ja też mam konta indywidualne ale na zajęciach wpisuje ogólne. ale w sumie może indywidualne byłyby lepszym rozwiązaniem.
08 sie 2014, 13:47
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
reniak
ja też mam konta indywidualne ale na zajęciach wpisuje ogólne. ale w sumie może indywidualne byłyby lepszym rozwiązaniem.
Chodziło mi o to że jeżeli wpłaca na indywidualne to wpłatę traktuję jako wpłatę do wierzyciela. Natomiast jeżeli wpłaca na egzekucyjne (wymienione na zajęciu) to wpłatę traktuję jako do organu egzekucyjnego. No i dalej wiadomo jak do wierzyciela to wg op jak do organu to wg upea.
Ostatnio edytowano 08 sie 2014, 13:51 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz
08 sie 2014, 13:49
Odniosę się ogólnie do powyższych postów na temat art. 65 k.p.a. i zaokrąglania odsetek na zajęciu.
Wiem, ze niektóre sądy orzekają o tym, że TW należy przekazywać na podstawie art. 65 innym organom egzekucyjnym. Jest jednak bardzo dużo wyroków sądów, wyrażających odmienne stanowisko. Nasilenie tego problemu było jakieś 2-3 lata temu. W tej sprawie jest interpretacja MF. Jeżeli adres na tytule jest nieaktualny, to jest nieprawidłowy i TW nie spełnia wymogów art. 27. Nie ma zastosowania art. 65 § 1 k.p.a., tylko art. 29 § 2 u.p.e.a. Mnie osobiście przekonuje to, że TW nie jest podaniem w rozumieniu k.p.a.
Co do zaokrąglania odsetek na zajęciu, nie zgadzam się ze stanowiskiem sądu. U.p.e.a. reguluje zasady zaokrąglania należności, odsetek i kosztów. Jest to zasada ogólna i dotyczy także częściowej realizacji. W praktyce wygląda to tak, że odsetki i koszty nalicza się w groszach, a zaokrągla się całość dopiero w momencie zapłaty. Sprawa zaokrąglania odsetek na zajęciu moim zdaniem jest nieistotna. Podejrzewam, że skarżący nie miał się czego „czepnąć”, a chciał przedłużyć postępowanie. Wyrok ten, jak każdy inny, jest wydawany w indywidualnej sprawie i nie stanowi prawa. Nie widzę podstaw do stosowania Op. w postępowaniu egzekucyjnym.
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
08 sie 2014, 19:59
U nas wpłata na konto podatkowe przez inną osobę jest traktowana jako nadpłata, nawet jeżeli wskaże kogo dotyczy i za jaki okres. Jeżeli inna osoba wpłaci na konto egzekucyjne ze wskazaniem danych dokładnie identyfikujących osobę zobowiązaną, przyjmujemy wpłatę. Jeżeli nie ma dokładnych danych, nie prosimy o oświadczenie, tylko zwracamy pisząc w tytule przelewu, że brak jest właśnie tych dokładnych danych. Z reguły po takiej operacji następuje wpłata z prawidłowym opisem.
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
08 sie 2014, 20:08
w naszym systemie każdy użytkownik ma indywidualny numer konta, jednak na tytule egzekucyjnym podane jest główne konto urzędu. czy na zajęciu mogę podać indywidualny numer konta danego użytkownika czy taki jak na tytule?
11 sie 2014, 06:21
Mam pytanie czysto techniczne
Czy przed nadaniem klauzuli wykonalności sprawdzacie dane adresowe osoby na którą jest wystawiony TW? (taka osoba mogła w międzyczasie np zmienić miejsce zamieszkania i wtedy inne miasto będzie właściwym organem egzekucyjnym)?
Czy po nadaniu klauzuli wykonalności można przekazać innemu organowi egzekucyjnemu jeżeli w trakcie okaże się ze nie jestesmy właściwym organem egzekucyjnym bo dana osoba już na terenie naszej gminy nie zamieszkuje?
