Teraz jest 07 wrz 2025, 09:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Biedni kierowcy 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=43297:date=01. 03. 2009 g. 12:54:name=luśka)--><div class='quotetop'>(luśka @ 01. 03. 2009 g. 12:54) [snapback]43297[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Ale taka ustawa pomogłaby nam w wyegzekwowaniu nieściągalnych mandatów. Z czego ja się cieszę. Będzie loepsza statystyka.

I co - ściągałabyś ze mnie, gdyby złodziej spowodał wypadek moim samochodem?!  :o
;)
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Oczywizda!
Statystyka to podstawa i sens życia :stop:

01 mar 2009, 20:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 11:29

POSTY        104
Zgadzam się z Supersaperem. Nie można obciążać społeczeństwa (kierowców) obowiązkiem wskazywania winnego - od tego są odpowiednie organy państwowe. Nie można tworzyć prawa w celu fajniejszej statystyki i łatwości w ewentualnej egzekucji. Winno być tak prawo tworzone, żeby obywatelowi służyło. Karany powinien być sprawca a nie posiadacz pojazdu.

02 mar 2009, 07:10
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
w tym wszystkim nie chodzi tak naprawdę o mandaty tylko o punkty karne... W Internecie jest masa ogłoszeń "kupie punkty karne", ktoś kto nagminnie łamie prawo i grozi mu utrata prawa jazdy "sprzedaje" komuś parę punktów i podstawiona osoba przyjmuje na siebie punkty karne za odpowiednia opłatę (ciekawe czy opodatkowaną hehe). Dlatego powstał pomysł żeby karać właściciela pojazdu... Ja uważam ze to dobry pomysł, dobry zwyczaj nie pożyczaj... to jedna złota zasada a druga - kobiety i samochodu nie pożycza się.

02 mar 2009, 11:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 11:29

POSTY        104
Co konia obchodzi, że wóz sie przewrócił? A jak Ci się kobieta wypożyczy sama - to też będziesz ponosił konsekwencje wypożyczenia?
Tak naprawdę to twierdzę, że cały czas chodzi o przesunięcie kosztów ustalenia sprawcy na "kogoś" - w tym przypadku na właściciela pojazdu. Jak ostatnio otrzymałem zdjęcie do ramki, to nawet widać było, że jestem nieogolony. Nie ma możliwości wymigać się i powiedzieć , że to nie moje zdjęcie. Argument, że nie wszystkie fotoradary robią takie dobre zdjęcia jakoś mnie nie przekonuje - znowu sprawa "państwa" i odpowiednich środków technicznych dla zapewnienia dobrej jakości pamiątkowych fotek. To organy mają mnie udowodnić, że popełniłem wykroczenie, a nie karać mego brata za to, że pożyczył mi samochód.
Handel punktami opdatkowany! hehehe - chyba w Zimbabwe!
Pozdrawiam :zeby:

02 mar 2009, 11:35
Zawodowiec

POSTY        3146

w tym wszystkim nie chodzi tak naprawdę o mandaty tylko o punkty karne... W Internecie jest masa ogłoszeń "kupie punkty karne", ktoś kto nagminnie łamie prawo i grozi mu utrata prawa jazdy "sprzedaje" komuś parę punktów i podstawiona osoba przyjmuje na siebie punkty karne za odpowiednia opłatę (ciekawe czy opodatkowaną hehe). Dlatego powstał pomysł żeby karać właściciela pojazdu... Ja uważam ze to dobry pomysł, dobry zwyczaj nie pożyczaj... to jedna złota zasada a druga - kobiety i samochodu nie pożycza się.

Rozumiem, że będzie taniej dla pirata - o koszt zakupu (a raczej sprzedaży) punktów (na marginesie nie podlega opodatkowaniu atr. 2 ust 1 pkt ustawy).
A co ze sprawami współwłasności, byłych małźeństw w trakcie podziału majątku, spadków, użyczeń, najmów itp?  Wyjaśnisz to Tu i Teraz czy poczekasz aby naigrywać sie z "DURNYCH URZĘDASÓW", których dopadnie ten problem.
O takiej abstrakcji jak wina, kara, przyczynienie się itp. nie będę z tobą dyskutował, to zupełnie inny (wyższy) poziom.

