Teraz jest 12 wrz 2025, 13:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
alicja                    

jeśli odsetki nie są wymagalne na dzień zajęcia to np. do pracodawcy przy zajęciu podaję zero odsetek pomimo, że na tytule wskazano  np. 5,30.
Jeśli jednak pracodawca przekaże z jakiegoś powodu te 5.30 to trudno, trzeba je zaksięgować na odsetki choć lepiej unikać takich sytuacji,.
W postępowaniu egzekucyjnym jak sama nazwa wskazuje najważniejszą ustawą dla Ciebie jest o postępowaniu egzekucyjnym w administracji a jeśli coś nie jest tam uregulowane to kpa. Ordynacja stosowana jest do chwili wystawienia tytułu wykonawczego i skierowaniu go do egzekucji.

Jeżeli:
alicja                    

Ordynacja stosowana jest do chwili wystawienia tytułu wykonawczego i skierowaniu go do egzekucji.
,
to dlaczego:
alicja                    

jeśli odsetki nie są wymagalne na dzień zajęcia to np. do pracodawcy przy zajęciu podaję zero odsetek pomimo, że na tytule wskazano  np. 5,30.
?

07 sie 2014, 19:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 lip 2014, 10:13

POSTY        113
Widzę, że jednak jest o czym dyskutować...
Uważam, że powinny być jasne i stałe zasady  :glare:

Jeżeli Op. do momentu wszczęcia egzekucji, to po wszczęciu należałoby wykazywać na zajęciach nawet 0,10 zł odsetek i tak też księgować.

Może pomoże ktoś bardziej doświadczony?

08 sie 2014, 06:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2014, 19:16

POSTY        19
mera                    

qubap                    

ZAWIADOMIENIE
Na podstawie art. 65 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r. poz. 267 z późn. zm.) itd.
zawiadamiam
o przekazaniu według właściwości ...
uzasadnienie
.....

Do przesyłania TW nie stosujemy art. 65 k.p.a., ponieważ TW nie jest podaniem w rozumieniu art. 63 K.p.a. Treść tytułu wykonawczego reguluje art. 27 § 1 u.p.e.a.
1. Postępowanie egzekucyjne nie wszczęte - postanowienie o nieprzystąpieniu do egzekucji na podstawie art. 29 § 2.
2. Postępowanie egzekucyjne wszczęte - przesłanie do właściwego organu egzekucyjnego zwykłym pismem z powołaniem przepisów o właściwości miejscowej.

Postępowanie egzekucyjne jest nie wszczęte, ale nie mogę wydać postanowienia na podstawie art. 29§2 u.p.e.a. bo "mój" TW spełnia wymogi z art. 27 i obowiązek, którego dotyczy podlega egzekucji.

08 sie 2014, 07:11
Specjalista

POSTY        488
wiktoria37                    

Widzę, że jednak jest o czym dyskutować...
Uważam, że powinny być jasne i stałe zasady  :glare:

Jeżeli Op. do momentu wszczęcia egzekucji, to po wszczęciu należałoby wykazywać na zajęciach nawet 0,10 zł odsetek i tak też księgować.

Może pomoże ktoś bardziej doświadczony?

Należałoby;)

08 sie 2014, 07:38
Specjalista

POSTY        488
gosia1907                    

Postępowanie egzekucyjne jest nie wszczęte, ale nie mogę wydać postanowienia na podstawie art. 29§2 u.p.e.a. bo "mój" TW spełnia wymogi z art. 27 i obowiązek, którego dotyczy podlega egzekucji.

Organ egzekucyjny bada dopuszczalność egzekucji administracyjnej. (art.29 § 1)
TW został skierowany do niewłaściwego organu egzekucyjnego. Nie jest dopuszczalne wszczęcie i prowadzenie postępowania egzekucyjnego przez niewłaściwy miejscowo lub rzeczowo organ egzekucyjny.

Np. przy braku doręczenia upomnienia też nie przystępujemy do egzekucji na podstawie art. 29 § 2. TW spełnia wymogi art. 27, ale egzekucja jest niedopuszczalna, ponieważ nie został spełniony warunek jej wszczęcia.

08 sie 2014, 07:51
Specjalista

POSTY        488
Rozmowy kształcą.;)
Do tej pory robiliśmy, jak wyżej, nikt nie skarżył i tak to szło "z marszu".
Teraz pomyślałam, że może właściwsze byłoby zastosowanie art. 17 par 1 w zw. z art. 22 par 2 lub innym odnośnie właściwości organu egzekucyjnego.

08 sie 2014, 08:06
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
mera                    

Do przesyłania TW nie stosujemy art. 65 k.p.a., ponieważ TW nie jest podaniem w rozumieniu art. 63 K.p.a. Treść tytułu wykonawczego reguluje art. 27 § 1 u.p.e.a.
1. Postępowanie egzekucyjne nie wszczęte - postanowienie o nieprzystąpieniu do egzekucji na podstawie art. 29 § 2.
2. Postępowanie egzekucyjne wszczęte - przesłanie do właściwego organu egzekucyjnego zwykłym pismem z powołaniem przepisów o właściwości miejscowej.

