Teraz jest 12 wrz 2025, 13:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
czy przy zajęciu rachunki bankowego zobowiązanego wysyłam pismo do banku (+ zawiadomienie) i to samo pismo do wiadomości dłużnika, tak?  w zajęciu są wymienione koszty egzekucyjne i wpisuję tam te 5%  z należności  i koszty zajęcia - tam wpisuję opłatę manipulacyjną?

czy przed zajęciem rachunku muszę dowiedzieć się czy są tam jakieś środki czy mogę wysłać pismo o zajęcie bez tej wiedzy (wiem, że rachunek jest w konkretnym banku)?

07 sie 2014, 10:20
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
gosia1907                    

A co z § 8 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 maja 2014 Poz. 656, który stanowi, że jeżeli wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym, o którym mowa w art. 19 § 2 ustawy o post. egz. w adm. nie jest właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zobowiązanego przekazuje tytuł wykonawczy do właściwego miejscowo NUS?

Tak słyszałem, że te organy ściągają tylko swoje a nieswoje do NUS. Ale nie wiem ile jest w tym prawdy i jak wygląda sama praktyka.
Możesz spróbować przekazać tytuł do organu właściwego a nie zwracać jak to robią urzędy skarbowe bo niewłaściwy OE nie jest podstawą do zwrotu akt. Podejrzewam, że NUS zwróci TW określając siebie jako niewłaściwego i będzie trzeba w tym przypadku trochę popisać.
Przypadki określone przez art. 19 § 2 dotyczą tylko wymienionych miast ale możesz dostać TW od miasta niewymienionego i wtedy Ty będziesz organem właściwym.
ciekawska                    

czy przy zajęciu rachunki bankowego zobowiązanego wysyłam pismo do banku (+ zawiadomienie) i to samo pismo do wiadomości dłużnika, tak?  w zajęciu są wymienione koszty egzekucyjne i wpisuję tam te 5%  z należności  i koszty zajęcia - tam wpisuję opłatę manipulacyjną?
czy przed zajęciem rachunku muszę dowiedzieć się czy są tam jakieś środki czy mogę wysłać pismo o zajęcie bez tej wiedzy (wiem, że rachunek jest w konkretnym banku)?

Ale jakie pismo chcesz wysyłać razem z zawiadomieniem? Wysyłasz zajęcie do banku, do zobowiązanego i jedno w akta.
Tak w pozycji koszty egzekucyjne wpisujesz koszty wynikające z art. 64 i dalszych łącznie.
Nie musisz się dowiadywać. Możesz zając.

07 sie 2014, 10:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
mam pytanie do osób zajmujących się wymiarem
jeżeli człowiek nie złoży deklaracji  dobrowolnie i trzeba mu wydać decyzję to na kogo na wlaściciela nieruchomości czy na osobę zameldowaną tam (dwie różne osoby). a może oba przypadki będą prawidłowe? bardzo proszę o pomoc bo u nas decyzja wydana na osobę zameldowaną i nie wiem do końca czy prawidłowo

07 sie 2014, 11:22
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        97
myślałam o takim piśmie jak w załączeniu, ale jeśli nie jest potrzebne to może sobie odpuszczę. dłużnicy już otrzymali tytuł wyk.więc im nie wysyłam,a bank? też musi otrzymać odpis tytułu?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

07 sie 2014, 11:34
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        97
anulka102                    

jeżeli człowiek nie złoży deklaracji  dobrowolnie i trzeba mu wydać decyzję to na kogo na wlaściciela nieruchomości czy na osobę zameldowaną tam (dwie różne osoby). a może oba przypadki będą prawidłowe? bardzo proszę o pomoc bo u nas decyzja wydana na osobę zameldowaną i nie wiem do końca czy prawidłowo

ja wysyłałam do właściciela

07 sie 2014, 11:36
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ciekawska                    

myślałam o takim piśmie jak w załączeniu, ale jeśli nie jest potrzebne to może sobie odpuszczę. dłużnicy już otrzymali tytuł wyk.więc im nie wysyłam,a bank? też musi otrzymać odpis tytułu?

A popatrz co jest napisane na zajęciu po lewej stronie okienka adresowego na zawiadomieniu.
Już kiedyś o tym pisałem ale ostatni raz:
Tytuł wysyłasz zobowiązanemu i w akta,
zajęcie wysyłasz do dłużnika zajętej wierzytelności, zobowiązanemu i w akta.
anulka102                    

"Ponoć" w lexie już są takie orzeczenia (nie czytałem bo po pierwsze nie robię wymiaru a po drugie już mi się nie chce  ;) ) że w myśl tej ustawy może być każdy zamieszkujący traktowany jako właściciel. Uważam jednak, na gruncie prowadzenia samej egzekucji, że najwygodniejszym dla nas podmiotem jest właściciel. Jak w życiu dorobił się tylko PESELU to chociaż można pozostawić jakiś ślad na nieruchomości  ;)
I tu jedna uwaga - wcale nie musi być zameldowany, wystarczy że zamieszkuje.
Załóżmy taką sytuację - właściciel wynajmuje mieszkanie kochance, ona składa deklarację, "gotuje" mu tylko a poza tym jest "goła" :P wszystko w mieszkaniu należy do właściciela a nie do niej. W takim przypadku można mieszkać i nie płacić  ;)

Ostatnio edytowano 07 sie 2014, 12:20 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

07 sie 2014, 12:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2014, 19:16

POSTY        19
Póki co dostałam TW od miasta wymienionego w art. 19 § 2 i na tym teraz muszę się skupić ;) spróbuje wysłać to do właściwego NUS. Powołam się na art. 65§1 k.p.a. w zw. z art. 18 u.p.e.a. i §8 rozporządzenia 656 z 20 maja 2014. Tylko mam wątpliwość czy wysłać to postanowieniem czy pismem? a może jakaś inna podstawa prawna powinna się pojawić?

07 sie 2014, 12:33
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
gosia1907                    

Póki co dostałam TW od miasta wymienionego w art. 19 § 2 i na tym teraz muszę się skupić ;) spróbuje wysłać to do właściwego NUS. Powołam się na art. 65§1 k.p.a. w zw. z art. 18 u.p.e.a. i §8 rozporządzenia 656 z 20 maja 2014. Tylko mam wątpliwość czy wysłać to postanowieniem czy pismem? a może jakaś inna podstawa prawna powinna się pojawić?

"Przekazanie sprawy do organu właściwego następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie" - jakiś cytat z lexa.
Przesłanie pismem (brak zachowania formy postanowienia) i tak daje stronie możliwość wniesienia zażalenia.
Myślę że tyle artykułów wystarczy  ;)

07 sie 2014, 12:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2014, 19:16

POSTY        19
Teraz zajrzałam do LEx'a i rzeczywiście z art. 65 k.p.a wynikało, że przekazanie sprawy do organu właściwego następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie, ale z tego co zauważyłam to art. 65 k.p.a. został zmieniony przez art. 1 pkt 12 ustawy z dnia 3 grudnia 2010 r. (Dz.U.2011.6.18) zmieniającej nin. ustawę z dniem 11 kwietnia 2011 r. i teraz brzmi: Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego, zawiadamiając jednocześnie o tym wnoszącego podanie. Zawiadomienie o przekazaniu powinno zawierać uzasadnienie.

Czyli wynika z tego, że nie mogę użyć formy postanowienia? Jaką macie koncepcje rozwiązania tego problemu? z góry dziękuję za podpowiedź ;)

07 sie 2014, 13:34
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
gosia1907                    

Teraz zajrzałam do LEx'a i rzeczywiście z art. 65 k.p.a wynikało, że przekazanie sprawy do organu właściwego następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie, ale z tego co zauważyłam to art. 65 k.p.a. został zmieniony przez art. 1 pkt 12 ustawy z dnia 3 grudnia 2010 r. (Dz.U.2011.6.18) zmieniającej nin. ustawę z dniem 11 kwietnia 2011 r. i teraz brzmi: Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego, zawiadamiając jednocześnie o tym wnoszącego podanie. Zawiadomienie o przekazaniu powinno zawierać uzasadnienie.
Czyli wynika z tego, że nie mogę użyć formy postanowienia? Jaką macie koncepcje rozwiązania tego problemu? z góry dziękuję za podpowiedź ;)

Może tak:
ZAWIADOMIENIE
Na podstawie art. 65 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r. poz. 267 z późn. zm.) itd.
zawiadamiam
o przekazaniu według właściwości ...........
uzasadnienie
...............

07 sie 2014, 13:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 lip 2014, 10:13

POSTY        113
Chciałam się zapytać o taką sprawę z praktyki.
Wiem, że niejednokrotnie przeliczano tutaj koszty itd. ale chodzi mi o samą końcówkę...

Zobowiązany ma 200,00 NG od których nalicza się 5,26 % i 11,60 KUP (dla uproszczenia załóżmy abstrakcyjnie, że wszystko dzieje się w ciągu jednego dnia i odsetki się nie zmieniają).
- w programie "śmieciowym" do zaksięgowania jest 211,60, bo odsetki nie są wg Op wymagalne;
- na tytule jest 200,00 NG 5,30 % 11,60 KUP;
- na zajęciu wynagrodzenia, które okazało się skuteczne jest 200,00 NG 5,30 % 11,60 KUP 2,10 OM 8,20 KE;
- pracodawca przesyła 227,20 zł;
- w organie księgowane jest 2,10 OM 8,20 KE 11,60 KUP
- do wierzyciela przekazane jest 205,30 (200 NG i 5,30%)? i tu właśnie jest moje pytanie - jak wierzyciel zaksięguje odsetki? wg Op nie są w takiej kwocie wymagalne

czy prawidłowa jest powyższa rozpiska i rozumowanie, że od momentu wszczęcia egzekucji przestaje się patrzeć na zapisy Op a posiłkuje się tylko uopea?

07 sie 2014, 14:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 maja 2010, 18:46

POSTY        14
wiktoria37                    

Wiem, że niejednokrotnie przeliczano tutaj koszty itd. ale chodzi mi o samą końcówkę...

Zobowiązany ma 200,00 NG od których nalicza się 5,26 % i 11,60 KUP (dla uproszczenia załóżmy abstrakcyjnie, że wszystko dzieje się w ciągu jednego dnia i odsetki się nie zmieniają).
- w programie "śmieciowym" do zaksięgowania jest 211,60, bo odsetki nie są wg Op wymagalne;
- na zajęciu wynagrodzenia, które okazało się skuteczne jest 200,00 NG 5,30 % 11,60 KUP 2,10 OM 8,20 KE;
- do wierzyciela przekazane jest 205,30 (200 NG i 5,30%)? i tu właśnie jest moje pytanie - jak wierzyciel zaksięguje odsetki? wg Op nie są w takiej kwocie wymagalne

czy prawidłowa jest powyższa rozpiska i rozumowanie, że od momentu wszczęcia egzekucji przestaje się patrzeć na zapisy Op a posiłkuje się tylko uopea?

-------------------------
jeśli odsetki nie są wymagalne na dzień zajęcia to np. do pracodawcy przy zajęciu podaję zero odsetek pomimo, że na tytule wskazano  np. 5,30.
Jeśli jednak pracodawca przekaże z jakiegoś powodu te 5.30 to trudno, trzeba je zaksięgować na odsetki choć lepiej unikać takich sytuacji,.
W postępowaniu egzekucyjnym jak sama nazwa wskazuje najważniejszą ustawą dla Ciebie jest o postępowaniu egzekucyjnym w administracji a jeśli coś nie jest tam uregulowane to kpa. Ordynacja stosowana jest do chwili wystawienia tytułu wykonawczego i skierowaniu go do egzekucji.

07 sie 2014, 18:08
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
qubap                    

ZAWIADOMIENIE
Na podstawie art. 65 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r. poz. 267 z późn. zm.) itd.
zawiadamiam
o przekazaniu według właściwości ......
uzasadnienie
.........

Do przesyłania TW nie stosujemy art. 65 k.p.a., ponieważ TW nie jest podaniem w rozumieniu art. 63 K.p.a. Treść tytułu wykonawczego reguluje art. 27 § 1 u.p.e.a.
1. Postępowanie egzekucyjne nie wszczęte - postanowienie o nieprzystąpieniu do egzekucji na podstawie art. 29 § 2.
2. Postępowanie egzekucyjne wszczęte - przesłanie do właściwego organu egzekucyjnego zwykłym pismem z powołaniem przepisów o właściwości miejscowej.

Ostatnio edytowano 07 sie 2014, 19:00 przez mera, łącznie edytowano 1 raz

07 sie 2014, 18:59
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
wiktoria37                    

Tak.

07 sie 2014, 19:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 379  Następna strona