02 mar 2009, 12:17
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->A jak Ci się kobieta wypożyczy sama - to też będziesz ponosił konsekwencje wypożyczenia?<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

bywa bywa :)))) nawet możesz o tym nie wiedzieć (może czasem tylko chwila zwątpienia dlaczego to dziecko jest rude hehe)

Może źle napisałem "uważam że to dobry pomysł" , powinno to brzmieć "uważam że to lepsze rozwiązanie niż istniejące obecnie" gdzie każdy pirat drogowy, stanowiący potencjalne zagrożenie dla moje zdrowia lub życia za 200pln może "przenieść" punkty na słupa. Swoją drogą w Polsce zdecydowana większość obywateli jeździ własnym samochodem, pożyczanie samochodów stanowi raczej margines zdarzeń a jeśli już pożyczamy samochód to raczej odpowiedzialnej osobie a nie wariatowi, który jeździ 120 przez miasto narażając tym samym nasz pojazd na zniszczenie (kij z jego zdrowiem) więc wybiegi, że "pożyczyłem samochód znajomemu" to raczej tłumaczenie w stylu "zarobiłem milion bo oddawałem się na ulicy". Jeśli ze zdjęcia nie wynika, kto prowadził samochód to powinien odpowiedzieć za to właściciel samochodu. Tak samo jak osoba, która twierdzi, że zarobiła milion stojąc pod latarnią jeśli nie przedstawi na to konkretnych dowodów czy świadków, które mogą potwierdzić taki stan zostanie ukarana domiarem w wysokości 750tyś.

02 mar 2009, 15:53
Zawodowiec

POSTY        3146

....
Może źle napisałem "uważam że to dobry pomysł" , powinno to brzmieć "uważam że to lepsze rozwiązanie niż istniejące obecnie"
...

A mnie nie zadawala "lepsze" prawo, które i tak jest wyjatkowo złe.  :stop:
Ja płacę słono posłom, senatorom, ministrom itp. aby prawo było dobre, nawet bardzo dobre.
Tworzenie prawa złego, nawet ciut "lepszego" od obecnego, odbieram jako wyraz braku szacunku dla mnie (obywatela Polski i wyborcy) i totalną "olewkę" swoich obowiązków. :za2:

02 mar 2009, 19:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 sie 2007, 13:52

POSTY        40
właśnie dzisiaj dostałem mandat  :angry2:

02 mar 2009, 22:37
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034

I nawet miłosiernego POuczenia nie mogłeś wywalczyć?

02 mar 2009, 22:45

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Z "fotoradaru", czy osobiście ?, a może z kks  :D

03 mar 2009, 08:00
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2007, 13:42

POSTY        52

Ale taka ustawa pomogłaby nam w wyegzekwowaniu nieściągalnych mandatów. Z czego ja się cieszę. Będzie loepsza statystyka.

A dlaczego karać tylko tego, co użyczył pojazd sprawcy?   Można nakładać mandaty i je egzekwować od właścicieli salonów sprzedaży, komisów, poprzednich właścicieli aut!  W końcu można też na producentów, którzy te narzędzia wykroczeń i przestępstw wytworzyli.
O ileż wtedy będzie lepsza statystyka!

03 mar 2009, 09:55
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...]w myśl ustawy tzw. fotoradarowej  mandat i punkty karne zapłaci właściciel pojazdu (za wykroczenie) a nie na przykład jego teściowa, bądż niepracujący synek, którym pożyczył pojazd. [...]Myślę, że dobrą sprawą jest wprowadzenia ustawy o karaniu mandatem właściciela samochodu, który użycza go osobie nieodpowiedzialnej. [...]

A dla mnie to kolejny legislacyjny idiotyzm.

03 mar 2009, 10:16
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

W Internecie jest masa ogłoszeń "kupie punkty karne", ktoś kto nagminnie łamie prawo i grozi mu utrata prawa jazdy "sprzedaje" komuś parę punktów i podstawiona osoba przyjmuje na siebie punkty karne za odpowiednia opłatę (ciekawe czy opodatkowaną hehe). Dlatego powstał pomysł żeby karać właściciela pojazdu...
Ja uważam ze to dobry pomysł, dobry zwyczaj nie pożyczaj... to jedna złota zasada a druga - kobiety i samochodu nie pożycza się.

Wzięli przykład z ogłoszeń podatników "kupię-sprzedam koszty".
Ja uważam, że to do.... d*y pomysł.

03 mar 2009, 10:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 sty 2009, 11:33

POSTY        106
Chciałam Was sprowokować do tego tematu, który mamy codziennie na tapecie, a wy wypisujecie bzdury, że pańswo ma obowiązek, że ci biedni kierowcy, którzy łamią przepisy, to, że Trzeba udowodnić. Kierowca, czy inny obywatel podpisujący mandat, wie o tym, że musi go uregulować i to jest jego obowiązek, ma prawo nie podpisywać mandatu, czym nie przyznaje się do wykroczenia. Przecież to jest jasne jak słońce.Podpisałeś-płać. I nie może być mowy, że nie mam samochodu ani nic cenne, co poborca mógłby wynieść z domu. To jest obowiązek ukaranego. Tak jak obowiązkiem państwa, jest posługiwanie się policją, żeby uchronić nas przed niebezpiecznymi kierowcami, bez wyobrażni. TZN według waszych dywagacji państwo ma obowiązek, obywatel nie.

05 mar 2009, 19:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 128 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona