Teraz jest 04 wrz 2025, 16:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Abonament RTV i co dalej? 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA10 cze 2009, 22:41

POSTY        5
Post Abonament RTV i co dalej?
jan                    

Akt normatywny Ustawa z dnia 21.04.2005r. o opłatach abonamentowych (Dz.U. nr 85, poz. 728 z późń. zm.) oraz inna podstawa prawna egzekucji administracyjnej  art. 7 ust. 3 Ustawy z dnia 21.04.2005r. o opłatach abonamentowych Dz.U. j.w. Okres 7/2005-6/2010

A jak się nazywa wierzyciel ? Czy chodzi Pocztę Polską SPÓŁKĘ  czy TP SPÓŁKA ?

Poczta PolskaS.A.
Centrum Obsługi Finansowej
Centralny Ośrodek Przelewów
Wydział Abonamentu RTV

29 wrz 2010, 07:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2010, 09:23

POSTY        8
Post Abonament RTV i co dalej?
Quasimodo2000                    

?Nie zawahamy się podjąć kroków wobec Radia Maryja? ? oznajmił przewodniczący Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji Jan Dworak, który w sierpniu zarządził tygodniowy monitoring rozgłośni. W tle pobrzmiewa groźba odebrania koncesji.

Faktycznie straszne. Ktoś chce traktować biznes ojca dyrektora jak resztę takich działalności a przecież ten święty człowiek i członkowie kościoła pod wezwaniem jedynie słusznego i najświętszego z najświętszych tadeusza są nie tykalni. Faktycznie
Quasimodo2000                    

Co to za gówno teraz nami rządzi?

Quasimodo2000                    

Znamienne, że dziennikarka ?michnikowego szmatławca? podsuwa Dworakowi cytat, w którym epitet ?sekta? ma się odnosić do słuchaczy Radia Maryja. A ten nie protestuje, lecz komentuje w sposób godny łamów organu Michnika, mówiąc, że ?Polacy (?) uciekają od swoich problemów w sekciarskie zachowania, które dają im złudne poczucie bezpieczeństwa i posiadania prawdy?.

A niby co to jest jak nie sekta?

"Sektę, według encyklopedystów z PWN, charakteryzuje zespół wybranych cech, które często uznawane są za negatywne przez oficjalne instytucje państwowe lub religijne, m.in. autorytarne sprawowanie władzy przez przywódcę sekty, traktowanie członków sekty w sposób instrumentalny przez jej kierownictwo, łączenie celów politycznych i ekonomicznych (czerpanie korzyści materialnych z działalności sekty przez wybrane osoby lub grupy osób) z celami religijnymi lub parareligijnymi, brak samokrytycyzmu, dążenie do uniezależnienia się od uznawanych przez społeczeństwo czynników kontroli (np. rodzina lub media)[2]."
(http://pl.wikipedia.org/wiki/Sekta)
Chociaż jedna z cech się nie zgadza?

A tym jak dla mnie powinni się zająć administratorzy
Quasimodo2000                    

Co to za gówno teraz nami rządzi?

29 wrz 2010, 08:54
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Abonament RTV i co dalej?
Opinie z popularnego forum: elektroda.pl

zbylo6~ Płać koniecznie. Może nie starczyć na odprawy dla zwalnianych prezesów po średnio 500.000 zł. Nawet jeśli starczy, będziesz pewnie przez kilka miesięcy oglądał same powtórki.

stormblast~ Płacić. Produkcja seriali telewizyjnych i biesiad kosztuje.

miro88~ Nie płacić. Nic Ci nie grozi

dybas~ Nie płacić. Jest to po prostu podatek telewizyjny, relikt epoki raczkującej techniki. Proszę zauważyć, jak niemrawo odbywają się nowelizacje
ustaw w sprawach technicznych. Widać jeszcze się opłaca ściągać abonament. Poziom programu to osobna kwestia. To, że TV jest dworską tubą rządową także. Ale mamy XXI wiek. Jak chcą mieć abonament płacony przez 100% użytkowników, to niech sobie tą superjedynkę zakodują i już.
Co do ewentualnej kontroli, to po pierwsze urzędnik musi wejść do mieszkania, na co można się nie zgodzić, a oni nie są z CBA, które o szóstej rano detonuje granat i wpada z całym arsenałem. Po drugie, kontrola musi stwierdzić posiadanie funkcjonującego odbiornika. Czyli nawet jak masz gościa w domu, możesz mu powiedzieć, że ta 46-calowa plazma to tylko atrapa, i nic mu do tego. Analogicznie jak z butelką alkoholu w papierowej torbie. Dopóki nie znowelizują ustawy, i nie wprowadzą możliwości kontroli na odległość, można spać spokojnie.

na kanapie~ Jeżeli masz książeczkę RTV to musisz płacić.
Żeby nie płacić trzeba wyrejestrować odbiorniki. i wtedy możesz się bać i kombinować.

c2h5oh~Widzę, że niektórym userom ciężko zrozumieć, że abonamentu nie płaci się za oglądanie telewizji naziemnej, czy słuchanie radia, ale:
za posiadanie odbiornika TV lub radiowego..

Definicja odbiornika TV i odbiornika radiowego jest jasno określona.
Masz odbiornik -płacisz za posiadanie.
Decyzja, co za pomocą tych odbiorników odbieracie należy do was, a wszystko, co nie jest kodowane, jest bezpłatne.

yild~ ta wspomniana definicja to wcale nie jest taka jasna... :P
tuner tv pod definicję odbiornika nie podchodzi (wg ustawy) :P

wogo11~ Dokładnie tak. Abonamentu nie płacimy za oglądanie telewizji, tylko za posiadanie urządzenia zdolnego do odbioru programu RTV. Samo słowo "abonament" wydaje się być tutaj mało poprawne; powinno być zastąpione "podatkiem".
Ustawa niestety nie precyzuje dokładnie, jakie, techniczne walory powinno mieć owo tajemnicze "urządzenie" (czy na przykład telewizor pozbawiony przewodu zasilającego jest urządzeniem zdolnym do odbioru programu TV?; albo karta TV do komputera - jest czy nie jest urządzeniem zdolnym do odbioru TV?). Pytałem kiedyś o to, zarówno listownie i telefonicznie Panie i Panów - pracowników Ministerstwa Infrastruktury, ale dopiero po około 2 miesiącach "zlewania" pytań i unikania odpowiedzi na listy jeden Pan powiedział, że za tuner TV też płacimy, więc niech sobie zakupi i poogląda coś za jego pośrednictwem, oczywiście bez komputera!!! No bo komputer to w końcu telewizor czy nie telewizor? Z tunerem - zgodziłbym się, ale bez??? To samo doyczy telewizora z wyjętym tunerem, by wreszcie móc go legalnie wyrejestrować i zakupić sobie jakiś pakiet TV cyfrowej, i by w końcu płacić ten konkretny abonament za tę właśnie usługę, określonej jakości i ilości, a nie dodatkowo jeszcze bzdurny podatek.

