mieszkają 2 osoby o takim samym imieniu i nazwisku, z czego jedna u nas w systemie nie figurowała, wobec czego tytuły były wprowadzone na złą osobę;/ takie rzeczy tylko w Polsce. Nie rozumiem, dlaczego w każdej komórce urzedu, jezeli sie chce cos złożyc( NIP, wniosek o niezaleganiu, deklarację vat, pit) podatnik musi wskazać nr indentyfikacyjny - nip, pesel; a ustawa o post eg w admini. nie nakłada na wierzyciela obowiązku wskazywania danych identyfikacyjnych zobowiazanego. to jest jakiś kosmos... to urząd ma sam decydować wobec kogo prowadzić egzekucje. ludzie w jakim my kraju zyjemy...
Ostatnio edytowano 07 maja 2013, 21:25 przez Mroja106, łącznie edytowano 1 raz
07 maja 2013, 21:16
1. Poczta tworzy bazę na podstawie danych o zarejestrowanych kiedyś tam odbiornikach i tylko te osoby są na tytułach.
2. Emeryci moga być zwolnieni z opłat chyba po 75-tym roku życia a i wtedy trzeba to zgłosić Poczcie Polskiej.
08 maja 2013, 09:43
A mnie zastanawia od kiedy spółka prawa handlowego, jak jest poczta polska może wystawiać tytuły wykonawcze?