Obowiązek podlega egzekucji a tytuł spełnia wymogi określone w 27 zatem ten artykuł nie jest trafiony. Odnośnie akurat tej sytuacji jest fajne orzeczenie NSA ale aktualnie go nie widzę :) Dotyczyło właśnie podobnej sprawy gdzie NUS albo DIS dostał po głowie.
Tutaj jest z WSA z ciekawym uzasadnieniem:
I SA/Gl 297/10                    

Mając powyższe na uwadze należało stwierdzić, że organy egzekucyjne obydwu instancji dopuściły się naruszenia przepisów postępowania poprzez dokonanie w sposób nieuprawniony zwrotu wierzycielowi tytułów wykonawczych w trybie art. 29 § 2 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji zamiast przekazać go organowi właściwemu na zasadzie art. 65 § 1 k.p.a. w zw. z art. 18 ustawy egzekucyjnej, które to naruszenie miało wpływ na wynik sprawy.

mera                    

alicja                    

Ordynacja stosowana jest do chwili wystawienia tytułu wykonawczego i skierowaniu go do egzekucji.
,
to dlaczego:
alicja                    

?

Orzeczenie II FSK 1514/08

Ponieważ przepisy ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji nie regulują sposobu zaokrąglania odsetek za zwłokę w zawiadomieniu o zajęciu prawa majątkowego, prawidłowo organy egzekucyjne, zgodnie z dyspozycją art. 23 ust. 1 u.s.u.s. powołały się w tym względzie na art. 63 § 1 o.p., zgodnie z którym kwotę odsetek zaokrągla się do pełnych złotych.

Ostatnio edytowano 08 sie 2014, 10:21 przez qubap, łącznie edytowano 2 razy

08 sie 2014, 10:14
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
mera                    

II FSK 2063/08                    

Przenosząc powyższe rozważania na grunt rozpoznawanej sprawy Sąd przyznał rację stronie skarżącej, że wystawiony przez nią tytuł wykonawczy był prawidłowy pod względem formalnym, gdyż zawierał wszystkie elementy określone w art. 27 § 1 ustawy egzekucyjnej, w tym adres zamieszkania zobowiązanego. Fakt, że organ egzekucyjny stwierdził w oparciu o swoje bazy danych, iż adres ten jest nieaktualny i był nieaktualny w chwili wystawiania tytułu wykonawczego nie uprawniał do zwrotu tytułu wierzycielowi. Zwrot tytułu wykonawczego w trybie art. 29 § 2 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji mógłby nastąpić jedynie w sytuacji całkowitego braku adresu zobowiązanego w jego treści. Jeśli jednak adres widnieje w tytule wykonawczym, a jedynie organ egzekucyjny jest w posiadaniu informacji, że uległ on zmianie, to zgodnie z obowiązkiem wynikającym z art. 65 § 1 k.p.a. w związku z art. 18 ustawy egzekucyjnej winien przekazać w drodze postanowienia tytuł wykonawczy właściwemu organowi egzekucyjnemu, jeśli ta zmiana adresu ma wpływ na zmianę właściwości organu egzekucyjnego, z czym organy miały do czynienia w niniejszej sprawie (por.: wyrok NSA z 24 listopada 1998 r. sygn. akt III SA 918/97).
...
Tytuł wykonawczy o nr [...] spełniał wymogi określone w art. 27 § 1 ustawy; nie mógł być zatem wierzycielowi zwrócony.
...
Wobec braku, w ustawie o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, rozwiązań dla sytuacji takiej jak ta, która wystąpiła w rozpoznawanej sprawie należało zastosować odpowiednio, jak to prawidłowo rozstrzygnął WSA w Krakowie, postanowienia art. 65 k.p.a. w związku z art. 18 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym, w administracji.

08 sie 2014, 10:20
Znawca
Własny awatar

POSTY        113

Ponieważ przepisy ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji nie regulują sposobu zaokrąglania odsetek za zwłokę w zawiadomieniu o zajęciu prawa majątkowego, prawidłowo organy egzekucyjne, zgodnie z dyspozycją art. 23 ust. 1 u.s.u.s. powołały się w tym względzie na art. 63 § 1 o.p., zgodnie z którym kwotę odsetek zaokrągla się do pełnych złotych.

W przypadku powyższego orzeczenia chodziło o składki na ubezpieczenie społeczne, stąd też przywołanie u.s.u.s.

Czy możemy przenosić to na opłatę za gospodarowanie odpadami?

08 sie 2014, 10:37
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
wiktoria37                    

W przypadku powyższego orzeczenia chodziło o składki na ubezpieczenie społeczne, stąd też przywołanie u.s.u.s.
Czy możemy przenosić to na opłatę za gospodarowanie odpadami..?