DEATH~ Piszecie abonamęt za odbiornik rtv .Czyli jak ja posiadam monitor 24' który niema tunera Tv a mam podpiety do niego tuner cyfry ,wynikało by że moge wpuscic do domu urzędnika z poczty i może mi nagwizdać ,bo niemam ani radia ,ani telewizora ,a monitor na którym oglądam tv jest nieobięty tym podatkiem.

c2h5oh~ "Zgodnie z ustawą o opłatach abonamentowych, odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym, jest urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu.
Zatem, każde urządzenie, na którym istnieje możliwość odbioru programu należy uznać za odbiornik."

"Obowiązek uiszczania opłat abonamentowych jest uregulowany w ustawie z dnia 21 kwietnia 2005 r. o opłatach abonamentowych. Zgodnie z w/w aktem prawnym, opłaty abonamentowe pobiera się za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych . Jednocześnie domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika. Zatem obowiązek uiszczania opłat abonamentowych zależy od posiadania odbiornika, niezależnie od sposobu w jaki odbierany jest program telewizyjny. Odbiorniki radiofoniczne i telewizyjne podlegają, dla celów pobierania opłat abonamentowych za ich używanie, zarejestrowaniu w placówkach operatora publicznego, w rozumieniu ustawy z dnia 12 czerwca 2003 r. - Prawo pocztowe (Dz. U. Nr 130, poz. 1188, z późn. zm. ) - w Placówkach Pocztowych."

fufelek~ To jeszcze inaczej, jeśli abonament był opłacany, zmarła osoba opłacająca, na którą był zarejestrowany odbiornik. Co w takiej sytuacji? Mogą ścigać za nie opłacanie ? tylko kogo? zmarłego raczej nie będą. Inne osoby zameldowane w mieszkaniu ?

c2h5oh~
"Każdy posiadacz sprawnego odbiornika radiofonicznego czy odbiornika telewizyjnego zobowiązany jest do jego rejestracji w ciągu 14 dni od wejścia w ich posiadanie i regularnego wnoszenia opłat abonamentowych. Obowiązek taki wynika z Ustawy z dnia 21 kwietnia 2005 roku o opłatach abonamentowych oraz Rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 25 września 2007 roku w sprawie warunków i trybu rejestracji odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych."

Podstawowe obowiązki posiadaczy odbiorników RTV

"... Zgłosić w placówce pocztowej lub Kartotece RTV fakt zgonu abonenta, który dokonał rejestracji urządzeń RTV w danym gospodarstwie domowym..."

niebieski~
Nieprawda. Komórka z radiem i komputer z karta tv lub satelitarną nie podlega opłacie.
http://www.krrit.gov.pl/bip/Portals/0/a ... 081204.pdf

Widziałem gdzieś lodówkę z radiem ;-)

doxent~ Ciekawie się zacznie od 2014 kiedy to wejdą cyfrowe technologie a sygnał analogowy zniknie z eteru (znając życie analog zniknie później) . Wtedy rzeczywiście jak chcą pobierać abonament to niech za darmo albo z dużą bonifikatą dadzą dekodery.

marsiu~ Oni mają taki burdel, że nawet jak się wyrejestruje to przysyłają żeby im płacić.
Powiedzmy szczerze - dzięki TV piorą mózgi milionnom polaków i to za ich własne pieniądze - skomentować można jednym słowem na k..

luckyDJ~ Ja wyrejestrowując odbiornik zapłaciłem ostatni miesiąc abonamentu i wszystko ;)

ammanna~ Czy ktoś może mi napisać jak i gdzie wyrejestrować TV i radio?? Nie mam zamiaru płacić tej bandzie za to co pokazują i ich prezesów

jarekm27~ najprościej jest nie rejestrować odbiorników RTV.

glapson~ Kurcze a co z telefonami komórkowymi i radyjkami w aucie no bo większośc komórek a zwłaszcza lepiej wypasionych ma odbiorniki radiowe..... czy to aby nie praktyki monopolistyczne bo w końcu chce miec tylko telefon a tu dostaję jeszcze w pakiecie radio za które musze dodatkowo płacić ... może zaskarżyć operatora GSM i niech on płaci że mi to wciska z takim a nie innym telefonem albo niech mi radio zdemontuje to samo w samochodzie żeby posłuchać plytki ( ori oczywiście) kupuje auto z systemem audio ale tutaj znowu problem raczej ciezko bedzie sam CD lub DVD bez radia kupić ... spoko chce miec samo dvd a za resztę niech placi koncern motoryzacyjny. chce mieć wielki monitor do kompa kupuję sobie plasme z hdmi i co mam placić za to że ma tuner.... no paranoja może jak większośc z nas napisze wnioski o zrzucenie oplat na w/w to ktoś sie obudzi...

pres8s3~ Hmm, to może by z tym do Strasburga?