11 sie 2014, 07:49
mera
Wiem, ze niektóre sądy orzekają o tym, że TW należy przekazywać na podstawie art. 65 innym organom egzekucyjnym. Jest jednak bardzo dużo wyroków sądów, wyrażających odmienne stanowisko. Nasilenie tego problemu było jakieś 2-3 lata temu. W tej sprawie jest interpretacja MF. Jeżeli adres na tytule jest nieaktualny, to jest nieprawidłowy i TW nie spełnia wymogów art. 27. Nie ma zastosowania art. 65 § 1 k.p.a., tylko art. 29 § 2 u.p.e.a. Mnie osobiście przekonuje to, że TW nie jest podaniem w rozumieniu k.p.a.
Tu akurat pomimo wytycznych MF nie wszystkie US odsyłają TW. W mniejszości - co akurat widać na podstawie podatku od nieruchomości czy mandatów, US potrafi przesłać tytuł zgodnie z właściwością.
ciekawska
w naszym systemie każdy użytkownik ma indywidualny numer konta, jednak na tytule egzekucyjnym podane jest główne konto urzędu. czy na zajęciu mogę podać indywidualny numer konta danego użytkownika czy taki jak na tytule?
Uważam rozwiązanie z kontem egzekucyjnym za lepsze, bo jak wpłaca Ci na egzekucyjne, to wiesz (nawet jeżeli zwrotka wróci Ci za 2 tyg) że postępowanie masz wszczęte i koszty należne. Jeżeli będzie wpłacać na indywidualne to może się okazać, że np wpłacił przed wszczęciem a Ty po otrzymaniu zwrotek będziesz poprawiać kwoty na wyciągu.
Zzzu
Mam pytanie czysto techniczne Czy przed nadaniem klauzuli wykonalności sprawdzacie dane adresowe osoby na którą jest wystawiony TW? (taka osoba mogła w międzyczasie np zmienić miejsce zamieszkania i wtedy inne miasto będzie właściwym organem egzekucyjnym)? Czy po nadaniu klauzuli wykonalności można przekazać innemu organowi egzekucyjnemu jeżeli w trakcie okaże się ze nie jestesmy właściwym organem egzekucyjnym bo dana osoba już na terenie naszej gminy nie zamieszkuje?
Tak, tylko na podstawie danych meldunkowych - jeżeli jest mieszkańcem naszego miasta/gminy, jeżeli nie to wystawiam zgodnie z deklaracją. a tu Masz odpowiedź na drugie pytanie:
mera
2. Postępowanie egzekucyjne wszczęte - przesłanie do właściwego organu egzekucyjnego zwykłym pismem z powołaniem przepisów o właściwości miejscowej.
11 sie 2014, 08:18
mera
U nas wpłata na konto podatkowe przez inną osobę jest traktowana jako nadpłata, nawet jeżeli wskaże kogo dotyczy i za jaki okres. Jeżeli inna osoba wpłaci na konto egzekucyjne ze wskazaniem danych dokładnie identyfikujących osobę zobowiązaną, przyjmujemy wpłatę. Jeżeli nie ma dokładnych danych, nie prosimy o oświadczenie, tylko zwracamy pisząc w tytule przelewu, że brak jest właśnie tych dokładnych danych. Z reguły po takiej operacji następuje wpłata z prawidłowym opisem.
A tu mam takie pytanie: Zgodnie z art. 77b § 1 OP:
Zwrot nadpłaty następuje: 1) na wskazany rachunek bankowy podatnika, płatnika lub inkasenta obowiązanego do posiadania rachunku bankowego; 2) w gotówce, jeżeli podatnik, płatnik lub inkasent nie są obowiązani do posiadania rachunku bankowego, chyba że zażądają zwrotu nadpłaty na rachunek bankowy.