W ustawie o porządku i czystości w gminach jest napisane:

Art. 6q.
W sprawach dotyczących opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi stosuje się przepisy ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa

W ordynacji podatkowej jest napisane:

Art. 54. § 1. Odsetek za zwłokę nie nalicza się:
5)64) jeżeli wysokość odsetek nie przekraczałaby trzykrotności wartości opłaty dodatkowej pobieranej przez „Pocztę Polską
Spółkę Akcyjną”65) za polecenie przesyłki listowej;

Wg mnie to to samo :)

08 sie 2014, 11:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        113
qubap                    

Czyli Ty na zajęciu nie wykazujesz odsetek jeżeli się nie naliczają?
Jeżeli się naliczają na dzień wystawienia zajęcia to zaokrąglasz je do pełnych złotych wg Op?

A przy księgowaniu wpłaty - rozliczasz wg 27a par. 4? Jeżeli odsetki nie przekroczą 8,70 to nie naliczasz?

Powiem Wam, że ustawodawcy uwielbiają komplikować życie  :(

Ps: czy pracuje ktoś z Was na programie eGzekucje firmy Rekord?

Ostatnio edytowano 08 sie 2014, 11:48 przez wiktoria37, łącznie edytowano 2 razy

08 sie 2014, 11:47
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
wiktoria37                    

qubap                    

Czyli Ty na zajęciu nie wykazujesz odsetek jeżeli się nie naliczają?
Jeżeli się naliczają na dzień wystawienia zajęcia to zaokrąglasz je do pełnych złotych wg Op?
A przy księgowaniu wpłaty - rozliczasz wg 27a par. 4? Jeżeli odsetki nie przekroczą 8,70 to nie naliczasz?
Powiem Wam, że ustawodawcy uwielbiają komplikować życie  :(
Ps: czy pracuje ktoś z Was na programie eGzekucje firmy Rekord?

Rozliczam wg ordynacji podatkowej do pełnych złotych powyżej progu i nie wykazuję poniżej na zajęciu.
Znowu stwierdzę że wg mnie tak jest prawidłowo. Uważam że na kontroli jest to do wybronienia cytowanymi orzeczeniami ale czas pokaże.

08 sie 2014, 12:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
witam,
zrobiłam zajęcie rachunku bankowego, zajęcie jest skuteczne, jest rachunek ale brak środków, zajęcie dotyczy miesięcy od stycznia do czerwca, parę dni później brat zobowiązanej wpłaca "za śmieci za styczeń". Brat ma inne nazwisko. Poinformowałam go że musi złożyć oświadczenie kogo dotyczy wpłata bo przypisu na niego nie ma. jak oświadczy że to wpłata za siostrę to czy taką wpłatę od obcej osoby rozliczam wg upea czyli KE, KUP, NG czy tak jak on napisał " za śmieci za styczeń".
wiem ze gdyby ona wpłaciła to bym najpierw wzięła na koszty ale to jest wpłata od obcej osoby. czy rozliczam tak samo?

i myślicie że powinnam wystawić jakieś postanowienie o tym że pobieram na koszty ? chyba się trochę pogubiłam

08 sie 2014, 13:24
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
reniak                    

witam,
zrobiłam zajęcie rachunku bankowego, zajęcie jest skuteczne, jest rachunek ale brak środków, zajęcie dotyczy miesięcy od stycznia do czerwca, parę dni później brat zobowiązanej wpłaca "za śmieci za styczeń". Brat ma inne nazwisko. Poinformowałam go że musi złożyć oświadczenie kogo dotyczy wpłata bo przypisu na niego nie ma. jak oświadczy że to wpłata za siostrę to czy taką wpłatę od obcej osoby rozliczam wg upea czyli KE, KUP, NG czy tak jak on napisał " za śmieci za styczeń".
wiem ze gdyby ona wpłaciła to bym najpierw wzięła na koszty ale to jest wpłata od obcej osoby. czy rozliczam tak samo?
i myślicie że powinnam wystawić jakieś postanowienie o tym że pobieram na koszty ? chyba się trochę pogubiłam

Nawet jak Ci napisze oświadczenie to nic nie znaczy, zgodnie z OP jest to wpłata dokonana przez osobę trzecią i zawsze stanowi nadpłatę, ktoś kiedyś mówił o przeniesieniu odpowiedzialności ale mało o tym słyszałem.
Z doświadczenia koleżanki w podatku wiem, że nikt tego nigdy nie kontrolował - kto wpłacał i za kogo. Jedyne co to przestrzegają na szkoleniach że może być taka sytuacja, że za 5 lat przed końcem okresu przedawnienia jak się taki ktoś zwróci o zwrot to się będzie można zdziwić.
Nie wiem co Ci poradzić bo księgując robisz to na własne ryzyko  :P
Też mam takie przypadki, że wpłacają obcy ale liczę na to że się nikt nie zgłosi. Do tego mam konta indywidualne więc przy egzekucji nie muszę się zastanawiać na co księgować.
Nie wydaje się postanowień w tych sprawach.

08 sie 2014, 13:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 379  Następna strona