Dobrze wiem że sie płaci za odbiornik TV, ale pytanie zadałem retoryczne, by skłonić do zastanowienia się nad sensem istnienia złodziejskiego abonamentu za rzecz która jest używana do innego celu - bo odbiornik TV jest rzeczą i nie koniecznie muszę jej używać do oglądania państwowej telewizji. Co innego gdyby państwo zasponsorowało mi zakup tegoż odbiornika, ale gdy ja muszę sam na niego wyłożyć całą sumę (pomijam podatki w tym zawarte) to dodatkowe opłaty abonamentowe za niego są już tylko czystym okradaniem obywatela. Oferta programowa telewizji państwowej zupełnie mi nie odpowiada i nawet nie mam zamontowanej anteny naziemnej, to dlaczego mam łożyć z własnej kieszeni na media państwowe z których nie korzystam?? Co innego gdyby te pieniądze szły na potrzebujące dzieci, a tak to....

kris589~ Czyli jak mam komórkę z możliwością odioru y-tube to co też płącić;)Ale na poważnie wg prawa to nic na razie nie mogą zrobić a ja osobiście nie płacę tak z 7 lat jak w TVP pluli na górników a ja racuję w kwk a gdyby nawet mnie dopadli to chętnie pójdę siedzieć za abonament byłby to chyba ewenement,,,,,,,

mebarth~ Nie przeczytałem zadnego postu ale odpowiem na pytanie:
Moja rodzina NIGDY nie płaciła ABO za TV czy radio, tak na starym mieszkaniu jak na nowym (dom)
NIGDY nikt sie nie upomniał o pieniążki a ja tym bardziej nie mam zamiaru płacić za Ibisza i reklamy.
Skoro przez "X" lat nikt nie plumka o ABO więc?

Prędzej skarbówka Cię dojedzie za mandat za złe parkowanie niż za ABO za TV.

14 lis 2011, 22:12
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Opinie z popularnego forum: elektroda.pl

zbylo6~ Płać koniecznie. Może nie starczyć na odprawy dla zwalnianych prezesów po średnio 500.000 zł. Nawet jeśli starczy, będziesz pewnie przez kilka miesięcy oglądał same powtórki.

stormblast~ Płacić. Produkcja seriali telewizyjnych i biesiad kosztuje.

miro88~ Nie płacić. Nic Ci nie grozi

dybas~ Nie płacić. Jest to po prostu podatek telewizyjny, relikt epoki raczkującej techniki. Proszę zauważyć, jak niemrawo odbywają się nowelizacje
ustaw w sprawach technicznych. Widać jeszcze się opłaca ściągać abonament. Poziom programu to osobna kwestia. To, że TV jest dworską tubą
rządową także. Ale mamy XXI wiek. Jak chcą mieć abonament płacony przez 100% użytkowników, to niech sobie tą superjedynkę zakodują i już.
Co do ewentualnej kontroli, to po pierwsze urzędnik musi wejść do mieszkania, na co można się nie zgodzić, a oni nie są z CBA, które o szóstej
rano detonuje granat i wpada z całym arsenałem. Po drugie, kontrola mu si stwierdzić posiadanie funkcjonującego odbiornika. Czyli nawet jak
masz gościa w domu, możesz mu powiedzieć, że ta 46-calowa plazma to tylko atrapa, i nic mu do tego. Analogicznie jak z butelką alkoholu w
papierowej torbie. Dopóki nie znowelizują ustawy, i nie wprowadzą możliwości kontroli na odległość, można spać spokojnie.

na kanapie~ Jeżeli masz książeczkę RTV to musisz płacić.
Żeby nie płacić trzeba wyrejestrować odbiorniki. i wtedy możesz się bać i kombinować.

c2h5oh~Widzę, że niektórym userom ciężko zrozumieć, że abonamentu nie płaci się za oglądanie telewizji naziemnej, czy słuchanie radia, ale:
za posiadanie odbiornika TV lub radiowego.. Definicja odbiornika TV i odbiornika radiowego jest jasno określona.
Masz odbiornik -płacisz za posiadanie.
Decyzja, co za pomocą tych odbiorników odbieracie należy do was, a wszystko, co nie jest kodowane, jest bezpłatne.

yild~ ta wspomniana definicja to wcale nie jest taka jasna... :P
tuner tv pod definicję odbiornika nie podchodzi (wg ustawy) :P

wogo11~ Dokładnie tak. Abonamentu nie płacimy za oglądanie telewizji, tylko za posiadanie urządzenia zdolnego do odbioru programu RTV. Samo słowo "abonament" wydaje się być tutaj mało poprawne; powinno być zastąpione "podatkiem".
Ustawa niestety nie precyzuje dokładnie, jakie, techniczne walory powinno mieć owo tajemnicze "urządzenie" (czy na przykład telewizor pozbawiony przewodu zasilającego jest urządzeniem zdolnym do odbioru programu TV?; albo karta TV do komputera - jest czy nie jest urządzeniem zdolnym do odbioru TV?). Pytałem kiedyś o to, zarówno listownie i telefonicznie Panie i Panów - pracowników Ministerstwa Infrastruktury, ale dopiero po około 2 miesiącach "zlewania" pytań i unikania odpowiedzi na listy jeden Pan powiedział, że za tuner TV też płacimy, więc niech sobie zakupi i poogląda coś za jego pośrednictwem, oczywiście bez komputera!!! No bo komputer to w końcu telewizor czy nie telewizor? Z tunerem - zgodziłbym się, ale bez??? To samo doyczy telewizora z wyjętym tunerem, by wreszcie móc go legalnie wyrejestrować i zakupić sobie jakiś pakiet TV cyfrowej, i by w końcu płacić ten konkretny abonament za tę właśnie usługę, określonej jakości i ilości, a nie dodatkowo jeszcze bzdurny podatek.

