…. to nie pięć a dwa i pół i to brutto, więc sie zachowaj byle jak ale siezachowaj a nie ciągle tylko siejesz zamęt na tym forum.
A, to tylko dodatkowo dwa i pół brutto, a nie pięć? To chyba może być, bo to tylko tyle co normalne wynagrodzenie innych pracowników w US. Masz rację to taki drobiazg, prawie niezauważalny. Po co ja sieję ten ferment, to chyba po tym winie za 30 zł ( 7 litrów).
Zobacz, jak pogrywają komornicy, naczelnicy, by coś ugrać dla siebie kosztem tych, którzy od rana do późnych godzin nocnych chodzą po domach, by skasować parę złotych. Jaką rolę sobie w tym przypisują, jeden ważniejszy od drugiego. Tumanią tych poborców, ci płacą składki na związek, który reprezentuje interesy wszystkich, ale nie ich. Im, w propozycjach o wynagrodzeniu prowizyjnym chce odebrać znaczną część tego co mają. Pisałem już wcześniej, że to tworzą władze ZZPEA, w których zasiadają komornicy i inspektorzy i jest to ich Związek, który dba tylko o interesy tej grupy ludzi.
Tym samym jeszcze raz powtarzam:<!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->
Poborco, nie pytaj co ZZPEA może zrobić dla Ciebie – zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!<!--colorc--></span><!--/colorc-->
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
07 kwi 2009, 21:28
zielonka zerknij na PW
07 kwi 2009, 21:31
Cronn
Łączne miesięczne wynagrodzenie prowizyjne o którym mowa w ust. 4 nie może przekroczyć trzykrotności najniższego wynagrodzenia.
to nie pięć a dwa i pół i to brutto, więc sie zachowaj byle jak ale siezachowaj a nie ciągle tylko siejesz zamęt na tym forum.
Nie wiem jak tam u Was z liczeniem, ale minimalne wynagrodzenie za pracę od 1 stycznia 2009 r. wynosi 1276 zł co przemnożone przez 3 daje brutto "parę złotych" więcej niż 2,5 :czytaj:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 07 kwi 2009, 21:40 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
07 kwi 2009, 21:38
Oby było jasne najniższe wynagrodzenie wynosi 978,14
zielonka
<!--quoteo(post=45986:date=07. 04. 2009 g. 20:26:name=Cronn)--><div class='quotetop'>(Cronn @ 07. 04. 2009 g. 20:26) [snapback]45986[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> …. to nie pięć a dwa i pół i to brutto, więc sie zachowaj byle jak ale siezachowaj a nie ciągle tylko siejesz zamęt na tym forum.
A, to tylko dodatkowo dwa i pół brutto, a nie pięć? To chyba może być, bo to tylko tyle co normalne wynagrodzenie innych pracowników w US. Masz rację to taki drobiazg, prawie niezauważalny. Po co ja sieję ten ferment, to chyba po tym winie za 30 zł ( 7 litrów).
Zobacz, jak pogrywają komornicy, naczelnicy, by coś ugrać dla siebie kosztem tych, którzy od rana do późnych godzin nocnych chodzą po domach, by skasować parę złotych. Jaką rolę sobie w tym przypisują, jeden ważniejszy od drugiego. Tumanią tych poborców, ci płacą składki na związek, który reprezentuje interesy wszystkich, ale nie ich. Im, w propozycjach o wynagrodzeniu prowizyjnym chce odebrać znaczną część tego co mają. Pisałem już wcześniej, że to tworzą władze ZZPEA, w których zasiadają komornicy i inspektorzy i jest to ich Związek, który dba tylko o interesy tej grupy ludzi.