Zawsze zwracacie na konto jeżeli wpłaca z konta? I czy wydajecie do tego decyzję czy nie?
11 sie 2014, 11:59
Należy wszcząć postępowanie w sprawie określenia wysokości nadpłaty, wyznaczyć 7 - dniowy termin na wypowiedzenie się strony co do zgromadzonego materiału dowodowego, po upływie terminu wydać decyzję określającą nadpłatę - nadpłata podlega zwrotowi w terminie 30 dni od dnia wydania tej decyzji... po przekroczeniu terminu należą się odsetki
11 sie 2014, 19:12
mera
qubap
A tu mam takie pytanie: Zgodnie z art. 77b § 1 OP Zwrot nadpłaty następuje: 1) na wskazany rachunek bankowy podatnika, płatnika lub inkasenta obowiązanego do posiadania rachunku bankowego; 2) w gotówce, jeżeli podatnik, płatnik lub inkasent nie są obowiązani do posiadania rachunku bankowego, chyba że zażądają zwrotu nadpłaty na rachunek bankowy.
Zawsze zwracacie na konto jeżeli wpłaca z konta? I czy wydajecie do tego decyzję czy nie?
W postępowaniu egzekucyjnym nie stosujemy OP. Nic nie wydajemy. Po prostu zwracamy. Jeżeli płaci z konta, to na konto.
W postępowaniu podatkowym, w OP, są określone przypadki, kiedy należy wydać decyzję, a kiedy zwrot następuje z urzędu.
11 sie 2014, 20:06
mera
W postępowaniu egzekucyjnym nie stosujemy OP. Nic nie wydajemy. Po prostu zwracamy. Jeżeli płaci z konta, to na konto. W postępowaniu podatkowym, w OP, są określone przypadki, kiedy należy wydać decyzję, a kiedy zwrot następuje z urzędu.
Właśnie podatkowo to mnie nie interesowało. Zawsze jak ktoś wpłaca i jest z opisem np lipiec 2015 to nie jest to traktowane jako nadpłata. Chodziło mi tylko o sytuacje w postępowaniu egzekucyjnym. Cały czas mam takie sytuacje, że jak zobowiązanego ściągną i sam zapłaci to już korespondencji nie odbiera i nie wiem jakie ma życzenie. W takim razie zwrot i z głowy
12 sie 2014, 06:31
Proszę o podpowiedź. Mam dłużnika który złożył pismo do wierzyciela o wstrzymaniu postępowania egzekucyjnego z powodu choroby itd. Nie wykazał chęci spłacania długu. Co wierzyciel ma zrobić. Dalej prowadzić postępowanie tzn. wysłać tytuł do organu egz. czy wstrzymać postępowanie i nie wysyłać?
12 sie 2014, 07:07
Pam,ięta może ktoś na której stronie jest o zbiegu, konkretnie o piśmie informującym, iż zobowiązanie zostało uregulowane, i zbieg nie wystąpił?
12 sie 2014, 07:34
Estera17
Pam,ięta może ktoś na której stronie jest o zbiegu, konkretnie o piśmie informującym, iż zobowiązanie zostało uregulowane, i zbieg nie wystąpił?
Ale czego dotyczy? Chcesz wysłać do dłużnika zajętej wierzytelności, do sądu? Proponuję na początek wyszukiwarkę SZUKAJ - czasami można trafić za pierwszym razem.
beatas17
Proszę o podpowiedź. Mam dłużnika który złożył pismo do wierzyciela o wstrzymaniu postępowania egzekucyjnego z powodu choroby itd. Nie wykazał chęci spłacania długu. Co wierzyciel ma zrobić. Dalej prowadzić postępowanie tzn. wysłać tytuł do organu egz. czy wstrzymać postępowanie i nie wysyłać?
Skoro tytuł jest jeszcze u wierzyciela to postępowanie nie jest jeszcze wszczęte. Bardziej bym to potraktował jako wniosek o odroczenie terminu płatności?