DEATH~ Piszecie abonamęt za odbiornik rtv .Czyli jak ja posiadam monitor 24' który niema tunera Tv a mam podpiety do niego tuner cyfry ,wynikało by że moge wpuscic do domu urzędnika z poczty i może mi nagwizdać ,bo niemam ani radia ,ani telewizora ,a monitor na którym oglądam tv jest nieobięty tym podatkiem.

c2h5oh~ "Zgodnie z ustawą o opłatach abonamentowych, odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym, jest urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu. Zatem, każde urządzenie, na którym istnieje możliwość odbioru programu należy uznać za odbiornik."
"Obowiązek uiszczania opłat abonamentowych jest uregulowany w ustawie z dnia 21 kwietnia 2005 r. o opłatach abonamentowych. Zgodnie z w/w aktem prawnym, opłaty abonamentowe pobiera się za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych . Jednocześnie domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika. Zatem obowiązek uiszczania opłat abonamentowych zależy od posiadania odbiornika, niezależnie od sposobu w jaki odbierany jest program telewizyjny. Odbiorniki radiofoniczne i telewizyjne podlegają, dla celów pobierania opłat abonamentowych za ich używanie, zarejestrowaniu w placówkach operatora publicznego, w rozumieniu ustawy z dnia 12 czerwca 2003 r. - Prawo pocztowe (Dz. U. Nr 130, poz. 1188, z późn. zm. ) - w Placówkach Pocztowych."

fufelek~ To jeszcze inaczej, jeśli abonament był opłacany, zmarła osoba opłacająca, na którą był zarejestrowany odbiornik. Co w takiej sytuacji? Mogą ścigać za nie opłacanie ? tylko kogo? zmarłego raczej nie będą. Inne osoby zameldowane w mieszkaniu ?

c2h5oh~
"Każdy posiadacz sprawnego odbiornika radiofonicznego czy odbiornika telewizyjnego zobowiązany jest do jego rejestracji w ciągu 14 dni od wejścia w ich posiadanie i regularnego wnoszenia opłat abonamentowych. Obowiązek taki wynika z Ustawy z dnia 21 kwietnia 2005 roku o opłatach abonamentowych oraz Rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 25 września 2007 roku w sprawie warunków i trybu rejestracji odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych."
Podstawowe obowiązki posiadaczy odbiorników RTV
"... Zgłosić w placówce pocztowej lub Kartotece RTV fakt zgonu abonenta, który dokonał rejestracji urządzeń RTV w danym gospodarstwie domowym..."

niebieski~
Nieprawda. Komórka z radiem i komputer z karta tv lub satelitarną nie podlega opłacie.
http://www.krrit.gov.pl/bip/Portals/0/a ... 081204.pdf
Widziałem gdzieś lodówkę z radiem ;-)

doxent~ Ciekawie się zacznie od 2014 kiedy to wejdą cyfrowe technologie a sygnał analogowy zniknie z eteru (znając życie analog zniknie później) . Wtedy rzeczywiście jak chcą pobierać abonament to niech za darmo albo z dużą bonifikatą dadzą dekodery.

marsiu~ Oni mają taki burdel, że nawet jak się wyrejestruje to przysyłają żeby im płacić.
Powiedzmy szczerze - dzięki TV piorą mózgi milionnom polaków i to za ich własne pieniądze - skomentować można jednym słowem na k..

luckyDJ~ Ja wyrejestrowując odbiornik zapłaciłem ostatni miesiąc abonamentu i wszystko ;)

ammanna~ Czy ktoś może mi napisać jak i gdzie wyrejestrować TV i radio?? Nie mam zamiaru płacić tej bandzie za to co pokazują i ich prezesów

jarekm27~ najprościej jest nie rejestrować odbiorników RTV.

glapson~ Kurcze a co z telefonami komórkowymi i radyjkami w aucie no bo większośc komórek a zwłaszcza lepiej wypasionych ma odbiorniki radiowe..... czy to aby nie praktyki monopolistyczne bo w końcu chce miec tylko telefon a tu dostaję jeszcze w pakiecie radio za które musze dodatkowo płacić ... może zaskarżyć operatora GSM i niech on płaci że mi to wciska z takim a nie innym telefonem albo niech mi radio zdemontuje to samo w samochodzie żeby posłuchać plytki ( ori oczywiście) kupuje auto z systemem audio ale tutaj znowu problem raczej ciezko bedzie sam CD lub DVD bez radia kupić ... spoko chce miec samo dvd a za resztę niech placi koncern motoryzacyjny. chce mieć wielki monitor do kompa kupuję sobie plasme z hdmi i co mam placić za to że ma tuner.... no paranoja może jak większośc z nas napisze wnioski o zrzucenie oplat na w/w to ktoś sie obudzi...

pres8s3~ Hmm, to może by z tym do Strasburga?
Dobrze wiem że sie płaci za odbiornik TV, ale pytanie zadałem retoryczne, by skłonić do zastanowienia się nad sensem istnienia złodziejskiego abonamentu za rzecz która jest używana do innego celu - bo odbiornik TV jest rzeczą i nie koniecznie muszę jej używać do oglądania państwowej telewizji. Co innego gdyby państwo zasponsorowało mi zakup tegoż odbiornika, ale gdy ja muszę sam na niego wyłożyć całą sumę (pomijam podatki w tym zawarte) to dodatkowe opłaty abonamentowe za niego są już tylko czystym okradaniem obywatela. Oferta programowa telewizji państwowej zupełnie mi nie odpowiada i nawet nie mam zamontowanej anteny naziemnej, to dlaczego mam łożyć z własnej kieszeni na media państwowe z których nie korzystam?? Co innego gdyby te pieniądze szły na potrzebujące dzieci, a tak to....

kris589~ Czyli jak mam komórkę z możliwością odioru y-tube to co też płącić;)Ale na poważnie wg prawa to nic na razie nie mogą zrobić a ja osobiście nie płacę tak z 7 lat jak w TVP pluli na górników a ja racuję w kwk a gdyby nawet mnie dopadli to chętnie pójdę siedzieć za abonament byłby to chyba ewenement,,,,,,,

mebarth~ Nie przeczytałem zadnego postu ale odpowiem na pytanie:
Moja rodzina NIGDY nie płaciła ABO za TV czy radio, tak na starym mieszkaniu jak na nowym (dom)
NIGDY nikt sie nie upomniał o pieniążki a ja tym bardziej nie mam zamiaru płacić za Ibisza i reklamy.
Skoro przez "X" lat nikt nie plumka o ABO więc? Prędzej skarbówka Cię dojedzie za mandat za złe parkowanie niż za ABO za TV.

Ostatnia opinia jest znamienna, Czy WSZYSCY maja płacić czy zastraszeni "ochotnicy"- wszak premier , gdy jeszcze nie był premierem wzywał by nie płacić i dotąd nie wiemy czy uregulował swoje zaległości ? A jak to wyegzekwować? A może system abonamentowy w TVP jest przestarzały i POWIEDZMY to jasno należy zastąpić go przez finansowanie z budżetu państwa ?
A przy tym jasno określić za co PAŃSTWO Polskie ma TVP RP płacić.