Tym samym jeszcze raz powtarzam:<!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->
Zielonka i dalej kłamiesz i zmyślasz. Pytam się ciebie czy jesteś odpowiedzialny swoich słow. Poborco, nie pytaj co ZZPEA może zrobić dla Ciebie – zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!<!--colorc--></span><!--/colorc--> <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Z|ielonka i znów się złapałeś na kłamstwie. Wcześniej siałeś zamęt jakie to zarabiasz prowizje pokazując roczne dochody. I Ty tym sposobem próbowałeś zabrać prowizję poborcom. Teraz piszesz, że zarabiasz parę groszy? Zastanów się co robisz. PS nie ważne, które zwiazki walczą, bowiem Ty nie należysz do żadnych.
08 kwi 2009, 06:23
wjawor
<!--quoteo(post=45986:date=07. 04. 2009 g. 20:26:name=Cronn)--><div class='quotetop'>(Cronn @ 07. 04. 2009 g. 20:26) [snapback]45986[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Łączne miesięczne wynagrodzenie prowizyjne o którym mowa w ust. 4 nie może przekroczyć trzykrotności najniższego wynagrodzenia.
to nie pięć a dwa i pół i to brutto, więc sie zachowaj byle jak ale siezachowaj a nie ciągle tylko siejesz zamęt na tym forum.
Nie wiem jak tam u Was z liczeniem, ale minimalne wynagrodzenie za pracę od 1 stycznia 2009 r. wynosi 1276 zł co przemnożone przez 3 daje brutto "parę złotych" więcej niż 2,5 :czytaj: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Najniższe wynagrodzenie zasadnicze, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, 3, 4 i 5, ust. 5 i 10 ustala się z zastosowaniem najniższego mnożnika w grupie stanowisk wspomagających, określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 stycznia 2007 r. w sprawie określenia stanowisk urzędniczych, wymaganych kwalifikacji zawodowych, stopni służbowych urzędników służby cywilnej, mnożników do ustalania wynagrodzenia oraz szczegółowych zasad ustalania i wypłacania innych świadczeń przysługujących członkom korpusu służby cywilnej (Dz. U. Nr 12, poz. 79).
Co wyści się z choinki urwali jakie 5 tys. niecałe 3 brutto. W sumie to naprawde trudno mi pojąć skąd tak uparcie nie chcecie dać dodatkowego wynagrodzenia dla komornika. Przecież to się w głowie nie mieści jak pies ogrodnika. Każdy w dziale egzekucyjnym powinien mieć dodatkowe wynagrodzenie żeby własnie nie było tam takich zawistnych zielonek.
08 kwi 2009, 06:41
Prowizję mogą mieć wszyscy, ale nie na obecnych zasadach i nie chodzi mi o wielkość stawek – tylko o to, że nie może być tak, że jeden egzekutor ma MAX-a a drugi prawie nic – musi być podział na prowizję działu jak i na prowizję indywidualną.
Np.: tak jak wcześniej proponowałem
kwoty z tytułów wystawionych na zaległości do 5000zł. – prowizja indywidualna kwoty z tytułów wystawionych na zaległości powyżej 5000zł. – prowizja organu egzekucyjnego (niech nawet się nią dzieli NUS i KS)
– ale wypracowanej prowizji indywidualnej nie powinno się ruszać – to małe kwoty tak naprawdę obrazują trudność w osiągnięciu wynagrodzenia prowizyjnego.
Powyższe dotyczy zarówno poborców jak i inspektorów oraz dotyczy kwot, na jakie został wystawiony tytuł, a nie kwoty ściągniętej.
Co myślicie o takim zapisie w rozporządzeniu?
____________________________________ Wszystko jest trudne dopóki nie stanie się łatwe... EGZEKUTOR ? sprawiedliwy podział obowiązków i odpowiedzialności !!!
08 kwi 2009, 11:13
zuzka03
… Z|ielonka i znów się złapałeś na kłamstwie. Wcześniej siałeś zamęt jakie to zarabiasz prowizje pokazując roczne dochody. I Ty tym sposobem próbowałeś zabrać prowizję poborcom. Teraz piszesz, że zarabiasz parę groszy? Zastanów się co robisz. PS nie ważne, które zwiazki walczą, bowiem Ty nie należysz do żadnych.
Zielonka nie kłamie, zarabia okrągłe sumki, ale to jest ZIELONKA. Prowizji poborcom nigdy nie zazdrościł i nie występował o jej odebranie. Jednak zawsze napiętnowałem i będę napiętnował obłudę, fałsz, małostkowość ludzi którzy na plecach poborców stworzyli Związek Zawodowy, który miast walczyć o interesy poborców, walczy o profity dla komorników, inspektorów kosztem tych co wierzyli tworzyli i finansowali ten związek. Przykłady podawałem powyżej, lecz dla przypomnienia, związek w swej propozycji wnosi o zabranie poborcom prowizji z 6,15% na 4,5%. Co w zamian, a no podniesienie prowizji inspektorom i za zajecie konta z 1,8% do 4,5%, oraz zrobienie komornikom prezentu w postaci 0,5% od kwoty ściągniętej przez poborców. Chyba nie muszę tłumaczyć, że by komuś dać to trzeba komuś wziąć.
A ty zuzka03 palisz głupa, bo inaczej tego nie mogę nazwać. Masz jakieś niespełnione ambicje, podajesz się jako „Radca prawny ZZPEA” i piszesz mi na PW takie wiadomości. Może wyjaśnij w jakim celu?
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->zuzka03 Odpowiedzialność za pisanie na stronie, 07. 04. 2009 g. 07:44
Grupa: Members Postów: 2 Nr użytkownika: 9.064 Dołączył: 06. 04. 2009 g. 13:30
Piszę do Ciebie w imieniu Przewodniczącego ZZPEA. Nie wiem czy Ty ponosisz odpowiedzialność za to co piszesz. Faktem jest , że przewodniczący jest komornikiem, ale nie bierze prowizji. Proszę kolego o sprostowanie tego pomówienia, bowiem w naruszyłeś przewodniczącego ZZPEA dobra osobiste. W przeciwnym przypadku sprawę skierujemy na drogę prawną. Radca prawny ZZPEA <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Ty radca? Choć kto to wie, kiedyś spotkałem takiego Radce prawnego, który nie mogąc znaleźć pracy w swoim zawodzie, po znajomości zatrudnił się w bibliotece. Podszedł do mnie i się pyta czego szukam, jak powiedziałem że Nietzschego, to sobie poszedł i nie wrócił.
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
08 kwi 2009, 20:05
Zielonka... przyznaje...dajesz do myślenia..))
08 kwi 2009, 20:33
Nie wydaje mi się zrównanie prowizji i utworzenie zespołów luib egzekutorów wyjdzie wszystkim na dobre. Niech każdy poborca do kwot ściągniętych przez siebie (oprucz Zielonki) doda kwoty ściągnięte przez inspektorów, które są przeważnie dwa razy większe. Wyliczoną prowizję podzielić przez dwa i wyjdzie że poborcy nie stracą na takim projekcie. Napewno wzrośnie im ściągalność bo będzie dostęp do wszystkich tytułów nawet do tych jakich nigdy na oczy nie widzieli. Widac w tym projekcie więcej zalet niż wad, a w ministerialnym same wady. Niech każdy sięzastanowi sam bo kolejna taka okazja pewnie dopiero po euro2012. Więc radził bym zielonką sobie głowy nie zawracać bo gość majaczy.
09 kwi 2009, 06:37
Majaczysz to ty CRONN (piszę z dużej bo szanuję ludzi)(respekt) ale qzwa, jakie ty tytuły nie widzisz? Zapisz się na informatykę a nie wykorzystujesz net na gry-online, wejdź sobie do pracy nastaw wodę na kawę, włącz kompa, zaloguj się (jak pamiętasz hasło od ostatniego log.) włącz EGA (respekt) zobacz co przyjęli do systemu, i się trochę obudzisz jak zobaczysz jakie ciasteczka są przyjęte, zalej wodę do szklanki, teraz oglądnij zanim zjesz (bo trzeba na nie zapracować) te ciasteczka z czego są zrobione w POLTAX (respekt) CZM (respekt) itp... lepiej niż GOOGLE(respekt) . Nie jesteś najedzony włącz P2B zobaczysz jakie nadzienie się szykuje... Nie chcą ci dać tyt. poproś naczelnika (on ma premię za to), że chcesz poprawić skuteczność egzek. Daj mu argument, że w urzędzie z twojej strony nastąpiła informacja która uległa wstępnej selekcji, następnie rejestracji, po czym sprawy do załatwienia muszą zostać przekazane do odpowiednich pracowników i zarejestrowane w taki sposób, by możliwa była kontrola stopnia ich realizacji oraz fakt ich załatwienia. Teraz się sprawdź, a nie czekaj na zmianę rozporządzenia, Zielonka ma rację kasy jest tyle, że nie można jej podnieść, tylko nie wszyscy są tak wysportrowani a szkoda....
09 kwi 2009, 20:46
Oczekujesz odpowiedzi (respekt), bez sensu wiesz co bym napisał, ale jaki jest sens obrzucać się nawzajem błotem?? Z takimi współpracownikami właśnie jakich reprezentujesz kompromis i dialog nie są możliwe. W sumie to się cieszę że się nie znamy (szacun). Ale muszę przyznać kwalifikacje masz słuszne. Pozdrawiam i życzę sporej prowizji w przyszłości.
09 kwi 2009, 21:18
Przeczytajcie sobie projekt MF odnośnie prowizji bardzo dokładnie słowo po słowie. Jest tam ciekawy zapis o tym, że NUS i Komornikowi należy się odpowiednio 2 najniższe wynagrodzenia dla NUS i jedno dla Komornika. Poborcy i inspektorzy nie ściągną nic, a nadzorcom należy się jak byk... To dopiero pomysł!!!
Ostatnio edytowano 09 kwi 2009, 21:41 przez Martyn, łącznie edytowano 1 raz
09 kwi 2009, 21:39
Cronn
Nie wydaje mi się zrównanie prowizji i utworzenie zespołów luib egzekutorów wyjdzie wszystkim na dobre.
Twierdzisz, pytasz, czy majaczysz?
poborcaus
… EGA …. POLTAX … CZM ... GOOGLE... P2B…
Łoł, łoł, łoł, no proszę, myślałem, że jestem osamotniony w prowadzeniu egzekucji na miarę XXI wieku, ale byłem w błedzie. Mam jeszcze co nieco w zanadrzu, między innymi kilka kont na NK, baza telefonów komórkowych i stacjonarnych i jeszcze kilka wynalazków. Z chęcią podzielę się z zaiteresowanymi :piwo:
09 kwi 2009, 21:56
Hej pobudka !...! A jak te wszystkie przepisy mają się do Kodeksu Pracy
NP.: Art. 183c. § 1. Pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości. § 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, obejmuje wszystkie składniki wynagrodzenia, bez względu na ich nazwę i charakter, a także inne świadczenia związane z pracą, przyznawane pracownikom w formie pieniężnej lub w innej formie niż pieniężna. § 3. Pracami o jednakowej wartości są prace, których wykonywanie wymaga od pracowników porównywalnych kwalifikacji zawodowych, potwierdzonych dokumentami przewidzianymi w odrębnych przepisach lub praktyką i doświadczeniem zawodowym, a także porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku
Czy to, że jedna osoba tylko, dlatego, że napisała długopisem na kwitariuszu 10000zł. ,a nie 1000zł, ma otrzymać za to 10 razy większe wynagrodzenie!? I tak samo pracownik drukujący zajęcie np.: konta bankowego – moim zdanie nad tym trzeba się zastanowić – czy w dobie zmiany przepisów Prawa Pracy – przepisy o prowizji mieszczą się w tym, co nakazuje Kodeks Pracy?????????
____________________________________ Wszystko jest trudne dopóki nie stanie się łatwe... EGZEKUTOR ? sprawiedliwy podział obowiązków i odpowiedzialności !!!