14 lis 2011, 22:19
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Z FAKT.pl (http://www.fakt.pl/Nie-placiles-abonamentu-RTV-Poczta-sciga-za-abonament-RTV,artykuly,136708,1.html)

– KRRiT podpisała w lipcu umowę pilotażową z Pocztą Polską, na mocy której Poczta Polska wysłała do 150 wybranych abonentów zalegających w płatnościach (osób fizycznych i firm) upomnienie z ostrzeżeniem o zamiarze przekazania danych o zaległościach do Krajowego Rejestru Długów BIG SA – przyznaje Faktowi Katarzyna Twardowska, rzecznik prasowy KRRiT. Za chwilę upomnienia dostanie kolejne półtora tysiąca abonentów. A w kolejce czekają aż trzy miliony dłużników.

Urzędnicy żądają spłaty długu od początku 2006 roku, jednak prawnicy, z którymi rozmawiał Fakt, wskazują na wyrok Sądu Najwyższego, który w maju 2009 roku stwierdził, że okres ten wynosi 3 lata. – Obowiązuje 3-letnie przedawnienie z tytułu dochodzenia abonamentu RTV – mówi mecenas Jerzy Naumann.

Poczta Polska upiera się przy swoim. – Zgodnie z polskim prawem przedawnienie należności z tytułu abonamentu RTV mogłoby nastąpić po upływie 5 lat. (...) Jeżeli jednak został uruchomiony tryb egzekucyjny w administracji (upomnienie, tytuł wykonawczy), zobowiązanie takie nie przedawnia się i może być egzekwowane także w późniejszym terminie – twierdzą urzędnicy poczty.

I kto ma tu rację , 3 czy 5 lat ?

15 lis 2011, 22:24
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Problem z abonamentem jest stary. Poniżej  artykułu sprzed roku napisanego przez Mariusza Koryszewskiego  dla IDG.pl.
Moim zdaniem powinni go przeczytać wszyscy posłowie by łatwiej podjąć decyzję o jego zniesieniu tak jak zniesiono podatek od psa.

Spadają wpływy z abonamentu RTV, wiec KRRiT szuka finansowania tam, gdzie najłatwiej - czyli sięga do kieszeni obywatela. Ale czy abonament RTV w ogóle jest nam potrzebny? Opłata za telewizor to w istocie archaiczny podatek od wzbogacenia, pochodzący jeszcze z poprzedniego systemu.

Od 2011 roku wzrosną opłaty za abonament RTV( W 2012 również wzrost opłat.). Celem podwyżek jest rekompensata od lat spadających zysków z abonamentu. Ale i to może nie pomóc - faktem jest, że z roku na rok, abonament RTV płaci coraz mniej Polaków. A emitowane co jakiś czas reklamy z prośbami o opłacanie abonamentu stanowią jedynie marnotrawstwo kolejnych pieniędzy. Dlaczego ludzie nie płacą? Jest kilka powodów.

Abonament za telewizor? To absurd...

Zgodnie z obowiązującym prawem, abonament nie płacimy za oglądanie publicznej telewizji, lecz... za posiadanie odbiornika telewizyjnego, co jest swego rodzaju absurdem. Bo dlaczego nie mamy płacić specjalnych podatków za posiadanie żelazka lub lodówki? Albo za korzystanie z powietrza? Płać, albo przestań oddychać - już nawet taki podatek miałby większy sens (z powietrza przecież korzystamy).

Podatek rodem z PRL

W PRL-u, kiedy nikt nie miał nawet VHS - abonament się sprawdzał. Władza kontrolowała, co Polacy oglądali. Od 1989 roku wszystko się jednak zmieniło na rynku medialnym, a abonament - zabytek PRL - jak był, tak pozostał. Dzisiaj telewizor to urządzenie wielofunkcyjne - służy przecież nie tylko do oglądania telewizji.

Abonament jako opłata za odbiornik telewizyjny?

Oto abonamentowy absurd - jeżeli w ogóle nie oglądamy telewizji (żadnej - tak to możliwe, chociaż niektórym nie przychodzi to do głowy), a oglądamy jedynie filmy z płyt DVD i Blu-ray, to... wciąż musimy płacić abonament pomimo, że w ogóle nie korzystamy z żadnej telewizji(!). Już nie mówiąc o tym, że podatek dla państwa za telewizor już zapłaciliśmy (VAT przy zakupie).

Misja w TVP? Ze świecą szukać...

A misja TVP, o której namiętnie przypomina TVP? Jaka misja? Wszyscy doskonale wiedzą, że w telewizji publicznej misja jest tylko na papierze, a tak naprawdę jej nie ma - jedynym faktycznie wartościowym kanałem z misją jest niszowa TVP Kultura (ale co jakiś czas pojawiają się plotki o planach zamknięcia tej stacji).

Ściganie i kontrolowanie to ślepy zaułek

Obecnie problemem jest brak możliwości skutecznego sprawdzenia, czy ktoś posiada w domu telewizor. Ale nawet jeżeli KRRIT i politycy znaleźliby sposób na skontrolowanie każdego domu, to i tak nie zapewni to wpływów z abonamentu. Ludzie znajdą inne wyjście - do oglądania filmów kupią projektor, a telewizję będą oglądać na laptopie lub domowym pececie. W ten sposób nikt nie będzie musiał płacić. Radia możemy dzisiaj słuchać na smartfonie, netbooku, tablecie czy laptopie. Tak samo z telewizją. Nie tędy droga.

Abonament musi zostać zlikwidowany

Abonament RTV w tej formie, w jakiej jest, musi zostać zlikwidowany. Ale kto będzie płacił za telewizję publiczną? Najlepiej, żeby finansowane było to bezpośrednio z budżetu, ale to raczej marzenie ściętej głowy. Bo żeby komuś dać, to najpierw trzeba coś komuś zabrać. Dlatego środowiska powiązane z telewizją publiczną i posłowie będą walczyć do upadłego, żeby to obywatele płacili za utrzymanie TVP. Przyjmijmy więc tę drugą, mniej idealną opcję. W takim wypadku są dwa wyjścia.

Telewizja publiczna zakodowana?

Najlepsze i najuczciwsze rozwiązanie to według mnie zakodowanie kanałów TVP i wtedy ten, kto chce je oglądać lub wspierać “misję", po prostu za nie zapłaci, a ten kto nie chce ich oglądać - nie zapłaci. Ale oczywiście wszyscy wiedzą, że te kanały TVP nie są na tyle wartościowe, by za nie płacić i dlatego to rozwiązanie jest mało realne. Zejdźmy więc na ziemię.

Obniżona opłata dodana do rachunku za telewizję kablową lub satelitarną?

Bardziej realne rozwiązanie to zmniejszenie opłaty abonamentowej i włączenie jej do rachunku płaconego przez nas dla telewizji kablowych i satelitarnych. Użytkownik płaciłby większy rachunek operatorowi, a operator przekazywałby kwoty abonamentowe dla publicznych mediów. To byłoby najłatwiejsze rozwiązanie, zarówno jeżeli chodzi o ściągalność, jak i akceptację obywateli. Co więcej, tylko w tym przypadku użytkownik nie mógłby się wykręcić tym, że nie ma telewizora lub nie ogląda telewizji. Bo skoro płaci za telewizję satelitarną lub kablową, to przecież nie po to, żeby jej nie oglądać...

Mniejszy abonament to większe zyski

Przede wszystkim, jeżeli znacznie zmniejszyć cenę z tych kilkunastu zł do powiedzmy 5-7 zł miesięcznie, to taki wydatek mógłby być akceptowalny dla większości Polaków, co w konsekwencji znacznie zwiększyłoby dochody z abonamentu (pomimo wcześniejszej obniżki). Jeżeli tę opłatę włączyć do rachunku za telewizję satelitarną lub kablową, to ta opłata dla Polaków nie byłaby odczuwalna. Wszystko załatwiałoby się za pomocą jednego rachunku. Myślę, że takie rozwiązanie byłoby dobrym kompromisem.

Niech Polak wie, za co płaci...

Jest jeszcze jednak ważna kwestia, którą równolegle należy rozwiązać. By obywatel chciał płacić za telewizję publiczną, media publiczne musiałyby przede wszystkim podnieść poziom oferowanych audycji.

TVP musi mieć poziom BBC

W Anglii jest wzór telewizji utrzymywanej przez obywateli - BBC. Ale jeżeli ktoś choć raz oglądał ten profesjonalny program, to wie, że TVP obecnie znacznie bliżej do TVN czy Polsatu niż do BBC. Jeżeli media publiczne mają przetrwać, należy ustalić za co obywatele faktycznie mają płacić - za telewizję publiczną zawierającą tylko programy, które nie mają szans w komercyjnych telewizjach (wartościowe dokumenty, programy edukacyjne, klasyka filmowa itd.) Nie zaliczają się do tej "misji" tasiemcowe seriale i programy taneczne z gwiazdami namiętnie emitowane obecnie na antenie TVP.

Druga rzecz - koniec z reklamami - albo abonament albo reklamy. Reklamy muszą zniknąć, inaczej TVP nie będzie różnić się od innych telewizji - (obecnie właściwie niczym się nie różni). Będzie polskie BBC - Polacy będą mieli za co płacić. Jeżeli nie... to będzie tak, jak teraz.

Abonament z rachunkiem za prąd...

Jest jeszcze jedna opcja, niebezpieczna - niestety dość realna, bo już od jakiegoś czasu zastanawiają się nad nim posłowie. Absurdalna przymusowa opłata powiązana z rachunkiem za energię elektryczną... Może to rozwiązanie skuteczne (jak tu żyć bez prądu?), ale traktowane byłoby jak zamach na wolność obywateli. I biada w najbliższych wyborach rządowi, który wprowadzi takie zapisy. Poza tym jest jeszcze jedna wątpliwość - czy takie rozwiązanie jest w ogóle zgodne z konstytucją?

Bez zmian czyli wszystko po staremu?

I ostatnia możliwość - znając polską rzeczywistość jest ona bardzo prawdopodobna - wszystko zostaje po staremu - czyli jedni płacą, drudzy nie płacą, a KRRiT co jakiś czas podnosi wysokość abonamentu. I chaos trwa w najlepsze...

16 lis 2011, 22:46
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Nie kodeks etyki SC, a kultura osobista nie pozwala mi dosadnie skomentować pomysłu tego pana.
Niemniej jednak idąc tokiem jego "rozumowania::
1) kto ma drogę dojazdową do domu - płaci OC;
2) kto ma lodówkę, pralkę, budzik z ekranem - płaci abonament,
3) każdy mężczyzna to potencjalny gwałciciel, bo ma przy sobie "narzędzie",
4) każda kobieta, to potencjalna aborcjonistka,
5) każdy, kto łazi po nocy, to potencjalny złodziej;
a każdy złodziej, to pijak  :D

Jeśli ktoś nie chce oglądać TVP, to jego sprawa - tymczasem wciska się mu niezamawiany towar, każe przymusowo płacić i grozi karami. Najlepsze rozwiązanie to zakodowanie sygnału - kto zechce oglądać, zapłaci.

06 gru 2011, 21:15
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Tadeo74                    

Nie kodeks etyki SC, a kultura osobista nie pozwala mi dosadnie skomentować pomysłu tego pana.

Za to inni nie mają ani etyki, ani kultury osobistej. Ani skrupułów.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

06 gru 2011, 23:09
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Dziennik Internautów napisał:(http://di.com.pl/news/41993,2.html?utm_source=nlhtml&utm_me%20dium=email&utm_campaign=tematdnia)

Komputer - abonament RTV

Dziś Jan Dworak, przewodniczący KRRiT, w "Jedynce" Polskiego Radia mówił o abonamencie RTV i zmianach, jakie czekają ustawy z nim związane. Dziennikowi Internautów udało się potwierdzić informacje, że do płacenia abonamentu RTV będzie zobowiązana osoba, która ma w mieszkaniu energię elektryczną, radio, telewizor lub komputer. Mogłoby to oznaczać, że obywatel będzie zwolniony z abonamentu, jeśli nie posiada żadnego z tych urządzeń. Idąc dalej, KRRiT zakłada, że osoba, której gospodarstwo domowe jest podłączone do energii elektrycznej, a w mieszkaniu ma komputer (choć nie ma radia i telewizora), korzysta z radia internetowego i dlatego też zobowiązana jest do płacenia abonamentu.

Podobnie jak w przypadku udowodnienia KRRiT, że obywatel nie posiada telewizora i odbiornika radiowego, tak i tutaj ma być taka możliwość. Nie ma jeszcze jednoznacznych zasad, którymi będzie się kierować KRRiT. Za wcześnie jeszcze na szczegółowe wyjaśnienia – pracujemy nad projektem rozwiązań – tłumaczy Katarzyna Twardowska, rzecznik KRRiT.

Rzecznik przypomina, że w obecnie obowiązującej ustawie o opłatach abonamentowych jest napisane: Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym, w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy, jest urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu.

- Jeśli komputer jest technicznie dostosowany do odbioru programu, to może w projekcie nowelizacji pojawić się także jako urządzenie, za które ponoszona będzie opłata abonamentowa – dodaje Katarzyna Twardowska.

Nie wiadomo jednak, czy osoby pracujące nad nowelizacją ustawy wezmą pod uwagę komputery z dostępem do internetu i te, które takiego dostępu są pozbawione. Kierując się zasadami KRRiT, należałoby też wziąć pod uwagę każdego posiadacza smartfona, czyli telefonu, który często spełnia funkcję radioodbiornika.

Dłużnik w Krajowym Rejestrze Długów

Na antenie Polskiego Radia padły też słowa, że osoby, które nie płacą abonamentu, mogą otrzymywać ostrzeżenia, iż zostaną wpisane do Krajowego Rejestru Długów. Jan Dworak podkreślił też, że byłoby to zgodne z prawem.

KRRiT do połowy listopada br. wpisała do Krajowego Rejestru Długów 66 osób i instytucji zwlekających z zapłatą abonamentu RTV. Wpisanie obywatela do Krajowego Rejestru Długów może uniemożliwiać skorzystanie z niektórych usług bankowych (pożyczka, kredyt, karta kredytowa), zakupu ratalnego lub kupna telefonu komórkowego na abonament.

Dyskusyjne pozostaje wpisanie dłużnika do rejestru. Nie dopuszczono w ustawie możliwości przekazywania informacji gospodarczych o wierzytelnościach publicznoprawnych - tłumaczy w michnikowemu szmatławcowi Monika Drab-Grotowska z Kancelarii Drab-Grotowska, Juszczyńska, Achler. Według prawniczki osoba wpisana do rejestru może wystąpić z żądaniem usunięcia wpisu, a także zgłosić roszczenia o naprawienie szkody spowodowanej bezprawnym ujawnieniem informacji.

Przewodniczący Krajowej Rady powiedział na antenie Polskiego Radia, że w tym roku uda się zebrać z abonamentu 470 milionów złotych, czyli więcej, niż przypuszczano na początku roku. Dworak wyraził też nadzieję, że w przyszłym roku uda się zebrać jeszcze większą kwotę, pozwalającą mediom publicznym na „właściwe wypełnianie misji”.
Ustawa wejdzie w życie…

Ponieważ KRRiT nie ma inicjatywy ustawodawczej, swój projekt zmian będzie przedstawiała Ministerstwu Kultury i Dziedzictwa Narodowego, gdyż ta jest instytucją wiodącą w sprawach nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji. Projekt ma trafić do Ministerstwa w ciągu kilku tygodni.

Wygląda na to ,że nie można straszyć dłużników KRRIT wpisem do rejestru dłużników.

06 gru 2011, 23:29
Fachowiec

POSTY        1667
A nie lepiej obciążyć abonamentem każdego, kto ma oczy i widzi? Przecież w każdej chwili może oglądać tv

07 gru 2011, 07:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Dobre! :brawa:  :brawa:  :brawa:

Takie "oczowe" mogłoby zrewolucjonizować system podatkowy i być wybawieniem dla budżetu. :zeby:
Ale... w ramach zasady parytetu trzeba by utworzyć również "twarzowe", bo nie na wszystkich da się patrzeć... :D

07 gru 2011, 08:29
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Premier mówi NIE...

Premier Donald Tusk poinformował we wtorek, że nie jest zwolennikiem projektu ustawy autorstwa KRRiT, zgodnie z którym abonament rtv płaciłoby każde gospodarstwo domowe mające dostęp do elektryczności.
- Nie jest to moje stanowisko - powiedział premier na konferencji prasowej. Tusk podkreślił, że projekt ustawy przygotowała Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji - organ konstytucyjny i całkowicie niezależny od rządu.

W poniedziałek przewodniczący KRRiT Jan Dworak zapowiedział, że projekt tzw. małej nowelizacji ustawy medialnej, który będzie gotowy za kilka tygodni, zakłada, że każde gospodarstwo z dostępem do elektryczności, ma możliwość odbioru programów radiowych i telewizyjnych. Nowa definicja odbiornika radiofonicznego i telewizyjnego objęłaby wszystkie urządzenia umożliwiające odbiór programu, m.in. komputery.

Krajowa Rada chce także zaproponować, by budżet państwa opłacał abonament za osoby, które ustawowo są z tego zwolnione. Chodzi o kwotę rzędu 650 mln zł rocznie. Zwolnione z opłaty są m.in. osoby, które ukończyły 75. rok życia; posiadające orzeczenie o zaliczeniu do I grupy inwalidzkiej, o całkowitej niezdolności do pracy lub o znacznym stopniu niepełnosprawności; inwalidzi wojenni i wojskowi; emeryci (gdy wysokość świadczenia nie przekracza 50 proc. ubiegłorocznego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej); renciści i bezrobotni. Warunkiem koniecznym do uzyskania zwolnienia od opłat jest dopełnienie formalności w urzędzie pocztowym.

Projekt KRRiT znowelizowałby trzy ustawy: o radiofonii i telewizji, o opłatach abonamentowych oraz Prawo telekomunikacyjne. W październiku br. Dworak w rozmowie z PAP podkreślał, że nowela usunęłaby istniejące dziś sprzeczności prawa dotyczącego mediów elektronicznych oraz zapewniła stabilne finansowanie mediów publicznych przez co najmniej dwa lata. Później miałaby powstać zupełnie nowa ustawa medialna.

W projekcie noweli mają znaleźć się też przepisy dostosowujące prawo do wyroku Trybunału Konstytucyjnego z lipca tego roku - TK orzekł wówczas, że niekonstytucyjne są przepisy dotyczące ustalania opłat koncesyjnych - wysokość opłat za udzielenie koncesji została uregulowana w rozporządzeniu, a nie w ustawie; w ustawie zaś nie ma dokładnych wytycznych do wydania rozporządzenia.

http://finanse.wp.pl/kat,104130,title,Tusk-Nie-jestem-zwolennikiem-nowelizacji-przygotowanej-przez-KRRiT,wid,14057552,wiadomosc.html

07 gru 2011, 15:20
Fachowiec

POSTY        1667
Skoro z budżetu nie mogliśmy dofinansować upadających stoczni (bo nie było zgody KE), nie widzę powodu, aby z budżetu finansować TVP. Niech funkcjonuje na wolnym rynku, tak jak TVN czy Polsat (że o TRWAM nie wspomnę) - bez żadnego państwowego wsparcia

07 gru 2011, 20:12

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
tranqilo                    

Premier mówi NIE...

To jest chyba inne NIE, od tego:

Premierze, obiecałeś zlikwidować abonament! 2011-12-07 (10:47)

Haracz ściągany z ludzi, archaiczny sposób finansowania mediów publicznych, ciężar, który urąga poczuciu przyzwoitości - to tylko niektóre określenia, jakimi premier Donald Tusk (54 l.) określał abonament radiowo-telewizyjny. W 2006 r. nawoływał nawet do tego, by go nie płacić. A teraz...

Słyszymy to od kilku lat, jednak mimo czterech lat rządów PO nadal musimy utrzymywać publiczne media z własnych kieszeni. A gdy KRRiT zapowiada, że abonament będzie musiał płacić każdy, kto ma prąd, premier odpowiada tylko: – Nie jestem zwolennikiem tego projektu. – Do likwidacji abonamentu potrzeba większości w Sejmie – ucina rzecznik rządu Paweł Graś (47 l.). Nie mamy się więc co łudzić, że ta opłata zniknie.

Likwidacja abonamentu to jedno ze sztandarowych haseł PO, gdy ta szła po władzę ponad cztery lata temu, a potem, gdy Donald Tusk został premierem.
– Abonament radiowo-telewizyjny jest archaicznym sposobem finansowania mediów publicznych, haraczem ściąganym z ludzi, dlatego rząd będzie zabiegał o poparcie prezydenta i opozycji dla jego zniesienia – grzmiał trzy lata temu szef rządu. Co się zmieniło?

Tylko tyle, że premier już nie grzmi, a ze spokojem odpowiada, że nie popiera projektu przygotowywanego przez KRRiT. – Nie jestem jego zwolennikiem – mówi tylko Donald Tusk. Zakłada on, że abonament będą płaciły wszystkie osoby, które mają podłączony prąd, czyli w praktyce wszyscy Polacy. Opłatą zostaną objęte także te osoby, które nie mają telewizora, a mają komputer lub choćby telefon komórkowy.

Projekt KRRiT może pozostać więc tylko projektem, ale abonament i tak nie zniknie. – Do likwidacji abonamentu potrzeba większości w Sejmie – mówi Faktowi rzecznik rządu.
Co nam mówił Tusk w sprawie abonamentu:

Październik 2007 r.
To nie jest telewizja publiczna Przestańmy udawać, że płacimy abonament na telewizję publiczną, a ona jest telewizją rządową. Będziemy chcieli wyegzekwować misyjność mediów. Będę zawsze wszystkim mówił kolegom z PO i PSL, że kto rządzi mediami publicznymi, przegrywa wybory. Chcę, żeby wybili sobie wreszcie z głowy to, że muszą być koniecznie w mediach publicznych. Ta ekipa zrobiła z telewizji publicznej rzecz najgorszą, mamy zwyrodnienie w ośrodkach regionalnych. Wszystkich, którzy tak drastycznie nadużyli mediów publicznych do własnych celów politycznych, czeka bardzo surowe rozliczenie. Nie wykluczam, że także w trybie karnym. Nie chcę straszyć prywatyzacją, lecz oczekuję od mediów publicznych misji.

Listopad 2007 r.
To wyłudzanie pieniędzy Wszystkie dotychczasowe starania, takie jak (...) instytucja abonamentu, mające prowadzić do ochrony mediów publicznych przed nadmiernym upolitycznieniem, okazały się wyłącznie instrumentami - mówię to z pełną odpowiedzialnością - wyłudzania pieniędzy od Polaków na rzecz budowania propagandowej machiny rządowej.

Kwiecień 2008 r.
Abonament to haracz. Abonament radiowo-telewizyjny jest archaicznym sposobem finansowania mediów publicznych, haraczem ściąganym z ludzi; dlatego rząd będzie zabiegał o poparcie prezydenta i opozycji dla jego zniesienia. (...) Nie wyobrażam sobie jednak, aby w finale utrzymać ten niesprawiedliwy, a kosztowny system. (...) Mamy zbyt wiele informacji na temat nieracjonalnego wydawania pieniędzy publicznych, pieniędzy podatnika, jeśli chodzi o media publiczne.

Maj 2008 r.
To wyjątkowo obłudny system. Chciałbym powiedzieć, że nie spoczniemy dopóty, dopóki nie zmienimy tego wyjątkowo obłudnego systemu narzucania haraczu Polakom szczególnie niezamożnym po to, by nieliczna grupa ludzi mogła korzystać z tego materialnie w sposób nieuzasadniony, poza jakąkolwiek kontrolą, i żeby niektórzy najbardziej ambitni politycy wykorzystywali te media publiczne we własnym interesie.

http://finanse.wp.pl/kat,104492,title,P ... omosc.html

07 gru 2011, 20:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 99 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona